Akasztó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2015. (X.29.) önkormányzati rendelete

A közterületek használatáról

Hatályos: 2015. 10. 29- 2022. 08. 25

Akasztó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2015. (X.29.) önkormányzati rendelete

2015.10.29.

A közterületek használatáról

Akasztó Község Képviselőtestülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikkének (1) bekezdés a/ pontjában, (2) bekezdésében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. Törvény 54. §.(1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:

1. § (1) Közterületet épülettel vagy más építménnyel elfoglalni, illetve rendeltetésétől eltérő célra és módon használni – ha a jogszabály másként nem rendelkezik – csak közterület-használati szerződés (a továbbiakban: szerződés) birtokában, az előírt hatósági engedélynek megfelelően szabad.

(2) Közterület kereskedelmi tevékenységre csak a hatályos rendeletben meghatározott korlátozások figyelembevételével adható használatba.

(3) A szerződés

a) 5 évet meg nem haladó meghatározott időre,

b) valamely feltétel bekövetkeztéig, de legfeljebb 5 éves időtartamra köthető.

(4) A közterület használatáért e rendelet mellékletében meghatározott díjat kell fizetni.

(5) A díjat

a) eseti jellegű vagy 90 napot meg nem haladó, határozott időre kötött szerződés esetén a közterület birtokbavétele előtt egy összegben,

b) egyéb esetben – megegyezéstől függően – havonta, negyedévente, vagy évente előre az év március 15. napjáig kell megfizetni.

(6) Aki a közterületet szerződés nélkül vagy az abban foglaltaktól eltérően használ, ezen időtartamra az egyébként fizetendő díj kétszeresét köteles megfizetni.

(7) Nem kell a közterület használata után díjat fizetni:

a) a fegyveres erők, rendészeti szervek, a mentők, továbbá a környezetvédelmi és vízügyi szervek létesítményeinek elhelyezése,

b) a közműveknek, valamint a köztisztasági szolgáltatónak a feladatuk ellátását szolgáló közérdekű létesítményei elhelyezése,

c) a távközlési létesítmények elhelyezése,

d) a közforgalmú közúti tevékenységet végzőknek a feladatuk ellátását szolgáló közérdekű létesítményeik elhelyezése,

e) a szobrok, emlékművek és egyéb köztárgyak elhelyezése,

f) az önkormányzat és szervei, intézményei rendezvényeinek alkalmával az e rendezvényhez kapcsolódó közterület használat,

g) a közvetlen életveszély elhárításának céljára szükséges területek,

h) legfeljebb 2 hónapig terjedő időre lakóház, lakóház kerítésének építéséhez vagy felújításához szükséges állványzat, építőanyag, törmelék elhelyezése után.

i) helyi vállalkozóknak és helyi őstermelőknek, kivéve Sziki Napok és Mária Napi Búcsú rendezvény alkalmával.

(8) Nem lehet közterület-használati engedélyt adni:

a) szeszes ital árusítására – kivétel az eseti rendezvényekhez kapcsolódó árusítást, alkalmi árusítást,

b) a közterületeken tartózkodó személyekre veszélyforrást jelentő közterület-használatokra (pl: tűz-és robbanásveszélyes tevékenységre),

c) annak, aki a korábbi közterület használatával kapcsolatos közterület-használati díjat határidőre nem fizette meg.

2. § (1) A szerződés megkötésére irányuló kérelmet annak kell benyújtania, aki a közterületet használni kívánja.

(2) A kérelemnek tartalmaznia kell:

a) a kérelmező nevét, lakhelyét vagy székhelyét,

b) a közterület használat célját, időtartamát,

c) a közterület-használat helyének, módjának megjelölését.

(3) A szerződés megkötése során figyelembe kell venni a vonatkozó ágazati jogszabályok, a településszerkezeti, a helyi építési szabályok előírásait, valamint a köztisztasági követelményeket, és ellenőrizni kell a tevékenység végzésére jogosító okiratok meglétét.

(4) Ha a közterület használata építési engedélyhez kötött épület vagy más építmény elhelyezése céljából szükséges, a közterület használatára csak előzetes megállapodás köthető.

(5) A 2. számú melléklet szerinti szerződés, illetve az előzetes megállapodás megkötésére – e rendeletben foglaltak szerint – a polgármester jogosult.

3. § (1) A szerződésnek tartalmaznia kell:

a) a használó nevét, lakóhelyének vagy székhelyének címét,

b) a közterület-használat célját, időtartamát, helyének és módjának, illetve egyéb feltételeinek pontos meghatározását,

c) a szerződés megszűnése esetére az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó kötelezettség előírását,

d) díjfizetési kötelezettség esetén a díj mértékét, fizetésének módját,

e) a szerződés megszűnésének eseteit,

f) előzetes megállapodás megkötése esetén az a-e) pontban foglaltakat, valamint a jogerős építési engedély bemutatásának határidejét azzal, hogy a szerződés megkötésére, illetve a birtokbavételre csak az engedély benyújtását követően, az abban foglalt további feltételek figyelembevételével kerülhet sor.

(2) A szerződésnek az (1) bekezdésben foglaltakon túl:

a) az anyagok és szerkezetek tárolásával kapcsolatos szerződésben azt is ki kell kötni, hogy a tárolás csak a munka, a baleset- és egészségvédelmi óvórendszabályokban előírt módon történhet,

b) az építési munka végzésének tartamára szóló szerződésben, indokolt esetben elő kell írni védőtető, védőkorlát, vagy más, a biztonságos gyalogos közlekedés feltételeinek megteremtését.

4. § (1) A szerződés megszűnik

a) a szerződésben meghatározott idő elteltével vagy feltétel bekövetkeztével,

b) ha a felek közös megegyezéssel megszüntetik,

c) ha az arra jogosult felmond,

d) ha a használónak a közterületen folytatott tevékenység végzésére jogosító okirata érvényét veszti, vagy tevékenységét a hatóság megtiltja,

e) ha a közterület használó meghal.

(2) Az előzetes megállapodás hatályát veszti, ha a kérelmező a jogerős építési engedélyt a megállapodásban foglalt időpontig nem mutatta be.

(3) A polgármester a szerződést felmondhatja, ha

a) a közterülethasználó a használati díjat írásbeli felszólítás ellenére, a fizetésre megállapított időpontig nem fizeti meg,

b) a közterülethasználó a közterületet nem a szerződésben meghatározott célra vagy attól eltérő módon használja,

c) a közterület közérdekből más célra szükséges,

(4) Ha a polgármester a szerződést a (3) bekezdés c/ pontja alapján mondja fel, a felmondási idő 2 hónapnál rövidebb nem lehet.

5. § (1) Ez a rendelet a kihirdetése napját követő napon lép hatályba, ezzel egyidejűleg Akasztó Község Képviselőtestületének a közterületek használatáról szóló 7/1999.(VII.23.)KT számú rendelete és az azt módosító 8/2003.(VII.15.), 8/2004.(V.27.), 17/2005.(X.13.), 12/2008.(VII.23.), 12/2011.(V.18.) és 10/2012.(iv.24.) KT számú rendeletek hatályukat vesztik.

Suhajda Antal Varga Béláné
polgármester jegyző
Záradék:
A rendeletet a mai napon kihirdettem.
Akasztó, 2015. október 29.
Varga Béláné
jegyző
1

Az önkormányzati rendeletet az Akasztó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (VIII. 25.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte 2022. augusztus 26. napjával.