Akasztó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2019. (V.21.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2019. 05. 22- 2020. 12. 11

Akasztó Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2019. (V.21.) rendelete

Akasztó Község Önkormányzata Képviselőtestületének 9/2019. (V.21.) önkormányzati rendelete a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2019.05.22.

Akasztó Község Önkormányzatának Képviselőtestülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, valamint a helyi közművelődési feladatok ellátása érdekében a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (továbbiakban:Törvény) 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Akasztó Község Önkormányzata Képviselőtestületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 13/2015. (VIII.11.) rendelet 3. számú mellékletében meghatározott véleményezési jogkörében eljárva a Pénzügyi és Kulturális Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja, hogy Akasztó Község Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) Akasztó község polgárainak érdekeit szem előtt tartva, meghatározza az önkormányzat közművelődési feladatait, azok ellátási formáit, finanszírozásának formáját és mértékét.

2. § Az önkormányzat elismeri, hogy Akasztó község minden polgárának joga van kulturális örökségünk megismeréséhez és elsajátításához, személyiségének a művelődés általi fejlesztéséhez, valamint a kulturális értékek birtokba vételéhez szükséges esélyegyenlőséghez. Ezek biztosítását az önkormányzat felelősségteljes kötelező feladatának tekinti.

3. § A rendelet hatálya kiterjed a közművelődési tevékenységben résztvevőkre, természetes és jogi személyekre, a közművelődési szervezetekre, azok fenntartóira, működtetőire és alkalmazottjaira és a közművelődési alapszolgáltatást igénybe vevőkre.

4. § (1) A rendelet értelmezésében közvetett költség az épület és a szervezet általános fenntartásának energia, közüzemi, karbantartási és fogyóeszköz költségei; valamint az alkalmazottak bér- vagy dologi jellegű költsége.

(2) Közvetlen költség kizárólag az adott rendezvény megtartásához szükséges, külön kifizetendő dologi és bérköltség.

5. § (1) Az önkormányzat kötelező közművelődési feladatait elsősorban az általa fenntartott és működtetett önálló gazdálkodású - Faluház Akasztó - /Faluház Akasztó 6221 Akasztó, Fő u. 75./, mint költségvetési intézménnyel látja el.

(2) Az önkormányzat biztosítja az intézmény működtetéséhez szükséges megfelelő számú szakember foglalkoztatását.

(3) Az intézmény az Alapító Okiratban rögzített feladatok teljesítésével járul hozzá a kulturális, közművelődési célkitűzések megvalósításához.

Az önkormányzat közművelődési alapszolgáltatásai

6. § (1) Az önkormányzat a település minden lakosának biztosítja a kultúrához való hozzáférés jogát és lehetőségét.

(2) Az önkormányzat adottságainak figyelembe vételével megszervezi a közművelődési alapszolgáltatásokat, melyek:

a) a művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,

b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése,

c) az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítása,

d) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése, feltételeinek biztosítása,

e) amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása,

f) tehetséggondozás- és fejlesztés feltételeinek biztosítása,

g) kulturális alapú gazdaságfejlesztés.

(3) A közművelődési alapszolgáltatások megszervezésének keretében biztosítja:

a) a művelődő közösségek rendszeres és alkalomszerű művelődési, vagy közösségi tevékenysége végzésének helyszínét,

b) a művelődő közösségek számára bemutatkozási lehetőségeket teremt.

(4) Az önkormányzat a rendelet meghatározott alapszolgáltatások megvalósítása érdekében:

a) közművelődési intézményt működtet,

b) közösségi színtereket biztosít,

c) a kiemelt községi nagyrendezvények, testvérvárosi kapcsolatok, gyermek és ifjúsági feladatok finanszírozására éves költségvetésében kereteket különít el,

d) támogatja Akasztó község kiemelkedő kulturális egyesületeit, civil szerveződéseit,

e) bizottsági hatáskörbe utaltan elkülönített támogatási keretet biztosít az egyesületek közművelődési feladatainak támogatására, melyhez való hozzáférést pályázat útján biztosítja.

Az önkormányzat közművelődési feladatai és ellátási formája

7. § (1) Akasztó Község Önkormányzatának Képviselő-testülete kinyilvánítja, hogy a közművelődéshez való jog gyakorlását közérdeknek, a közművelődési tevékenységek támogatását közcélnak tartja.

(2) A közművelődési rendelet megalkotásával a képviselő-testület célja, hogy a helyi társadalom művelődési és kulturális igényeinek figyelembevételével – a helyi hagyományok, lehetőségek és sajátosságok alapján – egységes alapelvek szerint határozza meg az általa támogatott közművelődési tevékenységek körét, azok ellátásának módját és feltételeit, a szakmai és a finanszírozási alapelveket, továbbá, hogy jogszabályi keretet teremtsen a közösségi művelődéshez méltó, esztétikus környezet és infrastruktúra biztosításához, nemzeti hagyományainak ápolásához, a helyi társadalom kiemelkedő közösségei, személyiségei szerepének növeléséhez, a helyi értékek védelmének erősítéséhez, a helyi kulturális nyilvánosság és tájékoztatás fejlesztéséhez.

(3) Kulturális élethez kötődő önkormányzati célok:

a) a település sajátos kulturális értékű jellegzetességeinek megőrzése, ezen értékek kutatása és közkinccsé tétele, fontos szempontként figyelmet fordítva a még meglévő, vagy feleleveníthető hagyományokra,

b) a lakosság közösségi és képességfejlesztő erőinek, törekvéseinek szolgálata, támogatása.

Helyi közművelődési tevékenységek keretében történő feladatok támogatása

8. § (1) Akasztó Község Önkormányzatának Képviselőtestülete a helyi közművelődési tevékenységek keretében történő feladatokat az alábbiak szerint támogatja:

a) Olyan ismeretterjesztő szerveződések, és tevékenységek támogatása, melyek biztosítják a résztvevők testi, szellemi jólétének javítását, életminőségének növelését, különféle szabadidős tevékenységek végzését.

b) A helyi lakosság önkéntes összefogásán alapuló kezdeményezések, civil szervezetek tevékenységének támogatása, a helyi társadalmi csoportok közti kapcsolatrendszer kiépítése, és gondozása, közösségi élet szervezése.

c) Az ifjúság közösségi szerveződésének és tevékenységének támogatása.

d) A helyi gyermekekből álló iskolai művészeti csoportok fellépésének biztosítása rendezvényeken, a művészeti és zeneoktatásban szerzett ismeretek bemutatásához közösségi színtér biztosítása.

e) A településen fellelhető értékek, hagyományok feltárása, gyűjtése, gondozása, az utókor számára elérhetővé tétele.

f) A szabadidő kulturális célú eltöltéséhez, a szórakozási, közösségi igényekhez szükséges feltételek biztosítása.

g) Kiállítási lehetőségek biztosítása művészeti alkotások számára.

h) Zenei rendezvényekhez közösségi színtér biztosítása.

i) Idősek, hátrányos helyzetben lévő társadalmi csoportok bevonása a kulturális életbe, kapcsolatteremtés, kommunikáció biztosítása, közös programok szervezése a helyi társadalom egyéb rétegeivel.

j) A település helytörténetét bemutató, kulturális hagyományokat felelevenítő, a helyi művészeti értékekre figyelmet felhívó programok szervezése és lebonyolítása.

A közművelődési tevékenység ellenőrzése

9. § A jogszabály által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos fenntartási, felügyeleti és egyéb jogköröket a képviselő-testület gyakorolja.

A közművelődés finanszírozása

10. § Az önkormányzat közművelődési feladatait költségvetéséből finanszírozza, melynek forrása a saját bevétel, a központi költségvetésből származó normatív támogatás, a központosított előirányzatokból származó összeg és az elkülönített állami pénzalapokból, valamint a különböző pályázati úton elnyerhető támogatás.

11. § Az Önkormányzat a helyi önkormányzatok könyvtári és közművelődési érdekeltségnövelő támogatásáról szóló 4/2004. (II. 20.) NKÖM rendelet alapján történő pályázathoz minden évben vállal saját erőként pályázati önrészt.

12. § (1) Az önkormányzat által fenntartott közművelődési intézmény támogatási összege a következő tételekből áll:

a) bázisfinanszírozás:

aa) az épület (előző évi megemelt) energia, közüzemi, karbantartási és fogyóeszköz költségei;

ab) a szervezetnek a Törvény 93. §-a alapján a tárgyév január 1-ei létszámának az országos és helyi megállapodások alapján kialakított bérösszege;

b) feladatfinanszírozás:

ba) a fenntartó által elfogadott munkatervi feladatok ellátásához szükséges dologi és bérköltségek részösszegei.

bb) a fenntartó által meghatározott egyéb feladatok dologi és bérköltsége.

Helyi önszerveződő közösségek támogatása

13. § (1) Akasztó Község Önkormányzatának Képviselő-testülete elismeri és támogatja azt a tevékenységet, amelyet a településen élő, vagy dolgozó lakosok önszerveződő közösségei végeznek az önkormányzati feladatok megvalósítása, a lakosok közéletbe való bevonása, a település fejlesztése és szépítése, a környezetvédelem, az arra rászorulók támogatása, a kultúra és a hagyományok ápolása, a lakosság művelődése, oktatása, szórakozása, sportolása érdekében.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt elvek megvalósítása érdekében a képviselő-testület az éves költségvetéséről szóló rendeletében – a település anyagi lehetőségeitől függően megállapítja az önszerveződő közösségek pénzügyi támogatásának mértékét.

14. § (1) Az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátásában együttműködik:

a) a településen működő köznevelési intézményekkel,

b) kulturális tevékenységet is végző társadalmi, civil szervezetekkel,

c) egyházakkal,

d) hasonló feladatokat ellátó országos, regionális, térségi intézményekkel, civil szervezetekkel, más önkormányzatokkal.

15. § (1) Az önkormányzat és intézményei a közművelődési lehetőségekről tájékoztatást nyújtanak:

a) plakátok, szórólapok útján,

b) újsághirdetés útján,

c) a települési honlapon,

d) interneten (facebook oldalon)

Egyéb rendelkezések

16. § A díjmentes és díjköteles szolgáltatásaik köréről a 1. sz. melléklet II. pontja rendelkezik.

Záró rendelkezések

17. § (1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a közművelődési feladatok ellátásáról szóló 4/2000.(V.29.) KT számú rendelet.