Nemeskisfalud Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2015 (II.27.) önkormányzati rendelete

A szociális és gyermekvédelmi pénzbeni, természetbeni és intézményi ellátások helyi szabályozásáról szóló 17/2013.(XI.21.) számú önkormányzati rendelet módosításáról.

Hatályos: 2015. 03. 01- 2015. 03. 01

Nemeskisfalud Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk 1 bekezdés a./ pontja alapján a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. 45.§ (1) bekezdés, 132.§. (4) bekezdés; valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 162.§. (5) bekezdés alapján az alábbi rendeletet alkotja:



1.§. Nemeskisfalud Község Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2013.(XI.121.) számú, a szociális és gyermekvédelmi pénzbeni, természetbeni és intézményi ellátások helyi szabályozásáról szóló rendelete (továbbiakban:R) 1.§. (3) bekezdése a./ pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„a./ Pénzbeni és természetbeni ellátások:

aa./ települési támogatások :

aaa./ lakhatáshoz kapcsolódó támogatás;

aab./ tartósan beteg felnőtt hozzátartozó ápolásának támogatása;

aac./ támogatás gyógyszerkiadások viseléséhez;

aad./ lakhatási kiadásokban hátralékot felhalmozó személyek támogatása;

aae.) rendkívüli települési támogatás.

ab./ Köztemetés

ac./ Bursa Hungarica Ösztöndíj pályázat”


2.§. R. 1.§ (4) bekezdése és 2.§-a hatályát veszti.


3.§. R. 3.§-a, és 5.§ (1) bekezdés „h./” hivatkozása hatályát veszti.


4.§. R. 8.§. helyébe a következő rendelkezés lép:

„8.§. A települési támogatások egészben vagy részben természetbeni ellátás formájában is nyújthatók. A folyósítás módjáról az ellátást megállapító határozatban rendelkezni kell. „


5.§. A R. II. fejezet címe „szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátások” címről „Pénzbeni és természetbeni szociális ellátások” címre változik.


6.§ R. 11.§-át megelőző alcím, a 11.§., a12.§-t megelőző alcím és a 12.§. (1), (2), és (5) – (14) bekezdései hatályukat vesztik.


7.§.A R. 13.§.-16.§.-i hatályukat vesztik.




8.§. A R. 17.§. – 30.§. helyébe az alábbi rendelkezések lépnek és 31-32.§-ok hatályukat vesztik:


„Lakhatáshoz kapcsolódó támogatás


17.§.(1) Az önkormányzat a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez önkormányzati segély nyújt.

(2) A segélyre az jogosult, aki lakókörnyezete rendezettségét biztosítja, ennek során a kérelmezőnek vagy jogosultnak kötelezettsége, hogy a tulajdonában vagy használatában álló lakást vagy házat és annak udvarát, kertjét a kerítésen kívül határos területet, a járdát folyamatosan tisztán tartja, valamint az ingatlan állagának fenntartásáról gondoskodik, lakókörnyezete; kertje, udvara, lakása, háza tiszta és higiénikus.

(3) Támogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartásában az 1 főre jutó jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimumot és a közüzemi költségei (villanyáram, víz, gáz, csatornadíj) havi rendszeres kiadása meghaladja a háztartás jövedelmének az 30%-át.

(4) A támogatás mértéke havonta az összes közüzemi költség 10%-át nem haladhatja meg, de maximális összege 5.000. forint lehet. A támogatást legfeljebb egy évre lehet megállapítani.


Tartósan beteg felnőtt hozzátartozó ápolásának támogatása


18.§. Tartósan betegnek minősül e rendelet alkalmazásában, aki előreláthatólag 3 hónapnál hosszabb időtartamban állandó ápolást, gondozást igényel. A tartósan beteg állapot igazolására a háziorvos jogosult.


19.§. Ápolásra jogosult az a személy, aki a tartósan beteg 18 év feletti hozzátartozóját gondozza.


20.§. A támogatás mértéke havonta maximum 5.000. forint.


21.§. Nem jogosult ápolási díjra a hozzátartozó, ha jövedelemmel rendelkezik, vagy rendszeres pénzellátásban részesül. A támogatás legfeljebb egy évre állapítható meg.


Támogatás gyógyszerkiadások viseléséhez


22.§. Gyógyszerkiadások viseléséhez az önkormányzat akkor nyújt segítséget, ha a kérelmező havi gyógyszerkiadása vagy gyógyító ellátásának költsége eléri az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 50%-át (2015-ben 14.250.-Ft).


23.§. Támogatásra jogosult az a polgár, akinek a háztartásában az 1 főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum kétszeresét (2015-ben 57.000.-Ft).


24.§. Az igazolt havi gyógyszerköltségekről a háziorvos, szakorvos adhat igazolást. A támogatás mértéke havonta maximum 2.000. forint. Támogatás legfeljebb egy évre állapítható meg.


Lakhatási kiadásokban hátralékot felhalmozó személyek támogatása


25.§. Az önkormányzat évente maximum kétszer természetbeni támogatás formájában maximum 5.000 forintos támogatást adhat annak a személynek, akinek a nevén lévő közműóra adóssága meghaladja az 50.000 forintot és a fennálló tartozás legalább 6 havi.


Rendkívüli települési támogatás


26.§. (1) Tüzifa természetbeni támogatásban részesülhet az a nemeskisfaludi polgár, akinek jövedelmi helyzete miatt aránytalan nehézséget okoz lakásának fűtése.

(2) Jövedelmi helyzete miatt rászorult az, ahol a közös háztartásban élők 1 főre jutó jövedelme nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 150%-át (2015-ben 42.750.-Ft)

(3) Szociális tüzifa támogatás mértéke alkalmanként maximum 1m3. Ugyanazon lakásra tüzifa juttatás támogatás csak egy jogosultnak állapítható meg. Évente maximum 2 alkalommal adható tüzifa támogatás és a két kérelem beadása között 60 napnak el kell telnie.


27.§. (1) Az önkormányzat egyéb rendkívüli települési támogatást nyújt a fentieken kívül a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy létfenntartási gondokkal küzdő személyek részére.

(2) Az önkormányzati támogatás mértéke egyedülálló és gyermekét egyedül nevelő szülőknél maximum 20.000. forint, egyéb esetekben maximum 15.000. forint.

(3) Rendkívüli települési támogatásban elsősorban azokat a személyeket indokolt részesíteni, akik önmaguk, illetve családjuk létfenntartásáról más módon nem tudnak gondoskodni,vagy alkalmanként jelentkező többletkiadások – így különösen betegséghez, halálesethez, elemi kár elhárításához, válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartásához, iskoláztatáshoz – kapcsolódó kiadások vagy a gyermek hátrányos helyzete miatt anyagi segítségre szorulnak.

(4) Rendkívüli települési támogatás iránti kérelmet évente maximum 5 alkalommal lehet benyújtani és a kérelmek beadása között 60 napnak el kell telnie.


28.§. Rendkívüli méltánylást érdemlő körülmények esetén lakóingatlant ért természeti katasztrófa esetén az önkormányzat maximum 100.000. forintig terjedő összegű támogatást is megállapíthat jövedelemhatártól, és már folyósított támogatásoktól függetlenül. A kérelmet fotókkal és környezettanulmánnyal kell alátámasztani.


29.§.A polgármester hatáskörébe tartozik a rendkívüli települési támogatás 26-28.§-ban meghatározott segélyekről való döntés.


30.§. A képviselő-testület Ügyrendi és Szociális Bizottságának hatáskörébe tartozik a 17-25.§-ban meghatározott támogatások megállapítása.”


9.§ (1) E rendelet 2015. március 1-én lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésének napján méltányossági ápolási díjban részesülő személyek támogatását 2015. július 31-vel meg kell szüntetni.



 Dr. Molnár Zoltán                                                     Vezér Ákos

polgármester                                                            jegyző


Záradék:

A rendelt kihirdetésének napja: 2015. február 27.


Vezér Ákos

jegyző