Tiszacsege Város Önkormányzata 22/2004 (V.3.) önkormányzati rendelete

a vásárokról és a piacokról

Hatályos: 2004. 05. 03- 2006. 05. 31

Tiszacsege Város Önkormányzata 22/2004 (V.3.) önkormányzati rendelete

a vásárokról és a piacokról

2004.05.03.

Tiszacsege Város Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdése, valamint a vásárokról és piacokról szóló 35/1995.(IV.5.) Korm. rendelet alapján a vásárokról és piacokról az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1. § E rendelet hatálya Tiszacsege Város Önkormányzata Képviselő-testülete által fenntartott piacokra és rendezett vásárokra terjed ki. A piacok és vásárok felsorolását a rendelet melléklete tartalmazza.

A forgalmazható áruk köre

2. § Ezen rendelet hatálya alá tartozó vásáron és piacon mindazon, a vásár és a piac jellegének megfelelő áru forgalmazható, amely forgalmazását jogszabály nem tiltja.

Az üzemeltető feladatai

3. § (1) A vásáron és piacon mindenki árusíthat, aki számára ezt jogszabály nem tiltja.

(2) A Tiszacsege Város Önkormányzati Képviselő-testülete( a továbbiakban: Képviselő-testület) által fenntartott piacokat és rendezett vásárokat az önkormányzat saját költségvetési szerve, a Tiszacsegei Kommunális Szolgáltató Szervezet üzemelteti ( a továbbiakban: üzemeltető).

(3) Az üzemeltető feladata a rend fenntartása, az árusítóhelyek kijelölése, a pénzdíjak beszedése és minden egyéb üzemeltetéssel kapcsolatos feladat végrehajtása.

(4) Az üzemeltető jogosult és köteles a vásárokra és a piacokra vonatkozó jogszabályok és egyéb hatósági előírások végrehajtásának ellenőrzése és annak megsértése esetén a szükséges eljárások kezdeményezése.

(5) Az üzemeltető hirdetményt köteles közzétenni a vásár, illetve a piac területén

a.) a forgalomba nem hozható termékekről,
b.) az árusítóhelyre, az árusító személyekre és az árusított termékekre, állatokra vonatkozó kereskedelmi, közegészségügyi, állategészségügyi és növényegészségügyi, köztisztasági előírásokról,
c.) a helyhasználatról és a helyhasználati díjakról,
d.) a nyitva tartás idejéről.
(6) A nyitva tartás rendjét az üzemeltető állapítja meg, a hatályos jogszabályokat és a lakosság igényeit figyelembe véve.
(7) A piac házirendjét az üzemeltető állapítja meg, melyet a piac területén közszemlére tétel útján hoz az érdekeltek tudomására.

Helyhasználat és helyhasználati díjak

4. § (1) A vásáron és a piacon az árusok, illetve szolgáltatók helyét az üzemeltető jelöli ki. A helyhasználat lehet alkalmi (napi) vagy tartós.

5. § (1) A helyhasználati díjakat és helypénzek összegét a Képviselő-testület határozatban állapítja meg.

(2) A négyzetméterenként vagy folyóméterenként fizetett díj, illetve helypénz szempontjából minden megkezdett négyzetméter vagy folyóméter egésznek számít.

(3) A helypénz beszedésével megbízott személy a helypénz megfizetésért nyugtát , illetve kérésre számlát ad, amelyet a helyhasználó köteles az árusítás végéig megőrizni.

6. § (1) Tartós helyhasználatért a helyhasználó havi helyhasználati díjat köteles fizetni az üzemeltetővel megkötött szerződés alapján. A tartós helyhasználati szerződés határozott vagy határozatlan időre köthető.

(2) A határozatlan időre kötött helyhasználati szerződést bármelyik fél indokolás nélkül felmondhatja a hónap utolsó napjával, ha ezen szándékát legalább 15 nappal korábban írásban bejelenti.

7. § A napi helyhasználati díj ( helypénz) fizetése ellenében vehető igénybe a piacnak és a vásárnak az a része, amely nincs tartós helyhasználat céljára kiadva. A napi helyhasználat joga a piac nyitva tartásától a zárásig tart.

8. § (1) A helyhasználat befejezésekor a helyhasználó köteles az árusítóhelyet kiüríteni, a keletkezett hulladékot, szemetet a szemétgyűjtőben elhelyezni.

(2) A helyhasználó az általa okozott kárért a polgári jog szabályai szerint tartozik felelőséggel az üzemeltetőnek.

Záró rendelkezés

9. § E rendelet a kihirdetése napján lép hatálya és egyidejűleg hatályát veszti Tiszacsege Város Önkormányzati képviselő-testületének a vásárokról és piacokról szóló 16/1995.(X.25.) KT. sz. rendelete.

Tiszacsege,2004. április 28.

Németh József
polgármester

Füzesiné Nagy Zita
jegyző