Tiszacsege Város Önkormányzata 6/2003.(I. 30.) KT. sz. rendelete

a közterületek használatáról

Hatályos: 2017. 04. 01- 2017. 12. 31

Tiszacsege Város Önkormányzati Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. Törvény 16. §. (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, figyelemmel az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXVIII. Törvény 54. §. (12) bekezdésében foglaltakra az alábbi rendeletet alkotja:

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK


1. §


A rendelet célja, hogy:

  1. a.) meghatározza a közterületek használatának rendjére vonatkozó szabályokat, figyelemmel a helyi adottságokra, a lakossági igényekre, a műemlékvédelmi, a városrendezési, közlekedésbiztonsági szempontokra,

b.) megállapítsa a közterület-használati díj mértékét és fizetésének a módját.

2. §


(1)  A rendelet hatálya kiterjed Tiszacsege város közigazgatási területén belül az önkormányzat tulajdonában, kezelésében lévő, az ingatlan-nyilvántartásban közterületenként nyilvántartott földrészletekre, továbbá a belterületi földrészletek közhasználatra átadott részére (a továbbiakban együtt: közterület).


(2) Rendelkezései minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre vonatkozik, akik a város területén tevékenykednek.

3. §


A közterületeket, azok építményeit, berendezéseit és felszereléseit rendeltetésüknek megfelelően – állaguk sérelme nélkül és az általános magatartási szabályok betartásával – mindenki ingyenesen használhatja. 

KÖZTERÜLET-HASZNÁLAT ENGEDÉLYEZÉSE, A KÖZTERÜLET IGÉNYBEVÉTELE


4. §


(1)  A közterületek rendeltetésétől eltérő használatához a tulajdonos hozzájárulása, illetve a hozzájárulást is tartalmazó szerződés megkötése (továbbiakban együtt: közterület-használati hozzájárulás) szükséges.


(2)  Közterület-használati hozzájárulást kell beszerezni:

  1. a.) a közterületbe 10 cm-en belül túl benyúló üzlethomlokzat, kirakatszekrény, üzleti védőtető, hirdető-berendezés, cég- és címtábla elhelyezésére,
  2. b.) mobil elárusító-fülke, pavilon ideiglenes elhelyezésére,
  3. c.) a köztisztasággal kapcsolatos építmények és tárgyak elhelyezésére,
  4. d.) szobor, emlékmű és köztárgyak elhelyezésére,
  5. e.) önálló hirdető-berendezések, figyelmeztető- és tájékoztató táblák elhelyezésére,
  6. f.) építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag és törmelék elhelyezésére,
  7. g.) alkalmi és mozgóárusításra,
  8. h.) kiállítás, alkalmi vásár céljára,
  9. i.) vendéglátó-ipari előkert, kitelepülés céljára, üzleti szállítás, illetve rakodás alkalmával göngyölegek elhelyezésére, árukirakodásra,
  10. j.) üzemképtelen jármű ideiglenes tárolására,
  11. k.) teher- és áruszállításra szolgáló gépjármű, mezőgazdasági vontató, munkagép, pótkocsi tárolására vonatkozóan. 

5. §


Nem kell közterület-használati hozzájárulás:

  1. a.) a közút (járda) építésével, javításával, fenntartásával kapcsolatban, a közút (járda) területének elfoglalásához,
  2. b.) az úttartozékok és a közúti közlekedés irányítását szolgáló berendezések elhelyezéséhez,
  3. c.) a közterületen, illetve az alatt vagy felett elhelyezett postai távközlési kábelek, továbbá közművek hibaelhárítása érdekében végzett munkához, illetve lerakásához, feltéve, hogy az a közlekedést nem akadályozza.

6. §


(1)  A közterület-használati hozzájárulás iránti kérelmet az 1. számú melléklet szerint kell benyújtani. A hozzájárulás megadása a 4. §. (2) bekezdésben foglalt esetekben a polgármester hatáskörébe tartozik.


(2)  A közterület-használati hozzájárulás a 4. §: (2) bekezdésben foglalt esetekben:

- ideiglenes jelleggel, meghatározott idő elteltéig,

  • - a megállapított feltétel bekövetkeztéig, illetőleg
  • - visszavonásig adható meg.

(3)  Élelmiszer utcai árusítására közterület-használati hozzájárulást csak idényjelleggel, meghatározott idő elteltéig lehet kiadni.


(4)  A határozott időre szóló közterület-használat legrövidebb időtartama 1 nap, kérelemre többször meghosszabbítható.


(5)  Ha a hozzájárulás érvényét veszti, a jogosult saját költségén köteles az eredeti állapotot – minden kártalanítási igény nélkül – helyreállítani.

7. §


(1)  A közterület tartós, állandó jellegű használatához – feltéve, hogy a használat módja nem esik a 4. §: (2) bekezdés hatálya alá – képviselő-testületi hozzájárulás és területbérleti szerződés szükséges.


(2)  A képviselő-testületi hozzájárulást tartalmazó határozatban rendelkezni kell a hozzájárulás időtartamáról, a bérleti díjról, valamint a bérleti szerződéssel kapcsolatban felmerülő további kikötésekről.


(3)  A közterület állandó jellegű használatát építmény létesítése céljára a funkció megkötésével hagyja jóvá a képviselő-testület.


(4)  A közterület állandó jellegű használatára az igénybevevővel bérleti szerződést kell kötni. Amennyiben a közterület-használat építmény elhelyezését szolgálja, a bérleti szerződés érvényességi feltételeként ki kell kötni, hogy a bérlő meghatározott időn belül az építési engedélyt köteles megszerezni.


(5)  A bérleti szerződést – a képviselő-testületi hozzájárulás alapján – a polgármester köti meg. 

8. §


Nem adható közterület-használati hozzájárulás:

  1. a.) közlekedési területre, csak a közlekedési szakhatóság előzetes hozzájárulásával,
  2. b.) műemlékileg vagy egyéb szempontból védett területre csak a műemléki, illetve egyéb szakhatóság előzetes hozzájárulásával,
  3. c.) tűz- és robbanásveszélyes tevékenység gyakorlására,
  4. d.) az eseti rendezvények kivételével szeszesital árusítására, cirkusz és mutatványos tevékenység céljára,
  5. e.) a táblával kijelölt közterületek kivételével teher- és áruszállításra szolgáló gépjármű, mezőgazdasági vontató, vontató munkagép, pótkocsi, 12 főnél nagyobb befogadóképességű autóbusz közúton, közterületen való tárolására,
  6. f.) a lakosság nyugalmát vagy a közerkölcsöt sértő tevékenység végzésére.

9. §


(1)  Amennyiben a közterületen folytatni kívánt tevékenységet (ideértve az önálló hirdető-berendezések, figyelmeztető és tájékoztató táblák elhelyezését is) jogszabály valamely hatóság vagy más szerv engedélyéhez, hozzájárulásához köti, a közterület-használati engedély illetőleg képviselő-testületi hozzájárulás csak az engedély, hozzájárulás megléte esetén adható ki.


(2)  A jogosult köteles az igénybe vett területet és környezetét tisztán tartani, gondozni.

A KÖZTERÜLET-HASZNÁLATI DÍJ MÉRTÉKE, FIZETÉSÉNEK MÓDJA


10. §


(1)  A közterület használatáért közterület-használati díjat kell fizetni. A díj mértékét a 2. számú melléklet tartalmazza, a fizetendő díjat és megfizetésének határidejét, módját a határozatban, illetve a szerződésben kell meghatározni.


(2)  A jogosult a közterület-használati díjat a közterület tényleges használatára, illetőleg a közterületen lévő létesítmény tényleges üzemeltetésére tekintet nélkül köteles megfizetni.


(3)  A létesítményekkel elfoglalt közterületek nagyságának meghatározásánál a létesítmény alapterületét és használatához szükséges csatlakozó terület mértékét az OTÉK szerint kell figyelembe venni. Cég-, cím és hirdetőtábla, hirdető-berendezés, transzparens elhelyezése esetén annak felületét kell alapul venni. A díj szempontjából minden megkezdett hónap, nap m2 egésznek számít.


(4)  A díj befizetésének tényét az engedélyező határozat kézhezvételét követő 5 munkanapon belül kell igazolni. 

MENTESSÉG A KÖZTERÜLET-HASZNÁLATI DÍJ FIZETÉSE ALÓL

11. §


A polgármester – kérelemre - az alábbi esetekben a közterület-használati díj fizetésének kötelezettsége alól – kérelemre – részben vagy egészben felmentést adhat:

- jótékony és közcélú rendezvény, illetve 

- a választásokkal kapcsolatos hirdetések engedélyezésére töténő igénybevétel esetén,

- a város idegenforgalmi, turisztikai vonzerejét növelő, azt népszerűsítő zenei, vagy gasztronómiai fesztiválok által elfoglalt közterületek vonatkozásában,

- a közúti személyszállítás keretében használt gépjárművek közterületen történő, közérdeket szolgáló, indokolt tárolása esetén.

A KÖZTERÜLET-HASZNÁLATI ENGEDÉLY VISSZAVONÁSA


12. §   


A hozzájárulást vissza kell vonni, ha a jogosult a közterületet a hozzájárulástól eltérő célra vagy módon használja, vagy a díjfizetés tényét az esedékesség időpontját követő 5 munkanapon belül nem tudja bizonyítani. 

ELLENŐRZÉS, AZ ENGEDÉLY, HOZZÁJÁRULÁS NÉLKÜLI HASZNÁLAT KÖVETKEZMÉNYEI


13. §


A közterület-használat szabályszerűségének ellenőrzéséről a polgármester gondoskodik.


14. §


A közterület használata hozzájáruláshoz kötött. Hozzájárulás nélküli vagy attól eltérő használat esetén a használót a polgármester határidő tűzésével felhívja a használat megszüntetésére, és a közterület – saját költségén, kártalanítási igény nélkül történő – eredeti állapotának helyreállítására.


15. §


(1) A mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény szerinti filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használat (a továbbiakban: filmforgatási célú közterület-használat) vonatkozásában a rendelet szabályait az e paragrafusban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.


(2) A hatósági szerződés abban az esetben hagyható jóvá, ha a kérelmező a következő feltételek teljesítését vállalja a hatósági szerződésben:

a) az eredeti állapot helyreállítását,

b) az igénybe vett közterület és a közterületen elhelyezett tárgyak rendben és tisztán tartását,

c) a keletkezett hulladék elszállításáról való gondoskodást,

d)  a filmforgatással érintettek tájékoztatását a filmforgatással kapcsolatos lényeges információkról,

e) a filmforgatás miatti vagy azzal összefüggésbe hozható esetleges károk megtérítését.


(3) A filmforgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén a közterület-használati engedélyt olyan időtartamban kell meghosszabbítani és a közterület-használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt. A közterület-használatot ilyen esemény esetén az akadály elhárulása után, természeti esemény esetén az esetleges kárelhárítást és helyreállítást követően 3 napon belül újra biztosítani kell. 

(4) A képviselő-testület a közterületek filmforgatási célú használatának díját csökkentheti vagy elengedheti, amennyiben

a) az igénybeveendő terület a 100 m2-t nem haladja meg, vagy

b) az igénybevétel ideje nem több 30 naptári napnál, vagy

c)  a filmalkotás közérdekű célokat szolgál (különösen oktatási, tudományos vagy ismeretterjesztő témájú, vagy filmművészeti állami felsőoktatási képzés keretében készülő).

16. §


(1)   Ez a rendelet kihirdetése napján lép hatályba, a hatálybalépésével egyidejűleg a közterület-használat engedélyezésével kapcsolatos eljárásról és a használati díjakról szóló 18/1995.(XI. 29.) KT. számú rendelet hatályát veszti.

(2)   A R. és a közterülethasználati hozzájárulás iránti kérelem a www.tiszacsege.hu honlapon elérhető.

(3)   E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK. Irányelv 15. cikk (3) bekezdésének megfelelő követelményt tartalmaz.