Nemeskisfalud Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2014(VI.24)önkormányzati rendelete

Nemeskisfalud Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2014(VI.24.)önkormányzati rendelete a 11/2013(VI.28.) számú rendelettel módosított 2/2013 (III.29.) számú a köztisztaság fenntartásáról, a települési szilárd hulladék kezeléséről, a hulladékok szelektív gyűjtéséről és ártalommentes elhelyezéséről szóló rendelete módosítására

Hatályos: 2014. 07. 01- 2014. 07. 01

Nemeskisfalud Község Önkormányzata Képviselő testületének

7/2014(VI.24.) számú rendelete

11/2013 (VI.28.)számú rendelettel módosított  2/2013(III.29.) számú

a köztisztaság fenntartásáról, a települési szilárd  hulladék kezeléséről,

a hulladékok szelektív gyűjtéséről és ártalommentes elhelyezéséről

szóló rendelete módosítására


Nemeskisfalud Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikke (1) bekezdés b.) pontja valamint  a hulladékokról szóló 2012. évi CLXXXV. Tv. 35.§-a és 88.§ (4) bekezdése felhatalmazása alapján valamint a települési hulladékkezelési közszolgáltatási díj megállapításának részletes szakmai szabályairól szóló 64/2008. (III. 28.) Korm. rendelet rendelkezéseire figyelemmel az alábbi rendeletet alkotja.


1.§


A 11/2013(VI.28) számú rendelettel módosított  2/2013(III.29.) számú  (a továbbiakban: R.) 4.§ (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

(1) Nemeskisfalud község közigazgatási területén a települési hulladék szervezett összegyűjtését szállítását és ártalommentes elhelyezését, helyi kötelező közszolgáltatás útján, pályázati eljárás során kiválasztott Netta-Pannonia Környezetvédelmi Kft. (8800 Nagykanizsa, Vár u. 5.) Közszolgáltató végzi.


2.§

(1) A R. 5.§- a szövege változatlan marad és számozás 5.§(1) bekezdésre módosul .

(2) A R. 5.§-a következő (2) bekezdéssel egészül ki :

Alkalmi háztartási szilárd hulladék: a lakás üdülés, pihenés során az ingatlanon alkalmilag képződött vagy felhalmozódott hulladék, visszamaradt anyag, ha a rendszeresített gyűjtőedényben mérete vagy minősége miatt nem helyezhető el, amely lehet:

a.)          lomtalanítás alá tartozó alkalmi háztartási szilárd hulladék: nagyobb méretű darabos hulladék ( így pl. a nagyobb háztartási eszköz, berendezési tárgy, bútor, ágybetét, kerékpáralkatrész stb. )

b.)          Esetileg szállítható alkalmi szilárd hulladék: Az a, pont alá nem tartozó eseti megrendelés alapján ártalmatlanítás céljából elszállítandó hulladék (építési bontási törmelék)

(3)A R. 5.§-a a következő (3) bekezdéssel egészül

                Egyéb (nem háztartási) szilárd hulladék: az ingatlanon folytatott ipari, kereskedelmi szolgáltató és egyéb gazdasági tevékenység során, valamint a közintézményekben keletkező rendszeres egyéb szilárd hulladék, és alkalmi egyéb szilárd hulladék, továbbá a közterületi szilárd hulladék.



3.§

(1) A rendelet 17.§ a következő (2) bekezdéssel egészül ki:

17.§ (2) bekezdés

A község területén a családi házas ingatlanokon avar és kerti hulladék égetése az alábbiak betartásával végezhető.


a.) A szabadban tüzet gyújtani csak úgy szabad, hogy az a környezetre tűz- vagy robbanásveszélyt ne jelentsen.

b.)A szabadban a tüzet őrizetlenül hagyni nem szabad. Veszély esetén vagy ha arra szükség van, a tüzet azonnal el kell oltani.

c.)A szabadban a tüzelés helyszínén olyan eszközöket illetve felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható.

(2) A R. 17.§ a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

17.§ (3) A közterületen avart és kerti hulladékot égetni nem lehet.

(3) A R. 20.§ (3) bekezdése a következővel egészül ki:

Az ingatlan tulajdonosa vagy használója a hulladékot az erre a célra rendszeresített gyűjtőedényben vagy (többlethulladék esetén) az e célra szolgáló, a Közszolgáltató emblémájával ellátott műanyag zsákban köteles kihelyezni.

4.§

A R. 21.§ (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

 A  külterületen a lakosság által választható edény űrtartalmát úgy kell meghatározni, hogy a hulladék  elhelyezhető legyen.

5.§

A R 23.§ (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

A gazdálkodó szervezeteknél, intézményeknél keletkező települési hulladékot – a közszolgáltató szállítja el.

6.§

A R. 24.§-a helyébe a következő rendelkezés lép:

(1) A lom hulladék gyűjtéséről, elszállításáról, hasznosításáról és ártalmatlanításáról a Közszolgáltató évente egy alkalommal a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás keretében -külön díj felszámítása nélkül - gondoskodik.

(2) A közszolgáltatás keretében a Közszolgáltató kizárólag a lakosságnál, a háztartásokban képződött, de a rendszeres hulladékszállításra használatos gyűjtőedényekben el nem helyezhető nagydarabos, lom hulladékot szállítja el.

(3) A lom hulladékot az ingatlantulajdonos elszállítás céljából a Közszolgáltató által hirdetmény útján, továbbá honlapján előzetesen megjelölt helyen és időpontban helyezheti ki.

(4) Az elszállítandó lom hulladékot a közterületen úgy kell elhelyezni, hogy az a jármű és gyalogos forgalmat ne akadályozza, a gyűjtő szállítóeszköz által jól megközelíthető legyen, a zöldterületeket és a növényzetet ne károsítsa, és ne járjon baleset vagy károkozás veszélyének előidézésével

7.§

(1) A 2/2013 (III.29.) számú rendelet 1. számú melléklete helyébe e rendelet 1. számú melléklete lép.

(2) E rendelet kihirdetését követően 2013. július 1. napjával lép hatályba.

Nemeskisfalud 2013. június 19.

Vida Ferenc                                                                   Hoffmanné dr. Németh Ildikó

polgármester                                                                          jegyző












1. számú melléklet


A szabványos tároló edényzet



Használható típusok a lakosság körében:

            120 literes

            240 literes


Használható típusok a gazdálkodó szervek körében:

                240 literes

                1100 literes