Füzér község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2016.(V.25.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat jelképeiről, a „Füzér” név használatáról, elismerő címek adományozásáról

Hatályos: 2017. 06. 27

Füzér község Önkormányzatának képviselő-testülete Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. évi törvény 24. §. (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, - az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i.) pontjában és (2) bekezdésben kapott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


I. Fejezet.

1. Az Önkormányzat jelképei


1. §.

  1. Füzér Község Önkormányzat (a továbbiakban: önkormányzat) jelképei, mint a település múltjára utaló díszítő szimbólum: a címer, zászló és díszpecsét.
  2. Füzér község Önkormányzatának képviselő-testülte a jelkép valamint a ’Füzér” név használat engedélyezésével kapcsolatos hatáskörét a polgármesterre ruházza át.
  3. A jelkép használat valamint a ’Füzér” név használat engedélyezésével kapcsolatos eljárásban a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvényt kell alkalmazni


2.Füzér község címere

A címer leírása

2. §.

A címer leírását az 1. sz. melléklet tartalmazza.


3. A címer használatának köre és szabályai

3. §.

(1) A község címerét – a 4. §.ban szabályozott módon – kizárólag díszítő és a községre utaló jelképként, engedély nélkül lehet használni:

a.) az önkormányzat díszpecsétjén;

b.) az önkormányzat községi zászlaján,

c.) az önkormányzatnak, képviselő-testületnek, bizottságoknak, polgármesternek, alpolgármesternek készített levélpapírok fejlécén illetve borítékon;

d.) az önkormányzat képviselő-testülete által kiadott díszoklevélen, emléklapon, kitüntető vagy emlékérmeken;

e.) a községháza épületének bejáratán, tanácskozó termeiben, házasságkötő teremben, más alkalomszerűen protokolláris célt szolgáló helyiségekben;

f.) az önkormányzat,  képviselő-testület, bizottság polgármester, alpolgármester által megjelentetett, a település életével foglalkozó, történelmi ismeretterjesztő kiadványokon, meghívókon, emléktárgyakon, a község életével foglalkozó televíziós műsorokban,

g.) községgel kapcsolatos kiállításokon,

h.) középületek díszítésére,

i.) idegenforgalmi propaganda anyagban,

j.) az önkormányzati hivatal, községi intézmények épületeiben,

k.) a községbe vezető utak bejáratánál.  


(2) Ha magasabb szintű jogszabály kivételt nem tesz, magánszemély a foglalkozásának gyakorlása során, jogi személy vagy jogi személyiség nélküli szervezet a tevékenysége során a címert e rendeletben foglaltak szerint használhatja.


(3) A község címerét kizárólag hiteles alakban, a méretarányok és színek megtartásával szabad ábrázolni.

Egyes esetekben megengedhető, hogy a község címere kizárólag az előállításhoz felhasznált anyag – fém, fa bőr stb.) – színében jelenjen meg, nyomdai úton való előállítása esetén fekete-fehér színben is felhasználható.


4. Címerhasználat engedélyezése

4. §.

(1) A község címerének használatára és forgalmazására vonatkozó kérelemnek tartalmaznia kell:

a.) kérelmező megnevezését és címét

b.) a címer előállításának illetve felhasználásának célját és módját,

c.) előállítás esetén az előállítandó mennyiséget (darabszámot)

d.) a címer előállításának anyagát,

e.) a terjesztés illetve a forgalmazás módját,

f.) a címer használatának időtartamát,

g.) a címer használatáért felelős személy megnevezését.


(2) A kérelemhez csatolni kell a címerrel díszített kiadvány vagy tárgy méretarányos rajzát.


(3) Kereskedelmi és reklámfelhasználás esetén a címer használatáért díjat kell fizetni, a díj mértékéről a polgármester alkalmanként dönt.


(4) A díj megállapítása történhet egy összegben vagy évi átalány formájában. A címer használatáért fizetendő díj legkisebb összege 5000 Ft/hó.


(5) A címer használatáról szóló engedélynek tartalmazni kell:

a.) az engedélyes megnevezését és címét,

b.) az előállítás anyagát,

c.) az engedélyezett felhasználás céljának a megjelölését,

d.) a felhasználás idejét és az érvényesség időtartamát (eseti, huzamosabb idő, állandó),

e.) a terjesztés, a forgalomba hozatal módjára vonatkozó esetleges kikötéseket,

f.) előállítás esetén az előállítható mennyiséget,

g.) a címer használatáért fizetendő díjat, megfizetésre vonatkozó rendelkezéseket.


(6) Nem adható engedély a címer használatára, előállítására, ha a használat célja méltatlan, ízléstelen, a közfelfogás szerint jó erkölcsbe ütköző tárgyakon, kiadványokon való megjelenésre irányul, illetve a település történelmi múltjának csorbítására alkalmas.


(7) Indokolt esetben – különösen, ha a felhasználás a kérelemtől, és a kiadott engedélytől eltérően történik – a polgármester az engedélyt visszavonhatja.


(8) A kiadott engedély hatályát veszti, ha az engedélyben meghatározott időpontig a kérelmező a használati díjat nem fizeti meg.


(9) A kiadott engedélyről az önkormányzat Hivatala nyilvántartást vezet.



5.Füzér község zászlója

A zászló leírása


5. §.

Füzér község zászlója: téglalap alakú, fehér alapon elhelyezett községi címer, fölötte fekete színű „Füzér község” felirattal.



6. A zászló használat rendje


6. §.

 (1) A nemzeti zászlót azokon a középületeken, amelyeket az önkormányzat választott testületei, közigazgatási szervei, illetve az önkormányzat által fenntartott közfeladatot ellátó intézményei feladataik ellátása során használnak, állandó jelleggel ki kell tűzni.


(2) Szélsőséges időjárás esetén a polgármester illetve az intézmény vezetője elrendelheti a zászló bevonását. Nemzeti ünnepek esetén ez a rendelkezés nem alkalmazható.


(3) A középületeken elhelyezett nemzeti zászló tisztításáról három havonta, cseréjéről évente gondoskodni kell. A zászló rendbetartását a jegyző ellenőrzi.


(4) A községi zászló kis- és nagyméretben alkalmazható.


(5) A községi zászló az alábbi esetekben illetve alkalmakkor használható:

a.) hivatalos állami ünnepek alkalmával a Magyar Köztársaság zászlajával együtt,

b.) a község életében jelentős események, ünnepségek és rendezvények alkalmával más hivatalos zászlóval (zászlókkal) együtt, a polgármester döntése szerint,

c.) a képviselő-testület ülései alkalmával önállóan az ülés helyszínén,

d.) nemzeti illetőleg megyei, helyi gyászesemény alkalmával a fekete zászlóval együtt, félárbócra eresztve,

e.) minden, a községgel összefüggő vagy az önkormányzat részvételével rendezett eseményen,

f.) az állami zászló használata esetén az állami zászló elsőbbsége mellett a településen működő szervek, intézmények ünnepségein, rendezvényeken,

g.) megkülönböztetésül a több település részvételével tartott rendezvényeken,

e.) más hivatalos zászlóval (zászlókkal) együtt, a Polgármesteri Hivatal épületén.


(6) A községi zászló használatára vonatkozó kérelemre és használatának engedélyezésére a 4. §-ban foglaltakat kell alkalmazni.


7. Községi díszpecsét

A községi díszpecsét leírása


7. §.

Füzér község díszpecsétje kör alakú, benne körfelirat formájában – Füzér község  -  helyezkedik el, középen a község címerével.


8. A díszpecsét használata


8. §.

(1) A díszpecsétet az önkormányzatra vonatkozó jelképként a következő esetekben lehet alkalmazni:

  1. az önkormányzat által alapított kitüntetésekkel adományozott emléklapokon, okleveleken;
  2. önkormányzati nemzetközi kapcsolatokban.


 (2) A polgármester a díszpecsétet használhatja a község érdekében, történelméhez kötődő     levelezései során, figyelemmel a (3) bekezdésben foglaltakra.


(3) Ha a nemzeti címeres körbélyegző használata kötelező, az önkormányzati díszpecsét egyidejűleg nem alkalmazható. A községi díszpecsét államigazgatási hatósági ügyekben nem alkalmazható.


(4) A községi díszpecsét lenyomatát a 2. sz. melléklet tartalmazza.


II. Fejezet

9. A „Füzér” név használata


9. §.

(1) Magánszemélyek, jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek, egyéni vállalkozók elnevezésükhöz, tevékenységük gyakorlásához, rendezvények, fesztiválok elnevezéséhez, illetve embléma, jelvény, kiadvány vagy dísz, ajándék és más használati tárgyak, egyéb termékek készítéséhez és forgalmazásához a „Füzér” kifejezést, annak toldalékos vagy bármely más kötőjeles és egyéb írásmódú megjelölését engedéllyel vehetik fel, illetve használhatják.


(2) Az (1) bekezdésben meghatározott név felvétele és használata csak azok számára engedélyezhető, akiknek tevékenysége kötődik „Füzér” településhez, valamint a tevékenység tervezett célja nem sérti Füzér jó hírét, illetve az önkormányzat érdekeit.


(3) Az (1) és (2) bekezdésben foglaltak nem vonatkoznak Füzér község Önkormányzatára, az önkormányzat szerveire, intézményeire, az önkormányzat által alapított gazdasági társaságaira és az önkormányzat sajtótermékeire.


10. A „Füzér” név felvételének kérelmezése


10. §.

(1) A „Füzér” kifejezés, valamint annak toldalékos vagy bármely más kötőjeles és egyéb írásmódú megjelölésű felvételének vagy használatának engedélyezése iránti kérelmet a polgármesterhez írásban kell benyújtani.


(2) A kérelemnek tartalmi kell:

a.) a kérelmező nevét és székhelyét,

b.) a kérelmező tevékenységi körét,

c.) a használat célját és módját,

d.) a használat időtartamát.

(3) A „Füzér” név 9. §. (3) bekezdésben foglaltaktól eltérő használatárért díjat kell fizetni.


(4) A „Füzér” név használatára vonatkozó díj fizetésére és használatának engedélyezésére a 4. §-ban foglaltakat azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy a (4) bekezdésben foglaltakat nem kell alkalmazni.


11. §.

(1) A „Füzér” névnek a rendelet 9. §-ban foglaltaktól eltérő használata esetén az engedélyező az engedély nélküli vagy az engedélytől eltérő módon használót a „Füzér” név használatától eltiltja illetve a kiadott engedélyt visszavonja.


(2) A kiadott és visszavont engedélyekről és a regisztrált használókról a jegyző nyilvántartást vezet és gondoskodik a nyilvántartás folyamatos, naprakész állapotáról, aktualizálásáról.


(3) A nyilvántartásban fel kell tüntetni:

a.) a döntés számát, a határozat keltét,

b.) a „Füzér” név használatának módját,

c.) a jogosított nevét (elnevezését) és lakcímét (székhelyét),

d.) a jogosított képviselője nevét és (lak)címét,

e.) az engedély időtartamát,

f.) az engedély visszavonásának tényét, a döntés számát, a határozat keltét és a használat joga megszűnésének napját.



III. Fejezet

11. Helyi kitüntetés és elismerő cím adományozása


12. §.

Füzér község Önkormányzatának képviselő-testülete a Magyar Nemzet és kiemelten Füzér község fejlődésében, érdekeinek előmozdításában, értékeinek megőrzésében, gyarapításában kifejtett, a társadalmi, gazdasági, tudományos, művészeti, kulturális, oktatási, szociális és sporttevékenység területén nyújtott kimagasló teljesítmény, szakmai munka, életmű elismerésére a következő kitüntetéseket, elismerő címeket (továbbiakban: elismerés) alapítja:

  1. „Díszpolgári cím”
  2. „Füzér községért emlékplakett”
  3. „Füzér Patrónája” díj


13. §.

(1) Egy személy, közösség vagy vállalkozás több elismerésben is részesíthető.

Ugyanazon elismerés csak egy alkalommal adományozható.


(2) E rendeletben megállapított elismerés posztumusz is adományozható.


(3) A (2) bekezdés szerinti posztumusz elismerés esetén annak átvételére a legközelebbi hozzátartozó jogosult.


14. §.

(1) Elismerés adományozását a javaslattételi jogkörrel rendelkezők e rendelet 3. melléklet szerinti nyomtatvány felhasználásával kezdeményezik. A javaslattétel lehetőségéről az érintetteket a helyben szokásos módon tájékoztatni kell.

(2) Elismerés adományozására vonatkozó – e rendelet 3. melléklet szerinti – írásbeli javaslatot Füzér község Polgármesteréhez ( a továbbiakban polgármester) kell benyújtani.

(3) Természetes személyt érintő elismerésre vonatkozó javaslathoz mellékelni kell a jelölt személy e rendelet 4. melléklete szerinti hozzájáruló nyilatkozatát személyes adatai kezeléséhez, és előzetes nyilatkozatát a kitüntetés elfogadásáról.

Posztumusz elismerés esetén az elhunyt személlyel kapcsolatba hozható adatok tekintetében az érintett jogait az elismerés átvételére jogosult hozzátartozó gyakorolja.

(4) Az elismerések adományozására vonatkozó javaslatot a polgármester terjeszti a döntést hozó képviselő-testület elé.

(5) Az elismerés adományozásáról a képviselő-testület zárt ülésen, titkos szavazással, minősített többséggel, határozatba foglalt indokolással dönt.

(6) Az elismeréseket ünnepélyes keretek között  a polgármester adja át.

(7) Az elismerésekkel összefüggő kiadások fedezetét az Önkormányzat költségvetésében biztosítja. 

15. §.

(1) Ha a kitüntetett az elismerésre méltatlanná válik, az elismerést az adományozó visszavonja. A méltatlanná válás tényét a képviselő-testület határozatban állapítja meg. Érdemtelen a kitüntetés használatára különösen az, akit a bíróság a közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltott

(2) Az elismerések visszavonásáról a képviselő-testület határozata alapján a polgármester intézkedik.

(3) Az elismerések adományozásáról illetve visszavonásáról a helyben szokásos módon a község lakosságát tájékoztatni kell. 


12. „Füzér Község Díszpolgára” cím adományozása


16. §.

(1) Füzér Község Díszpolgára” cím adományozható annak a természetes személynek, aki a község és a lakossága érdekében a társadalmi, szociális, kulturális, művészeti, oktatási, tudományos, gazdasági és a sportélet bármely ágazatában, továbbá a község hagyományainak megőrzésében, ápolásában kiemelkedően hasznos, jelentős munkát, tevékenységet végzett, és ennek révén a község értékeit növelő, maradandó eredményeket ért el, öregbítette a község jó hírét, emelte tekintélyét.

(2) „Füzér Község Díszpolgára” kitüntető cím négyévente legfeljebb három személy részére adható.

(3) „Füzér Község Díszpolgára” kitüntető cím adományozását

            a.) a települési képviselőnek,

            b.) a polgármesternek,

c.) a képviselő-testület bizottságának,

d.) a település közigazgatási területén működő intézmény vezetőjének,

e.) a község bármely önszerveződő közösségének vagy

f.) a község valamely lakosának vagy lakosainak

a kezdeményezésére lehet előterjeszteni.


(4) „Füzér Község Díszpolgára” kitüntető címben részesítettnek a polgármester díszpolgári oklevelet ad át. A díszpolgári oklevél szövegét e rendelet 5. melléklet 1. pontja tartalmazza.

(5) A képviselő-testület döntése szerint „Füzér Község Díszpolgára” kitüntető címhez díszes fokos/emlékplakett jár, leírását a rendelet 5 melléklet 2-3. pontja tartalmazza.

(6) Posztumusz kitüntetés esetén a kitüntetést átvevő hozzátartozónak díszpolgári oklevél adható át.

(7) „Füzér Község Díszpolgára” kitüntető címben részesített jogosult a cím viselésére és jogosult tanácskozási joggal részt venni a képviselő-testület ülésein. A képviselő-testület külön határozata alapján részt vehet az Önkormányzatot képviselő delegációban.


13. „Füzér községért” emlékplakett adományozása


17. §.

(1) „Füzér községért” emlékplakett adományozható azoknak a természetes személyeknek, közösségeknek, valamint vállalkozásoknak, akik illetve amelyek a közösségért kiemelkedő jelentőségű munkát, tevékenységet végeztek, vagy hozzájárultak a község országos vagy nemzetközi hírnevének elmélyítéséhez.

(2)”Füzér Községért” emlékplakett évente a képviselő-testület döntése alapján adományozható

(3)  „Füzér Községért” emlékplakett adományozását

a.) a települési képviselőnek,

            b.) a polgármesternek,

c.) a képviselő-testület bizottságának,

d.) a település közigazgatási területén működő intézmény vezetőjének,

e.) a község bármely önszerveződő közösségének vagy

f.) a község valamely lakosának vagy lakosainak

a kezdeményezésére lehet előterjeszteni.

(4) „Füzér Községért” emlékplakett kitüntetettje részére a polgármester emlékplakettet és oklevelet ad át. „Füzér községért” emlékplakett leírását, 6. melléklet 1. pontja, az oklevél szövegét e rendelet 6. melléklet 2. pontja tartalmazza.

(5) Posztumusz kitüntetés esetén a kitüntetést átvevő hozzátartozónak az oklevél adható át.



14. „Füzér Patrónája” díj adományozása


18. §.

(1) „Füzér Patrónája” díj adományozható annak a természetes személy(ek)nek, aki Füzér község lakóit hosszútávon támogató, az épített és kulturális örökséget megőrző tevékenységével(ükkel) a település fejlődését elősegítik.

(2) „Füzér Patrónája” díj ugyanazon naptári évben legfeljebb egy főnek adományozható.

(3) „Füzér Patrónája” díj adományozását

a.) a települési képviselőnek,

b.) a polgármesternek,

c.) a képviselő-testület bizottságának,

d.) a település közigazgatási területén működő intézmény vezetőjének,

e.) a község bármely önszerveződő közösségének vagy

f.) a község valamely lakosának vagy lakosainak

a kezdeményezésére lehet előterjeszteni.

(4) „Füzér Patrónája” díj kitüntetettje részére a polgármester oklevél mellett névre szó, egyedi gyártású hollóházi porcelán vázát ad át.

„Füzér Patrónája” oklevél leírását a 7 melléklet 1 pontja, a porcelán váza leírását e rendelet 7. melléklet 2 pontja tartalmazza.

(5) Posztumusz kitüntetés esetén a kitüntetést átvevő hozzátartozónak az oklevél adható át.


IV. Záró rendelkezések

19. §.

(1) A rendelet 2016. május 25. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a 8/2010.(VII.1.) számú rendelet. 

(3) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.


Kmft.


Horváth Jenő                                                                         dr.Bényei Norbert

polgármester                                                                                     jegyző


Füzér község Önkormányzatának képviselő-testülete Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. évi törvény 24. §. (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, - az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i.) pontjában és (2) bekezdésben kapott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


I. Fejezet.

1. Az Önkormányzat jelképei


1. §.

  1. Füzér Község Önkormányzat (a továbbiakban: önkormányzat) jelképei, mint a település múltjára utaló díszítő szimbólum: a címer, zászló és díszpecsét.
  2. Füzér község Önkormányzatának képviselő-testülte a jelkép valamint a ’Füzér” név használat engedélyezésével kapcsolatos hatáskörét a polgármesterre ruházza át.
  3. A jelkép használat valamint a ’Füzér” név használat engedélyezésével kapcsolatos eljárásban a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi 2004. évi CXL,. törvényt kell alkalmazni


2.Füzér község címere

A címer leírása

2. §.

A címer leírását az 1. sz. melléklet tartalmazza.


3. A címer használatának köre és szabályai

3. §.

(1) A község címerét – a 4. §.ban szabályozott módon – kizárólag díszítő és a községre utaló jelképként, engedély nélkül lehet használni:

a.) az önkormányzat díszpecsétjén;

b.) az önkormányzat községi zászlaján,

c.) az önkormányzatnak, képviselő-testületnek, bizottságoknak, polgármesternek, alpolgármesternek készített levélpapírok fejlécén illetve borítékon;

d.) az önkormányzat képviselő-testülete által kiadott díszoklevélen, emléklapon, kitüntető vagy emlékérmeken;

e.) a községháza épületének bejáratán, tanácskozó termeiben, házasságkötő teremben, más alkalomszerűen protokolláris célt szolgáló helyiségekben;

f.) az önkormányzat,  képviselő-testület, bizottság polgármester, alpolgármester által megjelentetett, a település életével foglalkozó, történelmi ismeretterjesztő kiadványokon, meghívókon, emléktárgyakon, a község életével foglalkozó televíziós műsorokban,

g.) községgel kapcsolatos kiállításokon,

h.) középületek díszítésére,

i.) idegenforgalmi propaganda anyagban,

j.) az önkormányzati hivatal, községi intézmények épületeiben,

k.) a községbe vezető utak bejáratánál.  


(2) Ha magasabb szintű jogszabály kivételt nem tesz, magánszemély a foglalkozásának gyakorlása során, jogi személy vagy jogi személyiség nélküli szervezet a tevékenysége során a címert e rendeletben foglaltak szerint használhatja.


(3) A község címerét kizárólag hiteles alakban, a méretarányok és színek megtartásával szabad ábrázolni.

Egyes esetekben megengedhető, hogy a község címere kizárólag az előállításhoz felhasznált anyag – fém, fa bőr stb.) – színében jelenjen meg, nyomdai úton való előállítása esetén fekete-fehér színben is felhasználható.


4. Címerhasználat engedélyezése

4. §.

(1) A község címerének használatára és forgalmazására vonatkozó kérelemnek tartalmaznia kell:

a.) kérelmező megnevezését és címét

b.) a címer előállításának illetve felhasználásának célját és módját,

c.) előállítás esetén az előállítandó mennyiséget (darabszámot)

d.) a címer előállításának anyagát,

e.) a terjesztés illetve a forgalmazás módját,

f.) a címer használatának időtartamát,

g.) a címer használatáért felelős személy megnevezését.


(2) A kérelemhez csatolni kell a címerrel díszített kiadvány vagy tárgy méretarányos rajzát.


(3) Kereskedelmi és reklámfelhasználás esetén a címer használatáért díjat kell fizetni, a díj mértékéről a polgármester alkalmanként dönt.


(4) A díj megállapítása történhet egy összegben vagy évi átalány formájában. A címer használatáért fizetendő díj legkisebb összege 5000 Ft/hó.


(5) A címer használatáról szóló engedélynek tartalmazni kell:

a.) az engedélyes megnevezését és címét,

b.) az előállítás anyagát,

c.) az engedélyezett felhasználás céljának a megjelölését,

d.) a felhasználás idejét és az érvényesség időtartamát (eseti, huzamosabb idő, állandó),

e.) a terjesztés, a forgalomba hozatal módjára vonatkozó esetleges kikötéseket,

f.) előállítás esetén az előállítható mennyiséget,

g.) a címer használatáért fizetendő díjat, megfizetésre vonatkozó rendelkezéseket.


(6) Nem adható engedély a címer használatára, előállítására, ha a használat célja méltatlan, ízléstelen, a közfelfogás szerint jó erkölcsbe ütköző tárgyakon, kiadványokon való megjelenésre irányul, illetve a település történelmi múltjának csorbítására alkalmas.


(7) Indokolt esetben – különösen, ha a felhasználás a kérelemtől, és a kiadott engedélytől eltérően történik – a polgármester az engedélyt visszavonhatja.


(8) A kiadott engedély hatályát veszti, ha az engedélyben meghatározott időpontig a kérelmező a használati díjat nem fizeti meg.


(9) A kiadott engedélyről az önkormányzat Hivatala nyilvántartást vezet.


5.Füzér község zászlója

A zászló leírása


5. §.

Füzér község zászlója: téglalap alakú, fehér alapon elhelyezett községi címer, fölötte fekete színű „Füzér község” felirattal.



6. A zászló használat rendje


6. §.

 (1) A nemzeti zászlót azokon a középületeken, amelyeket az önkormányzat választott testületei, közigazgatási szervei, illetve az önkormányzat által fenntartott közfeladatot ellátó intézményei feladataik ellátása során használnak, állandó jelleggel ki kell tűzni.


(2) Szélsőséges időjárás esetén a polgármester illetve az intézmény vezetője elrendelheti a zászló bevonását. Nemzeti ünnepek esetén ez a rendelkezés nem alkalmazható.


(3) A középületeken elhelyezett nemzeti zászló tisztításáról három havonta, cseréjéről évente gondoskodni kell. A zászló rendbetartását a jegyző ellenőrzi.


(4) A községi zászló kis- és nagyméretben alkalmazható.


(5) A községi zászló az alábbi esetekben illetve alkalmakkor használható:

a.) hivatalos állami ünnepek alkalmával a Magyar Köztársaság zászlajával együtt,

b.) a község életében jelentős események, ünnepségek és rendezvények alkalmával más hivatalos zászlóval (zászlókkal) együtt, a polgármester döntése szerint,

c.) a képviselő-testület ülései alkalmával önállóan az ülés helyszínén,

d.) nemzeti illetőleg megyei, helyi gyászesemény alkalmával a fekete zászlóval együtt, félárbócra eresztve,

e.) minden, a községgel összefüggő vagy az önkormányzat részvételével rendezett eseményen,

f.) az állami zászló használata esetén az állami zászló elsőbbsége mellett a településen működő szervek, intézmények ünnepségein, rendezvényeken,

g.) megkülönböztetésül a több település részvételével tartott rendezvényeken,

e.) más hivatalos zászlóval (zászlókkal) együtt, a Polgármesteri Hivatal épületén.


(6) A községi zászló használatára vonatkozó kérelemre és használatának engedélyezésére a 4. §-ban foglaltakat kell alkalmazni.


7. Községi díszpecsét

A községi díszpecsét leírása


7. §.

Füzér község díszpecsétje kör alakú, benne körfelirat formájában – Füzér község  -  helyezkedik el, középen a község címerével.


8. A díszpecsét használata


8. §.

(1) A díszpecsétet az önkormányzatra vonatkozó jelképként a következő esetekben lehet alkalmazni:

  1. az önkormányzat által alapított kitüntetésekkel adományozott emléklapokon, okleveleken;
  2. önkormányzati nemzetközi kapcsolatokban.


 (2) A polgármester a díszpecsétet használhatja a község érdekében, történelméhez kötődő     levelezései során, figyelemmel a (3) bekezdésben foglaltakra.


(3) Ha a nemzeti címeres körbélyegző használata kötelező, az önkormányzati díszpecsét egyidejűleg nem alkalmazható. A községi díszpecsét államigazgatási hatósági ügyekben nem alkalmazható.


(4) A községi díszpecsét lenyomatát a 2. sz. melléklet tartalmazza.


II. Fejezet

9. A „Füzér” név használata


9. §.1

(1) Magánszemélyek, jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek, egyéni vállalkozók elnevezésükhöz, tevékenységük gyakorlásához, rendezvények, fesztiválok elnevezéséhez, illetve embléma, jelvény, kiadvány vagy dísz, ajándék és más használati tárgyak, egyéb termékek készítéséhez és forgalmazásához a „Füzér” kifejezést, annak toldalékos vagy bármely más kötőjeles és egyéb írásmódú megjelölését nem vehetik fel, illetve nem használhatják.


(2) Nem engedélyköteles

a) az a névhasználat, amely jogszabályon alapul,

b) a költségvetési szervek névhasználata,

c) Füzér Község Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) részvételével működő önkormányzati társulás névhasználata,

d) az önkormányzat és az önkormányzati szervek névhasználata,

e) az önkormányzat többségi tulajdonában álló gazdasági társaság névhasználata,

f) önkormányzat és intézményei domin név használata, sajtótermékkel és médiaszolgáltatással kapcsolatos névhasználata,

g) az egyházi jogi személyek névhasználata,

h.) helyi hagyományőrző szervezetek, szerveződések névhasználata.


(3) A névhasználaton a „Füzér” kifejezést, annak toldalékos vagy bármely más kötőjeles és egyéb írásmódú megjelölését is érteni kell.


10.1 A „Füzér” név felvételének kérelmezése


10. §.1 Hatályon kívül.


11. §.1Hatályon kívül



III. Fejezet

11. Helyi kitüntetés és elismerő cím adományozása


12. §.

Füzér község Önkormányzatának képviselő-testülete a Magyar Nemzet és kiemelten Füzér község fejlődésében, érdekeinek előmozdításában, értékeinek megőrzésében, gyarapításában kifejtett, a társadalmi, gazdasági, tudományos, művészeti, kulturális, oktatási, szociális és sporttevékenység területén nyújtott kimagasló teljesítmény, szakmai munka, életmű elismerésére a következő kitüntetéseket, elismerő címeket (továbbiakban: elismerés) alapítja:

  1. „Díszpolgári cím”
  2. „Füzér községért emlékplakett”
  3. „Füzér Patrónája” díj


13. §.

(1) Egy személy, közösség vagy vállalkozás több elismerésben is részesíthető.

Ugyanazon elismerés csak egy alkalommal adományozható.


(2) E rendeletben megállapított elismerés posztumusz is adományozható.


(3) A (2) bekezdés szerinti posztumusz elismerés esetén annak átvételére a legközelebbi hozzátartozó jogosult.


14. §.

(1) Elismerés adományozását a javaslattételi jogkörrel rendelkezők e rendelet 3. melléklet szerinti nyomtatvány felhasználásával kezdeményezik. A javaslattétel lehetőségéről az érintetteket a helyben szokásos módon tájékoztatni kell.

(2) Elismerés adományozására vonatkozó – e rendelet 3. melléklet szerinti – írásbeli javaslatot Füzér község Polgármesteréhez ( a továbbiakban polgármester) kell benyújtani.

(3) Természetes személyt érintő elismerésre vonatkozó javaslathoz mellékelni kell a jelölt személy e rendelet 4. melléklete szerinti hozzájáruló nyilatkozatát személyes adatai kezeléséhez, és előzetes nyilatkozatát a kitüntetés elfogadásáról.

Posztumusz elismerés esetén az elhunyt személlyel kapcsolatba hozható adatok tekintetében az érintett jogait az elismerés átvételére jogosult hozzátartozó gyakorolja.

(4) Az elismerések adományozására vonatkozó javaslatot a polgármester terjeszti a döntést hozó képviselő-testület elé.

(5) Az elismerés adományozásáról a képviselő-testület zárt ülésen, titkos szavazással, minősített többséggel, határozatba foglalt indokolással dönt.

(6) Az elismeréseket ünnepélyes keretek között  a polgármester adja át.

(7) Az elismerésekkel összefüggő kiadások fedezetét az Önkormányzat költségvetésében biztosítja. 


15. §.

(1) Ha a kitüntetett az elismerésre méltatlanná válik, az elismerést az adományozó visszavonja. A méltatlanná válás tényét a képviselő-testület határozatban állapítja meg. Érdemtelen a kitüntetés használatára különösen az, akit a bíróság a közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltott

(2) Az elismerések visszavonásáról a képviselő-testület határozata alapján a polgármester intézkedik.

(3) Az elismerések adományozásáról illetve visszavonásáról a helyben szokásos módon a község lakosságát tájékoztatni kell. 

12. „Füzér Község Díszpolgára” cím adományozása


16. §.

(1) Füzér Község Díszpolgára” cím adományozható annak a természetes személynek, aki a község és a lakossága érdekében a társadalmi, szociális, kulturális, művészeti, oktatási, tudományos, gazdasági és a sportélet bármely ágazatában, továbbá a község hagyományainak megőrzésében, ápolásában kiemelkedően hasznos, jelentős munkát, tevékenységet végzett, és ennek révén a község értékeit növelő, maradandó eredményeket ért el, öregbítette a község jó hírét, emelte tekintélyét.

(2) „Füzér Község Díszpolgára” kitüntető cím négyévente legfeljebb három személy részére adható.

(3) „Füzér Község Díszpolgára” kitüntető cím adományozását

            a.) a települési képviselőnek,

            b.) a polgármesternek,

            c.) a képviselő-testület bizottságának,

            d.) a település közigazgatási területén működő intézmény vezetőjének,

            e.) a község bármely önszerveződő közösségének vagy

            f.) a község valamely lakosának vagy lakosainak

       a kezdeményezésére lehet előterjeszteni.


(4) „Füzér Község Díszpolgára” kitüntető címben részesítettnek a polgármester díszpolgári oklevelet ad át.

(5) A díszpolgári oklevél szövegét e rendelet 5. melléklet 1. pontja tartalmazza.

(6) A képviselő-testület döntése szerint „Füzér Község Díszpolgára” kitüntető címhez díszes fokos/emlékplakett jár, leírását a rendelet 5 melléklet 2-3. pontja tartalmazza.

(7) Posztumusz kitüntetés esetén a kitüntetést átvevő hozzátartozónak díszpolgári oklevél adható át.

(8) „Füzér Község Díszpolgára” kitüntető címben részesített jogosult a cím viselésére és jogosult tanácskozási joggal részt venni a képviselő-testület ülésein. A képviselő-testület külön határozata alapján részt vehet az Önkormányzatot képviselő delegációban.

13. „Füzér községért” emlékplakett adományozása


17. §.

(1) „Füzér községért” emlékplakett adományozható azoknak a természetes személyeknek, közösségeknek, valamint vállalkozásoknak, akik illetve amelyek a közösségért kiemelkedő jelentőségű munkát, tevékenységet végeztek, vagy hozzájárultak a község országos vagy nemzetközi hírnevének elmélyítéséhez.

(2)”Füzér Községért” emlékplakett évente a képviselő-testület döntése alapján adományozható

(3)  „Füzér Községért” emlékplakett adományozását

a.) a települési képviselőnek,

b.) a polgármesternek,

c.) a képviselő-testület bizottságának,

d.) a település közigazgatási területén működő intézmény vezetőjének,

e.) a község bármely önszerveződő közösségének vagy

f.) a község valamely lakosának vagy lakosainak

a kezdeményezésére lehet előterjeszteni.

(4) „Füzér Községért” emlékplakett kitüntetettje részére a polgármester emlékplakettet és oklevelet ad át. „Füzér községért” emlékplakett leírását, 6. melléklet 1. pontja, az oklevél szövegét e rendelet 6. melléklet 2. pontja tartalmazza.

(5) Posztumusz kitüntetés esetén a kitüntetést átvevő hozzátartozónak az oklevél adható át.


14. „Füzér Patrónája” díj adományozása


18. §.

(1) „Füzér Patrónája” díj adományozható annak a természetes személy(ek)nek, aki Füzér község lakóit hosszútávon támogató, az épített és kulturális örökséget megőrző tevékenységével(ükkel) a település fejlődését elősegítik.

(2) „Füzér Patrónája” díj ugyanazon naptári évben legfeljebb egy főnek adományozható.

(3) „Füzér Patrónája” díj adományozását

a.) a települési képviselőnek,

b.) a polgármesternek,

c.) a képviselő-testület bizottságának,

d.) a település közigazgatási területén működő intézmény vezetőjének,

e.) a község bármely önszerveződő közösségének vagy

f.) a község valamely lakosának vagy lakosainak

a kezdeményezésére lehet előterjeszteni.

(4) „Füzér Patrónája” díj kitüntetettje részére a polgármester oklevél mellett névre szó, egyedi gyártású hollóházi porcelán vázát ad át.

„Füzér Patrónája” oklevél leírását a 7 melléklet 1 pontja, a porcelán váza leírását e rendelet 7. melléklet 2 pontja tartalmazza.

(5) Posztumusz kitüntetés esetén a kitüntetést átvevő hozzátartozónak az oklevél adható át.


IV. Záró rendelkezések

19. §.

(1) A rendelet 2016. május 25. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a 8/2010.(VII.1.) számú rendelet. 

(3) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.


Kmft.


Horváth Jenő                                                                         Dr.Bényei Norbert

polgármester                                                                                     jegyző


Záradék:

1Módosította a 9/2017.(VI.26.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2017.június 27. napjától.


 Füzér, 2017. június 26.                                                         Dr.Bényei Norbert

                                                                                                          jegyző