Akasztó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2020. (XII.3.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás helyi szabályairól

Hatályos: 2021. 01. 01

Akasztó Község Önkormányzata Képviselőtestületének hatáskörében eljáró Akasztó Község Polgármestere a vészhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI.3.) Korm. rendelet 1. §-ban kihirdetett vészhelyzetre tekintettel, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott eredeti jogalkotói hatáskörében, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában, valamint a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 4. § (2) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (3) bekezdése alapján a Bács-Kiskun Megyei Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály véleményének kikérésével a következőket rendeli el:


1. A közszolgáltatás tartalma, határai


1. §


(1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó kötelező közszolgáltatás kiterjed

a) az ingatlanon keletkező, közműpótló létesítményben összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére és ártalmatlanítás céljából történő elszállítására,


b) a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz kijelölt ártalmatlanító telepen történő elhelyezésére.


(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó kötelező közszolgáltatással ellátott terület határa: Akasztó község közigazgatási határa.


2. Értelmező rendelkezések


2. §     


E rendelet alkalmazásában:


1. Közműpótló létesítmény: közműcsatornával nem rendelkező ingatlanon keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ideiglenes gyűjtésére alkalmas, ingatlanon elhelyezett akna.

2. Ingatlantulajdonos: a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 44/B. §-a szerinti ingatlantulajdonos.


3. A közszolgáltató és az ártalmatlanító hely megjelölése


3. §


(1) A közszolgáltatás teljesítésére jogosult, és kötelezett közszolgáltató az önkormányzattal kötött közszolgáltatási szerződés alapján Gulyás és Társa Kft. 6221 Akasztó, Deák Ferenc u. 8. (továbbiakban: közszolgáltató).


(2) A közszolgáltató a közszolgáltatást Akasztó község közigazgatási határain belül köteles rendszeresen elvégezni.


(3) Az ingatlanokon keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet ártalmatlanítás céljából a Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató Kft. Kiskőrösi szennyvíztisztító telepén kialakított szennyvízfogadó műtárgyába kell elhelyezni.


4. A közszolgáltatás ellátásának rendje, módja, időtartama, a közszolgáltató és az

ingatlantulajdonos jogai és kötelezettségei, a közszolgáltatásra vonatkozó szerződés


4. §


(1) Az ingatlantulajdonos és a közszolgáltató közötti jogviszonyt a közszolgáltatás igénybevételének ténye hozza létre, külön írásbeli szerződéskötés nélkül. A jogviszony kezdő időpontja az a nap, amelyen a közszolgáltató a közszolgáltatás teljesítésének megkezdéséről és lényeges feltételeiről az ingatlantulajdonost írásban értesített, vagy felhívás közzététele útján tájékoztatta.


(2) A közszolgáltatás teljesítésének feltételeiről a közszolgáltató az ingatlantulajdonost írásban köteles értesíteni, vagy felhívás közzététele útján tájékoztatni.


(3) A közszolgáltatás feltételeiben bekövetkezett változásokról a közszolgáltató az ingatlantulajdonost a változás bekövetkezése előtt 30 nappal írásban vagy felhívás közzétételével köteles értesíteni.


(4) A közszolgáltató köteles gondoskodni a közszolgáltatás időtartama alatt a közszolgáltatást igénybevevők számára ügyfélszolgálat és tájékoztatási rendszer kiépítéséről


5. §


(1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását a közszolgáltatással érintett ingatlantulajdonosok kizárólag e rendelet 2. § (1) bekezdésében meghatározott közszolgáltatótól rendelhetik meg.


(2) Az ingatlantulajdonos köteles a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtése során megfelelő gondossággal eljárni annak érdekében, hogy az mások életét, testi épségét, egészségét és jó közérzetét ne veszélyeztesse, a község természetes és épített környezetét ne szennyezze, a növény-, és állatvilágot ne károsítsa.


(3) Az ingatlantulajdonos köteles biztosítani a gyűjtőhely megközelíthetőségét a szállítójármű számára oly módon, hogy az elláthassa feladatát.


5. A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtésével

és elszállításával kapcsolatos kötelezettségek, a közszolgáltatás

igénybevételének módja és feltételei


6. §


(1) Az ingatlantulajdonos az ingatlanán lévő közműpótló létesítménybe csak kommunális vagy kommunális jellegű szennyvizet vezethet és tárolhat. Tilos a közműpótló létesítményben mérgező-, tűz- és robbanásveszélyes anyagot, állati tetemet vagy egyéb olyan anyagot elhelyezni, amely veszélyeztetheti a begyűjtést, az ürítést végző vagy más személyek életét és testi épségét, egészségét, valamint a szennyvíztisztító telep rendeltetésszerű működését és a műtárgyainak állagát.


(2) A közszolgáltató köteles az ingatlantulajdonos bejelentésétől számított legfeljebb 48 órán belül a vele egyeztetett időpontban a szolgáltatást elvégezni, az ingatlantulajdonos pedig a begyűjtést elősegíteni.


(3) Az elmulasztott elszállítást, ha

a) az a közszolgáltató hibája miatt nem történt meg 24 órán belül,

b) az a közszolgáltatótól független, kívül álló okok miatt nem történt meg 48 órán belül, vagy a rajta kívül álló ok megszűnése után azonnal pótolni kell.


(4) Az ismeretlen összetételű szennyvizet veszélytelenségének, vagy veszélyességének megállapításáig veszélyes hulladéknak kell tekinteni, amely esetekben a közszolgáltató a mindenkori jogszabályi előírások figyelembevételével, megfelelő intézkedések mellett megtagadhatja annak elszállítását.


(5) A közszolgáltató a háztartási szennyvíz elszállítását nem tagadhatja meg, kivéve a (4) bekezdésben foglaltakat és azt az esetet, ha a szennyvíz az átadási helyen szennyvízelvezető törzshálózatba vagy szennyvízelvezető műbe a külön jogszabályok szerint nem helyezhető el.


(6) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet csak a 2. § (3) bekezdésében kijelölt átadási helyen szabad leereszteni és ártalmatlanítani.


(7) A közszolgáltató a begyűjtött és beszállított, az átadási hely üzemeltetője pedig az ártalmatlanításra átvett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel összefüggő nyilvántartást oly módon köteles kialakítani, hogy az átadási helyen ténylegesen elhelyezett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyisége, minősége és származási helye azonnal és pontosan megállapítható legyen.


6. Az ingatlantulajdonost terhelő díjfizetési kötelezettség, az alkalmazható díj

legmagasabb mértéke és megfizetésének rendje


7. §


(1) Az ingatlantulajdonosnak a közszolgáltatás igénybevételéért – alapdíjból és ürítési díjból álló – kéttényezős közszolgáltatási díjat kell fizetnie.


(2) A közszolgáltatási díj legmagasabb díját a rendelet 1. melléklete tartalmazza.


(3) Az alapdíj ürítési alkalmanként, a rendelet mellékletében meghatározott alapdíj.


(4) Az ürítési díj egységnyi díjtétele az ingatlanon keletkező nem közművel összegyűjtött és elszállított háztartási szennyvíz egységnyi térfogatára (m3) vetített díja.


(5) Az ingatlan tulajdonosa a közszolgáltatásért fizetendő ürítési díjat a (3) bekezdés szerinti egységnyi díjtétel és az elszállított mennyiség alapján köteles megfizetni.


(6) Az ingatlantulajdonos köteles a közszolgáltatási díjat alkalmanként, a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésével egyidejűleg, a közszolgáltató által helyben kiállított számla alapján a helyszínen megfizetni.



7. Az időlegesen használt és a nem használt ingatlanokra vonatkozó

sajátos szabályok


8. §


Az ingatlantulajdonos mentesül a közszolgáltatás igénybevételére vonatkozó kötelezettsége alól, ha nem használt vagy beépítetlen ingatlanán vízfelhasználás nem történik, ezáltal háztartási szennyvíz nem keletkezik, és ennek tényét írásban bejelenti a közszolgáltatónak. A mentesítés időtartama megegyezik az ingatlantulajdonos bejelentésében szereplő időtartammal.



8. Személyes adatok kezelésére vonatkozó rendelkezések


9. §


(1) A közszolgáltató a közszolgáltatás ellátásával összefüggésben kizárólag a közszolgáltatást igénybe vevő személyek nyilvántartása érdekében, a közszolgáltatás igénybe vételének időtartama alatt jogosult a közszolgáltatást igénybe vevő természetes személy nevét, lakcímét, születési helyét és idejét, anyja nevét, mint személyes adatot, jogi személy ingatlantulajdonos közhiteles nyilvántartás szerinti nevét, székhelyét telephelyének címét, adószámát kezelni.


(2) Az ingatlantulajdonos köteles az (1) bekezdésben meghatározott adatokat a közszolgáltatónak 30 napon belül bejelenteni, ha a tulajdonváltozás vagy egyéb ok folytán a közszolgáltatás igénybevételére kötelezetté válik.


(3) A közszolgáltató köteles az ingatlantulajdonos adatainak kezelésével összefüggésben a mindenkor hatályos adatvédelmi rendelkezéseket betartani.


9. Záró rendelkezések


10. §


Ez a rendelet 2021. január 1. napján lép hatályba.




                      Suhajda Antal                                              Némethné Nagy Nóra

                       polgármester                                                           jegyző



Záradék:

A rendelet kihirdetve: 2020. december 3.

                                                                                           Némethné Nagy Nóra

                                                                                                      jegyző