Akasztó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2019. (XI.12.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati képviselők és bizottsági tagok tiszteletdíjáról

Hatályos: 2019. 11. 12- 2020. 03. 29

Akasztó Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2019. (XI.12.) rendelete

Akasztó Község Önkormányzata Képviselőtestületének 16/2019. (XI.12.) önkormányzati rendelete az önkormányzati képviselők és bizottsági tagok tiszteletdíjáról

2019.11.12.

Akasztó Község Önkormányzatának Képviselőtestülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében és az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény, (továbbiakban: Mötv.) 143. § (4) bekezdés f) pontjában kapott felhatalmazás és a 35. § (1) bekezdése alapján, a Képviselőtestület Ügyrendi és Vagyonnyilatkozatok Vizsgálatával Foglalkozó Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § (1) E rendelet hatálya kiterjed a Képviselőtestület tagjaira, bizottságainak elnökeire és tagjára, a bizottságok nem képviselő tagjaira.

(2) Az e rendeletben megállapított tiszteletdíjra jogosultság a megbízatás keletkezésétől a megbízatás megszűnéséig jár.

A tiszteletdíj

2. § (1) A képviselők tiszteletdíjának összege havonta bruttó 30.000 Ft.

(2) A bizottsági elnök havi bruttó tiszteletdíja – több tisztség, illetve bizottsági tagság esetén is - az (1) bekezdés szerinti alapdíj 150 %-a, azaz 45.000 Ft/hó.

(3) A bizottsági tagok havi bruttó tiszteletdíja – több bizottsági tagság esetén is - az (1) bekezdés szerinti alapdíj 110 %-a, azaz 33.000 Ft.

(4) A nem képviselő (külső) bizottsági tag havi bruttó tiszteletdíja - több bizottsági tagság esetén is - az (1) bekezdés szerinti alapdíj 50 %-a, azaz 15.000 Ft.

(5) Az alpolgármester tiszteletdíját a Képviselőtestület külön határozatban állapítja meg.

(6) Amennyiben a megbízatás nem az adott hónap első napján keletkezik vagy szűnik meg, az adott havi tiszteletdíjra a képviselő időarányosan jogosult.

(7) A tiszteletdíj kifizetéséről utólag, havonta – jelenléti ív alapján - a Polgármesteri Hivatal gondoskodik.

(8) A tiszteletdíjban részesült képviselő, bizottsági tag, alpolgármester ezen összeggel szabadon rendelkezik, azt jogosult alapítvány vagy egyéb közhasznú célra felajánlani.

Tiszteletdíj mérséklésére, korlátozására vonatkozó szabályok

3. § (1) Nem fizethető tiszteletdíj a képviselőnek, bizottsági tagnak, alpolgármesternek arra a hónapra, melyben a Képviselőtestületi vagy bizottsági ülésről igazolatlanul hiányzik, illetve, ha egymást követő 2 alkalommal nem vesz részt a Képviselőtestület munkájában igazolatlanul, az utolsó alkalom hónapjában részére tiszteletdíj kifizetése nem történhet.

(2) Igazolatlan hiányzásnak minősül, amennyiben a Képviselőtestület vagy a Bizottság ülésén nem tud részt venni, vagy ha egyéb megbízatásának teljesítésében gátolva van, és legkésőbb az ülést megelőző napon írásban, legalább e-mail formájában nem jelentette be a polgármesternek vagy a jegyzőnek távolmaradását.

(3) Igazolt az ülésről való távolmaradás:

a) betegség esetén orvosi igazolással,

b) haláleset, temetés miatt írásbeli nyilatkozattal,

c) ha közcélú tevékenységet végzett, feltéve, hogy erről 8 napon belül írásos nyilatkozatot nyújt be a polgármesternek, illetve a bizottság elnökének,

d) önkormányzati hatáskörbe tartozó ügyben,

- ha a Képviselőtestületi tag a polgármester tudtával vagy megbízása alapján,
- bizottság tagja a bizottság elnökének megbízása alapján van távol.

Záró rendelkezések

4. § (1) Ez a rendelet a kihirdetés napján lép hatályba. A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

(2) Hatályát veszíti az önkormányzati képviselők havi tiszteletdíjáról és egyéb juttatásairól szóló 3/2010. (XI.15.) és az azt módosító 16/2010. (XII.15.) rendeletek.