Karancsság Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2018 (XI.21.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2018. 11. 22- 2019. 04. 29

Karancsság Község Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 26. §-ában kapott felhatalmazás alapján Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


  1. A Belügyminisztérium a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatása jogcímen a benyújtott pályázata alapján, valamint a Kormány a téli rezsicsökkentés kiterjesztése érdekében a települési önkormányzatok 2017. évi szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatás nyújtásáról szóló 1152/2018. (III. 27.) Korm. határozatában hozott döntése alapján támogatást biztosított Karancsság Község Önkormányzata részére.
  2. A rendelet célja, hogy a Karancsság településen élők részére támogatást nyújtson szociális rászorultság alapján, meghatározza a természetben nyújtott szociális célú tűzifa támogatás, egyszeri juttatás jogosultsági, igénylési, odaítélési feltételeit.
  3. A rendelet hatálya kiterjed Karancsság közigazgatási területén életvitelszerűen lakó, valamint lakóhellyel, tartózkodási hellyel rendelkező állampolgárokra.
  4. A jelen rendeletben használt család, egyedül élő, és háztartás fogalmán a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben meghatározottakat kell érteni.


2. §


  1. A képviselő-testület a rendelkezésére álló keret mértékéig a rászorulókat egyenlő arányban vissza nem térítendő természetbeni támogatásként legfeljebb 5 m3 szociális tűzifa támogatásban részesíti.
  2. Szociális rászorultság szempontjából előnyt élvez az a kérelmező, aki a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) szerinti aktív korúak ellátására, lakásfenntartási támogatásra, illetve települési támogatásként folyósított lakhatási támogatásra jogosult, a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő, három vagy több kiskorú gyermeket nevelő család, egyedül élő időskorú.
  3. A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.


3. §


  1. A támogatás megállapítása iránti eljárás kérelemre indul, a szociális tűzifára való jogosultságról a polgármester átruházott hatáskörében határozattal dönt és gondoskodik a tűzifa kiszállításáról.
  2. A kérelmet 2018. december 15-ig lehet benyújtani a Ságújfalui Közös Önkormányzati Hivatal Karancssági Kirendeltségén (3161 Karancsság, Kossuth út 64.).
  3. A tűzifa átvételét a jogosult aláírásával átvételi elismervényen igazolja.
  4. A tűzifa szállításából származó költségek az önkormányzatot terhelik.


4. §


E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és 2019. április 30. napján hatályát veszti.