Akasztó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2013. (VIII.14.) önkormányzati rendelete

a közterületek filmforgatási célú használatáról

Hatályos: 2013. 08. 16


Akasztó Község Képviselőtestülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdése alapján, valamint a Magyarország helyi önkormányzataikról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. §. (1) bekezdése és 23. § (5) 2. pontja, valamint a 2004. évi II. törvény 34. §. (5) bekezdésében foglalt felhatalmazása alapján a következő rendeletet (a továbbiakban: rendelet) alkotja.


1. §.


A közterület filmforgatási célú használatára vonatkozó külön rendelkezések


(1) A mozgóképről szóló törvény szerinti filmalkotás forgatása céljából történő közterület használat (a továbbiakban: filmforgatás céljára történő közterület-használat) vonatkozásában e rendelet szabályait az e paragrafusban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.


(2) A hatósági szerződés jóváhagyásának egyedi feltételeként kell meghatározni mindazon előírásokat, amelyeket a kérelmezett közterület-használattal kapcsolatban a közútkezelő a véleményében, vagy bármely más, a kérelmezett közterület-használat folytán érintett szerv, szervezet nyilatkozatában meghatároz. A közút közterület-használatára vonatkozó közútkezelői vélemény hiányában a hatósági szerződés nem hagyható jóvá.


(3) A közterület-használat együttesen (forgatási helyszín, technikai kiszolgálás, stáb parkolás) nem haladhatja meg az 1000 m2 területet. A technikai kiszolgálás és stáb parkolás céljára történő közterület-használat nem haladhatja meg a teljes közterület-használat 50 %-át.


(4) A filmforgatás céljából történő közterület-használat időtartama nem haladhatja meg a 30 napot, mely indokolt esetben két alkalommal meghosszabbítható.


(5) A filmforgatási célú közterület-használat naponta 7.00-21.00 óra közötti időtartamra vonatkozhat, indokolt esetben ettől eltérő időtartam is engedélyezhető.


(6) A filmforgatás során a szomszédos lakó ingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését a közterület-használó köteles folyamatosan biztosítani.


(7) Meg kell tagadni a hatósági szerződés jóváhagyását annak a kérelmezőnek, akinek a közterület-használati szerződése a kérelem benyújtását megelőző egy éven belül jogellenes közterület-használat, vagy díjfizetési hátralék miatt szűnt meg, vagy jóváhagyott hatósági szerződésétől eltérően szabálytalanul használta a közterületet, vagy a megállapított díjat nem fizette meg, vagy annak, aki a kérelem benyújtását megelőző 3 éven belül közterület-használati hozzájárulás nélkül használta a közterületet.


(8) Amennyiben rendkívüli, előre nem látható körülmények miatt, különösen rendkívüli természeti események bekövetkezésekor a kérelmező részére megjelölt közterület nem biztosítható, más – a forgatásra alkalmas – közterület ajánlható fel a forgatás céljára.


(9) Ha a kérelmező a felajánlott közterületet nem tartja alkalmasnak a forgatásra, a rendkívüli körülmények megszűnését követően haladéktalanul értesíteni kell a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatalt és a kérelmezőt az akadály elhárultáról. Az értesítés tartalmazza, hogy mely időponttól alkalmas újra a közterület a forgatásra.


(10) A közterület-használat díjaként a mozgóképről szóló törvényben meghatározott díjtételeket kell alkalmazni.


(11) Mentes a közterület-használati díj alól:

  1. az önkormányzat megrendelésére készülő film forgatása,
  2. az önkormányzatról turisztikai célból készített film forgatása,
  3. filmművészeti oktatási intézményben hallgató vizsgafilmjének forgatása,
  4. a községi ünnepségeken, rendezvényeken készített felvétel forgatása,
  5. tudományos, ismeretterjesztést szolgáló felvétel forgatása.


(12) A filmalkotás forgatása céljából történő igénybevétel esetén a polgármester – átruházott – önkormányzati hatósági jogkörben

  1. meghatározza a közterület-használati díj mértékét a mozgóképről szóló törvény alapján,
  2. a közterület-használati díj alóli mentesség esetén a hatósági szerződés jóváhagyása során hivatkozik a mentesség okára,
  3. az e rendeletben foglalt körülmények fennállása esetén egyedi

     feltételeket állapíthat meg,

  1. jóváhagyja a kormányhivatal és a kérelmező között kötendő hatósági

     szerződést.


(13) A turisztikailag kiemelt közterületek az 53-as számú főút melletti területek és az 1186 hrsz-ú Szent István tér.


2. §.


E rendelet a kihirdetés napját követő napon lép hatályba.







                        Suhajda Antal                                                  Varga Béláné

                        polgármester                                                         jegyző


Záradék:


Kihirdetve: 2013.augusztus 15.


                                                      Varga Béláné

                                                            jegyző