HERCEGSZÁNTÓ KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 7/2007. (VI. 8.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE

a „HERCEGSZÁNTÓ DÍSZPOLGÁRA” cím alapításáról és adományozásának rendjéről

Hatályos: 2013. 06. 29

HERCEGSZÁNTÓ KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 7/2007. (VI. 8.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE

a „HERCEGSZÁNTÓ DÍSZPOLGÁRA” cím alapításáról és adományozásának rendjéről

2013.06.29.

Hercegszántó Község Önkormányzatának Képviselő-testülete attól a céltól vezérelve, hogy a helyi közösség szolgálatában, Hercegszántó jó hírnevének emelésében kiemelkedő érdemeket szerzett személyeket méltó elismerésben részesíthesse, a helyi önkormányzatokról szóló többször módosított 1990. évi LXV. törvény 1. § (6) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján „HERCEGSZÁNTÓ DÍSZPOLGÁRA” címet alapít, s cím adományozásával kapcsolatban az alábbi rendeletet alkotja:

1. § (1) A „HERCEGSZÁNTÓ DÍSZPOLGÁRA” cím (a továbbiakban: díszpolgári cím) adományozható annak a magyar vagy külföldi állampolgárnak, aki valamely kiemelkedően jelentős munkájával vagy egész életművével a településen, országosan vagy nemzetközi viszonylatban olyan általános elismerést szerzett, amely hozzájárul a település jó hírnevének öregbítéséhez, továbbá példamutató emberi magatartása miatt egyébként köztiszteletben áll. A díszpolgári cím poszthumusz is adományozható.

(2) A díszpolgári címmel, a külön erre a célra készített díszoklevél és tárgyjutalom jár.

(3) A tárgyjutalom összegét a Képviselő-testület az adományozással egy időben állapítja meg.

2. § (1) A díszpolgári cím Hercegszántó község tiszteletét és megbecsülését kifejező elismerés, de ez a kitüntetettnek – a (2) bekezdésben foglaltak kivételével – nem biztosít előjogokat.

(2) A község díszpolgára

a) meghívandó Hercegszántó ünnepségeire és egyéb kiemelkedő rendezvényeire,

b) jogosult e címét aláírásánál és egyéb kitüntetései között feltüntetni.

3. § (1)1 Évente több díszpolgári cím is adományozható.

(2) A polgármester, helyi önkormányzati képviselő, kisebbségi önkormányzat képviselője, a Képviselő-testület bizottságának tagja – tisztségének időtartama alatt – nem részesülhet kitüntetésben.

(3) A díszpolgári cím adományozására írásban indokolt javaslatot tehet:

a) a Képviselő-testület legalább 3 tagja,

b) a Képviselő-testület bizottsága,

c) a települési kisebbségi önkormányzat képviselő-testülete,

d) legalább 20 választópolgár,

e) a községben működő – jogszerűen bejegyzett – társadalmi- és egyházi szervezet, egyesület.

(4) A javaslatokat minden év június 30-ig kell a Polgármesteri Hivatalba eljuttatni, a kitüntetési javaslat előterjesztését a polgármester készíti elő és terjeszti a Képviselő-testület elé. A díszpolgári cím adományozásáról a Képviselő-testület dönt.

4. § (1) A díszpolgári cím visszavonható, amennyiben a kitüntetettről bebizonyosodik, hogy arra méltatlanná vált.

(2) Érdemtelen az elismerésre különösen az, akit a bíróság a közügyek gyakorlásától eltiltott. Ebben az esetben a díszpolgári címet vissza kell vonni.

(3) A díszpolgári cím visszavonására bárki tehet javaslatot.

(4) A kitüntetés visszavonására vonatkozó előterjesztést a polgármester készíti elő és terjeszti a Képviselő-testület elé. A díszpolgári cím visszavonásáról a Képviselő-testület dönt.

5. § (1) A díszpolgári cím adományozása vagy visszavonása tárgyában előterjesztett javaslatról a Képviselő-testület titkos szavazással és minősített többséggel dönt.

(2) A Képviselő-testületnek a díszpolgári cím adományozásáról vagy visszavonásáról szóló határozatát egy hónapos időtartamra a helyben szokásos módon közzé kell tenni.

6. § (1) A díszpolgári cím adományozásáról szóló díszoklevelet és tárgyjutalmat a kitüntetett személynek, a település valamely kiemelt ünnepi rendezvényén, a polgármester adja át.

(2) A díszoklevél tartalmazza:

a) Hercegszántó címerét,

b) az adományozó nevét,

c) a kitüntetett nevét, foglalkozását,

d) az adományozás keltét, a képviselő-testületi határozat számát,

e) a polgármester aláírását és a Képviselő-testület pecsétjének lenyomatát.

(3) A kitüntetett nevét, rövid életrajzát, az adományozás indokát és évét díszes kivitelű albumban kell megörökíteni és nyilvántartani.

7. § (1) Ez a rendelet kihirdetése napján lép hatályba.

(2) E rendelet kihirdetésével egyidejűleg a „HERCEGSZÁNTÓ KÖZSÉGÉRT” kitüntető érem alapításáról szóló 5/1991. (IV.22.) sz. rendelet hatályát veszti.

1

Módosította a 7/2013. (VI. 28.) Ör. 1. §-a. Hatályos 2013. VI. 29-től.