Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2020.(XII.21.) önkormányzati rendelete

a köztisztviselőket megillető juttatásokról és támogatásokról

Hatályos: 2020. 12. 22

Múcsony Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének – a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése szerinti –feladat- és hatáskörében eljáró Múcsony Nagyközség Polgármestere a vészhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI.03.) Korm. rendelettel kihirdetett veszélyhelyzetben, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében veszélyhelyzet idejére meghatározott hatáskörében eljárva, a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 237. §-ában foglalt felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva- a Múcsonyi Közös Önkormányzati Hivatalt létrehozó, nem székhely önkormányzat Kurityán Község Önkormányzat Képviselő- testületének egyetértésével – a következőket rendeli el:


  1. Fejezet


Általános rendelkezések

    1. A rendelet hatálya

    1.§


    (1) A rendelet hatálya a Múcsonyi Közös Önkormányzati Hivatalnál (a továbbiakban: Hivatal) foglalkoztatott köztisztviselőkre és a közszolgálati jogviszonyban álló ügykezelőire terjed ki.


    (2) Jelen rendeletnek a juttatásokról, támogatásokról rendelkező 2. és 3. §-aiban foglaltakat a Hivatalnál a Munka Törvénykönyve hatálya alá eső munkavállalókra is megfelelően alkalmazni kell.


    (3) A Hivatalt létrehozó önkormányzatok polgármesteire az e rendeletben foglaltakat kell alkalmazni.


    (4) A polgármestereket (továbbiakban: köztisztviselő) megillető juttatások feltételei tekintetében a Közszolgálati Szabályzat rendelkezései az irányadók.


    1. Fejezet


    Juttatások, támogatások


    2.§


    1. Múcsony Nagyközség Önkormányzat költségvetési rendelete évente határozza meg, a Hivatalt létrehozó önkormányzatok képviselő-testületeinek, a Hivatal éves költségvetését meghatározó, a juttatások és támogatások folyósítására előirányzatot biztosító döntése alapján megállapított keretből a Hivatal köztisztviselői, valamint a közszolgálati jogviszonyban álló ügykezelői részére az alábbi szociális juttatásokat:


    a.) szociális támogatás,

    - rendkívüli (eseti) pénzbeni szociális segély

    - kegyeleti támogatás

    b.) illetményelőleg,

    c.) képzési, továbbképzési, nyelvtanulási támogatás tanulmányi szerződés kötése esetén,

    d.) üdülési támogatás.


    (2) A Képviselő-testület a költségvetési rendeletében megállapított keretből a köztisztviselő, valamint a Hivatalnál közszolgálati jogviszonyban álló ügykezelők részére az alábbi egészségügyi juttatásokat biztosítja:


    a.) évente egészségügyi szűrővizsgálat megszervezése és támogatása,

    b.) szemüveg (kontaktlencse) térítési díjához történő – vissza nem térítendő – hozzájárulás,

    c.) fogászati ellátáshoz történő - vissza nem térítendő – hozzájárulás.


    3.§


    (1) A köztisztviselő bankszámla hozzájárulásra jogosult. A bankszámla-hozzájárulás összege a mindenkori központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott legmagasabb összeg.


    (2) Az (1) bekezdésben meghatározott összeg kifizetésére tárgyév végén egy összegben november 30. napjáig – amennyiben a jogviszony év közben szűnik meg, a jogviszony megszűnésekor, időarányosan – folyószámlára történő átutalással kerül sor.


    4.§


    A rendelet 2. §-ában meghatározott juttatások mértékét, feltételeit, az elbírálás és indokolt esetben az elszámolás rendjét, a visszatérítés szabályait a munkáltatói jogkört gyakorló jegyző állapítja meg a Közszolgálati Szabályzatban.


    1. Fejezet


    Záró rendelkezések


    5.§


    (1) A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


    1. A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Mucsony Nagyközség Önkormányzatának  21/2016. (XI.07.) rendelete a polgármesteri hivatalban foglalkoztatott köztisztviselőket megillető szociális, jóléti és egészségügyi juttatásokról, valamint szociális és kegyeleti támogatásról.



            Urrné Gál Emese                                                                              Viszlai Viktor

                jegyző                                                                                            polgármester




    Záradék:

    A rendeletet kihirdetésének napja: 2020. december 21.


            Urrné Gál Emese         

                                                                                                                     jegyző