Gyöngyös Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2016. (V.27.) önkormányzati rendelete

A kedvtelésből tartott állatok tartásának szabályairól

Hatályos: 2016. 07. 01- 2017. 12. 31

Gyöngyös Város Önkormányzata Képviselő-testületének

19/2016. (V.27.) önkormányzati rendelete

a kedvtelésből tartott állatok tartásának szabályairól


Gyöngyös Város Önkormányzata Képviselő-testülete az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 49. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, és az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.


  1. §


Általános rendelkezések


(1) Kedvtelésből állatot tartani az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény (a továbbiakban: Ávtv.), valamint a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló 41/2010. (II.26.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Kormányrendelet) szabályai, valamint e rendelet előírásai szerint lehet.


(2) A rendeletben alkalmazott fogalmakon az Ávtv. és a Kormányrendelet fogalom meghatározásait kell érteni.


(3) Az állatvédelemre, valamint az állattartásra vonatkozó szabályok megsértése miatt az állattartást korlátozásával, illetve megtiltásával kapcsolatos intézkedési jogosultság a jegyző állatok védelmével, valamint az állatok nyilvántartásával kapcsolatos egyes feladat- és hatásköreiről szóló 245/1998. (XII.31.) Korm. rendelet alapján a jegyző hatáskörébe tartozik.


(4) Az állattartásból eredő szomszédjogi viták esetén a jegyző a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvényben (a továbbiakban: Ptk.) meghatározott birtokvédelmi eljárás keretében jár el.


(5) Értelmező rendelkezések:

  1. ) kedvtelésből tartott állat: a Kormányrendeletben foglaltak szerint,
  2. ) többlakásos ingatlan: legalább két önálló lakással rendelkező lakóépület.


  1. §


A rendelet hatálya


(1) A rendelet hatálya Gyöngyös város közigazgatási területén kedvtelésből tartott állatok tartására terjed ki.


(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed mindazon természetes és jogi személyre, valamint jogi személyiség nélküli szervezetre, aki, vagy amely kedvtelésből tartott állatot tart, felügyel, illetve gondoz (a továbbiakban: állattartó). Társasházi közösségekre abban az esetben alkalmazható, amennyiben a társasház szervezeti és működési szabályzata, illetve házirendje ezt kifejezetten így rendeli. A rendelet hatálya értelemszerűen terjed ki a gyepmesteri tevékenységre.


(3) Nem terjed ki a rendelet hatálya:


a.) alkalmi, cirkuszi rendezvényekre, az állatkiállításokra, állatversenyekre, hivatalosan munkakutyaként nyilvántartott állatok tartására,

b.) gyepmesteri telepen, állatmenhelyen, állatkereskedésben végzett tevékenységre,

c.) fegyveres erők, fegyveres testületek állattartására, polgári védelem mentőkutyáira,

d.) természetvédelmi oltalom alatt álló, illetve nemzetközi természetvédelmi egyezmény hatálya alá tartozó állatokra,

e.) veszélyes állatok, valamint veszélyes ebek tartására,

f.) méhészetekre.


A kedvtelésből tartott állatok tartásának kiegészítő szabályai


  1. §


(1) Az állattartó köteles a kedvtelésből tartott állatot az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény, a Kormányrendelet, az állat- és közegészségügyi, a szabálysértési, továbbá a Ptk. szomszédjogra vonatkozó és az állattartó felelősségét szabályozó jogszabályok keretei között úgy tartani, hogy az mások nyugalmát ne zavarja, személyek vagy más állatok testi épségét és egészséget ne veszélyeztesse, anyagi kárt ne okozzon.


(2) Az állattartó köteles gondoskodni arról, hogy az állat a közterületet ne szennyezze. Az állattartó az okozott szennyeződést köteles azonnal eltávolítani.


(3) Ebek futtatása a Gyöngyös Város Önkormányzata tulajdonában lévő kutyafuttató helyeken megengedett. A kutyafuttató használatának szabályait a helyszínen elhelyezett szabályzat tartalmazza.


(4) Az állattartó köteles gondoskodni arról, hogy az állat a tartási helyét ne hagyhassa el. Bekerítetlen ingatlanon állatot szabadon engedni, tartani tilos. Bekerített ingatlanon eb szabadon csak úgy tartható, hogy onnan az eb se a szomszédos ingatlanra, se a közterületre ne juthasson át, a kerítést szükség esetén ennek megfelelően kell kialakítani.


(5) A vakvezető, illetve mozgáskorlátozottakat segítő kutya kivételével még pórázon sem vihető be a kedvtelésből tartott állat:


  1. ) játszótérre, vagy olyan közterületre, közforgalom számára megnyitott helyre, ahol azt tábla tiltja,
  2. ) élelmiszer-elárusító üzletbe, vendéglátó egységbe, piac területére,
  3. ) kulturális, oktatási, szociális, sport- vagy egészségügyi intézmény területére, strandra,
  4. ) ügyfélforgalmat lebonyolító közintézmény épületébe.


(6) A város közigazgatási területén található közkifolyóknál, illetve a szökőkutakban állatot fürdetni tilos.


(7) Ha a veszélyesnek nem nyilvánított eb harapós vagy támadó természetű, a lakás, ház, udvar, telep bejáratán jól látható helyen a harapós ebre utaló figyelmeztető táblát kell elhelyezni.


(8) Többlakásos ingatlanok közös használatú udvarán, helyiségeiben kedvtelésből tartott állatot úgy lehet tartani, azt vezetni, hogy a közlekedést, a közös helyiségek, kapubejárók, stb. használatát ne akadályozhassa.


  1. §


(1) Ha az állattartó nem kívánja, vagy nem tudja az állatot tovább tartani, köteles annak megfelelő elhelyezéséről gondoskodni, elsődlegesen új állattartónál történő elhelyezéssel, vagy állatvédő szervezetnek történő felajánlással, vagy állatmenhelyen történő elhelyezéssel, vagy a gyepmester részére történő átadással.


(2) A kóbor és a közterületen felügyelet nélkül hagyott eb elfogásáról és gyepmesteri telepre (Gyöngyös, Karácsondi út) szállításáról a gyepmester gondoskodik. A gyepmester köteles a chip, vagy egyéb azonosító jel alapján megkísérelni az eb tulajdonosának azonosítását.


(3) A befogott ebet a befogási, szállítási és tartási költségek megtérítése mellett a tulajdonos 14 napon belül kiválthatja. Az elkóborolt ebek befogására, illetve visszaszolgáltatására irányuló igényt a gyepmesteri telepen, vagy a Polgármesteri Hivatal Városfejlesztési és Városüzemeltetési Igazgatóságán lehet bejelenteni.


(4) A 14 napon túl ki nem váltott gazdátlan eb értékesíthető, menhelyre áthelyezhető, vagy elaltatható.


  1. §


Az állati tetemek és állati eredetű hulladékok ártalmatlanná tétele


(1) A kedvtelésből tartott állat tetemét az állattartó köteles a saját ingatlanán eltemetni, a közegészségügyi előírások figyelembe vételével. Amennyiben nincs az eltemetésre alkalmas ingatlan vagy az eltemetést jogszabály kizárja, az állattartó köteles az állati tetem megsemmisítéséről a hatályos jogi szabályozás szerint gondoskodni.


(2) Amennyiben az állattartó az (1) bekezdésben foglaltaknak nem tud, vagy nem akar eleget tenni, az állati tetemet a gyepmester – a szállítás és ártalmatlanítás költségeihez igazodó - térítési díj ellenében elszállítja.


(3) Kóbor állat teteme, továbbá a közúton, baleset következtében elhullott állat esetén is a (2) bekezdésben foglaltak az irányadók. Amennyiben az elhullott állat tartója utólag ismertté válik, a gyepmester az elszállítás és ártalmatlanítás költségét az állattartóra átháríthatja.


(4) Az elhullott állatokat az elszállításig zárt, szivárgásmentes göngyölegben kell tárolni.


  1. §


Eljárási szabályok


(1)    E rendelet alkalmazása során a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény rendelkezései az irányadók.


(2)    A rendelkezések betartását a Polgármesteri Hivatal Városfejlesztési és Városüzemeltetési Igazgatósága valamint a Városrendészet ellenőrzi.


(3)    Jelen rendeletben foglalt állattartási szabályok megsértése esetén – amennyiben magasabb szintű jogszabály eltérően nem rendelkezik – Gyöngyös Város Önkormányzata Képviselő-testületének a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló 18/2016. (V.27.) önkormányzati rendeletében foglalt, az állattartásra vonatkozó rendelkezések és szankciók az irányadóak.


  1. §


(1) E rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel - 2016. július 1. napján lép hatályba.


(2) A 6. § (3) bekezdése Gyöngyös Város Önkormányzata Képviselő-testületének a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló 18/2016. (V.27.) önkormányzati rendelete hatályba lépésének napján lép hatályba.



                  Hiesz György sk.                                                                      Dr. Kozma Katalin sk. 

                   Polgármester                                                                                      Jegyző