Tiszacsege Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2017 (IV.19.) önkormányzati rendelete

az üzletek éjszakai nyitva tartásának rendjéről

Hatályos: 2018. 06. 01- 2018. 07. 30

Tiszacsege Város Önkormányzatának Képviselő- testülete a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 12. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:


Általános rendelkezések

A rendelet célja


1. §


A rendelet célja a vendéglátó üzletek éjszakai nyitva tartásának korlátozásával a lakosság életkörülményeinek, pihenéséhez, nyugalmához különösen az éjszakai (23.00 - 06.00 órák közötti) pihenéshez való alkotmányos jogának biztosítása.


A rendelet hatálya


2. §


(1)   A rendelet hatálya kiterjed a Tiszacsege Város közigazgatási területén működő vendéglátó üzletekre.

(2)  E rendelet hatálya nem terjed ki:

 a) a szálláshely-szolgáltatás részeként üzemeltett, kizárólag szállóvendégeket

     kiszolgáló vendéglátó üzletre,

 b)  közoktatási intézményekben tartott rendezvényre,

 c) lakodalmak, esküvők, családi események helyszíneire,

 d) az Önkormányzat és a település bejegyzett társadalmi szervezetei, egyesületei által megtartott rendezvények     helyszíneire,

 e) a december 31-ről január 1-jére virradó éjszakai rendezvényre,

 f)  Hatályát veszti.


Értelmező rendelkezések


3. §


Jelen rendelet alkalmazásában:

a)  vendéglátó üzlet: kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény (a továbbiakban: Ker. tv.) 2. § 27. pontja szerinti olyan üzlet, melyben az üzemeltető a Ker. tv. 2. § 30. pontja szerinti szolgáltatói tevékenységet végez (pl. ételbár, bisztró, pecsenyesütő, büfé, falatozó, fagylaltozó, kávézó, söröző, borozó, stb.),

b)  éjszakai nyitva tartás: 23.00 óra és 6.00 óra közötti nyitva tartási idő.


A vendéglátó üzletek nyitva tartásának rendje


4. §


(1)   Tiszacsege Város közigazgatási területén működő vendéglátó üzletek 23.00 órától 06.00 óráig nem tarthatnak nyitva.


(2)   Az (1) bekezdéstől eltérő nyitva tartás engedélyezéséről első fokon a Képviselő-testület dönt.


(3)   Nem kérhető eltérő éjszakai nyitva tartási engedély a „Tiszacsegei Halászlé Fesztivál”, a „Csege Napok”, valamint a „Tiszacsegei Harcsapaprikás Főző Fesztivál” rendezvények időpontjára.


5. §


(1)   A Képviselő- testület  az eltérő nyitva tartást meghatározott időpontra vagy határozatlan időre engedélyezheti, azonban a hosszabbított nyitva tartás nem haladhatja meg a 02.00 órát.

a)    Amennyiben a vendéglátó üzlet működésével kapcsolatban egy éven belül a vendéglátó üzlet mindenkori üzemeltetőjével szemben nem érkezett lakossági panasz, vagy bejelentés, és

b)    vállalja, hogy az eltérő nyitva tartást követően, reggel 07.00 óráig a vendéglátó üzlet 100 méteres környezetében lévő, a vendéglátó üzlet tevékenységével összefüggésben, a közterületen keletkezett hulladék összegyűjtéséről és elszállításáról gondoskodik, függetlenül a hulladékbirtokos személyétől.

c.)   A vendéglátó üzlet tulajdonosa a rendezvények biztonságos lebonyolítása érdekében köteles szerződést kötni erre szakosodott őrző-védő társasággal. olyan gazdasági szereplővel, akinek főtevékenysége őrző-védő szolgálat, vagy egyéb biztonsági szolgáltatás.


(2) Az eltérő nyitva tartásra vonatkozó kérelmet az üzemeltetőnek határozatlan időre vonatkozó kérelem esetén az eltérő nyitva tartás kezdő időpontját megelőzően legalább 30 nappal korábban, meghatározott időpontra vonatkozó kérelmet a rendezvény időpontját megelőzően legalább 30 nappal korábban kell benyújtani a rendelet 1. mellékletét képező nyomtatványon a Tiszacsegei Polgármesteri Hivatalban. Az eltérő nyitva tartás iránti kérelmet a Képviselő-testület a következő  ülésen, de legkésőbb a kérelem benyújtásától számított 15 napon belül bírálja el.


(3)   A bejelentés tartalmazza:

a)    az üzemeltető nevét, székhelyének címét;

b)    a vendéglátóhely elnevezését, címét;

c)    a nyitva tartás meghosszabbításának naptári napját, idejét (év, hónap, nap, óra, perc formátumban meghatározva);

d)    a rendezvény jellegét, megnevezését;

e)    az 1) bekezdés c.) pontjában meghatározott szolgáltatóval kötött szerződés másolatát.


(4)  Az engedély kiadásáról szóló döntésről a jegyző és a bejelentő tájékoztatja a rendőrséget. 


(5)   E rendeletben meghatározott eljárás az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.


(6)   Az eltérő nyitva tartás iránti engedélyt a Képviselő-testület visszavonja, amennyiben az engedélyező határozat jogerőre emelkedésétől számított egy éven belül legalább két panasz érkezik a vendéglátó üzlet ellen.


(7) Az eltérő nyitvatartási engedély visszavonása esetén a döntést tartalmazó határozat jogerőre emelkedésétől számított 1 évig eltérő nyitva tartás nem engedélyezhető.


Záró rendelkezések


6. §


Ez a Rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.



Tiszacsege, 2017. április 19.




                                   Szilágyi Sándor                                             Dr. Kertész Marianna

                                     polgármester                                                            jegyző

Mellékletek