Gyöngyös Város Önkormányzata Képviselő-testületének 28/2018. (VI.1.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 5/2017.(II.24.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2018. 06. 01- 2018. 06. 01

Gyöngyös Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. §-ában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.


1. §


Gyöngyös Város Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 5/2017. (II.24.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: R.) 3. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: 


„(1) Az Önkormányzat kötelező közművelődési feladatai (a továbbiakban: kötelező közművelődési feladat) a következők:

  1. ) nyilvános könyvtári ellátás biztosítása,
  2. ) filmszínház támogatása,
  3. ) a kulturális örökség helyi védelme,
  4. ) a helyi közművelődési tevékenység támogatása,
  5. ) a művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek rendszeres és alakalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenysége végzésének helyszín biztosítása,
  6. ) a művelődő közösség számára bemutatkozási lehetőség megteremtése,
  7. ) fórum szervezése – amennyiben a településen működik – a Közművelődési Kerekasztal bevonásával, a művelődő közösségek vezetőinek részvételével, ahol a művelődő közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket és javaslataikat,
  8. ) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása,
  9. ) az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység támogatása, feltételeinek biztosítása.”


2. §


A R. 4. § helyébe a következő rendelkezés lép: 


„4. § (1) Az Önkormányzat a kötelező közművelődési feladatok ellátását az alábbiak szerint végzi:

a) az Önkormányzat irányítói jogkörébe tartozó, önálló jogi személyiségű, előirányzatai felett teljes jogkörrel rendelkező, szakágazati besorolása szerint közművelődési besorolású költségvetési szerv,

b) közművelődési megállapodással civil- és egyházi szervezetek és a Gyöngyösi Kulturális Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság közreműködése útján.


(2) Az Önkormányzat a nyilvános könyvtári ellátást, illetve a könyvtárhasználathoz való jog érvényesülését a Vachott Sándor Városi Könyvtár fenntartásán keresztül biztosítja.


(3) Az Önkormányzat a lehetőségeihez képest törekszik az intézmények műszaki állapotának javítására, és a közművelődési feladatok színvonalas ellátásához szükséges személyi és tárgyi feltételek biztosítására.”


3. §


A R. 5. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: 


„(2) Az Önkormányzat közművelődési feladatait ellátó szervezeteknek a feladataik színvonalasabb ellátása érdekében ki kell használniuk a pályázati lehetőségeket. A pályázati projekt megvalósítása az alaptevékenységük ellátását, annak biztonságát nem veszélyeztetheti.”


4. §


E rendelet 2018. június 1. napján lép hatályba, és 2018. június 2. napján hatályát veszti.