Nemeskisfalud Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2014(IV.25.) önkormányzati rendelete

Nemeskisfalud község Önkormányzata Képviselő- testületének 4/2014 (IV.25.)számú önkormányzati rendelete a szociális és gyermekvédelmi pénzbeni , természetbeni és intézményi ellátások helyi szabályozásáról szóló 17/ 2013(XI.21.)számú önkormányzati rendelete módosítására

Hatályos: 2014. 05. 01- 2014. 05. 01

NEMESKISFALUD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA  KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK


4/2014(IV.25.) számú önkormányzati  rendelete a

 a szociális  és gyermekvédelmi pénzbeni , természetbeni és intézményi ellátások helyi szabályozásáról szóló

17/2013. (XI.21.) számú önkormányzati rendelete módosítására




Nemeskisfalud Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 31. cikke 2 bekezdése valamint az  Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdése, valamint 1993. évi III. tv. a Szociális törvény 10.§(1) 25.§(3) b.) pontja bb.) alpontja , 26§-a, 32.§(1) bekezdés b.) pontja,32.§(2) ,33.§7) bekezdése , 37.§(1) d.) pontjában,38§(9)  37/A§ (3) 43/B § (1) és (3) bekezdései 45.§-a 47.§-a (1) és (2a) bekezdései, 48.§ ( 4) bekezdése 50.§(3) bekezdése,60.§(3, (4)bekezdései, 62.§(2) bekezdése,90.§(3) bekezdése92.§(1) és(2) bekezdése 115.§(3) bekezdése 132.§ (4) bekezdésben 140/R §-ában  ) bekezdéseiben, a gyermekvédelemről és gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. tv. (továbbiakban: Gyvt.) 18. § (2); 20.§(9) bekezdése ; 29. § (1) és (2)  131§(1) bekezdésében és a 148.§(5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:



 1.§

 A17/2013( XI.21.) számú  rendelet  IV. fejezete a következő címmel és §-okkal  egészül ki,

       

Falugondnoki szolgálat



36. §


(1) Nemeskisfalud község közigazgatási területén működő a falugondnoki szolgáltatás szabályozott keretek között  elősegíti :

      a.)  község társadalmi megújulását,

      b.) a külterületi lakott hely és a községi  intézmények hiányából eredő hátrányok    enyhítését,

      c.) közszolgáltatásokhoz való hozzájutást,

      d.) közösségfejlesztést , a helyi és a civil szféra erősítését.

(2) A  falugondnoki szolgálat keretében ellátandó kötelező alapellátási feladatok a következők:

a) szociális étkeztetésben való közreműködés,

b.) házi segítségnyújtásban való közreműködés,

c.) egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás biztosítása, óvódás és iskolás korú gyermekek intézménybe szállítása, egyéb gyermekszállítás,

d.)helyi szociális szükségletek és információk közvetítése az önkormányzat és a lakosság között, önkormányzati hirdetmények elhelyezése hirdetőtáblákon, hivatalos iratok kézbesítése  a napi feladatok végzésével  párhuzamosan .


(3) A falugondnoki szolgálat egyéb szolgáltatásként a következőket biztosítja: művelődés, sport szabadidős tevékenység szervezésének segítése, lakossági szolgáltatások, közreműködés az önkormányzati feladatok megoldásában, egyéni önkormányzati hivatalos ügyek segítése.

(4) A falugondnoki szolgálat közreműködik továbbá a következő feladatok megoldásában: árubeszerzés az önkormányzat részére, üzemanyag alkatrészek beszerzése önkormányzati gépekhez, valamint gépek javításának szervezése a javítás helyére és visszaszállítása, közhasznú dolgozók munkaegészségügyi vizsgálatra szállítása, információ, közvetítés a böhönyei közös önkormányzati hivatal és a közhasznú dolgozók között, tűzöltő készülékeke időszakos felülvizsgálatában való közreműködés, összegyűjtés és szállítás.

(5) Az (1) –(4) bekezdésben felsorolt feladatok ellátása során a feladatokat úgy kell rangsorolni, hogy elsősorban a kötelező, az alapellátáshoz alapszolgáltatási feladatokat kell ellátni.  Az egyéb szolgáltatások biztosítására, és a közreműködői feladatok ellátására akkor kerülhet sor, ha  az a kötelező feladatok  ellátását nem veszélyezteti.  A feladatok rangsorolása a polgármester iránymutatása alapján a falugondnok feladata.



37.§


(1) A falugondnok az egyéb szolgáltatások körében biztosítja a falu lakói számára a más településeken megrendezésre kerülő rendezvényeken történő részvételt, fürdőbe, színházba való szállítást.

(2) Az egyéb szolgáltatások körében a falugondnok lakossági szolgáltatásként ellátja alkalmanként a napi élelmiszer beszerzéssel, kapcsolatos feladatait, melyet az ügyintézéssel összehangolva intéz. Intézi a község lakóinak táp és terménybeszerzését, háztartási gépek javításának megszervezését.

(3) Az önkormányzati hivatalos ügyek intézésének segítése  során a falugondnok kérelmeket vesz át, és továbbít a böhönyei közös önkormányzati hivatalhoz, falugazdászhoz, részt veszt a hivatal ügyintézőinek helyszíni szemlére, környezettanulmányozásra történő szállításában, közreműködik, ha szükséges, a pénzügyi kifizetéseknél, a közhasznú dolgozók munkavédelmi oktatásában. Végzi a polgármester értekezletekre történő szállítását.

                                                                 

                                                                     38.§



 A falugondnok végzi a falugondnoki gépjármű és utánfutó rendszeres karbantartását.   Kötelessége a tárgyhó 5. napjáig elkészíteni és leadni  a gépjármű pénzügyi elszámolásait.

 (Menetlevéllel  üzemanyag és javítás elszámolás. ) 


39.§


(1) A falugondnok rendszeres kapcsolatot tart a képviselő testület tagjaival, a polgármesterrel, a jegyzővel, a Böhönye és Környéke Önkormányzatai Társulása Intézményvezetőivel, a Marcali SZISZK vezetőjével, háziorvosokkal, védőnővel, egyéb szervezetekkel, körzeti megbízottal, egyház vezetőivel, háziorvosokkal, védőnővel, a böhönyei általános iskola igazgatójával.

(2) A falugondnok köteles a lakosságtól érkező az önkormányzatot és vagy a társulásos intézményeket érintő kéréseket és javaslatokat és információkat az illetékes felé haladéktalanul továbbítani.

Az önkormányzat és a lakosság közötti kapcsolattartásban az önkormányzati feladatokat a polgármester határozza meg. A hivatal és a lakosság közötti kapcsolattartásban a továbbítandó információkról a jegyző ad a falugondnoknak tájékoztatást.


40. §


  1. A falugondnoki szolgáltatás igénybevétele önkéntes. E rendelet 36.§ (2) bek a.) és b) pontjában meghatározott szolgáltatás igénybe vételét kérelmezni kell . A kérelmet a falugondnoknál, vagy a böhönyei közös önkormányzati hivatalban lehet benyújtani a 9/ 1999(XI.24.) SZCSM r. 1 melléklet  szerinti formanyomtatványon.
  2. Az ellátásra vonatkozó kérelemről a polgármester dönt. Döntéséről a kérelmezőt és az ellátás megállapítása esetén a falugondnoki szolgálatot értesíti.

      (3)A falugondnoki szolgáltatás igénybevétele díjmentes.


2.§

(1) A  17/2013( XI. 21.) rendelet 37.§-ának számozása 40.§ -ra módosul, a 38.§ számozása 41.§-ra módosul, a 39.§ számozása  42.§-ra módosul, a 40.§ számozása 43.§ -ra módosul, a 41.§  számozása 44.§-ra módosul.

(2)  A 17/ 2013( XI.21.) számú  rendelet 1. számú melléklete helyébe e rendelet 1. számú melléklete lép.



3.§

(1) E rendelet a kihirdetését követően 2014. május1 napján  hatályba, és hatályba lépését követő napon hatályát veszti.

(2)E rendelet hatályba lépésével hatályát veszti Nemeskisfalud Önkormányzata10/2003

( X.30.) számú a falugondnoki szolgálatról szóló rendelete .





Nemeskisfalud, 2014.április 24.


Vida Ferenc                                                                   Hoffmanné dr. Németh Ildikó

polgármester                                                                               jegyző



  1. számú melléklet


A személyes gondoskodást nyújtó ellátások intézményi térítési díja 2014. évben




- szociális étkezést igénybe vevők:       170  Ft/ ebéd ,amely az áfát is tartalmazza

Az ebéd kiszállítása ingyenes.