Lovas Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2017 (II.11.) önkormányzati rendelete

Az Önkormányzat 2017. évi költségvetéséről

Hatályos: 2017. 02. 11- 2022. 06. 02

Lovas Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2017 (II.11.) önkormányzati rendelete

Az Önkormányzat 2017. évi költségvetéséről1

2017.02.11.

Lovas Község Önkormányzatának Képviselő-testülete figyelemmel Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed Lovas Község Önkormányzatára.

2. A rendelet tartalma

2. § (1) Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 23-24. §-ban foglaltak alapján a Képviselő-testület a költségvetési rendelet tartalmát a jelen § szerint állapítja meg.

(2) A helyi önkormányzat költségvetése tartalmazza

a) a helyi önkormányzat költségvetési bevételeit és költségvetési kiadásait előirányzat csoportok, kiemelt előirányzatok, és kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban,

b) a költségvetési egyenleg összegét működési és felhalmozási cél szerinti bontásban,

c) a költségvetési hiány belső finanszírozására szolgáló előző évek költségvetési maradványának, vállalkozási maradványának igénybevételét,

d) a c) ponton túli költségvetési hiány külső finanszírozására vagy a költségvetési többlet felhasználására szolgáló finanszírozási bevételeket és kiadásokat működési és felhalmozási cél szerinti tagolásban,

e) a költségvetési év azon fejlesztési céljait, amelyek megvalósításához Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény (a továbbiakban: Stabilitási tv.) 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügylet megkötése válik vagy válhat szükségessé, az adósságot keletkeztető ügyletek várható együttes összegével együtt,

f) a Stabilitási tv. 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeit az adósságot keletkeztető ügyletek futamidejének végéig, illetve a kezesség érvényesíthetőségéig, és a Stabilitási tv. 45. § (1) bekezdés a) pontja felhatalmazása alapján kiadott jogszabályban meghatározottak szerinti saját bevételeit,

g) a költségvetés végrehajtásával kapcsolatos hatásköröket, így különösen a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 68. § (4) bekezdése szerinti értékhatárt, a finanszírozási bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket,

h) A költségvetési rendeletben elkülönítetten szerepel az évközi többletigények, valamint az elmaradt bevételek pótlására szolgáló általános tartalék és céltartalék,

i) a helyi önkormányzat költségvetési mérlegét közgazdasági tagolásban,

j) a helyi önkormányzat előirányzat felhasználási tervét.

3. Általános rendelkezések

3. § (1) A rendelet meghatározza az Önkormányzat kötelezően ellátandó és önként vállalt feladatainak ellátásához szükséges rendes és rendkívüli bevételeket, kiadásokat, figyelemmel a foglalkoztatottak létszámára, továbbá a 2017. évi gazdálkodás főbb szabályait.

4. A költségvetés bevételei és kiadásai

4. § (1) A Képviselő-testület az Önkormányzat 2017. évi költségvetésének bevételi főösszegét 78.222.121 forintban, kiadási főösszegét 78.222.121 forintban állapítja meg. A költségvetési hiány összege 0 ezer forint. Az önkormányzat kiadásait és bevételeit az 1 -2. számú mellékletek tartalmazzák.

5. Finanszírozás

5. § Az Önkormányzat költségvetési hiányt nem tervez a 2017. évben, hitelállománya nincs.

6. Közhatalmi bevételek

6. § Az Önkormányzat közhatalmi bevételeit a 3. számú melléklet tartalmazza.

7. Működési célú támogatások, működési célú átvett pénzeszközök, működési bevételek

7. § Az Önkormányzat működési célú támogatások (a központi költségvetésből nyújtott támogatásokat kivéve), működési célú átvett pénzeszközök és működési bevételek részletezését a 4. számú melléklet tartalmazza.

8. Költségvetési támogatás

8. § Az Önkormányzat részére a központi költségvetésből nyújtott támogatásokat jogcímenkénti bontásban az 5. számú melléklet tartalmazza.

9. Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről, felhalmozási bevételek, felhalmozási célú átvett pénzeszközök

9. § Az Önkormányzat felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről, felhalmozási bevételek és felhalmozási célú átvett pénzeszközök részletezését a 6. sz. melléklet tartalmazza.

10. Európai Uniós projektek

10. § Az Önkormányzatnak jelenleg nincs folyamatban Európai Uniós projektje, ezen a jogcímen nem tervez.

11. Beruházási és felújítási kiadások

11. § A beruházásokat és felújításokat a 8. számú melléklet tartalmazza.

12. Egyéb működési célú kiadások

12. § Az Önkormányzat egyéb működési célú kiadásait a 9. számú melléklet tartalmazza.

13. Ellátottak pénzbeli juttatásai

13. § Az Önkormányzat ellátottak pénzbeli juttatásait a 10. számú melléklet tartalmazza. Ezen kiadások tartalmazzák a törvény által szabályozott, illetve önkormányzati rendelet által meghatározott szociális kiadásokat.

14. Létszám-előirányzatok

14. § (1) Az Önkormányzat várható 2017. évi létszámszükségletét a 11. számú melléklet tartalmazza. Lovas Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Önkormányzat korrigált költségvetési létszámkeretét 8 főben állapítja meg, melyből

- 3 fő dolgozó állandó foglalkoztatott,
- 4 fő közfoglalkoztatott.

15. Közvetett támogatások

15. §

Az Önkormányzat által nyújtott közvetett támogatásokat, kedvezményeket a 7. melléklet tartalmazza.

16. Költségvetési mérleg

16. § Az Önkormányzat költségvetési mérlegét a 12. számú melléklet tartalmazza.

17. Kötelező, önként vállalt és állami feladatok

17. § Az Önkormányzat költségvetési bevételeit és kiadásait kötelező feladatok, önként vállalt feladatok és állami feladatok megbontásban a 13. számú melléklet tartalmazza.

18. Általános- és céltartalék

18. § Lovas Község Önkormányzat Képviselő-testülete az felhalmozási célú céltartalék összegét 6.057.133 forintban, határozza meg. A tartalék felhasználásáról a Képviselő-testület dönt.

19. Adósságot keletkeztető ügyletek

19. § Az Önkormányzat 2017. évben és az azt követő három évben a Stabilitási tv. szerinti adósságot keletkeztető ügyletet nem tervez.

20. Többéves kihatással járó kötelezettségek

20. § Az Önkormányzatnak többéves kihatással járó kötelezettsége nincs.

21. Béren kívüli, és béren kívüli juttatásnak nem minősülő juttatások

21. § Lovas Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Önkormányzat dolgozói részére – kivételt képeznek a közfoglalkoztatás keretében dolgozók – biztosított juttatás mértékét – a személyi jövedelem adóról szóló 1995. évi CXVII. törvény szerinti egyes meghatározott juttatás (utalvány) formájában – nettó 11.000 Ft/fő/hó összegben állapítja meg, melyre a forrást a Képviselő-testület a költségvetésben jóváhagyja.

22. A költségvetés végrehajtására vonatkozó szabályok

22. § A helyi önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a Képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.

23. § Az önkormányzat szabad pénzeszközét a polgármester jogosult lekötött betétben elhelyezni a számlavezetőnél a kamatbevételek növelése érdekében.

24. § (1) A Képviselő-testület az e rendeletben meghatározott kiadási előirányzat mértékéig támogatja a társadalmi szervezeteket, helyi civil önszerveződő közösségeket, vállalkozásokat, egyházakat, az arról szóló támogatási szerződés alapján.

(2) A támogatásban részesülő önszerveződő közösségek, egyesületek, alapítványok, vállalkozások a kapott pénzeszközről a támogatási szerződésben meghatározott módon és időpontig, de legkésőbb tárgyévet követő év március 31-ig kötelesek elszámolni.

(3) Az (1)-(2) bekezdésben foglaltakon túlmenően társadalmi szervezetek, alapítványok, helyi civil önszerveződő közösségek, egyházak, vállalkozások támogatásáról a Képviselő-testület a tartalék, valamint a többletbevételek terhére hozhat döntést.

25. § A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert a költségvetésben előírt bevételek beszedésére, és a jóváhagyott kiadások teljesítésére.

26. § (1) A Képviselő-testület által jóváhagyott előirányzatok és költségvetési létszámkeretek közötti átcsoportosítást - a (2) bekezdésben foglaltak kivételével - a Képviselő-testület engedélyezhet.

(2) A Képviselő-testület a költségvetési szerv a bevételi előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát, kiadási előirányzatai közötti átcsoportosítási jogát a kiemelt előirányzatokon belül – személyi juttatások, munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó, dologi kiadások, ellátottak pénzbeli juttatásai egyéb működési célú kiadások, felhalmozási kiadások – Önkormányzat esetében a polgármesterre ruházza át. Az átcsoportosítás nem terjedhet ki kiemelt előirányzatok közötti átcsoportosításra. Az átruházott hatáskörben hozott döntés a későbbi évekre vonatkozóan többletkiadással nem járhat.

27. § Az év közben keletkező központi és egyéb pótelőirányzatok felosztásáról a polgármester előterjesztése alapján a Képviselő-testület dönt, a költségvetési rendelet módosításával. A Képviselő-testület negyedévenként, de legkésőbb a 2017. évi költségvetési beszámoló határidejéig, 2016. december 31-i hatállyal dönt a költségvetés rendeletének módosításáról.

28. § Az önkormányzat 2016. évi maradványának elszámolása során a kötelezettséggel nem terhelt szabad pénzmaradvány felhasználásáról a Képviselő-testület dönt.

29. § Az önkormányzat közbeszerzési értékhatárt elérő beruházásaira, felújításaira és beszerzéseire a közbeszerzésekről szóló 2011. évi CVIII. törvény megfelelő rendelkezéseit kell alkalmazni.

24. Záró rendelkezések

30. § A költségvetési rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1

Az önkormányzati rendeletet a Lovas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (V. 30.) önkormányzati rendelete 5. §-a hatályon kívül helyezte 2022. június 3. napjával.