Nemeskisfalud Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2014.(VI.24) önkormányzati rendelete

A Nemeskisfaludi Felsőoktatási Ösztöndíjról

Hatályos: 2014. 06. 24

Nemeskisfalud Község Önkormányzata Képviselő- testületének

6/2014. (VI.24. ) önkormányzati rendelete

a Nemeskisfaludi  Felsőoktatási Ösztöndíjról



Nemeskisfalud Község Önkormányzata az Alaptörvény  32. cikk 2. bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében,  a következő rendeletet  alkotja :

1. §

A rendelet célja


Nemeskisfalud Község Önkormányzata a felsőoktatásban nappali tagozaton BSc/BA, illetve MSc/MA tanulmányokat folytató Nemeskisfaludi  fiatalok számára a lakóhelyükhöz történő kötődés erősítése, valamint a tanulmányaik ideje alatt felmerülő költségeik enyhítése céljából  felsőoktatási ösztöndíjat alapít.


2. §

A rendelet hatálya és a jogosultság feltételei


Felsőoktatási ösztöndíjban részesülhet kérelme alapján az a Nemeskisfaludi  lakóhellyel rendelkező  bármely államilag elismert felsőoktatási intézményben  nappali tagozatos hallgató:

a) aki  az első diploma  megszerzése érdekében BSc/BA, vagy MSc/MA képzésben végzi tanulmányait  és az adott félévben a felsőoktatási intézmény hivatalos igazolása alapján a félév teljesítéséhez szükséges teljesítendő kredit pontot megszerezte.

b.) az első éves lezárt félévvel nem rendelkező  tanulmányait kezdő hallgató  aki az első diploma  megszerzése érdekében BSc/BA, vagy MSc/MA képzésben kezdte meg  tanulmányait  .


3. §

A felsőoktatási ösztöndíj mértéke és tartama


(1) A felsőoktatási ösztöndíj havi összege    minimum havi 5000 Ft ,maximum  havi 10000 Ft.

  (2) A felsőoktatási ösztöndíj tanulmányi félévre, az I. félév szeptember 1-január 31. közötti 5 hónapjára, valamint a II. félév február 1-június 30. közötti 5 hónapjára szól.

(3) A felsőoktatási ösztöndíj folyósítására tanulmányi félévenként havonta  kerül sor a 4. § (4) bekezdésében meghatározott döntést követő hónap 15. napjáig.

(4) A felsőoktatási ösztöndíj a kérelmező hallgatót az első alkalommal benyújtott kérelméhez csatolt, a felsőoktatási intézmény által kiállított eredeti hallgatói jogviszony igazoláson a hallgatói jogviszony megszűnésének - a tanulmányi teljesítmény és követelmények alapján - becsült időpontja” rovatban feltűntetett időpontig, a pályázati kiírásban megjelölt időtartamra tanulmányai folytatása idején belül illeti meg. A tanulmányi időbe nem számítanak bele a külföldön végzett tanulmányok, valamint a hivatalosan igazolt rendkívüli események (így különösen betegség, baleset, stb.) miatti halasztás időszakai.

(6) A felsőoktatási ösztöndíj fedezetét a képviselő- testület évente a költségvetésében külön soron állapítja meg. Pályázati kiírásra csak akkor kerülhet sor, ha a kifizetés forrása tervezett, és a forrás biztosítható. Mindezekről a kiírást megelőzően a polgármesternek meg kell győződnie. A pályázók száma és a költségvetésben rendelkezésre álló forrás  nagysága alapján a minimum és maximum értékek között a képviselő testület egységesen dönt az adott évben folyósítható egy főre és egy hallgatóra jutó ösztöndíj havi mértékéről. Az ösztöndíjra félévenként újra kell pályázni.  


4. §

A felsőoktatási ösztöndíj igénylése

(1) A felsőoktatási ösztöndíj pályázati kiírását Nemeskisfalud Község Önkormányzatának az I. félév vonatkozásában (szeptember 1-január 31. közötti 5 hónap) minden év  legkésőbb október 1-ig, a II.félév vonatkozásában (február 1-június 30. közötti 5 hónap) minden év legkésőbb március 15-ig legalább hirdetményeken  közzéteszi.

 A pályázatok kiírása és közzététele, valamint  a döntés, és annak közzététele  a képviselő-testület  feladata.

(2) A felsőoktatási ösztöndíjat igénylő hallgatók a pályázat kiírását követően minden év október 15-ig, valamint március 31-ig nyújthatják be kérelmüket Nemeskisfalud Község Polgármesterének címezve a (3)-(5) bekezdésben meghatározottak szerint.

(3) A pályázók a rendelet 1. mellékletét képező formanyomtatványon nyújthatják be kérelmüket, melyhez csatolni kell a felsőoktatási intézmény által kiállított, a kérelem benyújtásakor érvényes hallgatói jogviszony igazolást. Az aktív félévet minden esetben hallgatói jogviszony igazolással igazolja a felsőfokú ösztöndíjat kérelmező hallgató.

(4)A pályázathoz csatolni kell az aktuális félévre vonatkozó hallgatói jogviszony igazolást és az előző félévről a lezárt leckekönyv másolatát, vagy az azzal egyenértékű és azonos információkat tartalmazó elektronikus dokumentumnak az illetékes tanulmányi osztály által aláírt és lepecsételt eredeti példányát, valamint - ha szükséges - a maximálisan megszerezhető kreditpontok tanulmányi osztály általi hivatalos igazolását is. Leckekönyv hiányában a helyette csatolt dokumentumnak alkalmasnak kell lennie arra, hogy abból meg lehessen állapítani hogy a félévet sikeresen teljesítette –e a pályázó hallgató.

(5)  A felsőfokú oktatási intézményben tanulmányait kezdő pályázónak a hallgatói jogviszony igazolását kell benyújtani.

(6) A pályázatokról a kérelem polgármesterhez történő megérkezését követő naptól számított harminc napon belül, vagy ha ez nem lehetséges, a határidő letelte utáni első testületi ülésen, legkésőbb azonban két hónapon belül a testület dönt.

 (7) Az ösztöndíjban részesültek a döntésről ünnepélyes átadási eljárás során értesülnek. Az átadást köbvetően az ösztöndíj adományozás közzététele  a polgármester feladata.

5. §

A felsőoktatási ösztöndíjban részesülő kötelezettségei

(1) A felsőoktatási ösztöndíjban részesülő hallgató köteles bejelenteni, ha hallgatói jogviszonya év közben bármely okból megszűnt, ha a tanulmányi félévet nem teljesítette vagy a 3.§ (5) bekezdésében meghatározott időtartam alatt diplomáját/abszolutóriumát nem szerezte meg, e tények bekövetkezésétől számított 30 napon belül. A bejelentést követően a polgármester  intézkedik a felsőoktatási ösztöndíj folyósításának megszüntetéséről és intézkedhet az ösztöndíj visszafizettetésére, illetve dönt. Az ösztöndíj visszafizetése kérdésében a képviselőtestület méltányosságot gyakorolhat.

(2) A képviselő- testület méltányosságból eltekinthet a jogosulatlanul felvett ösztöndíj visszafizetésétől, ha az ösztöndíjban részesült hallgató igazolja, hogy tanulmányait önhibáján kívüli okból szakította meg vagy nem fejezte be.

(3) A felsőoktatási ösztöndíjban részesült hallgató tanulmányai befejezését a végzést követő 30 napon belül köteles bejelenteni és annak tényét a diploma/abszolutórium másolatának becsatolásával igazolni.

(4) Az önkormányzat a folyósított ösztöndíj egészbeni vagy részbeni visszafizetésére kötelezheti azt az ösztöndíjban részesültet, aki felsőoktatási képzettségét nem szerzi meg, és felsőoktatási végzettsége megszerzését diplomájával vagy oklevelével nem igazolja.




6. §

Záró rendelkezések

Ez a rendelet 2014. július 1. napján  lép hatályba.

A felsőoktatási pályázatot első ízben 2014- 2015 év első  félévére vonatkozó kérelmet  2014 szeptember20-ig lehet benyújtani. A 2014/2015 tanév első félévi ösztöndíjait legkésőbb 2014. szeptember 30-ig kell  folyósítani.


Nemeskisfalud 2014.június 19.


Vida Ferenc                                                                                  Hoffmanné dr. Németh Ildikó

polgármester                                                                                                         jegyző



1. számú melléklet 

KÉRELEM

a Nemeskisfaludi   Felsőoktatási Ösztöndíj igényléséhez




I. SZEMÉLYES ADATOK:

Kérelmező neve:___________________________________________________________

Születési hely: ______________________ idő: ______ év ________________hó _____nap

Anyja neve: ____________________________________

Lakóhelye: Böhönye,___________________________ út_______hsz. ____em.___ajtó

Bankszámlaszáma:___________________________________________________________

Adóazonosító jele: ________________________

Társadalombiztosítási azonosító jele (TAJ szám):________________

Elérhetőségei:

•Telefon:_________________

•E-mail cím:________________________

II. TANULMÁNYOKRA VONATKOZÓ ADATOK:

Felsőoktatási intézmény és település megnevezése, ahol a tanulmányait folytatja:

___________________________________________________________________________

•Képzés típusa: __________________________ időtartama (félév):________

•A hallgatói jogviszony kezdete:_______ év____________hónap

•Az első kérelméhez csatolt eredeti hallgatói jogviszony igazoláson feltűntetett időpont szerinti végzés dátuma:__________év___________hónap

•Évfolyam:______Kar:__________________ Szak:___________________________

Az első kérelméhez csatolt eredeti hallgatói jogviszony igazoláson feltűntetett időpont

szerinti végzés dátuma:__________év___________hónap

Az előző félévben teljesített kreditpontok száma:_____

Az előző félévi érdemjegyek számtani átlaga:______




A kérelemhez mellékelni kell:

-az aktuális tanulmányi félévre vonatkozó hallgatói jogviszony igazolást

az előző félévről a lezárt leckekönyv másolatát, vagy az azzal egyenértékű és azonos információkat tartalmazó elektronikus dokumentumnak az illetékes tanulmányi osztály által aláírt és lepecsételt eredeti példányát (leckekönyv hiányában a helyette csatolt dokumentumnak alkalmasnak kell lennie arra, hogy abból az érdemjegyek számtani átlaga kiszámítható legyen, illetve a félév teljesítése megállapítható legyen ),

a maximálisan megszerezhető kreditpontok tanulmányi osztály általi hivatalos igazolását abban az esetben, ha az előírt 30 kreditnél kevesebbet tudott teljesíteni.


Nyilatkozat:

a) Hozzájárulok, hogy a kérelmemben foglalt adataimat Nemeskisfaludi  Község Önkormányzat, Polgármestere és a Böhönyei Közös Önkormányzati Hivatal  a kérelem és az esetleges fellebbezés elbírálása, az ösztöndíj folyósítása és annak megszüntetése, a jogosulatlanul felvett ösztöndíj visszafizettetése, a méltányosság elbírálása érdekében kezelje, ellenőrizze és nyilvántartsa.


b) Hozzájárulok ahhoz, hogy a kezelt adataim közül a nevem, lakcímem, továbbá a felsőoktatási intézmény megnevezése, a kar, szak megjelölésével az állást ajánló munkáltatók részére továbbításra kerüljön.

b) Hozzájárulok, hogy az önkormányzat hirdetőtábláján és elektronikus web lapján nevemet  és juttatott ösztöndíjam  összegét  közzé tegye, és a nyilvánossággal megismertesse.

Nemeskisfalud, _________________________



 ___________________________

kérelmező aláírása

Mellékletek