Nemeskisfalud Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2019 (V.30.) önkormányzati rendelete

A közművelődésről

Hatályos: 2019. 05. 31- 2022. 08. 30

Nemeskisfalud Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2019 (V.30.) önkormányzati rendelete

A közművelődésről1

2019.05.31.

Nemeskisfalud Község Önkormányzat Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1.Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja, hogy Nemeskisfalud Község polgárainak érdekeit szem előtt tartva meghatározza Nemeskisfalud Község Önkormányzat (továbbiakban: önkormányzat) közművelődési feladatait, azok ellátási formáit, finanszírozásának formáját és mértékét.

2. § Az önkormányzat felelősségteljes kötelező feladatának tartja, hogy Nemeskisfalud Község minden polgárának joga van kulturális örökségünk megismeréséhez és elsajátításához, személyiségének a művelődés általi fejlesztéséhez, valamint a kulturális értékek birtokbavételéhez szükséges esélyegyenlőséghez.

3. § A rendelet hatálya kiterjed a közművelődési tevékenységben résztvevőkre, a közművelődési szervezetekre, azok fenntartóira, működtetőire és alkalmazottaira.

2. Az önkormányzat közművelődési céljai és feladatai

4. § Kötelező közművelődési alapszolgáltatáson túl az önkormányzat kiemelt közművelődési céljai:

a) a közösségi művelődéshez méltó, esztétikus környezet és infrastruktúra biztosítása;

b.) a település és a vonzáskörzete természeti, környezeti, kulturális, művészeti közösségi értékeinek közismertté tétele, és ennek érdekében találkozók, bemutatók rendezése;
c.) a község közművelődési, kulturális hagyományainak ápolása, továbbfejlesztése, a helyi értékek megismertetése és védelmének erősítése;
d.) a helyi társadalom kiemelkedő közösségei, személyiségei szerepének növelése;
e.) az egyetemes, nemzeti és nemzetiségi kultúra értékeinek megismertetése, gazdagítása;
f.) együttműködés a civil szervezetekkel, alapítványokkal, egyesületekkel;
g.) a közművelődési esélyegyenlőség elősegítésének biztosítása;
h.) a kulturális nyilvánosság, tájékoztatás fejlesztése;

5. § Az önkormányzat a 4. §-ban meghatározott kiemelt célok, feladatok megvalósítása érdekében:

a.) éves költségvetésében támogatási keretet határoz meg;
b.) támogatja a helyi érdekű alapítványokat, közalapítványokat, egyesületeket és történelmi egyházak helyi közösségeit külön rendeletében megállapított feltételek alapján;
c.) támogatja a községi nagyrendezvények, fesztiválok megrendezését.

3. A közművelődési feladatellátás szervezeti keretei

6. § (1) Az önkormányzat az e rendelet 4-5. §-ában foglalt célok és kötelező feladatok ellátására közösségi színteret tart fenn 8717 Nemeskisfalud Madarász u. 3. szám alatti önkormányzati épületben.

(2) A közösségi szintér ingyenes biztosításáról és rendelkezésre bocsájtásáról a polgármester gondoskodik.

4. Közművelődési tevékenység irányítása és ellenőrzése

7. § A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény és e rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos fenntartói, felügyeleti és más jogköröket a polgármester és a képviselő-testület gyakorolja.

5. A közművelődési feladatellátás finanszírozása

8. § (1) A képviselő-testület a közművelődési tevékenység finanszírozásához szükséges pénzügyi feltételeket az állami feladatfinanszírozásból, a központi érdekeltségnövelő támogatásból, saját bevételeiből és pályázatokon elnyert forrásokból biztosítja.

(2) Az ellátandó közművelődési feladatok finanszírozásának mértékéről az önkormányzat az éves költségvetési rendeletében dönt.

6. Könyvtári Ellátás

9. § (1) Az Önkormányzat a Takács Gyula Megyei és Városi Könyvtárral kötött megállapodás alapján könyvtári, információs és közösségi hely elnevezésű könyvtári szolgáltató helyet működtet.

(2) A könyvtár fenntartásáért a képviselő-testület, annak szabályos működéséért a könyvtáros felel.

(3) A könyvtár a 8717 Nemeskisfalud, Madarász u. 3. szám alatti önkormányzati épületben működik.

6. Záró rendelkezések

10. § E rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.

1

Az önkormányzati rendeletet a Nemeskisfalud Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (VIII. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte 2022. augusztus 31. napjával.