Tiszacsege Város Önkormányzata Polgármesterének 10/2020 (XI.27.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás rendjéről szóló 3/2020. (III. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 11. 28- 2020. 11. 28

Szeli Zoltán, Tiszacsege Város Önkormányzatának Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, a Magyarország Kormánya által a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendeletben meghatározott feladat- és hatáskörömben eljárva a következőket rendelem el:



1.§


Tiszacsege Város Önkormányzata az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás rendjéről szóló 3/2020 (III.27.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: Rendelet) 3. § (1) bekezdése, (2) bekezdése, (4) bekezdés a) pontja, illetve (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:


„3. § (1) Az önkormányzati vagyon tekintetében a tulajdonost megillető jogok gyakorlásáról a képviselő-testület rendelkezik.”


„3. § (2) E rendelet alapján az Önkormányzat vagyona tekintetében átruházott hatáskörrel gazdálkodási döntésre jogosult, illetve a tulajdonosi jogokat gyakorolja

  • a polgármester
  • a jegyző
  • c)a képviselő-testület bizottsága.”


„3. § (4) Ingó vagyon elidegenítése esetén

a) 1 millió forint összeg becsült értékig a polgármester vagy a jegyző,”


„3. § (6) Az Önkormányzat kizárólagos tulajdonában álló forgalomképtelen vagyontárgy nem idegeníthető el, nem terhelhető meg, biztosítékul nem adható, azon osztott tulajdon nem létesíthető. Kivételt képez ezen rendelkezés alól a vagyonkezelői jog, a jogszabályon alapuló, továbbá az ingatlanra közérdekből külön jogszabályban feljogosított szervek javára alapított használati jog, vagy ugyanezen okokból alapított szolgalom, továbbá az Önkormányzat javára alapított vezetékjog.”



2.§


A Rendelet 9. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:


„9. § (1) Az önkormányzati vagyon az alábbi esetekben és feltételekkel adható ingyenes használatba, vagyonkezelésbe:

a) Önkormányzati vagyon kizárólag közfeladat vagy a lakosság közszolgáltatásokkal való ellátása céljából, az ahhoz szükséges mértékben adható ingyenes használatba, valamint vagyonkezelésbe.

b) Az önkormányzati vagyont ingyenes használatba adni, ideértve a vagyonkezelést is, csak törvényben meghatározott esetekben és feltételekkel lehet, a Képviselő-testület döntésével.

c) Az önkormányzati vagyon ingyenes használatba adására, valamint vagyonkezelésbe adására vonatkozó előterjesztésnek tartalmaznia kell különösen a vagyontárgy megnevezését, azonosító adatait, az ingyenes használatba, vagy vagyonkezelésbe adás részletes indoklását, a kedvezményezett működésének és tevékenységének részletes bemutatását, valamint a szerződéstervezetet.

d) Az ingyenes használat biztosítása során az Önkormányzatnak fizetési kötelezettsége nem keletkezhet.

e) Az Önkormányzat a működésükhöz szükséges vagyon használatát közfeladatuk ellátása céljából ingyenesen biztosítja az Önkormányzat által alapított (az Mötv. 41. § (6) bekezdésében foglalt) intézmények részére – beleértve a Polgármesteri Hivatalt is – a közfeladatuk ellátásához szükséges mértékben.”



3.§


Hatályát veszti a Rendelet 9. § (3) bekezdése.



4.§


A Rendelet 12. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„12. § (1) Az ingóságok, eszközök (ideértve a gépjárműveket és informatikai eszközöket is) értékesítésének kijelöléséről szóló döntésre, az Önkormányzat vagyona, valamint az önálló költségvetési szervként működő intézmények vagyona tekintetében a polgármester vagy a Képviselő-testület, a Hivatal vagyona tekintetében a jegyző vagy a Képviselő-testület jogosult a 3. § (4) bekezdésben meghatározottak szerint. A selejtezett vagyontárgyak értékesítésére a selejtezési szabályzat az irányadó.”






5. §


Hatályát veszti a Rendelet 19. §-a.



6. §


A Rendelet 21. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„21. § (1) A vagyontárgy tulajdonjogának átruházására vagy a vagyontárgy hasznosítására vonatkozó pályázat előkészítése az Önkormányzat feladata.”



7. §


Ezen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és az azt követő napon hatályát veszti.



Tiszacsege, 2020. november 26.






                     Szeli Zoltán s.k.                                                    Dr. Lajter Zoltán s.k.

                       polgármester                                              mb. jegyző, hatósági irodavezető





Kihirdetési záradék:


Az önkormányzati rendelet kihirdetése 2020. november hónap 27. napján Tiszacsege Város Önkormányzata hirdető tábláján történő kifüggesztése és a www.tiszacsege.hu oldalon történő közzététele megtörtént.




          Dr. Lajter Zoltán s.k.

mb. jegyző, hatósági irodavezető