Nemeskisfalud Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2017 (II.7.) önkormányzati rendelete

a köztisztaság fenntartásáról, a települési szilárd hulladék kezeléséről, a hulladékok szelektív gyűjtéséről és ártalommentes elhelyezéséről szóló 2/2013. (III. 29.) Önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2017. 02. 08- 2017. 02. 08

Nemeskisfalud Község Önkormányzata Képviselő- testülete az Alaptörvény 32. cikke (1) bekezdés b.) pontja valamint  a hulladékokról szóló 2012. évi CLXXXV. tv 35.§-a és 88.§ (4) bekezdése felhatalmazása alapján valamint a települési hulladékkezelési közszolgáltatási díj megállapításának részletes szakmai szabályairól szóló 64/2008. (III. 28.) Korm. rendelet rendelkezéseire figyelemmel az alábbi rendeletet alkotja.



1.§ Nemeskisfalud Község Önkormányzat a köztisztaság fenntartásáról, a települési szilárd hulladék kezeléséről, a hulladékok szelektív gyűjtéséről és ártalommentes elhelyezéséről szóló 2/2013. (III.29.) önkormányzati rendelet az alábbi 17/A §-al egészül ki:



„Zöldhulladék elszállítása

17/A.§


(1) A település teljes területén a természetes személy ingatlanhasználó a zöldhulladékot elkülönítetten köteles gyűjteni az ingatlanán.

(2) A Közszolgáltató a begyűjtött zöldhulladék komposztálásáról, továbbkezeléséről a környezetvédelmi előírásoknak megfelelően gondoskodni köteles.

(3) A Közszolgáltató biztosítja a természetes személy ingatlanhasználók részére a zöldhulladék gyűjtését az alábbiak szerint:

a) Január hónapban két alkalommal a karácsonyi fenyőfák gyűjtését házhoz menő gyűjtési rendszerben. A fenyőfákat a karácsonyfadíszektől, szaloncukor papírtól és karácsonyfa tartótól megtisztított állapotban kell kihelyezni.b) Házhoz menő zsákos gyűjtési rendszer keretében a Közszolgáltató évi 9 alkalommal - amelyből április-november időszakban legalább havi 1 alkalommal - szállítja el a kihelyezett zöldhulladékot. Ehhez a Közszolgáltató évente kilenc darab 120 liter űrmértékű gyűjtőzsákot biztosít ingatlanonként.A zöldhulladék elszállításának időpontjait szállítási naptár rögzíti, amely egy évre előre, szakmai szempontok alapján készül.

(4) A házhoz menő zöldhulladék gyűjtés során az erre rendszeresített gyűjtőzsákban kizárólag az azokon megjelölt feliratoknak megfelelő anyagú zöldhulladékokat (kizárólag fű és falevél) szabad elhelyezni.

(5) A természetes személy ingatlanhasználó köteles a házhoz menő zöldhulladék gyűjtéshez biztosított zsákokat átvenni, ezen kötelezettség alól kivételt képez az az eset, ha az ingatlan használója a Közszolgáltató nyilvántartása szerint szünetelteti a hulladékelszállítását. 

(6) A házhoz menő zöldhulladék gyűjtés kizárólag azon természetes személy ingatlanhasználó számára biztosított, aki a közszolgáltatás díját megfizeti, illetve a rendszeres hulladékelszállítást nem szünetelteti.

(7) A zöldhulladékokat tartalmazó gyűjtőzsákok elszállítása a Közszolgáltató által készített szállítási naptárnak megfelelően történik. Gyűjtési napokon ingatlanonként legfeljebb egy darab gyűjtőzsák helyezhető ki.

(8) A Közszolgáltatón kívül más személy számára tilos a házhoz menő zöldhulladék gyűjtéshez biztosított zsákokban elhelyezett hulladékok eltávolítása.

(9) A zöldhulladékok gyűjtésére szolgáló gyűjtőzsákot a szállítás napján kell kihelyezni a közterületre reggel 6.30 időpontig.

(10) Az elszállítandó hulladékot úgy lehet a közterületre (a hulladékgyűjtő edényzet helyére) kihelyezni, hogy az a jármű és a gyalogos forgalmat ne akadályozza, a zöldterületeket és a növényzetet ne károsítsa, illetve ne járjon baleset vagy károkozás veszélyének előidézésével, a begyűjtő szállítóeszköz által jól megközelíthető legyen.

(11) A Közszolgáltató jogosult az elszállítást megelőzően ellenőrizni az ürítésre az ingatlan elé kihelyezett zöldhulladék gyűjtésére szolgáló gyűjtőzsák tartalmát.

(12) Amennyiben a gyűjtőzsák a zöldhulladék fogalmába nem tartozó anyagot tartalmaz, úgy a Közszolgáltató az ingatlanhasználót felszólítja a hulladékgyűjtés szabályainak jövőbeni betartására, valamint a természetes személy ingatlanhasználó köteles gondoskodni a nem megfelelően kihelyezett hulladék jogszabályoknak megfelelő elhelyezéséről.

(13) A zöldhulladék elhelyezésére szolgáló gyűjtőzsák használatának rendjéről a Közszolgáltató köteles tájékoztatást adni az ingatlanhasználóknak.

(14) A házhoz menő zöldhulladék gyűjtést - a természetes személy ingatlanhasználó részére biztosított zsákok átadását követően, továbbá a Közszolgáltató által elkészített szállítási naptárban feltüntetett kezdő időponttól - kötelező igénybe venni.


2.§ E rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.


kmf.


           dr. Molnár Zoltán                                                     Vezér Ákos

              polgármester                                                           jegyző


Záradék:

A rendelet kihirdetésének napja: 2017. február 7.

       Vezér Ákos

          jegyző