HERCEGSZÁNTÓ KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 6/2017. (V. 5.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE

a partnerségi egyeztetés szabályairól

Hatályos: 2017. 05. 06

HERCEGSZÁNTÓ KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 6/2017. (V. 5.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE

a partnerségi egyeztetés szabályairól

2017.05.06.

Hercegszántó Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6. § (1) bekezdésében, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) Hercegszántó község településfejlesztési koncepciója, az integrált településfejlesztési stratégiája, a településrendezési eszközei, a településképi arculati kézikönyve és a településképi rendelete készítése vagy ezek módosítása teljes körű nyilvánosság biztosításával, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. r.) és e rendelet partnerségi egyeztetési szabályai szerint történik.

(2) A partnerségi egyeztetésben részt vevő partnerek

a) a készítéssel, módosítással érintett területen élő lakosság és az érintett ingatlantulajdonosok,

b) a település területén működő érdekképviseleti szervek és civil szervezetek,

c) a készítéssel, módosítással érintett területen ingatlannal, székhellyel vagy telephellyel rendelkező gazdálkodó szervezet,

d) a település területén működő vallási közösségek,

e) a szomszédos települések önkormányzatai,

f) a megyei önkormányzat.

(3) A (2) bekezdés a)-d) pontja szerinti partnerek állandó partnerek, az e)-f) pontok szerinti partnerek eseti partnerek, akik érintettség alapján vesznek részt az egyeztetésben. Az eseti partnerek köréről a képviselő-testület az egyeztetés megkezdése előtt külön dönt.

(4) A (2) bekezdés b) és c) pontja szerinti partnerek az adott véleményezési eljárásba a polgármesterhez a megadott határidőben benyújtott írásbeli kérelemmel jelentkezhetnek be. A kérelemben meg kell jelölni a véleményezési eljárás tárgyát, a szervezet nevét, képviselőjét, postai címét és e-mail címét.

2. Az állandó partnerekkel történő egyeztetés szabályai

2. § (1) Adott véleményezési eljárás során az állandó partnerek minimális tájékoztatási formáját a Korm. r. alapján e rendelet melléklete tartalmazza.

(2) Az előzetes tájékoztatás során a Korm. r. 29/A. § (3) bekezdése szerint közzétett hirdetmény tájékoztatást nyújt az eljárás tárgyáról, megindításáról, az előzetes tájékoztató elérhetőségéről, az eljárás és a véleményezés módjáról, és annak határidejéről.

(3) A véleményezési eljárás során a Korm. r. 29/A. § (3) bekezdése szerint közzétett hirdetmény tájékoztatást nyújt az eljárás tárgyáról, az elkészült tervezet elérhetőségéről, a véleményezési módjáról és annak határidejéről.

(4) Lakossági fórum esetén annak tárgyáról, helyéről és időpontjáról a lakossági fórum idejét megelőző 8 nappal korábban a helyben szokásos módon közzétett lakossági hirdetmény útján kell értesíteni a partnereket. A lakossági fórumról jelenléti ív és jegyzőkönyv készül, mely írásban rögzíti a javaslatokat, észrevételeket. A jegyzőkönyv tartalmazza a javaslattevő, észrevételező nevét és címét.

(5) Amennyiben nincs lakossági fórum, a partnerek az észrevételeiket, javaslataikat a hirdetmény közzétételétől számított 8 napon belül tehetik meg a polgármesterhez címzett, írásban benyújtott, szövegszerű, indoklással ellátott véleményben.

3. Eseti partnerekkel történő egyeztetés szabályai

3. § (1) Az eseti partnerek a Korm.r. szerinti előzetes tájékoztatási, illetve a véleményezési szakasz tervezetének (dokumentációjának) megküldésével, ill. az önkormányzat honlapjára feltett dokumentáció elérhetőségéről értesítő elektronikus vagy postai levéllel értesülnek.

(2) Az eseti partnerek az egyeztetési eljárásba a megadott határidőn belül, a polgármesterhez címzett és benyújtott szövegszerű, indoklással ellátott véleménnyel, észrevétellel, javaslattal élhetnek, melyben a véleményezési eljárás tárgyát, a szervezet nevét, képviselőjét, postai címét, elérhetőségét meg kell jelölni.

4. Vélemények dokumentálása, nyilvántartása, megválaszolása, dokumentumok közzététele

4. § (1) A beérkezett vélemények dokumentálása, nyilvántartása, valamint az el nem fogadott javaslatok indokolása, azok dokumentálása és nyilvántartása az államigazgatási véleményekre vonatkozó, a Korm. r.-ben rögzített szabályok szerint történik.

(2) A beérkezett véleményekről, javaslatokról készülő összefoglalót és az annak elfogadásáról szóló határozatot az önkormányzat honlapján kel kihirdetni.

(3) A településfejlesztési és településrendezési dokumentumokat, valamint az egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló önkormányzati döntéseket elfogadásukat követően az önkormányzat honlapján kell közzétenni.

5. Záró rendelkezés

5. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.