Gyöngyös Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2020. (II.21.) önkormányzati rendelete

a közterületek rendeltetéstől eltérő használatáról szóló 25/2000.(IX.20.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 03. 01- 2020. 03. 01


Gyöngyös Városi Önkormányzat Képviselő-testülete az Étv. 54. §  (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva az alábbiakat rendeli el.


  1. §


(1) Gyöngyös Városi Önkormányzat Képviselő-testületének a közterületek rendeltetéstől eltérő használatáról szóló 25/2000. (IX.20.) önkormányzati rendelete (továbbiakban: Rendelet) 3. § (2) bekezdése kiegészül az alábbi f) és g) pontokkal:


„(2) (Az alábbi esetekben - a közterület eltérő használatához – a tulajdonossal megállapodást kell kötni, használati díjfizetési kötelezettség nélkül:)


f) vendéglátó, szórakoztató üzletek kitelepülése esetén,

g) a 7/B. § (3) bekezdésében foglalt esetekben.”


(2) A Rendelet 7/A. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:


„(5) Közterület-használati megállapodást kell kötni, használati díjfizetési kötelezettség nélkül a vendéglátási, szórakoztatási célú üzlet üzemeltetője által az üzlet előtti közterületre kihelyezett kültéri bútorok, berendezések által elfoglalt közterület használatára.” 


(3) A Rendelet 10. § (5) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(5) A vendéglátási céllal elhelyezett építmény vagy más műszaki alkotás létesítésére irányuló közterület-használati megállapodásban a közterület-használati díj fizetése tekintetében – a 7/A. § (5) bekezdésében foglaltak kivételével - nem adható mentesség, a közterület-használati díjat a megállapodás aláírásakor az engedélyezett közterület-használati időszakra vonatkozóan előre kell megfizetni. Az 1 évnél hosszabb időtartamra kötött megállapodások esetében a közterület-használati díjat évente előre kell megfizetni. A Polgármester a díj részletekben történő megfizetését engedélyezheti.”


(4) A Rendelet 10. § (7) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(7) A vendéglátási céllal elhelyezett építmény vagy más műszaki alkotás létesítésére, elhelyezésére irányuló megállapodás esetén - a 7/A. § (5) bekezdésében foglaltak kivételével - a használó kérelmére a tevékenység szempontjából használaton kívüli időre vonatkozóan az 1. mellékletben foglalt díj 30%-át kell megfizetni. A használaton kívüli időtartamra vonatkozóan az igénylőnek kell a kérelemben nyilatkoznia, a használat szüneteltetését a Városrendészet ellenőrzi.”


  1. §


A Rendelet az alábbi 7/B. §-sal egészül ki:


„7/B. §

Mátrafüredi közterületek használatára irányuló különös szabályok


(1) A rendeletben foglalt rendelkezéseket Mátrafüred közterületeinek használatára vonatkozóan a (2) – (7) bekezdésekben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.


(2) Mátrafüred településrész területén, vagy a területét is érintően megrendezésre kerülő, országos vagy regionális jelentőségű, 100 főnél nagyobb versenyzői létszámot elérő sportrendezvények esetében – a kérelemben meghatározott közterületek, közutak lezárása, korlátozott lakossági használata ellenértékeként – díjat kell fizetni. A díj megfizetése alól – a (3) bekezdésben foglaltak kivételével - mentesség nem adható.


(3) Közterület-használati megállapodást kell kötni, de közterület-használati díjat nem kell fizetni azon, a (2) bekezdésben meghatározott sportrendezvények esetében,

a ) ahol a rendezvény jótékonysági, vagy egyéb karitatív célból kerül megrendezésre, és bevétele is ezen célokat szolgálja, vagy

b)  ha a sportrendezvény köznevelési intézmények részére kerül megszervezésre.


(4) A közterület-használati díj mértékének alapja:

a) egisztrált résztvevőkkel szervezett sportrendezvény esetén a regisztrált résztvevők száma, amelyről a rendezvény szervezője írásban dokumentált módon köteles adatot szolgáltatni a rendezvény lebonyolítását követően;

b) egyéb esetekben a közterület-használati kérelemben a szervező által meghatározott várható résztvevőszám.


(5) A közterület-használati díj mértéke a (4) bekezdés szerinti résztvevőszám alapul vételével 100 Ft/fő. A díjat a (4) bekezdés a) pontjában foglalt esetben utólag, a b) pontban foglalt esetben pedig előre kell megállapítani és megfizetni.


(6) A (2) bekezdésben meghatározott sportrendezvények esetén – függetlenül annak díjköteles vagy díjmentes engedélyezésétől – az igénylő rendezvényenként 100 000 Ft összegű óvadékot köteles megfizetni, az igénybe vevőnek az igénybe vett közterület takarítására, a keletkezett hulladék elszállítására irányuló kötelezettsége biztosítására. Az óvadékot a közterület-használati megállapodás megkötésével egyidejűleg kell megfizetni. Egyebekben az óvadékra a 12. § (4a) – (4b) bekezdésekben foglaltak irányadók.


(7) A befizetett közterület-használati díjakat Mátrafüreden megvalósításra kerülő fejlesztési feladatokra (különösen parkolóépítés, faültetés, parkosítás, utcabútor-beszerzés) kell felhasználni. A díjbevételt a költségvetésben elkülönített módon kell kimutatni (Mátrafüredi Fejlesztési Alap), felhasználásáról a Mátrafüredi Részönkormányzat dönthet értékhatárra tekintet nélkül.”


  1. §


A Rendelet 15. § (10) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(10) Aki közterületet hozzájárulás nélkül, vagy a hozzájárulásban foglaltaktól eltérően használ, az - a ténylegesen használt időtartamra és területre – pótdíjat köteles fizetni. A pótdíj összege az e rendelet szerinti közterület-használati díj ötszöröse, díjmentes közterülethasználat esetén 10 000 Ft/nap.”


  1. §


(1) Ezen rendelet 2020. március 1-jén lép hatályba, és 2020. március 2-án hatályát veszti.


(2) Ezen rendeletben foglaltakat a hatályba lépésének napján folyamatban lévő közterület-használati igénybejelentések elbírálása során is alkalmazni kell.