Gyöngyös Város Képviselő-testületének 19/2013. (XII.13.) önkormányzati rendelete

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról

Hatályos: 2014. 01. 01

Gyöngyös Város Képviselő-testületének

22/2013. (XII.13.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz

begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról*

Gyöngyös Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) a) pontjában kapott eredeti jogalkotói hatáskörében, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény (Vgt.) 44/C § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, illetve a Vgt. 44/C § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:

I. fejezet

Általános rendelkezések

A rendelet célja

1. §

(1 )  Gyöngyös Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) a jelen rendeletben foglaltak szerint közszolgáltatást szervez és tart fenn a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozóan.

(2)   A közszolgáltatás célja az épített és természeti környezet védelme, illetve a nem közművel összegyűjtött szennyvíz begyűjtésére vonatkozó tevékenység kiszámítható, folyamatos és biztonságos ellátása, a tevékenység ellenőrizhetősége.

A közszolgáltatás tartalma, területi határa

2. §

(1) Gyöngyös Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) a jelen rendeletben foglaltak szerint közszolgáltatást szervez a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére, mely közszolgáltatás a közműhálózatba be nem kötött ingatlanon keletkező háztartási szennyvíz átmeneti tárolására szolgáló közműpótló berendezés ürítését, a szennyvíz szállítását és ártalmatlanításra történő átadását foglalja magába.

(2)  Gyöngyös közigazgatási területén nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésével, szállításával és a kijelölt ártalmat­lanító helyen történő elhelyezésével az Önkormányzat 2018. december 31-ig a TERRA-VITA Környezetgazdálkodási Kft-t (címe: 3300 Eger, Grónay utca 10.) - közszolgáltató - hatalmazza fel.

(3) A közszolgáltatás keretében begyűjtött nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ártalommentes elhelyezésének kizárólagos módja a gyöngyösi szennyvíztisztító telepen (0263/2, 0263/5 hrsz. – Halászi út) történő leürítés. A közszol­gáltató által elszállított nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ártalmatlanításra való átadásának helye Gyöngyös város szenny­víztisztító telepének vízjogi engedélyben megnevezett "szippantott szennyvíz-fogadó műtár­gya".

(4) A közszolgáltatás Gyöngyös közigazgatási területére terjed ki.     

Alapfogalmak

3. §

E rendelet alkalmazásában:

1. háztartási szennyvíz: a víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény végrehajtásáról szóló 58/2013. (II.27.) Korm. rendelet 1. § 15. pontja szerint meghatározott szennyvíz;

2. nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz: a Vgt. 1. melléklete 37. pontjában meghatározott szennyvíz;

3. ingatlantulajdonos: annak az ingatlannak a tulajdonosa, vagyonkezelője, vagy bármilyen jogcímen használója, amely ingatlan háztartási szennyvize nincs közüzemi közcsatornába, vagy a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló kormányrendeletben meghatározott módon engedélyezett egyedi szennyvízkelés után befogadóba bevezetve;

4. közműpótló létesítmény: közcsatornával el nem látott területeken keletkező szennyvíz gyűjtésére, tárolására, kismértékű előkezelésére szolgáló, az építésügyi, vízügyi, környezetvédelmi és közegészségügyi szabályoknak megfelelő, az ingatlanon elhelyezett műtárgy;

5. begyűjtés: a Vgt. 1. melléklete 38. pontjában meghatározott szennyvíz; 

6. közszolgáltatási díj: az ingatlantulajdonos által a közszolgáltatás igénybevételéért a közszolgáltatóknak fizetendő, jelen rendeletben meghatározott díj.

A közszolgáltatás ellátásának rendje

4. §

(1)   A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállításáról és ártalommentes elhelyezéséről – jelen rende­letben szabályozott módon – az ingatlantulajdonos az Önkormányzat által szervezett közszolgáltatás igény­bevétele útján köteles gondoskodni. A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtéséért az 1. számú melléklet szerinti díjat az ingatlantulajdonos köteles a közszolgáltatónak megfizetni.

(2)  A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére az ingatlantulajdonosnak a közszolgáltató által közzétett módon bejelentett kérésére kerül sor.

(3) A közszolgáltató a közszolgáltatást folyamatos rendelkezésre állással teljesíti úgy, hogy a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet köteles az ingatlantulajdonos bejelentésétől számított 72 órán belül begyűjteni.

(4)   A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó szerződés az ingatlantulajdonos és a közszolgáltató között a szolgáltatás igénybevételével, vagy az ingatlantulajdonos és a közszolgáltató által kötött írásbeli szerződéssel jön létre.

Az ingatlantulajdonos és a közszolgáltató kötelezettségei

5. §

(1) Az ingatlantulajdonos az ingatlanán létesített közműpótló berendezésben csak háztartási szennyvizet tárolhat. A közműpótló berendezést köteles úgy használni, hogy azzal sem más személyek testi épségét, vagy vagyonát, sem a környezetet ne károsítsa.

(2) Az ingatlantulajdonos köteles a közműpótló berendezés megközelíthetőségét oly módon biztosítani, hogy annak ürítését a közszolgáltató alapfelszereltségével el tudja látni.

(3)  A Közszolgáltató által használt szállítójárműveknek és egyéb technikai eszközöknek alapfelszereltségükben alkalmasnak kell lenniük a Gyöngyös közigazgatási területén ellátandó bármely ingatlan szennyvíz tárolására alkalmas közműpótló műtárgyának ürítésére.

6. §

(1)   Az ingatlantulajdonos a közszolgáltató tevékenységét indokolatlanul nem akadályozhatja.

(2)   A közszolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését nem tagadhatja meg, kivéve

 a) ha a szolgáltatás munkakörülményei az életre vagy egészségre veszélyesek,

 b) ha ismeretlen eredetű a hulladék, vagy

   c) ha egyértelműen megállapítható, hogy a háztartási szennyvíz ve­szélyes hulladékkal  

        szennyezett.

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó

közszolgáltatás díja és a fizetendő díj megállapítása

7. §

  1. Az ingatlantulajdonosnak a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás igénybevételéért e rendeletben meghatározott közszolgáltatási díjat kell fizetnie. A fizetendő közszolgáltatási díjat az Önkormányzat egy éves díjfizetési időszakra állapítja meg.

  1. A helyi közszolgáltatás díját tartalmazó számla adataival kapcsolatban az ingatlantulajdonos a közszolgáltatónál kifogást emelhet. A kifogásnak a számla kiegyenlítésével kapcsolatos kötelezettség teljesítésére halasztó hatálya nincs. Az írásban tett kifogásra a közszolgáltató – egyet nem értése esetén is – 30 napon belül írásban válaszolni köteles. Ha a túlszámlázást megállapító kifogásnak a közszolgáltató helyt ad, a többletösszeget és annak időarányos kamatait az ingatlantulajdonosnak visszafizeti.

Adatvédelem, adatszolgáltatás

8. §

(1) A közszolgáltatással összefüggő személyes adatokat (közszolgáltatást igénybe vevő neve, lakcíme, születési helye, ideje, anyja neve) a közszolgáltató csak saját, a közszolgáltatás ellátásával összefüggő célra használhatja, illetve hatósági megkeresésre adhatja ki.

(2)   Az adatok kezelésére és kiadásuk kilátásba helyezésére fel kell hívni a közszolgáltatást igénybe vevő figyelmét.

(3)   A közszolgáltató a közszolgáltatást igénybe vevő ingatlanokról köteles nyilvántartást vezetni.

Hatályba léptető rendelkezések

9. §

(1)   Jelen rendelet 2014. január 1-jén lép hatályba.

(2)   Hatályát veszti Gyöngyös Város Önkormányzata Képviselő-testületének a települési hulladékkezelési közszolgáltatásokról szóló 34/2009. (XII.14.) önkormányzati rendelete 3. § 2. pontja, 4. § c) pontja, 15. §-a, 16. §-a, továbbá 6. melléklete.

Gyöngyös, 2013. december 13.

        Faragó László                                                                       Dr. Kozma Katalin

        polgármester                                                                                   jegyző

*A rendeletet a Képviselő-testület a 2013. december 12-ei ülésén fogadta el.

1. melléklet

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról szóló 22/2013. (XII.13.) önkormányzati rendelethez

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás díjtételei

1.) Megkezdett 5 m3-enként   

      2275 Ft alapdíj + 3625 Ft ürítési díj = 5.900 Ft

2.) Megkezdett 10 m3-enként 

      4350 Ft alapdíj + 7250 Ft ürítési díj = 11.600 Ft

A díjtételek az általános forgalmi adót nem tartalmazzák.