Vasszentmihály Község Önkormányzata Képviselő-testülete 1/2021 (I.8.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék égetésének a veszélyhelyzet ideje alatt alkalmazandó szabályairól

Hatályos: 2021. 01. 09- 2022. 05. 31

Vasszentmihály Község Önkormányzata Képviselő-testülete 1/2021 (I.8.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék égetésének a veszélyhelyzet ideje alatt alkalmazandó szabályairól1

2021.01.09.

Vasszentmihály Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a veszélyhelyzet ideje alatt alkalmazandó, levegőminőséggel összefüggő szabályokról szóló 549/2020. (XII. 2.) Korm. rendelet 1. §-ában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában és a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva – a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján, a Képviselő-testület feladat- és hatáskörében eljárva – a környezetvédelmi igazgatási szerv véleményének kikérésével - Vasszentmihály Község Önkormányzata Polgármestere – a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § A rendelet területi hatálya Vasszentmihály község belterületére terjed ki.

Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában:

a) avar és kerti hulladék: lehullott falomb, avar, gyökérmaradvány, szár, levél, kaszálék,nyesedék.

b) Hasznosítás: a kerti hulladék komposztálása

Az avar és kerti hulladék égetésének szabályai

3. § A község belterületén az avar és kerti hulladékot elsősorban hasznosítani kell.

4. § Az avar és kerti hulladék nyílttéri égetése vasárnap és ünnepnapok kivételével mindennap 6 órától 22 óráig megengedett.

5. § (1) Nyílttéri égetés során a meteorológiai viszonyokra figyelemmel kell lenni. Égetni csak szélcsendes időben szabad. Tilos az avar és kerti hulladék égetése a 6. §-ban engedélyezett időszakon kívül, valamint szeles, párás, ködös, esős időben.

(2) Az avart és kerti hulladékot égetni nagykorú, cselekvőképes személy folyamatos felügyelete mellett csak olyan helyen és területen szabad, ahol az égetés és annak hősugárzása a személyi és vagyonbiztonságot nem veszélyezteti, vagyoni és környezeti kárt nem okoz.

(3) A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról a tűz gyújtója köteles gondoskodni. A tűz helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg eloltható.

(4) A füstképződés csökkentése érdekében a nem komposztálható avart és a kerti hulladékot előzetesen szikkasztani, szárítani kell. Az eltüzelés csak olyan adagokban történhet, amely nem veszélyezteti a tűz környezetét. Nyers, megázott avar és kerti hulladék égetése tilos.

(5) Az égetendő növényi hulladék nem tartalmazhat semmilyen más kommunális, ipari eredetű, illetve veszélyes anyagot tartalmazó hulladékot.

(6) Az égetés végén meg kell győződni arról, hogy a tűz elhamvadt. Amennyiben fennáll a veszélye a tűz feléledésének gondoskodni kell annak belocsolásáról, vagy földréteggel történő lefedéséről.

6. § Az elrendelt általános tűzgyújtási tilalom alól a rendelet nem ad felmentést.

Záró rendelkezések

7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelet szerinti veszélyhelyzet megszűnésének napján hatályát veszti.

1

Az önkormányzati rendeletet a Vasszentmihály Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (V. 31.) önkormányzati rendelete 7. §-a hatályon kívül helyezte 2022. június 1. napjával.