Tiszacsege Város Önkormányzata 17/2007 (XI.1.) önkormányzati rendelete

a település köztisztaságáról

Hatályos: 2012. 05. 31- 2021. 02. 28


Tiszacsege Város Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló többször módosított 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdésében, valamint a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. tv. 48. § (3) bek. b) pontjában  és a hulladékgazdálkodásról szóló  2000. évi XLIII. törvény 31. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Tiszacsege város  köztisztaságának fenntartása és az ingatlanok  tisztán tartása érdekében a következő rendeletet alkotja.


A rendelet célja, hatálya


1.§

(1)  A rendelet célja, hogy Tiszacsege  közigazgatási területén a köztisztaság fenntartását elősegítse, az ezzel kapcsolatos feladatokat, köztelezettségeket és tilalmakat a helyi sajátosságoknak megfelelően szabályozza.

(2) A rendelet hatálya Tiszacsege  Város közigazgatási területére terjed ki.

 (3)  A köztisztaság  fenntartása elsőrendű közegészségügyi érdek, ezért ennek előmozdításában mindenki köteles hathatósan közreműködni, a szennyeződést, fertőzést eredményező tevékenységtől, illetőleg magatartástól tartózkodni.

 Az önkormányzat feladatai


2.§

(1 ) Az önkormányzat feladatai a közterületek tisztántartásával kapcsolatban:

a.) a helyi közutak és közhasználatú zöldterületek tisztán tartása;

b.) az utcai hulladékgyűjtők kihelyezése és rendszeres ürítése;

c.) a közterületen lévő fák gallyazása.

 (2 A (1) bekezdésben meghatározott közszolgáltatási feladatokról a Képviselő-testület költségvetési szervei útján  gondoskodik.



Az ingatlan tulajdonosának feladatai


3.§

(1) Az ingatlan tulajdonosa vagy amennyiben a ingatlant nem a tulajdonos használja a használója (kezelője)  – a továbbiakban együtt: tulajdonos - köteles gondoskodni:

a) az ingatlana  - beleértve a  beépítetlen telekingatlant is  –  tisztán tartásáról,  rovar- és rágcsálómentesítéséről;

b.) az ingatlanon található növényzet karbantartásáról;

c.) az ingatlan előtti járdaszakasz, valamint a járda és a közút  közötti kiépített vagy kiépítetlen terület  tisztán tartásáról, az ott található növényzet karbantartásáról;

d.) az ingatlan előtti járdaszakaszon a hó eltakarításáról és a síkosság-mentesítésről;

e.) az ingatlan melletti nyílt árok és annak műtárgyai (kapubejárók átereszei) takarításáról, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladék eltávolításáról.



4.§

 (1) Az ingatlan tulajdonosa  az ingatlana és környezete tisztán tartása   érdekében köteles

a)a háztartási szemetet az ingatlanán belül elhelyezett hulladékgyűjtőben tárolni;

b)az ingatlan előtti járdaszakaszról a szemetet rendszeresen eltávolítani;

c)az ingatlan melletti nyílt árokból  és annak műtárgyaiból a szemetet és  a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó  egyéb anyagokat rendszeresen eltávolítani.

(2) Az összegyűjtött szemetet a háztartási hulladék tárolására szolgáló gyűjtőedényzetben kell elhelyezni.


5.§

(1) A szórakozó, vendéglátó, kereskedelmi és szolgáltató helyek (a továbbiakban: üzletek) előtt – a bejárat közvetlen közelében – az üzemeltető (bérlő) köteles a nyitvatartási idő alatt köztéri hulladékgyűjtő edényt  elhelyezni, és annak szükség szerinti ürítéséről, valamint az üzletek előtti (utcafronti) úttestig terjedő közterületrész  tisztán tartásáról  gondoskodni.

(2) A közterületen árusító köteles az általa használt területet, valamint annak közvetlen környékét állandóan tisztán tartani, az árusítás során keletkezett települési hulladékot összegyűjteni és annak elszállításáról, elhelyezéséről saját költségén gondoskodni.




6.§

Az ingatlan tulajdonosa a növényzet karbantartása érdekében  köteles gondoskodni

a)az ingatlanán és az ingatlana előtt a közútig terjedő szakaszon szükség szerint, de május 1-től október 31-ig legalább havonta a[j1]  fű lenyírásáról (kaszálás, fűnyírás);

b)az ingatlanáról  járda és a közút fölé nyúló ágak lenyeséséről, metszéséről;

c)az ingatlana előtt a közútig terjedő szakaszon található bokrok  és fák metszéséről, oly módon, hogy az érintett útszakasz alkalmas legyen a biztonságos közlekedésre.


7.§

(1) Az ingatlan előtti járdaszakaszon a hó eltakarításáról és a síkosság-mentesítéséről  folyamatosan köteles gondoskodni a tulajdonos.

(2) A síkosság-mentesítés történhet a járda letakarításával vagy valamely erre alkalmas szóróanyag  (homok, hamu, fűrészpor) kiszórásával. Konyhasóval tilos síktalanítani

 (3) A járdáról letakarított havat a közút és a járda között úgy kell elhelyezni, hogy sem a gyalogos-, sem a gépjárműforgalmat ne akadályozza.


A közterület tisztaságának védelme


8.§

(1) A város közterületein szemetelni vagy a közterületet más módon  beszennyezni, oda engedély nélkül szemetet (építési és egyéb törmeléket, kerti nyesedéket stb.) lerakni, a közterületen lévő berendezési és felszerelési tárgyat, fát vagy egyéb növényt beszennyezni, rongálni tilos.

(2) Aki bármilyen anyag szállítása vagy rakodása során a közterületet beszennyezi, köteles a szennyeződést saját költségén eltakarítani, megszüntetni. Amennyiben a szállító ennek a kötelezettségének nem tesz eleget, úgy azt a rakodás helyén az köteles elvégezni, akinek részére, illetőleg akinek érdekében a szállítás történt.

(3) Aki a közterületen - engedély nélkül - települési szilárd hulladékot rak le, köteles azt saját költségén eltávolítani. Ha a kötelezett ennek nem tesz eleget, az elszállításról - a kötelezett költségére -   az önkormányzat gondoskodik.



Az avar és kerti hulladék égetése


9.§ 

                                                                         
(1) Az ingatlanokon keletkező avart és kerti hulladékot csak szélcsendes időben szabad elégetni.

(2) Az égetés során a lakó- és egyéb építményektől, valamint a szomszédos ingatlanok található épületektől, továbbá egyéb tűzveszélyes és gyúlékony anyagoktól a legalább 6 méter védőtávolságot kell tartani.

(3) Az ingatlan tulajdonosa az égetés során köteles gondoskodni a szükséges tűzoltási feltételekről, eszközökről (pl.: oltóvíz, homok, stb.).

(4) A 0,5 m3-nél nagyobb mennyiségű avar- és kerti hulladék égetésekor a szomszédokat tájékoztatni kell az égetés várható időpontjáról, tartamáról.

                                                                                         10. §


(1) Az ingatlanokon nyílt téri égetéssel kizárólag avart és kerti hulladékokat, valamint fát és faszenet lehet égetni. Minden más jellegű hulladékot, amelyek égése során veszélyes vagy a környezetet károsan szennyező égéstermék keletkezik (gumi, műanyag, kátrányos termékek, stb.) tilos elégetni.

 (2) Az avart és kerti hulladékot csak száraz állapotban szabad meggyújtani.

(3) Az égetés végén meg kell győződni arról, hogy az égetés során keletkezett tűz elhamvadt, és gondoskodni kell annak belocsolásáról vagy vékony földréteggel történő lefedéséről.

(4) Az égés során a tűzgyújtás helyét nem szabad felügyelet nélkül hagyni.

Szeszes ital közterületen történő fogyasztásának korlátozása



11. §

Közterületen tilos  szeszes italt  fogyasztani.

Az (1) bekezdésben meghatározott tilalom nem terjed ki::

az érvényes közterület-használati engedéllyel rendelkező vendéglátó egységre, annak előkertjére,  nyitvatartási időben,

az engedéllyel szervezett alkalmi  rendezvény területére, a rendezvény ideje alatt.


Szabálysértési rendelkezések


12.§

 (1) [1]


Záró rendelkezések


13.§


E rendelet  a kihirdetése napján lép hatályba.


14. §   


E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK. Irányelvbe ütköző rendelkezést nem tartalmaz.[2]


Tiszacsege, 2007. október 31.



Füzesiné Nagy Zita sk.                                              Jónás Sándor sk.

jegyző                                                                         polgármester




[1]

Hatályon kívül helyezte a 19/2012 (V.31.) önkormányzati rendelet 1. § c) pontja. Hatálytalan: 2012.VI.01-től

[2]

A 16/2009. (X.01.) önkormányzati rendelettel módosított szövegrész hatálybalépésének időpontja: 2009.X.01.