Siójut Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2014.(I.31.) önkormányzati rendelete

A civil szervezeteknek nyújtható önkormányzati támogatásról

Hatályos: 2014. 02. 01

Siójut Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2014.(I.31.) önkormányzati rendelete

A civil szervezeteknek nyújtható önkormányzati támogatásról

Siójut Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 6. § a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. § (1) Siójut Község Önkormányzat Képviselő-testülete támogatja a község közigazgatási területén működő helyi önszerveződő közösségek

- kulturális,

- közművelődési,

- tudományos,

- művészeti,

- település-fejlesztő és szépítő,

- hagyományápoló, szociális és

- sportolást szorgalmazó tevékenységét.

(2) Nem minősül önszerveződő közösségnek a politikai párt helyi szervezete, valamint a pártpolitikai célokra létrehozott szervezet.

(3) Az Önkormányzat az (1) bekezdésben felsorolt célok megvalósításához az éves költségvetéséről szóló rendeletében pénzügyi keretet állapít meg, melyből a helyi civilszervezetek részére a képviselő-testület döntésének megfelelően támogatás nyújtható.

2. § (1) Támogatásnak kell tekinteni az Önkormányzat részéről a támogatási szerződésben meghatározott feltételek szerint ellenérték nélkül nyújtott pénzbeli juttatást, valamint az önszerveződő közösségek számára biztosított bérleti díj-kedvezményt, vagy ingyenes ingatlan-használatot az önkormányzati tulajdonú helyiség-bérlete vagy használata tekintetében.

(2) Az Önkormányzat költségvetésében az (1) bekezdésben felsorolt a célok megvalósításához az éves költségvetéséről szóló rendeletében pénzügyi keretet állapít meg, melyből pályázati rendszer útján támogatást kaphatnak az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló törvényben meghatározott egyesületek és alapítványok (a továbbiakban együtt: civil szervezet).

(3) A támogatás biztosításának feltétele, hogy a civil szervezet a bírósági nyilvántartás szerint siójuti székhellyel vagy telephellyel rendelkezik.

CIVIL SZERVEZETEK TÁMOGATÁSÁNAK SZABÁLYAI

3. § (1) Kérelmük alapján, vagy a képviselő-testület döntésének megfelelően a civil szervezetek éves működési kiadásaik finanszírozásához támogatásban részesíthetők.

(2) Működési kiadásnak minősül különösen:

  • 1. A székhely, működési hely fenntartásával és működtetésével kapcsolatos költségek (pl. ingatlan bérleti és fenntartási díjak, irodaszerek, takarítószerek)
  • 2. irodatechnikai berendezések és távközlési eszközök (pl. számítógép, telefon, fax) a civil szervezet működéséhez szükséges egyéb eszközök (pl. videó, digitális kamera, projektor, DVD lejátszó) és tartozékainak beszerzése, bérlése, karbantartása, javítása,
  • 3. kommunikációs költségek (pl. telefon, internet) honlap szerkesztése és fenntartása, folyóiratok, kiadványok beszerzése,
  • 4. a civil szervezet működéséhez szükséges adminisztrációs, ügyintézési tevékenységgel kapcsolatos költségek – kivéve a munkabért és közterheit, valamint megbízási díjakat,
  • 5. a tagság, partnerek, munkatársak, vezetők, segítők kapcsolattartását szolgáló belföldi utazások útiköltsége, szállásdíja,
  • 6. tagsági és partnerkiadványok (pl. hírlevél, tagkártya) előállításának költsége,
  • 7. közjegyzői és egyéb eljárási díjak, bankköltség,
  • 8. hazai és nemzetközi szövetségi tagsági díjak,
  • 9. a civil szervezet bemutatását és tevékenységének megismertetését célzó általános tájékoztatási és marketing költségek,
  • 10. sportrendezvények nevezési díjai, bírói költségek,
  • 11. a civil szervezet munkatársait, önkénteseit, tagjait, vezetőit érintő – a létesítő okiratban foglalt cél szerinti tevékenység eredményesebb folytatásához szükséges – képzés költsége, ehhez kapcsolódó útiköltség, szállásdíj.

(3) Működési kiadásnak csak az a költség, ráfordítás tekinthető, amely a civil szervezet létesítő okiratában meghatározott célok megvalósítását közvetlenül szolgálja.

4. § (1) A civil szervezetek a szervezet gondozásában Siójuton megvalósuló saját rendezvényeik, programjaik finanszírozásához is támogatásban részesíthetők a képviselő-testület döntésének megfelelően, így különösen tiszteletdíj kifizetésére, fogyóeszköz, papír-írószer vásárlására, szolgáltatás igénybevételére, szállásköltség megfizetésére.

(2) Kérelmük alapján a civil szervezetek a nem siójuti pályáztató szervezetekhez benyújtott pályázataik önrészének finanszírozásához támogatásban részesíthetők.

(3) A civil szervezet által Siójuton megvalósítandó tevékenység vagy program pályázati önrészét az Önkormányzat csak akkor utalja át a pályázónak, ha a szervezet a program megvalósításához szükséges támogatás elnyerését a támogatási szerződés bemutatásával igazolja.

5. § (1) Kérelmükre a civil szervezetek a nemzetközi kapcsolataik ápolásával, működtetésével kapcsolatos kiadások finanszírozásához is támogatásban részesíthetők.

(2) Ilyen költségnek tekintendő különösen a civil szervezet gondozásában megvalósuló programmal kapcsolatos útiköltség, szállásköltség.

(3) A támogatás biztosításának feltétele, hogy a támogatást kérő civil szervezet kérelméhez csatolja a külföldi szervezet által kibocsátott együttműködési nyilatkozatot, meghívót vagy rendezvény-, versenyfelhívást.

(4) Támogatás nyújtható civil szervezeteknek karitatív, vagy humanitárius célokra is.

PÁLYÁZATI RENDSZER

6. § (1) A Képviselő-testület évente egy alkalommal, az éves költségvetési rendeletének elfogadását követően pályázatot ír ki a költségvetési rendeletében meghatározott pénzügyi keret felosztása céljából.

(2) A benyújtott pályázatokat a képviselő-testület bírálja el és dönt az egyes civil szervezetek számára megítélt támogatás összegéről. A képviselő-testület előírhatja, hogy a pályázónak a megpályázott összeg legalább 10 %-ával önrészként – bankkivonattal vagy nyilatkozattal bizonyítottan – rendelkeznie kell.

(3) Önkormányzati támogatás elnyerésére pályázó, civil szervezet a pályázatában köteles nyilatkozni arról, hogy a pályázat benyújtásának évében és az azt megelőző öt évben önkormányzati forrásból milyen céljellegű - nem szociális - és mekkora összegű támogatásban részesült.

AZ ÖNKORMÁNYZATI TÁMOGATÁS ELSZÁMOLÁSÁNAK RENDJE

7. § (1) A támogatási döntést követően az Önkormányzat által támogatott civil szervezet számára elszámolási kötelezettséget ír elő részükre juttatott pénzbeli támogatás rendeltetésszerű felhasználásáról.

(2) Az elszámolási kötelezettséget és az elszámolás benyújtásának módját a támogatási szerződésben ki kell kötni, valamint egyértelműen meg kell határozni a céljellegű juttatás felhasználásának határidejét.

(3) Az Önkormányzat által nyújtott támogatás kedvezményezettjének nevére, a támogatás céljára, összegére, továbbá a támogatási program megvalósítási helyére vonatkozó adatokat az Önkormányzat honlapján kell közzétenni a támogatási szerződés aláírását követő 15 napon belül.

(4) Az elszámoláshoz az elszámolásra kötelezettnek – ösztöndíj céljára szolgáló juttatás esetét kivéve - csatolni kell az elszámolásban feltüntetett adatok valódiságát igazoló bizonylatokat (pénzügyileg teljesített számlák, vagy egyéb bizonylatok hitelesített másolatát). Az elszámolásra kötelezettnek a számlákat záradékolnia kell a következők szerint:

- a számla eredeti példányára rá kell vezetni a következő záradékot: „A számlán szereplő tétel/ek (vagy ebből ……..- Ft összeg) csak Siójut Község Önkormányzata felé elszámolva a…….. számú támogatási szerződésre”, majd a záradékolást követően lehet fénymásolni.

- az elszámoláshoz benyújtott fénymásolt számlán kerüljön feltüntetésre: „A számla az eredetivel mindenben megegyezik. dátum és aláírás

(5) Amennyiben a benyújtott elszámolás nem támasztja alá, hogy a támogatott a részére adott pénzbeli juttatást a támogatási szerződésben meghatározott célokra es módon használta fel, az elszámolás benyújtásától számított 15 napon belül a támogatottat fel kell hívni az elszámolás kiegészítésére.

(6) Amennyiben az elszámolásra kötelezett az elszámolási kötelezettségének határidőben nem tesz eleget, az elszámolási határidő leteltétől számított 8 napon belül fel kell hívni a figyelmét arra, hogy a kötelezettségét elmulasztotta.

(7) Amennyiben a támogatott az elmulasztott elszámolást, vagy hiányos elszámolása kiegészítését a hiánypótlásra történt felhívás kézhezvételétől számított 8 napon belül nem nyújtja be az Önkormányzat felé:

a) az elszámolási kötelezettség elmulasztása esetén a támogatás teljes összegét,

b) a támogatási szerződésben meghatározott céltól eltérő felhasználás esetén a támogatás elszámolással alá nem támasztott hányadát köteles visszafizetni az Önkormányzatnak,

c) a támogatási szerződésben az elszámolási kötelezettség elmulasztása, vagy a céltól eltérő felhasználás esetére vonatkozóan a visszafizetési kötelezettséget ki kell kötni.

d) amennyiben a támogatott az elszámolási kötelezettségének a hiánypótlásra történt felhívás ellenére nem tesz eleget, a támogatási szerződése lejártának napjától számított 2 évig a rendelet alapján önkormányzati támogatásban nem részesülhet.

(8) A támogatási szerződésben meghatározott céltól eltérő felhasználás esetén a támogatott az elszámolásra nyitva álló határidő lejártától számított 2 évig a rendelet alapján önkormányzati támogatásban nem részesülhet.

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

8. § E rendelet 2014. február 1-jén lép hatályba, hatályba lépésével egyidejűleg hatályukat vesztik a helyi közművelődési feladatokról szóló 3./2003. (III. 2.) önkormányzati rendelet 7. § és 8. §-ai.