Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2020.(X.15.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tüzelőanyag helyi támogatásáról

Hatályos: 2020. 10. 16- 2021. 04. 29

Múcsony Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében, a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132.§ (4) bekezdésében, valamint Magyarországi helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 8a. pontjában kapott felhatalmazás alapján eljárva a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatásáról szóló belügyminiszter által közzétett pályázati kiírás alapján a szociális célú tüzelőanyag támogatás helyi szabályairól a következőket rendeli el:


1.§

          E rendelet hatálya kiterjed Múcsony közigazgatási területén életvitelszerűen lakó és ott lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező állampolgárokra.


2.§

(1) A helyi önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatásról szóló belügyminisztériumi pályázati kiírás szerint,  vissza nem térítendő természetbeni támogatásként szenet biztosít. A szociális szénre való jogosultság megállapítása során támogatás iránti kérelmet nyújthat be:

a) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993 évi III. törvény szerinti aktív korúak ellátására, időskorúak járadékára, vagy – tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására –  települési támogatásra,  különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesülő személy,

b) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család,

c) az (1) bekezdés a ) és b ) pontjában meghatározott személyeken túl, az a kérelmező, akinek háztartásában az egy főre jutó havi nettó jövedelem a nyugdíjminimum 150 %-át, egyedül élő esetén 200 %-át nem haladja meg, vagyona a háztartás tagjai egyikének sincs és a szén beszerzéséről más módon gondoskodni nem tud.

(2) A szén támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, legfeljebb 10 q mennyiségig, kizárólag természetbeni ellátás formájában, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától. Amennyiben egy ingatlanról több kérelem érkezik, az elbírálás a kérelem beérkezésének sorrendjében történik. Kétség esetén helyszíni szemle megtartása szükséges a döntés előkészítése során.


(3) Kihűlés és fagyhalál veszélyének észlelése esetén, valamint az (1) bekezdésben foglalt jövedelmi viszonyoktól eltérően szociális célú szén támogatásban részesíthető kivételes méltányosságból az is, aki rendkívüli élethelyzetbe került és segítség nélkül a létfenntartása veszélybe kerülne a Múcsony és Társult Települései Család- és Gyermekjóléti Szolgálat javaslata alapján. Ebben az esetben a szénjuttatás iránti eljárás hivatalból is indítható.


(4) Nem jogosult szociális célú szén támogatásra – függetlenül a (1)-(3) pontban meghatározott feltétel teljesülésétől – az a személy, család azon ingatlan vonatkozásában, mely szénnel egyáltalán nem fűthető.


(5) Az üresen álló ingatlanra, melyben életvitelszerűen senki sem él, a támogatás nem kérhető.


3.§

(1) A szén iránti kérelmeket 2020. november 30. napjáig lehet benyújtani azzal, hogy a szén vásárlás céljából benyújtott és még el nem bírált települési támogatás iránti kérelmeket szén iránti kérelemnek kell tekintetni. A határidő elmulasztása jogvesztő.

A kérelmet a települési támogatás iránti kérelem benyújtásához szükséges formanyomtatványon lehet benyújtani.


(2) A szén iránti kérelmek elbírálásáról – a Múcsony és Társult Települései Család- és Gyermekjóléti Szolgálattal történő egyeztetést követően- a Szociális és Oktatási Bizottság dönt.


(3) A szén beszerzéséről és a támogatott részére történő ingyenes eljuttatásáról az önkormányzat gondoskodik.


(4) Az Önkormányzat vállalja, hogy a szociális célú tüzelőanyagban részesülőtől ellenszolgáltatást nem kér.


(5) A szén átvételét a jogosult átvételi elismervény aláírásával igazolja. (1. számú melléklet)


4.§

Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és 2021. április 30. napján hatályát veszti.

                         


                                                

               Urrné Gál Emese                                                                                             Viszlai Viktor

                  jegyző                                                                                                          polgármester

    

     

                                                                        

Záradék:

A rendelet kihirdetésének napja: 2020.október 15.



                                                          

                                                                                                     Urrné Gál Emese

                                                                                                            jegyző

Mellékletek