Szentgáloskér Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2018 (VI.22.) önkormányzati rendelet

az önkormányzat közművelődési feladatairól

Hatályos: 2018. 06. 22

Szentgáloskér Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2018 (VI.22.) önkormányzati rendelet

az önkormányzat közművelődési feladatairól

2018.06.22.

Szentgáloskér Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § A rendelet megalkotásával Szentgáloskér Községi Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) célja, hogy a helyi társadalmi, művelődési és kulturális igényeinek figyelembevételével – a helyi hagyományok, lehetőségek és sajátosságok alapján – egységes alapelvek szerint határozza meg a településen ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, valamint a feladatellátásának formáját, módját és mértékét.

2. § Az Önkormányzat kinyilvánítja, hogy a közművelődéshez való jog gyakorlását közérdeknek, a közművelődési tevékenység támogatását közcélnak tartja. A közművelődést olyan értékhordozó közösségi tevékenységnek tekinti, amely a lakosság életminőségét javíthatja, ezért fontosnak tartja az önkormányzati feladatvállalást és azok megvalósításában résztvevő intézmények és szervezetek támogatását.

A közművelődési alapszolgáltatások köre

3. § (1) Az önkormányzat feladatának tekinti a közművelődési feltételek biztosítását. Gondoskodik a közművelődési feladatok ellátásához szükséges személyi és tárgyi feltételek megteremtéséről.

(2) Az önkormányzat az alábbi közművelődési alapszolgáltatásokat szervezi meg: Művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása.

A közművelődési feladatellátás formája

4. § (1) Az önkormányzat a helyi közművelődési alapszolgáltatást az általa fenntartott közösségi terek működési keretei között biztosítja.

(2) Az Önkormányzat a tulajdonában lévő alábbi közösségi színtereket működteti:

1. Művelődési ház elnevezésű, alapító okirat nélküli közösségi tér (7465 Szentgáloskér,233hrsz.)

2. Községi könyvtár és Nyugdíjas Klub (7465 Kossuth u. 8. sz.)

3. Közösségi ház (7465 Kossuth u. 3. sz.)

5. § (1) Az önkormányzat a közművelődési feladatai ellátására közművelődési megállapodást köthet olyan jogi vagy természetes személlyel, amelynek alapító okirata szerinti alaptevékenysége összhangban van e rendeletben meghatározott feladatokkal.

(2) A könyvtári szolgáltató hely működtetése a Takács Gyula Megyei és Városi Könyvtárral kötött külön megállapodás alapján történik.

6. § Az önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátásában együtt kíván működni:

a) köznevelési-közoktatási intézményekkel,

b) a közművelődési feladatokat is ellátó civil szervezetekkel,

c) az egyházzal,

d) közművelődési feladatellátást vállaló magánszemélyekkel,

e) közművelődési feladatokat ellátó járási, megyei, országos intézményekkel, civil szervezetekkel.

7. § (1) A közművelődési tevékenységekkel kapcsolatos helyi irányítási, ellenőrzési jogkört a képviselő-testület gyakorolja, valamint ellátja a fenntartással és működtetéssel kapcsolatos feladatokat.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltak keretében:

a) meghatározza a közösségi színterek használatának szabályait,

b) biztosítja a feladatok ellátásához és a közösségi színterek fenntartásához szükséges személyi , tárgyi és anyagi feltételeket.

(3) Az Önkormányzat biztosítja a közösségi színterek fenntartását és ingyenes használatát a településen működő civil szervezetek összejövetelei, rendezvényei számára, amennyiben a rendezvények nem haszonszerzési célból szerveződnek.

8. § Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatáson felül – nem kötelező feladatként - támogatja a helyi közművelődési tevékenységet az alábbi formákban:

a) az iskolarendszeren kívüli, öntevékeny, önképző, szakképző tanfolyamok, életminőséget és életesélyt javító tanulási lehetőségek megteremtése,

b) a település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, megismertetése, a helyi művelődési szokások gondozása, gazdagítása,

c) az egyetemes , a nemzeti kultúra értékeinek megismertetése, az ünnepek kultúrájának gondozása,

d) az ismeretszerző, az amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenységének támogatása,

e) a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekérvényesítésének segítése,

f) a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítása,

g) egyéb, művelődést segítő lehetőségek biztosítása.

9. § Az Önkormányzat tájékoztatja a település lakóit a közművelődési lehetőségekről. A megfelelő tájékoztatás érdekében biztosítja, hogy a közművelődési programok a helyi hirdetőtáblákon, valamint az önkormányzat honlapján elhelyezésre kerüljenek.

A közművelődési feladatok finanszírozása

10. § (1) Az Önkormányzat a közművelődéssel kapcsolatos kötelező feladatait a költségvetésből finanszírozza. Ennek forrása lehet:

a) központi költségvetési támogatás,

b) pályázati úton elnyerhető támogatás,

d) saját bevétel

e) a költségvetésen kívüli egyéb forrás.

(2) Az Önkormányzat a kötelező közművelődési feladatként meg nem határozott feladatra egyedi támogatást biztosíthat, amely nem veszélyeztetheti a kötelező feladatok megvalósítását.

(3) Az Önkormányzat az éves önkormányzati támogatás mértékét a mindenkori költségvetési rendeletben határozza meg.

Záró rendelkezések

11. §

1. Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.
2. A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg a közművelődésről szóló 5/2000.(III.31.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.