Akasztó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2013. (XII.19.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezéséről és a házszám-megállapítás szabályairól

Hatályos: 2014. 01. 01- 2023. 04. 30

Akasztó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2013. (XII.19.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezéséről és a házszám-megállapítás szabályairól1

2014.01.01.

Akasztó Önkormányzat Képviselőtestületének az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. Törvény ( a továbbiakban: Mötv ) 51. §. (5) bekezdésében valamint a 143. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Mötv 13. § (1) bekezdés 3. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I.

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

A rendelet hatálya, célja

1. §

1. A rendelet hatálya Akasztó község közigazgatási területére terjed ki.
2. Akasztó Község közigazgatási területén új közterületet elnevezni, új házszámot megállapítani, a korábban megállapított közterületnevet és házszámot megváltoztatni csak e rendelet szabályai szerint lehet.

Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában:

a. Közterület: az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII törvény 2. § 13. pontjában meghatározott terület.
b. Közterületnév: a magyarországi hivatalos földrajzi nevek megállapításáról és nyilvántartásáról szóló 303/2007. (XI.14.) Korm. rendelet 2. § (3) bekezdés j) pontjában meghatározott név.
c. Házszám: olyan számmal vagy számmal és betűvel meghatározott azonosító jel, amely az ingatlan-nyilvántartásban helyrajzi számmal jelölt ingatlanhoz tartozik, s amely az ingatlan térbeli beazonosítását szolgálja.

II.

A KÖZTERÜLETEK ELNEVEZÉSÉRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK

A közterületek elnevezésének általános szabályai

3. §

1. Akasztó község belterületén és a külterületi lakott helyeken a közterületeket el kell nevezni.
2. Az újonnan létesített közterület nevét a létrejöttét követő egy éven belül kell megállapítani.
3. A gyalogutakat, mezőgazdasági célú területet és lakónépességet nem érintő dűlő utakat nem szükséges elnevezni.
4. A közterület elnevezése előtagként a közterület nevéből, utótagként a közterület jellegére utaló meghatározásból (út, utca, tér, köz, sor, stb.) áll.

4. §

1. A közterület elnevezésénél figyelemmel kell lenni és előtérbe kell helyezni Akasztó község jellegére, történelmére, hagyományaira, földrajzi sajátosságaira, kulturális, természeti, történelmi értékeire, valamint a közterületnek a településen belüli elhelyezkedésére utaló névadást.
2. A közterületek elnevezésénél figyelemmel kell lenni, hogy az elnevezés rövid, közérthető, a magyar nyelvhelyesség szabályainak megfelelő legyen.
3. A község közigazgatási területén több azonos elnevezésű közterület nem lehet.
4. Közterületet személyről, tárgyról, állatról, növényről, történelmi eseményről, földrajzi névről, elhelyezkedésről, fogalomról lehet elnevezni.

5. §

A közterületek elnevezésének eljárási szabályai

1. A közterületnév megállapítását vagy megváltoztatását kezdeményezheti:
a) a polgármester,
b) Képviselőtestület bizottsága,
c) a helyi önkormányzat képviselője,
d) Akasztó község közigazgatási területén bejelentett lakcímmel rendelkező állampolgár,
e) Akasztó község közigazgatási területén ingatlannal, székhellyel, telephellyel rendelkező jogi személy.
2. Az elnevezéssel kapcsolatos javaslatokat, észrevételeket a képviselőtestület Pénzügyi és Kulturális Bizottsága véleményezi.
3. A közterület elnevezéséről szóló képviselőtestületi döntést a helyben szokásos módon – Akasztó Önkormányzat Képviselőtestületének 9/2011. (IV.5.) a Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló rendelet 25. §-a szerint– közzé kell tenni. A döntésről értesíteni kell az Okmányirodát, az illetékes földhivatalt, a helyi rendőrkapitányságot, a helyi postahivatalt, az illetékes tűzoltóságot és mentőállomást, valamint a közmű-szolgáltatókat és a cégbíróságot.

III.

A HÁZSZÁM MEGÁLLAPÍTÁSÁRA VONATKOZÓ SZABÁLYOK

6. §

1. A névvel ellátott közterület mentén lévő lakóházakat, egyéb épületeket és az építési telkeket (a továbbiakban: ingatlan) házszámmal kell ellátni. A közterületen több ingatlan azonos számmal nem jelölhető.
2. Az ingatlanok számozására arab számokat kell használni. Kisegítő jelzésként alátöréssel a magyar ABC ékezet nélküli betűi vagy arab számok is alkalmazhatóak.
3. A házszámozásnál figyelemmel kell lenni azon beépítetlen telkekre is, melyek a későbbi beépítéskor a közbenső házszámot kapják.
4. Telekfelosztás során keletkező új helyrajzi számú ingatlanok esetén a kisebb számú ingatlan marad az eredeti számon, a további ingatlanok számozását pedig alátöréssel a magyar ABC ékezet nélküli betűivel vagy arab számmal kell megkülönböztetni.
5. Telekegyesítéskor a házszámokat össze kell vonni.
6. Az út, utca, köz, tér, sétány, stb. (a továbbiakban: utca) házszámozása 1-től kezdődően növekvő arab számozással történik, a házszám növekedésének irányát tekintve az utca jobb oldalán lévő ingatlanok páratlan, a bal oldalon lévő ingatlanok páros számozást kapnak.
7. A földrajzi okokból csak az egyik oldalon beépíthető utcák házszám-megállapítása 1-től kezdődően folyamatosan is történhet.

7. §

1. Az ingatlan házszámát a jegyző állapítja meg.
2. A házszám-megállapításra irányuló eljárás írásbeli kezdeményezés alapján vagy hivatalból indulhat.

IV.

NÉVTÁBLÁK ÉS HÁZSZÁMTÁBLÁK ELHELYEZÉSE

Névtáblák elhelyezésének szabályai

8. §

1. A közterületek nevét jól látható módon, névtáblán kell feltüntetni.
2. A közterületi névtáblákat az eligazodást, tájékoztatást segítő helyen, a helyszíni adottságok figyelembevételével kell elhelyezni.
3. A közterületi névtábla kihelyezése, karbantartása és pótlása az önkormányzat feladata.

9. § A közterület elnevezésének megváltoztatás esetén a régi elnevezést feltüntető névtáblákat a változásról szóló döntést követően egy évig piros átlós vonallal áthúzva az eredeti helyén kell hagyni, az új elnevezést feltüntető névtáblákat közvetlenül a régi fölött vagy alatt kell elhelyezni.

Házszámtábla elhelyezésének szabályai

10. §

1. A házszámot jelző táblát (a továbbiakban: házszámtábla) az ingatlan utcafronti kerítésére vagy házfalára, az utcáról jól látható módon kell az ingatlan tulajdonosának elhelyezni.
2. A házszámtábla beszerzéséről, kihelyezéséről, olvasható állapotban tartásáról, szükség szerint cseréjéről, pótlásáról az ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni.

V.

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

11. §

1. Ez a rendelet 2014. január 1. napján lép hatályba, kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.
2. A rendelet a hatályba lépésekor meglévő közterületi elnevezéséket és házszámokat nem érinti.
Suhajda Antal Varga Béláné
polgármester jegyző
Záradék:
Kihirdetve: 2013. december 19.
Varga Béláné
jegyző
1

Az önkormányzati rendeletet az Akasztó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (IV. 19.) önkormányzati rendelete 13. §-a hatályon kívül helyezte 2023. május 1. napjával.