Mályi Község Polgármesterének 15/2020 (VI.12.) rendelete

A szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátásokról, valamint a természetben

Hatályos: 2020. 06. 15- 2021. 07. 31

Mályi Község Polgármesterének 15/2020 (VI.12.) rendelete

A szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátásokról, valamint a természetben[1]

nyújtott szociális ellátásokról

Mályi Község Önkormányzat polgármestere, a Katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében biztosított jogkörében, az Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 32. § (1) bekezdés b) pontjában és (3) bekezdésében, 45. §, 48. § (4) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. FEJEZET Általános rendelkezések

1. A rendelet célja

1. § (1) A rendelet célja, hogy Mályi Község lakóinak szociális biztonsága érdekében meghatározza, a helyi önkormányzat által biztosított pénzbeli és természetbeni juttatások, szociális alapszolgáltatások nyújtásának helyi szabályait, rendelkezik az ellátások igénybevételének módjáról, az ellátások mértékéről, valamint az alapszolgáltatásokért fizetendő térítési díjakról.

2. A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet hatálya Mályi Község Önkormányzat közigazgatási területén bejelentett lakó-, vagy tartózkodási hellyel rendelkező, e címen életvitelszerűen élő, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3. § (1)-(3) bekezdésében megjelölt személyekre, továbbá azon hajléktalan személyekre terjed ki, akik Mályi közigazgatási területét jelölik meg tartózkodási helyként az ellátás igénylésekor.

(2) A lakcím megállapítása szempontjából a személyi adat- és lakcímnyilvántartás adatai irányadóak.

3. Hatásköri szabályok

3. § (1) A Képviselő-testület e rendeletben szabályozott, rendkívüli települési támogatási, temetési támogatási, lakhatási támogatási, és köztemetési ügyekkel kapcsolatos hatásköreit a polgármester gyakorolja.

(2) A rendeletben szabályozott ellátások iránti kérelemnek kizárólag az önkormányzat költségvetésében biztosított keretösszeg rendelkezésre állásáig lehet helyt adni.

(3) E rendeletet a Szt-vel, a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006 (III.27.) Kormányrendelettel (a továbbiakban: Vhr.), az egyes pénzbeli szociális ellátások elszámolásának szabályairól szóló 62/2006.(III.27.) kormányrendelettel, valamint az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvénnyel együtt kell alkalmazni.

4. Eljárási szabályok

4. § (1) A szociális ellátások megállapítása iránti kérelmet az erre a célra rendszeresített, a rendelet 1. mellékletét képező formanyomtatványon kell benyújtani. A kérelem – ha e rendelet eltérő szabályt nem állapít meg - egész évben folyamatosan benyújtható postai küldeményként vagy személyesen a Mályi Polgármesteri Hivatalban (a továbbiakban: Hivatal) 3434 Mályi, Széchenyi u. 4. szám alatt.

(2) A kérelem elbírálásához a Hivatal köteles bekérni a Szt-ben, a Vhr-ben, valamint a jelen rendeletben meghatározott iratokat.

(3) A benyújtott igazolások, nyilatkozatok tartalmát, továbbá az ellátás megállapítása esetén a jogosultsági feltételek fennállását a Hivatal bármikor ellenőrizheti.

(4) A rendelet hatálya alá tartozó ellátások igénylése esetében elektronikus ügyintézésre nincs lehetőség.

(5) A rendeletben szabályozott ellátások esetében a jövedelemszámításának és igazolásának módjára a Szt. 10 §. (2) – (5) bekezdésében foglaltak az irányadók.

(6) A jövedelmet

  • a) a munkabérről, munkáltató által fizetett táppénzről a munkáltató által kiállított jövedelemigazolás vagy munkabér jegyzék,
  • b) vállalkozó vagy őstermelő esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelemről a Nemzeti Adó és Vámhivatal igazolása és a tárgyévben elért jövedelemről nyilatkozat,
  • c) álláskeresési támogatás esetén a BAZ Megyei Kormányhivatala Munkaügyi Központja Miskolci Kirendeltsége (a továbbiakban: Munkaügyi Központ) megállapító határozata és a kérelem benyújtását megelőző havi ellátás összegét igazoló szelvény vagy bankszámlakivonat,
  • d) nyugdíj, nyugdíjszerű rendszeres pénzellátás és árvaellátás esetén a kérelem benyújtását megelőző havi igazolószelvény (nyugdíjösszesítő), bankszámlakivonat,
  • e) a gyermekgondozási támogatások esetében a kérelem benyújtását megelőző havi összegről szóló szelvény vagy bankszámlakivonat,
  • f) gyermektartásdíj esetén a kérelem benyújtását megelőző havi postai feladóvevény vagy bankszámlakivonat, vagy az összeg átadásáról szóló és büntetőjogi felelősség tudatában tett nyilatkozat,
  • g) a magasabb összegű családi pótlékra való jogosultságot igazoló szakorvosi igazolás
  • h) a házasság felbontását, gyermekelhelyezést megállapító bírósági végzés, vagy a gyermekelhelyezésről és gyermektartásdíjról szóló szülői egyezségről kiállított irat,
  • i) állam által megelőlegezett gyermektartásdíj esetén az illetékes Gyámhivatal határozata,
  • j) ösztöndíj és egyéb juttatások esetén az oktatási intézmény által kiállított igazolás,
  • k) nem havi rendszerességgel szerzett jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett egyhavi átlagról szóló nyilatkozat
  • l) amennyiben a kérelmező, közeli hozzátartozója vagy a háztartásában életvitelszerűen vele együtt lakó más személy rendszeres jövedelemmel nem rendelkezik, úgy az erről szóló nyilatkozat és a Munkaügyi Központ igazolása arról, hogy regisztrált álláskereső és ellátásban nem részesül,
  • m) egyéb jövedelmek esetén a kérelmező büntetőjogi felelőssége tudatában tett nyilatkozat

a továbbiakban együtt: jövedelemigazolás) igazolja.

5. § (1) Nincs szükség igazolásra azon adatok tekintetében, melyek az eljáró hatóság nyilvántartásában fellelhetőek.

(2) A polgármester a döntését a benyújtott kérelem és annak mellékletei alapján hozza meg. Szükség esetén a Hivatal környezettanulmányt készít. A kérelmező kötelezhető arra, hogy saját, valamint családja vagyoni viszonyairól a Vhr. 1. melléklete szerinti vagyonnyilatkozatot tegyen.

(3) Amennyiben a kérelmező a döntéshez szükséges igazolásokat, iratokat a felszólítás ellenére - a felszólításban meghatározott időpontig – nem nyújtja be, vagy a környezettanulmány elkészítését akadályozza úgy, az eljárást, a polgármester megszünteti vagy a rendelkezésre álló adatok alapján dönt.

(4) E rendelet által alkalmazott fogalmak értelmezésére a Szt. 4. §-ában foglaltakat kell alkalmazni.

6. § (1) A pénzbeli ellátások folyósítása postai úton, pénzintézeti átutalással vagy házipénztárból történő kifizetéssel történik. Ezt a megállapító határozatban rögzíteni kell.

(2) Az eseti pénzellátásokat a megállapítást követő 15 napon belül kell folyósítani.

(3) A havi rendszerességgel megállapított szociális ellátásokat – ha jogszabály másként nem rendelkezik – utólag, minden hónap 5. napjáig kell folyósítani.

(4) A hatáskört gyakorló polgármester döntése alapján a támogatásban részesült személy kötelezhető a pénzbeli juttatás felhasználásáról történő elszámolásra, melynek alapja számla vagy nyugta.

II. FEJEZET Pénzbeli és természetbeni ellátások

1. Az ellátások rendszere

7. § (1) Szociális rászorultság esetén a jogosult számára, külön jogszabályban, valamint az e rendeletben meghatározott feltételek szerint, pénzbeli vagy természetbeni ellátásként települési támogatás állapítható meg.

(2) A települési támogatás formái:

  • a) rendkívüli települési támogatás
  • b) lakhatási támogatás
  • c) temetési költségekhez való hozzájárulás

2. Rendkívüli települési támogatás

8. § (1) Rendkívüli települési támogatás nyújtható a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személy részére az e rendeletben meghatározottak szerint.

(2) Rendkívüli települési támogatásban elsősorban azt a személyt indokolt részesíteni,

  • a) aki önmaga, illetve családja létfenntartásáról más módon nem tud gondoskodni vagy
  • b) akit alkalmanként jelentkező, nem várt többletkiadás terhel
    • ba) haláleset, tartós betegség, baleset, orvosi kezelés, várandósság vagy
    • bb) valamilyen előre nem látható esemény, önhibáján kívül bekövetkezett elemi kár

elhárítása vagy

bc) gyermek fogadásának előkészítéséhez, óvodai, iskolai nevelése miatt vagy

bd) aki – a rendőrségen tett feljelentést tartalmazó jegyzőkönyv másolatával igazoltan

– bűncselekmény sértettjeként anyagi segítségre szorul vagy

c) aki a nyugdíj, járadék, álláskeresési támogatás vagy egyéb rendszeres pénzellátás

folyósításáig terjedő időszakig ellátás nélkül van.

(3) Az igényt a többletkiadást jelentő esemény bekövetkeztét követő harminc napon belül lehet érvényesíteni. A fenti határnap elmulasztása jogvesztő.

(4) A települési támogatás egészben vagy részben természetbeni ellátásként is megállapítható, ha tartani lehet attól, hogy a kérelmező a segélyt nem a rendeltetésének megfelelően használja fel.

(5) A természetbeni ellátásként megállapított települési támogatás formája lehet:

a) élelmiszercsomag,

b) tüzelőtámogatás,

d) gyógyszertámogatás,

(6) A rendkívüli települési támogatás akkor állapítható meg, ha kérelmező családjában a havi egy főre jutó jövedelem a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 250%-át, egyedül élőnél 400%-át nem haladja meg.

(7) A rendkívüli települési támogatás összege, esetenként nem lehet 3.000 Ft-nál kevesebb, illetve 50.000 Ft-nál több.

(8) A rendkívüli települési támogatás eseti jelleggel, vagy havi rendszerességgel minimum 2, de maximum 6 hónapra állapítható meg.

(9) Rendkívüli települési támogatás eseti jelleggel, egy személynek, egy évben maximum 3 alkalommal adható.

3. Lakhatási támogatás

9. § (1) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások (villanyáram, víz-, gázfogyasztás, csatornahasználat, önkormányzati vagy pénzintézeti kölcsön törlesztése, tüzelőanyag költsége) viseléséhez havi települési támogatás nyújtható.

(2) Lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatásra jogosult az a személy, aki az alábbi feltételeknek együttesen megfelel:

- a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400 %-át

- az egy háztartásban élők egyikének sincs a Szt. 4. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott vagyona

- az alábbi feltételeknek megfelelő ingatlanban életvitelszerűen lakik,

- alapterülete 6 négyzetmétert meghaladja;

- külső határoló fala legalább 25 centiméter vastag téglafal vagy más anyagból épült ezzel egyenértékű fal;

- ablaka vagy üvegezett ajtaja van; továbbá

- fűthető; és

- WC használata, valamint a vízvétel lehetősége biztosított.

- a kérelem benyújtásának időpontjában – az érintett ingatlanban – az egy főre eső alapterület eléri 9 négyzetmétert.

(3) A lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatás havi összege

a) 4.000, - Ft, ha a háztartásban az egy főre jutó havi jövedelem 40.000, -Ft alatt van,

c) 3.000, - Ft, ha a háztartásban az egy főre jutó jövedelem 40.001 és 70.000, -Ft között van,

e) 2.000, - Ft, ha a háztartásban az egy főre jutó havi jövedelem 70.001, -Ft felett van.

(4) A lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatást egy évre kell megállapítani. A kérelmezőt a lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatás a kérelem benyújtása hónapjának első napjától illeti meg.

(5) A lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

(6) A (5) bekezdés alkalmazásában külön lakásnak kell tekinteni a társbérletet, az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.

(7) A lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatás iránti kérelemhez csatolni kell a 63/2006.(III.27.) Korm. rendelet 1. melléklete szerinti vagyonnyilatkozatot is.

4. Temetési költségekhez való hozzájárulás

10. § (1) Az elhunyt eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként települési támogatás (továbbiakban: temetési segély) annak a kérelmezőnek állapítható meg, aki

  • a) a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott annak ellenére, hogy arra nem volt

köteles vagy

b) tartásra kötelezett hozzátartozó, de a temetési költségek viselése a saját, illetve

családja létfenntartását veszélyezteti és

c) akinek a családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 350 %-át, egyedül élő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 400 %-át.

(2) Nem állapítható meg temetési segély, ha a temetési számla keltétől 60 nap eltelt.

(3) A temetési segély összege 30.000 Ft.

5. Köztemetés

11. § (1) A haláleset helye szerint illetékes települési önkormányzat polgármestere az Sztv. 48. §-a alapján gondoskodik az elhunyt személy közköltségen történő eltemettetéséről ha nincs, vagy nem lelhető fel az eltemettetésre köteles személy, vagy az eltemettetésre köteles személy az eltemetésről nem gondoskodik.

(2) Köztemetés elrendelése esetén a legolcsóbb szolgáltatást kell igénybe venni és lehetőség szerint figyelembe kell venni az elhunyt felekezeti hovatartozását.

(3) Különös méltánylást érdemlő esetben a polgármester a köztemetés költségeinek megtérítési kötelezettsége alól részben vagy egészben mentesítheti az eltemettetésre kötelezett személyt.

(4) Különös méltánylást érdemlő helyzet, ha:

  • a) az eltemettetésre kötelezett személy családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 100%-át, egyedül élő esetén 150%-át és
  • b) a fizetésre kötelezett, illetve családja nem rendelkezik olyan értékű forgalomképes vagyonnal, amelyből a köztemetés költsége kiegyenlíthető és
  • c) a temetési költségeket a hagyaték tárgya sem biztosítja.

III. FEJEZET Záró rendelkezések

12. § (1) Jelen rendelet 2020. 06.15. napján lép hatályba, rendelkezéseit 2020.06.01. napjától kell alkalmazni.

Polgáriné dr. Dsupin Dóra Anita

jegyző

1. melléklet 1. melléklet

Kérelem jogcíme:

1. Rendkívüli (alkalmankénti) települési támogatás

2. Temetési költségekhez való hozzájárulás

3. Lakhatási támogatás
Kérelmező személyes adatai:
Neve: ……………………………………………………………………………………………………..………………..
Születési neve: ………………………………………………………………………………………..………………..
Lakóhelye: …..…….……………………….……………………………………..……………………..……………….
Tartózkodási helye (emelet, ajtó is): ………………..………………………….……………………..……………….
Életvitelszerűen az alábbi címen élek: ……………………………………………………….……………………….
Születési helye: ……………………………….….…………. ideje: ……………………..……………………………
Anyja neve: ………………………………………………………………………………………………………………..
Állampolgársága : ………………………………………………..……………………………..….
TAJ száma:
Telefonszáma (nem kötelező megadni): ……………….……………………….………………
Bankszámlaszám (akkor kell megadni, ha a folyósítást bankszámlára kéri):
- -
A folyószámlát vezető pénzintézet neve: …………………………………………...............
A kérelem indoka: (lakhatási támogatás megállapítása esetén nem kell az indokolást kitölteni!)
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….……
…………………………………………………………………………………………………………………………………
Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy az általam közöltek a valóságnak megfelelnek. Hozzájárulok a nyilatkozatban szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárásban történő felhasználásához, kezeléséhez.
Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt adatok valódiságát a Szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (7) bekezdése alapján az önkormányzat az illetékes APEH útján ellenőrizheti.
Mályi, 20 ……év……………………nap.
…………………………………..
a kérelmező aláírása


A kérelmező családjában, a kérelmezővel azonos lakcímen élő közeli hozzátartozók száma: .................. fő.

Közeli hozzátartozók adatai (név, szül.hely, idő, családi kapcsolat):

közeli hozzátartozó neve (születési neve)

születési helye, ideje

anyja neve

családi kapcsolat megnevezése

Taj szám







Jövedelmi adatok

Háztartás: egy lakásban együtt élő, ott bejelentett lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező közeli hozzátartozók közössége

A jövedelem típusa

Kérelmező

Házastársa

Gyermekei

1. Munkaviszonyból és más foglalkoztatási jogviszonyból származó
Ebből: közfoglalkoztatásból származó



2. Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó



3. Táppénz, gyermekgondozási támogatások


4. Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások


5. Önkormányzat, járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások


6. Egyéb jövedelem


7. Összes jövedelem


Egy főre jutó havi családi nettó jövedelem: …………………………..Ft/hó.

Büntetőjogi felelősségem teljes tudatában kijelentem, hogy a NYILATKOZATOM-ban közölt adatok a valóságnak megfelelnek. Tudomásul veszem, hogy a NYILATKOZAT-ban közölt adatok valódiságát a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (7) bekezdése alapján az önkormányzat a megyei adóhatóság útján ellenőrizheti.

A kérelem aláírásával hozzájárulok ahhoz, hogy a jelen kérelmen szereplő személyes adataimat, a bejelentés szerinti érintett önkormányzat tárolja, kezelje, arról célhoz kötötten nyilvántartást vezessen.

Az adatkezelés a természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról, valamint a 95/46/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló (EU) 2016/679 európai parlamenti és tanácsi rendelet (a továbbiakban: GDPR) 6. cikke (1) bekezdésének a) pontja értelmében az érintett hozzájárulásán alapul.

Kijelentem, hogy a kérelemhez mellékelt adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és azokat tudomásul vettem.

Mályi, 20 ..... év .......................... hó ............ nap .......................................................................

az ellátást igénylő,

vagy törvényes képviselőjének aláírása

N Y I L A T K O Z A T

(Nyilatkozat fellebbezési jogról történő lemondásról)

Alulírott: ………………………………………………………………Mályi …………………….…………………út.

….….. szám alatti lakos a Mályi Község Önkormányzata által megállapított:

- lakhatási támogatást,

- rendkívüli települési támogatást,

- temetési segélyt, megállapító határozat ellen fellebbezni nem kívánok, fellebbezési jogomról a mai napon lemondok. Tudomásul veszem, hogy a fellebbezési jogról történő lemondó nyilatkozatom a későbbiekben nem vonható vissza.

Mályi, 20….. …………..hó …..nap

……………………………….

aláírás

Lakhatási támogatás megállapítása iránti kérelem esetében kitöltendő!

Nyilatkozat:

A lakásban tartózkodás jogcíme: ……………………………; A lakás alapterülete: ………..………… m2,

A lakás külső határoló falának vastagsága: ………..…… cm, építési anyaga: ………..…….…………….,

Nyilatkozom, hogy a

- lakásnak ablaka vagy üvegezett ajtaja: van - nincs

- lakás fűthető: igen - nem

- WC használata biztosított: igen - nem

- vízvétel lehetősége biztosított: igen - nem

Mályi, 20 ..... év .............................. hó ............ nap

................................................

aláírás

Tájékoztató

Jövedelem: a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint meghatározott, belföldről vagy külföldről származó - megszerzett - vagyoni érték (bevétel), ideértve a jövedelemként figyelembe nem vett bevételt és az adómentes jövedelmet is, továbbá az a bevétel, amely után az egyszerűsített vállalkozói adóról, illetve az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló törvény szerint adót, illetve hozzájárulást kell fizetni.

A jövedelmi adatok alatt havi nettó jövedelmet kell érteni. A nettó jövedelem kiszámításánál a bevételt az elismert költségekkel és a befizetési kötelezettséggel csökkentett összegben kell feltüntetni. Elismert költségnek minősül a személyi jövedelemadóról szóló törvényben elismert költség, valamint a fizetett tartásdíj.

Befizetési kötelezettségnek minősül a személyi jövedelemadó, az egyszerűsített vállalkozási adó, a magánszemélyt terhelő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás, egészségbiztosítási hozzájárulás és járulék, egészségügyi szolgáltatási járulék, nyugdíjjárulék, nyugdíjbiztosítási járulék, magán-nyugdíjpénztári tagdíj és munkavállalói járulék.

Ha a magánszemély az egyszerűsített vállalkozói adó vagy egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás alapjául szolgáló bevételt szerez, a bevétel csökkenthető a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint elismert költségnek minősülő igazolt kiadásokkal, ennek hiányában a bevétel 40%-ával. A mezőgazdasági őstermelő adóévi őstermelésből származó bevétele csökkenthető az igazolt költségekkel, továbbá a bevétel 40%-ának megfelelő összeggel vagy a bevétel 85%-ának, illetve állattenyésztés esetén 94%-ának megfelelő összeggel abban az esetben, ha az őstermelő bevétele nem több mint a kistermelés értékhatára. Ha az őstermelő részére támogatást folyósítottak, a bevétel akkor csökkenthető, ha az nem több mint a kistermelés értékhatárának a folyósított támogatással növelt összege.

Nem minősül jövedelemnek, így a jövedelembe sem kell beszámítani a rendkívüli települési támogatást, önkormányzati támogatást, a lakásfenntartási támogatást, az adósságcsökkentési támogatást, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény keretében nyújtott támogatást, a kiegészítő gyermekvédelmi támogatás melletti pótlékot, a nevelőszülők számára fizetett nevelési díjat és külön ellátmányt, az anyasági támogatást, a tizenharmadik havi nyugdíjat, a szépkorúak jubileumi juttatását, a súlyos mozgáskorlátozott személyek pénzbeli közlekedési kedvezményeit, a vakok személyi járadékát és a fogyatékossági támogatást, a fogadó szervezet által az önkéntesnek külön törvény alapján biztosított juttatást, az alkalmi munkavállalói könyvvel történő munkavégzés, az egyszerűsített foglalkoztatás, valamint az adórendszeren kívüli keresettel járó háztartási munka havi ellenértékét, a házi segítségnyújtás keretében társadalmi gondozásért kapott tiszteletdíjat, az energiafelhasználáshoz nyújtott támogatást, a szociális szövetkezet (ide nem értve az iskolaszövetkezetet) tagjai által a szövetkezetben végzett tevékenység ellenértékeként megszerzett, a személyi jövedelemadóról szóló törvény alapján adómentes bevételt.

A jövedelemszámításnál figyelmen kívül kell hagyni a közfoglalkoztatásból származó havi jövedelemnek a foglalkoztatást helyettesítő támogatás összegét meghaladó részét.

A családtagok jövedelmét külön-külön kell feltüntetni. A családi pótlékot, az árvaellátást és a tartásdíj címén kapott összeget annak a személynek a jövedelmeként kell figyelembe venni, akire tekintettel azt folyósítják.

A havi jövedelem kiszámításakor

  • a) rendszeres jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap alatt,
  • b) nem rendszeres jövedelem, illetve vállalkozásból, őstermelésből származó jövedelem esetén a kérelem benyújtását

megelőző tizenkét hónap alatt kapott összeg egyhavi átlagát kell együttesen figyelembe venni. Jövedelem típusai

1. Munkaviszonyból és más foglalkoztatási viszonyból származó jövedelem: különösen a munkaviszonyban, közalkalmazotti, közszolgálati jogviszonyban, bírósági, ügyészségi, igazságügyi szolgálati jogviszonyban, honvédség, rendvédelmi szervek, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, polgári nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos és szerződéses szolgálati jogviszonyában folytatott munkavégzésre irányuló tevékenységből, továbbá szövetkezet tagjaként folytatott - személyes közreműködést igénylő - tevékenységből származó jövedelem.

3. Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó jövedelem: itt kell feltüntetni a jogdíjat, továbbá a bérbeadó, a választott könyvvizsgáló tevékenységéből származó jövedelmet, a gazdasági társaság magánszemély tagja által külön szerződés szerint teljesített mellékszolgáltatást.

4. Táppénz, gyermekgondozási támogatások: táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj, gyermekgondozási segély, gyermeknevelési támogatás, családi pótlék, gyermektartásdíj.

5. Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások: öregségi nyugdíj, özvegyi és szülői nyugdíj, árvaellátás és baleseti hozzátartozói nyugellátások; korhatár előtti ellátás, szolgálati járandóság, balettművészeti életjáradék, átmeneti bányászjáradék, rokkantsági ellátás, rehabilitációs ellátás, rokkantsági járadék, rehabilitációs járadék, politikai rehabilitációs ellátások, házastársi pótlék, házastárs után járó jövedelempótlék, közszolgálati járadék.

6. Önkormányzat, járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások: különösen az időskorúak járadéka, a egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás, a foglalkoztatást helyettesítő támogatás, az ápolási díj, az adósságcsökkentési támogatás; munkanélküli járadék, álláskeresési járadék, álláskeresési segély, képzési támogatásként folyósított keresetpótló juttatás.

7. Egyéb jövedelem: például az ösztöndíj, szakképzéssel összefüggő pénzbeli juttatások, felzárkózást elősegítő megélhetési támogatás, nevelőszülői díj, szociális gondozói díj, végkielégítés és állampapírból származó jövedelem, ingatlan és ingó tárgyak értékesítéséből, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem, életjáradékból, föld és más ingatlan bérbeadásából származó jövedelem, illetve minden olyan jövedelem, amely az előző sorokban nem került feltüntetésre.
Lakhatási támogatás megállapítása iránti kérelem esetében kitöltendő!
Vagyonnyilatkozat
I. A kérelmező személyes adatai
Neve: ............................................................................................................................
Születési neve: .............................................................................................................
Anyja neve: ..................................................................................................................
Születési hely, év, hó, nap: ..........................................................................................
Lakóhely: .....................................................................................................................
Tartózkodási hely: .......................................................................................................
Társadalombiztosítási Azonosító Jele: .......................................................................
II. A kérelmező és a vele együtt élő közeli hozzátartozójának vagyona
A. Ingatlanok

1. Lakástulajdon és lakótelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat):
- címe: ........................................ város/község .................................... út/utca .......................... hsz.,
- alapterülete: ................... m2, - tulajdoni hányad: ............................., - a szerzés ideje: ................ év.
Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft
Az ingatlan-nyilvántartásba az ingatlanra vonatkozóan bejegyzett terhek, korlátolt dologi jogok, vagyoni értékű jogok vagy feljegyzett tények: ................................ (pl. haszonélvezet, jelzálogjog, elidegenítési és terhelési tilalom, használati jogok, szolgalom).

2. Üdülőtulajdon és üdülőtelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat):
- címe: ........................................ város/község ...................................... út/utca .......................... hsz.,
- alapterülete: .................. m2, - tulajdoni hányad: .............................., - a szerzés ideje: .................. év.
Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft
Az ingatlan-nyilvántartásba az ingatlanra vonatkozóan bejegyzett terhek, korlátolt dologi jogok, vagyoni értékű jogok vagy feljegyzett tények: ................................ (pl. haszonélvezet, jelzálogjog, elidegenítési és terhelési tilalom, használati jogok, szolgalom).

3. Egyéb, nem lakás céljára szolgáló épület- vagy épületrész-tulajdon (vagy állandó használat): - megnevezése .................................... (pl. zártkerti építmény, műhely, üzlet, műterem, rendelő, garázs), - címe: ........................................... város/község ......................... út/utca ............. hsz., - alapterülete: ........... m2, - tulajdoni hányad: ..........................., - a szerzés ideje: ................ év.
Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft
Az ingatlan-nyilvántartásba az ingatlanra vonatkozóan bejegyzett terhek, korlátolt dologi jogok, vagyoni értékű jogok vagy feljegyzett tények: ................................ (pl. haszonélvezet, jelzálogjog, elidegenítési és terhelési tilalom, használati jogok, szolgalom).

4. Termőföldtulajdon (vagy állandó használat):
- megnevezése: ......................................................................................................................
- címe: ........................................... város/község ....................... út/utca ............ hsz., (pontos cím hiányában: ...................... helyrajzi szám), - alapterülete: ........... m2, - tulajdoni hányad: ..........................., - a szerzés ideje: ................ év. Becsült forgalmi érték:* ......................................... Ft. Az ingatlan-nyilvántartásba az ingatlanra vonatkozóan bejegyzett terhek, korlátolt dologi jogok, vagyoni értékű jogok vagy feljegyzett tények: ............................... (pl. haszonélvezet, jelzálogjog, elidegenítési és terhelési tilalom, használati jogok, szolgalom).
B. Egyéb vagyontárgyak
Gépjármű adatai:

a szerzés ideje, valamint a gyártás éve: ...............................................................................

Becsült forgalmi érték:** .......................................... Ft

Gépjárműre bejegyzett terhek, gépjárművet terhelő vagyoni értékű jogok: ...................................................................... (pl. elidegenítési és terhelési tilalom, bejegyzett üzemben tartói jog).

A gépjárművet mozgáskorlátozottságra tekintettel tartják fenn: igen - nem (a megfelelő aláhúzandó).

  • a) személygépkocsi: ..................................................................... típus ......................... rendszám
  • b) tehergépjármű, autóbusz, motorkerékpár, vízi- vagy egyéb jármű: ............................................. típus .................. rendszám, a szerzés ideje, valamint a gyártás éve: .................................................

Becsült forgalmi érték:** .......................................... Ft. Gépjárműre bejegyzett terhek, gépjárművet terhelő vagyoni értékű jogok: .................................... (pl. elidegenítési és terhelési tilalom, bejegyzett üzemben tartói jog).

III. Nyilatkozatok

1. Felelősségem tudatában kijelentem [a megfelelő aláhúzandó, és a b) pont szerinti esetben kitöltendő], hogy
- Pénzforgalmi szolgáltató neve: ..............................................................................
pénzforgalmi számla száma: ......................................................................................
pénzforgalmi számlán kezelt összeg .........................................................................
- Pénzforgalmi szolgáltató neve: .............................................................................
pénzforgalmi számla száma: .....................................................................................
pénzforgalmi számlán kezelt összeg .........................................................................
- Pénzforgalmi szolgáltató neve: .............................................................................
pénzforgalmi számla száma: .....................................................................................
pénzforgalmi számlán kezelt összeg .........................................................................
- Pénzforgalmi szolgáltató neve: .............................................................................
pénzforgalmi számla száma: .....................................................................................
pénzforgalmi számlán kezelt összeg ........................................................................

  • a) pénzforgalmi számlával nem rendelkezem, vagy
  • b) az alábbi pénzforgalmi számlával rendelkezem (valamennyi megjelölendő):

2. Felelősségem tudatában kijelentem [a megfelelő aláhúzandó, és a b) pont szerinti esetben kitöltendő], hogy a velem együtt élő közeli hozzátartozóm
- Pénzforgalmi szolgáltató neve: ..............................................................................
pénzforgalmi számla száma: ......................................................................................
pénzforgalmi számlán kezelt összeg .........................................................................
- Pénzforgalmi szolgáltató neve: .............................................................................
pénzforgalmi számla száma: .....................................................................................
pénzforgalmi számlán kezelt összeg .........................................................................
- Pénzforgalmi szolgáltató neve: .............................................................................
pénzforgalmi számla száma: .....................................................................................
pénzforgalmi számlán kezelt összeg .........................................................................
- Pénzforgalmi szolgáltató neve: .............................................................................
pénzforgalmi számla száma: .....................................................................................
pénzforgalmi számlán kezelt összeg ........................................................................

  • a) pénzforgalmi számlával nem rendelkezik, vagy
  • b) az alábbi pénzforgalmi számlával rendelkezik (valamennyi megjelölendő):

3. Tudomásul veszem, hogy az ellátásra való jogosultság feltételeinek megállapítása érdekében a hatóság a fentiekben megjelölt pénzforgalmi szolgáltató felé megkereséssel élhet a pénzforgalmi számlán kezelt összeg tekintetében.

4. Kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek. Hozzájárulok a nyilatkozatban szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárásban történő felhasználásához, kezeléséhez.
Kelt: ............... év ................................ hó .............. nap
....................................................
aláírás
Megjegyzés:
Ha a kérelmező vagy vele együtt élő közeli hozzátartozója bármely vagyontárgyból egynél többel rendelkezik, akkor a vagyonnyilatkozat megfelelő pontját a vagyontárgyak számával egyezően kell kitölteni. Ha a vagyonnyilatkozatban feltüntetett vagyon nem Magyarország területén van, a forgalmi értéket a vagyon helye szerinti állam hivatalos pénznemében is fel kell tüntetni.
* Becsült forgalmi értékként az ingatlannak a településen szokásos forgalmi értékét kell feltüntetni.
** Becsült forgalmi értékként a gépjármű kora és állapota szerinti értéket kell feltüntetni.


[1] Az önkormányzati rendeletet a Mályi Község Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2021. (VII. 30.) önkormányzati rendelete 13. §-a hatályon kívül helyezte 2021. augusztus 1. napjával.