Mályi Község Önkormányzata Képviselő -estületének 6/2020 (II.27.) önkormányzati rendelete

Mályi Község Önkormányzata 2020. évi költségvetéséről

Hatályos: 2020. 02. 28- 2020. 05. 25

Mályi község képviselő testületének 6/2020 (II.27.) önkormányzati rendelete

Mályi Község Önkormányzata 2020. évi költségvetéséről

2020.02.28.

Mályi Község Önkormányzata az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Mályi Község Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 16/2019. (XI.20.) önkormányzati rendeletében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Pénzügyi Bizottsága, Ügyrendi, Jogi és Vagyonnyilatkozat-kezelő Bizottsága, valamint Humán Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

I. Fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed az Önkormányzatra és költségvetési szerveire, az Önkormányzat által támogatásban részesített magánszemélyekre, jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre, az Önkormányzat által alapított, vagy önkormányzati támogatással működő gazdasági társaságok költségvetési kapcsolataira is.

II. Fejezet

A KÖLTSÉGVETÉS ELŐIRÁNYZATAI

A költségvetés bevételei és kiadásai

2. § (1) A Képviselő-testület az önkormányzati költségvetés 2020. évi

a) bevételi főösszegét 1.113.059.042 Ft-ban
b) kiadási főösszegét 1.113.059.042 Ft-ban
c) költségvetési bevételi összegét 529.678.312 Ft-ban
d) költségvetési kiadási összegét 1.104.862.753 Ft-ban
e) finanszírozási bevételi összegét 583.380.730 Ft-ban
f) finanszírozási kiadási összegét 8.196.289 Ft-ban
állapítja meg.
(2) Az önkormányzat 2020. évi működési költségvetésének -104.804 Ft-os egyenlegét, valamint felhalmozási költségvetésének –575.079.637 Ft-os egyenlegét a 2019. évi maradvány igénybevételével fedezi.
(3) Az (1) bekezdés a) pontjában megállapított bevételi főösszeg kiemelt előirányzatonként kötelező, önként vállalt, állami (államigazgatási) feladatok szerinti részletezését az 1. melléklet szerint hagyja jóvá.
(4) Az (1) bekezdés b) pontjában megállapított kiadási főösszeg kiemelt előirányzatok, kötelező, önként vállalt, állami (államigazgatási) feladatok szerinti részletezését a 2. melléklet szerint hagyja jóvá.
(5) Az Önkormányzat költségvetésének mérlegét tájékoztatásul a 3. melléklet szerint hagyja jóvá.
(6) Az Önkormányzat 2020. évi várható bevételi és kiadási előirányzatainak teljesítésére vonatkozó előirányzat-felhasználási tervet tájékoztató jelleggel az 4. melléklet szerint hagyja jóvá.

A költségvetés részletezése

3. § (1) A költségvetés bevételeinek költségvetési szervenkénti, kiemelt előirányzatok szerinti, kötelező, önként vállalt, állami (államigazgatási) feladatok szerinti részletezését a 1/a – 1/e melléklet szerint hagyja jóvá.

(2) A költségvetés kiadásainak költségvetési szervenkénti, kiemelt előirányzatok szerinti, kötelező, önként vállalt, állami (államigazgatási) feladatok szerinti részletezését a 2/a – 2/e melléklet szerint hagyja jóvá.

(3) Az Áht. 24. § (4) bekezdés d) pontja szerinti hároméves tervet az 5. melléklet szerint hagyja jóvá.

(4) Az önkormányzati költségvetés a tárgyévi előirányzatai mellett, több éves kihatással járó tételeket nem tartalmaz.

(5) A közvetett támogatásokat a 6. melléklet tartalmazza tájékoztató jelleggel.

(6) A Képviselő-testület a beruházási feladatok kiadási előirányzata célonkénti részletezését a 7. melléklet, a felújítási feladatok kiadási előirányzata célonkénti részletezését a 8. melléklet szerint hagyja jóvá.

(7) Az Önkormányzat nem tervez olyan fejlesztést, melynek megvalósításához a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény (továbbiakban Stabilitási törvény) 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügylet megkötése válik, vagy válhat szükségessé.

(8) Az önkormányzat – Stabilitási törvény 3. § (1) bekezdése szerinti – adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségei nem állnak fenn. Az önkormányzat jogszabályban meghatározottak szerinti 2020. évi saját bevételeit tájékoztató jelleggel a 9. melléklet szerint hagyja jóvá.

(9) Az európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programokat, projekteket a 10. mellékelt mutatja be.

(10) A Képviselő-testület az általános tartalék összegét 6.183.137 Ft-ban határozza meg.

(11) A Képviselő-testület az alábbi célokra képez céltartalékot:

a) pályázati önerő 10.000.000 Ft

b) környezetvédelmi céltartalék 822.794 Ft

c) viziközmű alap céltartalék 1.08.297 Ft

4. § (1) A Képviselő-testület a finanszírozási célú műveletekkel kapcsolatos hatásköröket - a 6. § (1) bekezdésben rögzített eseteken kívül - fenntartja magának.

(2) A gazdálkodó szervek elemi költségvetését a Polgármester hagyja jóvá.

III. Fejezet

AZ ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK VÉGREHAJTÁSA

Gazdálkodás a költségvetési előirányzatokkal

5. § (1) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert és a költségvetési szervek vezetőit a bevételek beszedésére és a kiadások teljesítésére.

(2) Az önkormányzati költségvetési szervek az e rendeletben megállapított döntési körükbe tartozó bevételi és a kiadási előirányzatokkal – jogszabályi keretek között – önállóan gazdálkodnak. A költségvetés végrehajtása során a költségvetési szervek szervezeti és működési feltételeit ennek betartására kötelesek kialakítani.

(3) Feladatcsökkenés esetén a szükséges korrekciókat ennek megfelelően kötelesek megtenni. Az intézményi költségvetés végrehajtásáért, a gazdálkodás jogszerűségéért az intézmény vezetője felelősséggel tartozik.

(4) A költségvetési szervek az Ávr. 35. § (1) bekezdése szerinti többletbevételeiket csak az irányító szerv előzetes döntése alapján használhatják fel.

(5) A költségvetési szerveknél a tervezett bevételek elmaradása automatikusan nem vonja maga után a költségvetési támogatás növekedését. A kiadási előirányzatok, amennyiben a tervezett bevételek nem folynak be, nem teljesíthetők.

(6) Az önkormányzati költségvetési szervek a részükre megállapított létszámkerettel – jogszabályi keretek között – önállóan gazdálkodnak. Az engedélyezett létszámkeret év közben a Képviselő-testület által elrendelt feladatcsökkenéssel összefüggésben csökkentendő, feladatbővüléssel összefüggően növelhető.

(7) A Képviselő-testület által megállapított intézményi létszámkeret intézményi saját hatáskörben nem növelhető.

(8) A költségvetési szervek az alaptevékenység ellátását szolgáló ingatlant, ingatlanrészt, egyéb tárgyi eszközöket – amennyiben az alaptevékenység ellátását nem veszélyezteti – írásos megállapodás alapján, díjfizetés ellenében bérbe adhatják. A bérleti díj nem lehet kevesebb az önköltségszámítás alapján megállapított költségnél.

A pénzeszközök felhasználása

6. § (1) A Képviselő-testület – az önkormányzati bevételek növelése érdekében – felhatalmazza a polgármestert, hogy az átmenetileg szabad pénzeszközöket kamatozó betétként elhelyezze, kamatozó kincstárjegyet, illetve tőkegarantált értékpapírt vásároljon.

(2) Az önkormányzatnak és a költségvetési szerveknek a bevételek beszedésekor, kiadások teljesítésekor lehetőség szerint készpénzkímélő fizetési módokat kell alkalmaznia.

(3) Az önkormányzat és a költségvetési szerv a következő készpénzes kifizetéseket teljesítheti házipénztárából:

a) bankszámlával nem rendelkező foglalkoztatottak bére, egyéb járandóságai, közfoglalkoztatás keretében foglalkoztatottak bére, foglalkoztatottak költségtérítése, kiküldetési kiadások,

b) készlet- és kis értékű tárgyi eszköz beszerzések, reprezentációs kiadások, 500.000 Ft értékhatárt meg nem haladó összegű szolgáltatási kiadások,

c) az ellátottak pénzbeli juttatásainak készpénzben kifizetendő összege.

A költségvetés általános- és céltartalékának felhasználása

7. § (1) A költségvetésben elkülönített általános tartalék az év közben jelentkező többletfeladatok kielégítésére, valamint bevétel elmaradás pótlására használható fel.

(2) A költségvetésben elkülönített céltartalékok a 3. § (10) bekezdésében megjelölt célokra használhatóak fel.

(3) Az általános és céltartalékok feletti rendelkezési jogot a Képviselő-testület fenntartja magának.

A költségvetési előirányzatok megváltoztatásának rendje, a költségvetési rendelet módosítása

8. § (1) Az önkormányzat önkormányzati szintű kiadási előirányzatok közötti módosításokra – a működési és felhalmozási kiadások közötti átrendezést is lehetővé téve – saját hatáskörben a polgármester 1 mFt összegig jogosult. A módosítás nem veszélyeztetheti a vállalt kötelezettség teljesítését, a feladatellátás feltételeinek biztosítását. A polgármester döntéséről tájékoztatja a Képviselő-testületet.

(2) Az (1) pontban meghatározottakon kívüli esetekben az előirányzatok módosításának jogát a Képviselő-testület magának tartja fenn.

(3) Az előirányzat változásokat a költségvetési rendeletbe év közben e rendeletben foglaltak szerint kell beépíteni.

9. § (1) Amennyiben az Országgyűlés, a Kormány vagy más erre jogosult az önkormányzat részére pótelőirányzatot biztosít, a polgármester a Képviselő-testületet erről a soron következő költségvetési rendeletmódosítás alkalmával tájékoztatja, legkésőbb december 31-i hatállyal.

(2) Amennyiben az Országgyűlés előirányzatot zárol, annak kihirdetését követően haladéktalanul a Képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetés módosítását.

A költségvetési szervek tartozásainak rendezése

10. § (1) A költségvetési szerv - az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 71. §-a szerinti – tartozásállományára vonatkozó adatszolgáltatás a 11. melléklet alkalmazásával történik. A polgármester az értesítés alapján intézkedik az önkormányzati biztos kirendeléséről.

(2) Az önkormányzati biztos kijelöléséről a Képviselő-testület dönt.

Egyéb gazdálkodási eljárási kérdések

11. § (1) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy a gazdaság fejlesztése, a foglalkoztatás elősegítése, vállalkozások letelepítése érdekében tárgyalásokat folytasson.

(2) A végleges kötelezettségvállaláshoz a Képviselő-testület jóváhagyása szükséges.

(3) A polgármester a 7. §-ban és 8. §-ban rögzítetteken túl, legfeljebb 1mFt értékhatárig dönt a Mötv. 68. § (4) bekezdése szerinti forrásfelhasználásról. Döntéséről tájékoztatja a Képviselő-testületet.

12. § A költségvetést érintő tárgyévi kötelezettségvállalásra, a még le nem szerződött beruházási feladatok indítására csak akkor kerülhet sor, ha arra – a finanszírozási terv és a felhalmozási bevételek, kiadások mérlege alapján – a fedezet az esedékesség időpontjában rendelkezésre áll.

13. § (1) Az Önkormányzat költségvetési szervei a költségvetési évre vonatkozóan összeállítják likviditási igényüket és tájékoztatást nyújtanak keletkező saját bevételeikről.

(2) Az Önkormányzat a költségvetési szerv szállítói állománya és a rendelkezésre álló források figyelembevételével biztosítja a költségvetési szervek működéséhez szükséges fedezetet.

IV. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

14. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, de rendelkezéseit 2020. január 01-től kell alkalmazni.

(2) Ez a rendelet 2023. december 31-én hatályát veszti.