Lovas Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2010. (XII.20.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról

Hatályos: 2011. 01. 01- 2014. 12. 11

Lovas Község Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló többször módosított 1949. évi XX. törvény 44/A. § (1) bekezdés d) pontjában biztosított hatáskörében eljárva, a helyi adókról szóló módosított 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:


  1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

Értelmező rendelkezések

1.§

E rendelet alkalmazásában:

  1. Magánszemélyek tulajdonában lévő kifejezetten szőlő és borfeldolgozására és tárolására szolgáló pince és a hozzátartozó présház: eredetileg e célra épített és jelenleg is e célra használt klasszikus hagyományos pince és présház.
  2. Magánszemélyek tulajdonában eredetileg mezőgazdasági célra megépített, tárolásra használt épület, épületrész: A földhivatali ingatlan nyilvántartásban „lakóház, udvar, gazdasági épület” megjelölésű ingatlanok esetében az eredetileg mezőgazdasági növénytermesztési és állattartási célra megépített, istálló, pajta, ólak, kamra, magtár.
  3. Kommunális beruházás:
  1. Gázelosztó vezetékhálózat: (a fogyasztói igények kielégítését szolgáló gázelosztó vezeték és annak részeként az elágazástól a telekhatárig tartó leágazó vezeték)
  2. Víz- és csatornahálózat: (a helyi közcélú vízi-közmű törzshálózat és bekötő vezeték)
  3. Közcélú villamos hálózat: (a közterületi közcélú elosztó hálózat és az annak részét képező a leágazási pontot és a tulajdoni határon lévő csatlakozási pontot összekötő csatlakozó vezeték)
  4. Út: a szilárd-beton, aszfalt (tört aszfalt) burkolatú közút
  1. ÉPÍTMÉNYADÓ

2.§

Adómentesség

  1. Mentes a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Htv.) 13.§, valamint a 13/A §-ban foglaltakon kívül az adó alól:
  2. Valamennyi magánszemély tulajdonában lévő lakás esetében:
  1. a lakásban életvitelszerűen élő személyek után személyenként 30 m2
  2. az ingatlan nyilvántartásban egyedüli tulajdonosként bejegyzett, életvitelszerűen egyedül élő nyugdíjas adóalany esetén, a lakás adóköteles alapterületéből 80 m2.
  1. Magánszemélyek tulajdonában lévő kifejezetten szőlő és borfeldolgozására és tárolására szolgáló pince és a hozzátartozó présház.
  2. Magánszemélyek tulajdonában lévő eredetileg mezőgazdasági célra megépített, tárolásra használt épület, épületrész, abban az esetben, ha azt haszonszerzés céljából nem kerül hasznosításra. 
  3. Ha a magánszemély az önkormányzat illetékességi területén kommunális beruházást hajt végre, akkor a számlával (igazolással) igazolt beruházás ellenértékét a beruházás befejezését követő évben az adóból levonhatja. Amennyiben a beruházás értéke meghaladja az adó éves összegét, a levonási jog a következő négy évre átvihető.
  4. Az 1.§ 3. pontja szerinti közművekhez történő utólagos csatlakozás esetén az önkormányzat külön rendeletében meghatározott közműfejlesztési hozzájárulás címén befizetett összeg írható le a helyi adóból.

3.§

Az adó alapja

Az építmény négyzetméterben számított hasznos alapterülete.

4.§

Az adó mértéke

  1. Az adó évi mértéke:                                                                                             900.-Ft/m2
  1. lakás esetében az adó mértékének: 66,66 %-a:                                          600.-Ft/m2
  2. üdülő, nyaraló esetében az adó mértékének: 100 %-a:                                900.-Ft/m2
  3. egyéb nem lakás céljára szolgáló épület az adó mértéknek: 66,66 %-a:     600.-Ft/m2

3. IDEGENFORGALMI ADÓ

5.§

Az adó alapja

A megkezdett vendégéjszakák száma.

6.§

Az adó mértéke

Személyenként és vendégéjszakánként:       320 Ft

7.§

Nyilvántartásra vonatkozó szabályok

  1.  Az adó beszedésére kötelezettnek a szállást igénybevevők vonatkozásában nyilvántartást (vendégkönyv) kell vezetnie. A vendégkönyvet használatba vétel előtt az önkormányzati adóhatóságnál hitelesíttetni kell. A beszedésre kötelezettnek a vendégkönyvet a vendég(ek) megérkezésének napjától kell vezetnie.
  2.  A nyilvántartásnak (vendégkönyvnek) tartalmaznia kell:
  1. a vendég vezeték és utónevét, születési helyét, idejét, lakcímét,
  2. a szálláshelyen való tartózkodás kezdő- és befejező időpontját (megérkezés és távozás ideje)
  3. a szálláshelyen eltöltött vendégéjszakák számát,
  4. az adómentességre jogosító tartózkodás pontos megjelölését,
  5. az adó összegét,
  6. a vendég aláírását.
  1. A vendégkönyvi elszámolás számítógéppel is végezhető. A géppel feldogozott adatokat nyomtatott formában – havonként összesítetten, tételes napi bontásban kinyomtatva – kell az adózás rendjéről szóló törvény előírásai szerint megőrizni. A számítógépes nyilvántartást is hitelesíttetni kell, egy a számítógépes programból kinyomtatott nyilvántartás kivonatát és a szállásadó adatait – szállásadó megnevezését, szállásadó címét, adószámát, adóazonosító jelét, nyilvántartásba vételi számát vagy működési engedélyének számát, szálláshely címét, - tartalmazó adatlap jegyző által történő aláírással.
  2. A vendégkönyvbe a bejelentőlapokba, a számítógépes nyilvántartásba a Polgármesteri Hivatal munkatársai adatgyűjtés vagy ellenőrzés céljából betekinthetnek.
  3. A vendégkönyvet, ill. számítógépes nyilvántartás esetén a kinyomtatott éves összesítő listát a szállásadó köteles a tárgyév végén lezárni és ezt a tárgyévet követő év január 15.napjáig a jegyzővel záradékoltatni.

8.§.

Az egyéb szálláshely szolgáltatók körébe nem tartozók nyilvántartása

  1. Az egyéb szálláshely szolgáltatók körébe nem tartozóknak, sorszámozott bejelentőlapot kell használniuk, annak pontos kitöltéséről gondoskodniuk kell. A sorszámozott bejelentőlapokat a számlával együtt a vendégkönyv mellett ellenőrizhető módon meg kell őrizni.

(2) A bejelentőlapnak tartalmaznia kell:

  1. a vendég vezeték és utónevét, születési helyét, idejét, lakcímét,
  2. a szálláshelyen való tartózkodás kezdő- és befejező időpontját (megérkezés és távozás ideje)
  3. a szálláshelyen eltöltött vendégéjszakák számát,
  4. az adómentességre jogosító tartózkodás pontos megjelölését,
  5. az adó összegét
  6. a vendég aláírását.

9. §.

Egyéb szabályok

(1)A szállásadónak az adómentességre jogosító tartózkodásról az 2. mellékletben lévő nyilatkozatot kell beszereznie, mely mellett a mentességi okot alátámasztó dokumentumnak is szerepelnie kell. (Munkavégzés miatti mentesség esetén kiküldetési rendelvény, változó munkahelyre szóló munkaszerződés, munkaköri leírás, hatósági intézkedés esetén idézés, szakképzés esetén hallgatói jogviszony igazolás.

(2)A nyilatkozat és az igazolások hiányában az adót meg kell fizetnie a szállásadónak.

(3)Az életkor miatti (18. életévét be nem töltött magánszemély) adómentesség a „bejelentőlap” egyéb szálláshely szolgáltató szálláshelyeken a vendégkönyv születési dátum bejegyzésével és a vendég (vagy szülő) saját kezű aláírásával igazolható.





4. HELYI IPARŰZÉSI ADÓ

10.§

Az adó mértéke

  1. Állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó évi mértéke az adóalap

1,7 %-a

  1. Ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén ha az önkormányzat illetékességi területén székhellyel, telephellyel nem rendelkező vállalkozó
  1. piaci és vásározó kiskereskedelmi tevékenységet folytat az adó mértéke naptári naponként 1.000,-Ft
  2. építőipari tevékenység folytatása, illetőleg természeti erőforrás feltárása, kutatása esetén az adó mértéke naptári naponként 2.500,-Ft
  3. az a) és b) pontokban fel nem sorolt tevékenység esetén naptári naponként 2.500,-Ft

6. ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

11.§

(1) Ez a rendelet kihirdetését követően 2011. január 1-jén lép hatályba. Kihirdetéséről a körjegyző a helyben szokásos módon gondoskodik.

(2) Egyben hatályát veszti az építményadóról szóló 6/2007. (XII.28.), az idegenforgalmi adóról szóló 7/2007. (XII.28.), valamint az iparűzési adóról szóló 9/2006. (XII.20.) rendelet.

(3) Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Htv., az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény, valamint a szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételeiről és a szálláshely-üzemeltetési engedély kiadásának rendjéről szóló 239/2009. (X.20.) Korm. rendelet rendelkezései az irányadók.


Lovas, 2010. december 7.



Ferenczy Gáborné                                                    Tóth Gáborné

  polgármester                                                             körjegyző



A rendelet kihirdetésének napja:


Lovas, 2010. december 20.


Tóth Gáborné

   körjegyző

Mellékletek