Cserénfa Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2020. ( X.28.) önkormányzati rendelete

a szociális tűzifa juttatás szabályairól

Hatályos: 2020. 10. 29- 2021. 04. 14

Cserénfa Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, a szociális igazgatás és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 45. §-ban kapott felhatalmazás alapján, a  Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


A rendelet célja, hatálya


1. §    


(1)     E rendelet célja a  Cserénfa településen élők részére  rászorultság alapján természetbeni egyszeri tűzifa juttatás biztosítása természetben -  a  Magyarország 2020. évi központi költségvetéséről szóló 2019. évi LXXI. törvény (a továbbiakban: Kvtv.) 3. melléklet 1. 8 pontja A települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó  támogatása jogcímre  kapott szociális tűzifa SEFAG Zrt-től történő beszerzést követően történő kiosztása és  Cserénfa községi  önkormányzatnak a többször módosított  szociális  ellátások helyi szabályairól  szóló 2/2015 (II.27) önkormányzati rendeletének 18. §-a alapján az állami szociális tűzifa támogatás önerőként történő további kiegészítése és kiosztása. 


(2)    E rendelet hatálya kiterjed a Cserénfa Községben bejelentett lakó- vagy tartózkodási helyén életvitelszerűen élő állampolgárokra.


(3)    A jelen rendeletben használt család, egyedül élő, és háztartás fogalmára a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben (továbbiakban. Sztv.) meghatározottakat kell érteni.


A támogatás feltételei


2. §

  

(1)     Cserénfa Község Önkormányzat Képviselő-testülete vissza nem térítendő természetbeni támogatásként maximum 3 m3, minimum 1 m3 tűzifát biztosít kérelemre annak a személynek, aki

a) az Sztv. szerint

       aa) aktív korúak ellátására,

      ab) időskorúak járadékára,

       ac)  tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő    

          nyújtására települési  lakásfenntartási támogatásra,  jogosult, továbbá

b) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család, továbbá

c)    családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíjminimum 325%-át nem haladja meg, egyedülálló esetén a 375%-át, továbbá

d) akinek az Igali Alapszolgáltatási Központ családgondozója, házigondozója a szociális célú tűzifával történő ellátást kihűlés, fagyhalál, fűtés miatti veszélyeztetés (gyermekek, beteg idős emberek fűtés nélkül) életet, testi épséget veszélyeztető állapot elhárítása miatt, a krízis helyzetére tekintettel a javasolja.


(2) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható             meg, függetlenül a lakásban élő családok és a háztartások számától.


(3)   A tűzifa támogatás megítélésénél előnyben részesül az állami szociális tűzifa támogatás keret kimerüléséig a 2. §. (1) a)-b) pontja szerinti támogatásban részesülő kérelmező, ezen túl elsődleges szempont a 2. §. (1) bekezdésben foglalt minél több feltétel megléte, majd a lakóingatlanban élő család egy főre eső jövedelme.



3. §


  1. Nem jogosult szociális célú tűzifa támogatásra a kérelmező– függetlenül a 2. §-ban meghatározott feltétel teljesülésétől:
    1. azon ingatlan vonatkozásában, mely tűzifával egyáltalán nem fűthető,
    2. aki az önkormányzattól a kérelem beadását megelőző egy hónapon belül legalább 1 m3 természetbeni tűzifa támogatásban részesült,
    3. akinek az ingatlanán biztosított a téli fűtésre a tűzifával való  ellátottság.


 (2) Az üresen álló, nem lakott ingatlanra, amelyben életvitelszerűen senki sem él, támogatás nem kérhető.


(3)  A tűzifában részesülő személy a tűzifát nem értékesítheti, nem adhatja át másnak,  csak saját használatra használhatja fel.



A támogatás igénylésének menete


4. §


  1. A támogatás megállapítása iránti eljárás kérelemre indul, kivéve a 2. § (1) d) pontját, ahol a támogatás megállapítása hivatalból javaslatra indul.


  1. A  kérelemhez a kérelmező és a kérelmezővel együtt lakó család jövedelemigazolását csatolni kell, kivéve azokat, amely  ellátások esetén a  hivatal rendelkezésre állnak az adatok.


(3) A kérelmeket és javaslatokat 2020. november 16-án 16.00 óráig lehet benyújtani a Batéi Közös Önkormányzati Hivatal Szentbalázsi Kirendeltségére (7472 Szentbalázs, Fő u. 85.)   a rendelet 1. és 2. melléklete szerinti nyomtatványon. A határidő elmulasztása jogvesztő.


(4) A kérelmek elbírálásáról átruházott hatáskörben a  polgármester dönt.  


(5) A kérelmek elbírálására legkésőbb a kérelmek beadási határidejének lejártát követő 8 napon belül kerül sor, krízis helyzet esetén soron kívül.   


(6) A tűzifa házhozszállításáról legkésőbb 2021. február 15-ig az önkormányzat térítésmentesen gondoskodik, a jogosult a tűzifa átvételét átvételi elismervény aláírásával igazolja.


5. §


(1)A támogatás  forrása az Önkormányzat számára megállapított központi szociális célú tűzifa támogatás  18  m3 tűzifa erejéig.


(2)  A forrás felhasználását követően benyújtott kérelmeket – függetlenül attól, hogy azok a 2. §-ban meghatározott feltételeknek megfelelnek-e  és a 4. §.-ban meghatározott határidőre érkeztek-e -  el kell utasítani.


Záró rendelkezések


6. §


Ezen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és 2021. április 15. napján hatályát veszti.



Stier László                                                                Patakiné Kercsó Szilvia   

polgármester                                                                        jegyző




Kihirdetési záradék:


A rendeletet 2020. október 28-án kihirdettem:




                                                                            Patakiné Kercsó Szilvia

                                                                                         jegyző

Mellékletek