Mályi község képviselő testületének 11/2015 (IV.30.) önkormányzati rendelete

Mályi Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2015. (IV.30.) Önkormányzati rendelete a kitüntetésekről, elismerő címekről és adományozásának rendjéről

Hatályos: 2015. 05. 01- 2022. 05. 31

Mályi község képviselő testületének 11/2015 (IV.30.) önkormányzati rendelete

Mályi Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2015. (IV.30.) Önkormányzati rendelete a kitüntetésekről, elismerő címekről és adományozásának rendjéről

2015.05.01.

Mályi Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § (1) Mályi Község Képviselő-testülete fokozott megbecsülésben kívánja részesíteni azon személyeket, valamint szervezeteket, akik, vagy amelyek kiemelkedő tevékenységükkel és magas szakmai színvonalú munkájukkal hozzájárultak Mályi Község fejlődéséhez a (2) bekezdésben felsorolt területeken.

(2) A kitüntetés azon személyek vagy szervezetek számára adományozható, akik:

a) a gazdasági, üzleti életben, vagy

b) a nevelés-oktatás, vagy

c) a kultúra, vagy

d) a gyógyítás, vagy

e) a művészeti élet területén, vagy

f) a közéletben

kiemelkedő, egyéni teljesítményükkel hozzájárultak Mályi Község fejlődéséhez.

(3) Az e rendeletben foglalt kitüntetések adományozása a rendelet 1. számú mellékletét képező nyomtatványon történő javaslatot követően a polgármester előterjesztése alapján a Képviselő-testület üléséről készült jegyzőkönyv foglalt határozattal történik. A határozatnak tartalmaznia kell az adományozott nevét és hivatali állását, az adományozó megnevezését, az adományozás jogcímét az átadás időpontját.

(4) Egy elismerés ugyanazon személy részére egy izben adományozható.

(5) Saját maga, továbbá a Polgári Törvénykönyv szerinti közeli hozzátartozója részére elismerés adományozását senki nem indítványozhatja.

(6) A javaslattételre nem jogosult személytől, vagy szervezettől érkezett javaslatokat nem kell figyelembe venni.

(7) Az e rendeletben foglalt kitüntetések, elismerő címek adományozására és visszavonására, készített előterjesztéseket az Ügyrendi, Jogi és Vagyonnyilatkozat- kezelő Bizottság véleményezi.

2. § A kitüntetésekről és elismerő címekről típusonként nyilvántartást kell vezetni. A kitüntetések adományozásával járó ügykezelési és nyilvántartási teendőket a Mályi Polgármesteri Hivatal látja el. A község kitüntetettjeit a Mályi Község Önkormányzata honlapján közzé kell tenni.

II. Fejezet

Díszpolgári cím

1. A Díszpolgári cím adományozása

3. § (1) Díszpolgári cím adományozható a község elismeréseként és megbecsülésének méltó módon való kifejezésre juttatása céljából magyar állampolgár, illetve elhunyt személy részére, aki

a) Mályi fejlődését, előrehaladását, tekintélyének emelését huzamos időn át végzett kiemelkedő társadalmi, gazdasági, tudományos, kulturális és sport tevékenységével, maradandó alkotásaival közvetlenül vagy közvetve elősegítette, vagy közvetve elősegítette vagy

b) a tudomány, művészet kiemelkedő alakja és mint ilyen kapcsolatba került Mályival

(2) Évente két díszpolgári cím adható ki. Ettől eltérni csak évtizedes, negyed, fél, háromnegyed évszázados évfordulók vagy rendkívüli esemény során tanúsított teljesítmény esetén lehet.

2. A Díszpolgári cím formája

4. § (1) Oklevél, melynek szövetét a rendelet 2. függeléke tartalmazza.

(2) A "MÁLYI DÍSZOLGÁRAINAK NÉVKÖNYVE" elnevezésű albumba a díszpolgár nevét és az adományozással kapcsolatos információkat kell bejegyezni.

(3) A cím a község erkölcsi elismerését fejezi ki, így az külön anyagi juttatással nem jár.

3. A Díszpolgári címmel járó jogok

5. § A díszpolgár

a) a községet képviselő delegációba felkérhető,

b) az önkormányzat által rendezett ünnepségekre meghívást kap és az ünnepségek alatt a cím rangjának megfelelő hely illeti meg.

c) elhalálozása esetén az önkormányzat saját halottjának tekinti és a hozzátartozókkal történt egyeztetés alapján díszsírhelyet biztosít részére és - külön határozatban foglaltak szerint - viseli a temetés költségeit.

4. Díszpolgári cím adományozásával kapcsolatos eljárás

6. § (1) A Díszpolgári cím adományozásáról hozott határozat egy példányát, a díszpolgár életrajzát és fényképét megőrzés végett át kell adni a Mályi Móra Ferenc Közösségi Ház és Könyvtár részére.

(2) A Díszpolgári cím adományozására aktualitásának megfelelően a Képviselő-testület által meghatározott időben, helyen és módon kerül sor. Ha az átadás objektív okból nem történhet meg, annak módját a polgármester határozza meg. Az átadás során a címben részesülő személy életútjának ismertetni kell.

(3) Elhunyt személy részére történő adományozás esetén az oklevél átvételére a díszpolgár legközelebbi hozzátartozója - sorrendben: özvegye, gyermeke, szülője, illetve testvére jogosult.

5. A Díszpolgári cím visszavonása

7. § (1) A Díszpolgári címet a Képviselő-testület megvonhatja attól, aki a cím viselésére méltatlanná válik.

(2) A Díszpolgári cím megvonásáról szóló határozatot a" MÁLYI DÍSZPOLGÁRAINAK NÉVKÖNYVE" elnevezésű albumba be kell jegyezni, a kitüntetések nyilvántartásába be kell vezetni és azt a érdekeltekkel közölni kell.

(3) A Díszpolgári cím megvonásáról szóló határozat egy példányát és az iratokat a Mályi Móra Ferenc Közösségi Ház és Könyvtárban előzményeihez csatolni kell.

III. Fejezet

Jó tanuló - jó sportoló díj

1. jó tanuló - jó sportoló díj

8. § (1) A kitüntetés az alap- és középfokú oktatási intézmények azon tanulói részére adományozható, akik a díj átadását megelőző tanévben kiemelkedő sporteredményeit mellett jó tanulmányi átlagot értek el.

(2) A díjra felterjesztett tanulók két kategóriában részesülhetnek elismerésben:

a) I.kategóriában a köznevelési intézményekben tanuló 1-8. évfolyamos diákok,

b) II. kategóriában a köznevelési intézményekben tanuló 9-13. évfolyamos diákok.

(3) A díj elnyerésére azok a tanulók jogosultak, akik a díj odaítélését megelőző tanévben

a) I. kategóriában 4,70 vagy annál magasabb,

b) II. kategóriában 4,3 vagy annál magasabb tanulmányi átlagot értek el, továbbá

c) az adott tanévben szeptember 1. és augusztus 31. között hazai diákolimpián vagy körzeti, megyei és országos sportági versenyeken sikeresen szerepelt , vagy nemzetközi versenyem eredményesen szerepeltek.

2. A jó tanuló - jó sportoló díj formája

9. § A díjjal oklevél és pénzjutalom jár. A pénzjutalom összegét ezen rendelet 3. függelék 1. pontja tartalmazza, az oklevél szövetét e rendelet 3. függelék 2. pontja tartalmazza.

3. A jó tanuló - jó sportoló díjjal kapcsolatos eljárás

10. § (1) A díj adományozására - az oktatási intézmények ajánlása alapján - a Humán Bizottság tesz javaslatot.

(2) Évente legfeljebb két díj adományozható.

(3) A díjat a polgármester adja át a Képviselő-testület évi utolsó rendes ülésén.

IV. Fejezet

Mályi Községér emlékplakett

1. Mályi Községért emlékplakett

11. § "Mályi Községért" emlékplakett adományozható azoknak a természetes személyeknek, közösségeknek valamint vállalkozásoknak, akik illetve amelyek a közösségért kiemelkedő jelentőségű munkát, tevékenységek végeztek, vagy hozzájárultak a község hírnevének elmélyítéséhez.

2. A Mályi Községért emlékplakett formája

12. § "Mályi Községért" emlékplakett kitüntetettje részére a polgármester emlékplakettet és oklevelet ad át. "Mályi Községért" emlékplakett leírását a 4. függelék 1. pontja, az oklevél szövegét e rendelet 4. függelék 2. pontja tartalmazza.

3. A Mályi Községért emlékplakett adományozásával kapcsolatosa eljárás

13. § (1) "Mályi Községért" emlékplakett évente a Képviselő-testület döntése alapján adományozható.

(2) "Mályi Községért" emlékplakett adományozását

a) a települési képviselőnek,

b) a polgármesternek,

c) a képviselő-testület bizottságának,

d) a település közigazgatási területén működő intézmény vezetőjének,

e) a község bármely önszerveződő közösségének vagy

f) a község valamely lakosénak vagy lakosainak

a kezdeményezésére lehet előterjeszteni.

(3) A cím a közösség erkölcsi elismerését fejezi ki, így az külön anyagi juttatással nem jár.

(4) A "Mályi Községért" emlékplakett adományozására aktualitásának megfelelően a Képviselő-testület által meghatározott időben, helyen és módon kerül sor. Ha az átadás objektív okból nem történhet meg, annak módját a polgármester határozza meg. Az átadás során a címben részesülő tevékenységét ismertetni kell.

14. § Jelen rendelet a kihirdetést követő nap lép hatályba.