Gyöngyös Város Önkormányzata Képviselő-testületének 43/2018. (XI.30.) önkormányzati rendelete

a Gyöngyös Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 15/2014. (XI. 14.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2018. 12. 01- 2018. 12. 01

Gyöngyös Város Önkormányzata Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (továbbiakban: Mötv.) 43. § (3) bekezdésében, továbbá a 3. § vonatkozásában a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 232/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el.


  1. §


(1) Gyöngyös Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 15/2014. (XI. 14.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: SZMSZ) 12. § (2c) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(2c) A (2a) bekezdésben foglaltaktól eltérően a polgármester javaslatot tesz azon napirend előtti előterjesztésekre, amelyek esetében a képviselőcsoportok - a tanácskozási joggal rendelkező független képviselők véleményének figyelembe vételével kialakított - egybehangzó javaslata alapján dönthetnek arról, hogy képviselői kérdés és arra adott válasz mellőzésével, azonnali döntéshozatalra kerülhet sor. Ez alól kivételt képeznek a (2) bekezdés d) – f) és h) pontjaiban szabályozott előterjesztések.”


(2) Az SZMSZ 12. § (5a) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„Az (5) bekezdésben foglaltaktól eltérően a polgármester javaslatot tesz azon előterjesztések vita nélkül történő elbírálására, amelyekre vonatkozóan a képviselőcsoportok - a tanácskozási joggal rendelkező független képviselők véleményének figyelembe vételével - egybehangzó javaslatot tesznek.”


  1. §


(1) Az SZMSZ 14. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(1) A Képviselő-testület határozatképességére, határozathozatalára, és a képviselő döntéshozatalból kizárására az Mötv. erre irányadó rendelkezéseit az (1a) és (2) bekezdésben foglaltak figyelembe vételével kell alkalmazni.”


(2) Az SZMSZ 14. §-a az alábbi (1a) bekezdéssel egészül ki:

„(1a) A határozatképesség folyamatos figyelemmel kísérése, és a szavazás eredményének megállapítása szempontjából jelen lévőnek az ülésteremben ténylegesen ott tartózkodó képviselőt kell tekinteni. Ennek az EDtR-ben történő rögzítése érdekében az üléstermet elhagyó képviselő köteles a szavazógépét kikapcsolni a távollét időtartamára.”



  1. §


Az SZMSZ 28. §-a az alábbi (7) bekezdéssel egészül ki:

„(7) A Képviselő-testület hivatala köztisztviselői számára a Közszolgálati Tisztviselők Napja, július 1-je, munkaszüneti nap. A munkaszüneti nappá nyilvánítással összefüggésben keletkező többletköltségek fedezetét az Önkormányzat saját bevétele terhére biztosítja.”



  1. §


(1) Az SZMSZ 30. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(1) Az ugyanazon párthoz, választási szövetséghez, társadalmi szervezethez (a továbbiakban együtt: párt) tartozó, továbbá a független, vagy függetlenné vált képviselők képviselő-testületi tevékenységük összehangolására – legalább háromfős – képviselőcsoportot (továbbiakban: frakció) hozhatnak létre.”


(2) Az SZMSZ 30. § (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(2) Az ugyanazon párthoz tartozó képviselők, továbbá a független, vagy függetlenné vált képviselők csak egy frakciót alakíthatnak és egy képviselő csak egy frakciónak lehet tagja.”



  1. §


(1) Az SZMSZ 1. melléklet I. fejezete az alábbi 77. és 78. pontokkal egészül ki:

„(Gyöngyös Város Képviselő-testületének átruházott hatáskörei – I. Polgármesterre:)

77. belvárosi gyalogos övezetben kiadja az állandó és eseti behajtási engedélyt,

78. feltételekhez kötött várakozási övezetben kiadja a parkolási engedélyt.”


(2) Az SZMSZ 1. melléklet II. fejezete az alábbi 12. ponttal egészül ki:

„(Gyöngyös Város Képviselő-testületének átruházott hatáskörei – II. Az Egészségügyi, Szociális és Lakásügyi Bizottságra:)

12. dönt a lakáscélú felújítási keret felhasználásáról.”


(3)   Az SZMSZ 3. melléklet VII. fejezete kiegészül az alábbi 7. ponttal:

„(Gyöngyös Város Önkormányzata állandó bizottságainak feladatai – VII. Mátrafüredi Részönkormányzat

Egyetértési jogot gyakorol:)

  1. forgalomképes önkormányzati vagyon körébe tartozó ingatlanvagyon értékhatártól független elidegenítése, megterhelése, használatba adása, gazdasági társaságba történő bevitele, vagy tulajdonjog változásával járó más jogügylet esetén; értékhatártól függetlenül a forgalomképtelen önkormányzati ingatlanvagyon egyéb módon történő hasznosítása (bérlet, használat, üzemeltetés visszterhes szerződéssel történő átengedése) esetén; értékhatártól függetlenül a forgalomképes önkormányzati ingatlanvagyon ingyenes tulajdonba vagy használatba adása esetén – amennyiben a jogügylet mátrafüredi ingatlant érint."


  1. §


E rendelet 2018. december 1-jén lép hatályba, és december 2-án hatályát veszti.