Múcsony Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2021. (III. 19.) önkormányzati rendelete

a veszélyhelyzet alatt alkalmazandó helyi tűzgyújtási szabályokról

Hatályos: 2021. 03. 22- 2022. 05. 31

Múcsony Nagyközség Önkormányzatának Polgármestere, mint Múcsony Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete hatáskörének a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése szerinti gyakorlója, a Képviselő-testületnek az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott jogalkotási hatáskörében, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 8. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a veszélyhelyzet ideje alatt alkalmazandó, levegőminőséggel összefüggő szabályokról szóló 549/2020. (XII. 2.) Korm. rendelet 1. §-ában kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:


A rendelet célja és hatálya

1. §

(1) A rendelet célja az avar és kerti hulladék nyílttéri égetésére vonatkozóan olyan szabályok megállapítása, melyek adott körülmények között a levegő tisztaságának védelmét elvárható és betartható módon biztosítják, egyúttal elősegítve a lakosság egészségének védelmét.

(2) A rendelet hatálya Múcsony nagyközség belterületére terjed ki.

(3) A rendelet hatálya erdőterületre nem terjed ki.

(4) A rendelet személyi hatálya minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre kiterjed.


Értelmező rendelkezések

2. §


E rendelet alkalmazásában

1. avar: a növény életciklusa során elhullatott növényi részek, különösképpen az ágak és levelek,

2. kerti hulladék: az ingatlan használata során keletkező és hasznosításra nem kerülő növényi maradványok, különösképpen a fű, nyesedék, gyökér és egyéb növényi maradványok,

3. újrahasznosítás: avar és kerti hulladék komposztálása.


Az avar és kerti hulladék kezelésére vonatkozó szabályok

3. §



(1) A kórokozóktól és kártevőktől mentes, egészséges avar és kerti hulladék (a továbbiakban együtt: zöldhulladék) újrahasznosítása javasolt.

(2) Az ingatlanon keletkező nagyobb mennyiségű zöldhulladék szabályos kezelése az ingatlan tulajdonosának, kezelőjének, bérlőjének (a továbbiakban együtt: tulajdonos) feladata.


Az égetés szabályai

4. §

(1) Zöldhulladék égetésére március 22. napjától a veszélyhelyzet megszűnésének napjáig terjedő időszakban van lehetőség keddi és pénteki napokon.

(2) Az égetést az esti talajközeli inverzió (levegőréteg hőmérsékleti változása) miatt 11.00 és 18.00 óra között lehet végezni szélcsendes időben.

(3) Ünnepnapon az égetés tilos.

(4) Az égetést csak 18 éven felüli, cselekvőképességének tudatában lévő személy végezheti.

(5) Égetni csak megfelelően kialakított helyen, vagyoni és személyi biztonságot nem veszélyeztető módon, nagykorú cselekvőképes személy folyamatos felügyelete, és a lakókörnyezet lehető legkisebb zavarása mellett szabad.

(6) Az ingatlan tulajdonosa az égetés során köteles gondoskodni a szükséges tűzoltási feltételekről és eszközökről.

(7) A füstképződés csökkentése érdekében a zöldhulladékot előzetesen szárítani kell, és az eltüzelés csak folyamatosan kis adagokban történhet.

(8) Egyszerre nagyobb mennyiségű zöldhulladék elégetésének szándéka esetén a szomszédokat tájékoztatni kell az égetés várható időpontjáról.

(9) Az égetés egy alkalommal maximum 2 órán keresztül tarthat.

(10) Tilos a zöldhulladék égetése az (1)-(3) bekezdésben meghatározottakon kívül, valamint párás, ködös, esős időben, és erős szél esetén.

(11) A zöldhulladékkal együtt kommunális, veszélyes és ipari eredetű hulladék nem égethető.

(12) Az égetés folyamatának gyorsítására éghető folyadék, légszennyező és bűzös segédanyag – különösképpen benzin, gázolaj – nem használható.

(13) Az égetés végén meg kell győződni arról, hogy a tűz elhamvadt, és gondoskodni kell annak locsolásáról vagy vékony földréteggel történő lefedéséről.

5. §


A hatáskörrel és illetékességgel rendelkező hatóság által elrendelt általános tűzgyújtási tilalom alól a rendelet nem ad felmentést.

6. §


(1) Közterületen zöldhulladék égetése tilos.

(2) Lábon álló növényzet és tarló égetése tilos.

(3) Tilos égetni kisfeszültségű, középfeszültségű és nagyfeszültségű vezeték alatt.

(4) Tilos égetni távközlési vezeték alatt.

Szabadtéri tűzgyújtás szabályai

7. §


A szabadtéri tűzgyújtás és tüzelőberendezés-használat kizárólag a jogszabályokban meghatározott tűzvédelmi követelmények és műszaki mentéssel kapcsolatos feladatok szigorú betartásával történhet.

Záró rendelkezések

8. §


(1) Ez a rendelet 2021. március 22-én lép hatályba.

(2) Ez a rendelet a veszélyhelyzet megszűnésének napján hatályát veszti.




                                                  Viszlai Viktor                                        Urrné Gál Emese

                                                  polgármester                                               jegyző



A rendelet kihirdetésének napja: 2021.március 19.



Urrné Gál Emese

       jegyző