Mályi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2014.(V.09.) önkormányzati rendelete

a köztisztaság és településtisztaság fenntartásáról

Hatályos: 2014. 06. 01- 2021. 11. 28

Mályi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2014.(V.09.) önkormányzati rendelete

a köztisztaság és településtisztaság fenntartásáról1

2014.06.01.

Mályi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 153. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva – a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (3) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség véleményének kikérésével – a következőket rendeli el:

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. § A rendelet célja, hogy Mályi Község közigazgatási területén az egészséges, tiszta, esztétikus és balesetveszély-mentes lakókörnyezet megőrzése, a köztisztaság és településtisztaság állapotának fenntartása érdekében megállapítson magatartási szabályokat, kötelezettségeket és tilalmakat.

2. § (1) A rendelet hatálya Mályi Község közigazgatási területére terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed Mályi Község közigazgatási területén lakó, tartózkodó magánszemélyekre, társasházi lakóközösségekre, székhellyel vagy telephellyel rendelkező, illetve itt tevékenységet folytató egyéni vállalkozókra, jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre.

3. § E rendelet alkalmazásában:

(1) ingatlantulajdonos: az ingatlan tulajdonosa, kezelője, használója, bérlője

(2) közterület: az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény szerinti közterület.

4. § (1) A közterületek tisztán tartásáról, télen síkosság-mentesítéséről – amennyiben az a 3. § (1) bekezdése szerint nem más ingatlantulajdonos feladata - az önkormányzat gondoskodik.

(2) Közterületen szemetet, hulladékot csak az erre rendszeresített és felállított tartályokba szabad elhelyezni. A szeméttárolók kihelyezéséről és rendszeres ürítéséről az önkormányzat gondoskodik.

(3) Az üzletek, vendéglátó egységek, elárusító helyek előtt a szemétgyűjtő tartályok elhelyezése és tisztán tartása az üzemeltető kötelessége.

(4) A közterületen keletkezett szennyeződés megszüntetése és a szükséges takarítás elvégzése annak a kötelessége, akinek a tevékenysége következtében az keletkezett.

(5) Közterületen az állatok által okozott szennyezés eltakarításáról az állatok gazdája köteles gondoskodni.

INGATLANOKKAL KAPCSOLATOS ZTISZTASÁGI FELADATOK

5. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni:

a) az ingatlan tisztán tartásáról és gyommentesítéséről szükség szerinti gyakorisággal történő kaszálással,

b) betegségeket terjesztő vagy egészségügyi szempontból káros rovarok és rágcsálók irtásáról,

c) az ingatlan előtti közterület (járda, zöldsáv stb.) úttestig terjedő teljes területének gondozásáról, gyommentesítéséről, tisztán tartásáról, a járda hó-és síkosság mentesítéséről, valamint a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolításáról;

d) az ingatlanról a járdára kinyúló ágak, bokrok megfelelő nyeséséről, a lehullott lomb összegyűjtéséről, a járda mellett növő gaz eltávolításáról.

h) tömbtelken és úszótelken a külön tulajdonban álló egyes épületek gyalogos megközelítésére és körüljárására szolgáló terület, az ingatlan előtti, valamint körülötte lévő 4 méterszéles területsáv tisztán tartásáról, hó-és síkosság mentesítéséről, valamint a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolításáról;

(2) Az ingatlan előtti járdát szükség szerint, de legalább hetente egy alkalommal le kell takarítani.

(3) Közös tulajdonban álló – ideértve a társasházi lakásokat is – épületek esetében az (1)-(2) bekezdésekben írt tisztán tartás a tulajdonosok egyetemleges kötelezettsége.A tisztán tartási munkák megszervezéséért a társasházi lakásoknál a közös képviselő felelős.

(4) Az ingatlan tulajdonosa - használója a hulladék gyűjtéséről, hasznosításáról vagy ártalmatlanításáról a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatásról szóló önkormányzati rendeletben foglaltak szerint köteles gondoskodni. Tilos a keletkezett hulladékot a közterületen – a rendeletben foglaltaktól eltérő módon – elhelyezni, kezelni, illetőleg a csapadékelvezető rendszerbe önteni.

(5) Az elhullott állati tetemmel kapcsolatban az önkormányzat állattartási rendeletében meghatározott szabályok szerint kell eljárni.

(6) Veszélyes hulladékot tilos összekeverni más hulladékkal. A veszélyes hulladékot elhelyezését a települési szilárd hulladék elszállításáról szóló külön önkormányzati rendelet szabályozza.

(7) Az avar és kerti hulladék ártalmatlanításával kapcsolatos szabályokat külön önkormányzati rendelete tartalmazza.

ÉPÍTÉSI ÉS BONTÁSI TERÜLETEK TISZTÁN TARTÁSA

6. § (1) Építés, bontás vagy felújítás alatt üresen álló ingatlan tisztán tartásáról az építtető köteles gondoskodni.

(2) Építési, bontási, felújítási munkáknál, valamint az úttest, járdaszakasz felbontásánál keletkezett por- és más szennyeződés elterjedését meg kell akadályozni.

(3) Az építési- vagy bontási anyagot úgy kell elhelyezni, hogy az ne szennyezze a közterületet. Az építő- vagy bontási anyag közterületen történő tárolására a 12. § (1)-(3) bekezdés rendelkezései az irányadók.

(4) Az építési területekről a közterületre történő sárfelhordás, ill. egyéb szennyeződés letakarításáról, a szükséges jelzések kihelyezéséről a kivitelezőnek kell gondoskodnia.

(5) Amennyiben a munkálatok elvégzése során építési törmelék vagy más hulladék keletkezik, azt a közterületről folyamatosan, legkésőbb a munka befejezésétől számított 48 órán belül el kell szállítani, a közterület eredeti állapotának megfelelően meg kell tisztítani.

(6) A keletkezett hulladék gyűjtéséről, hasznosításáról vagy ártalmatlanításáról az építtető köteles gondoskodni az építési és bontási hulladék kezelésének részletes szabályairól szóló rendeletben foglaltak szerint. Lakossági építési és bontási hulladék elhelyezésének feltételeit a települési szilárd hulladék elszállításáról szóló külön önkormányzati rendelet tartalmazza.

(7) A közterületen bármely burkolat (térburkolat, úttest, járda stb.) vagy zöldterület felbontása csak az önkormányzat – országos közút hálózatba tartozó utak esetén a területileg illetékes közútkezelő – hozzájárulásával, az abban foglalt feltételek betartásával lehetséges a közterületek használatáról szóló külön önkormányzati rendelet szerint.

(8) Közművekben bekövetkezett hibák elhárítását, javítását követően a közterület feltakarításáról és az eredeti állapot helyreállításáról a hiba elhárítója köteles gondoskodni.

(9) A közterület rehabilitációját legkésőbb a (8) bekezdésben rögzített munka befejezését követő 30 napon belül el kell végezni.

KERESKEDELMI, VENDÉGLÁTÓ ÉS SZOLGÁLTATÓ TEVÉKENYSÉGET FOLYTATÓ SZERVEK KÖTELEZETTSÉGEI

7. § (1) A szórakozó-, vendéglátó- és elárusító helyek, üzletek, kereskedelmi és szolgáltató egységek, intézmények körüli területet a használó köteles naponta nyitásig, de legkésőbb 07.00 óráig feltakarítani, és a nyitva tartás ideje alatt folyamatosan tisztán tartani, a hulladékot eltávolítani, havat eltakarítani, biztosítani a síkosság mentességet, valamint eltávolítani a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagokat.

(2) Az(1) bekezdésben foglalt kötelezettségek teljesítéséről a rendelet 4. § (4)-(6)bekezdésében foglaltak szerint köteles gondoskodni.

HÓ- ÉS SÍKOSSÁGMENTESÍTÉS

8. § (1) Az ingatlan tulajdonosa (használója, üzemeltetője, építtető) köteles az ingatlan előtti járdáról a havat letakarítani, a területet síkosság mentessé tenni, szükség esetén naponta többször is.

(2) Hórakást tilos elhelyezni útkereszteződésben, útburkolati jeleken, tömegközlekedési járművek megállóhelyén, közszolgáltatási felszerelési tárgyakon (vízelzáró csap, gázcsap, csapadékcsatorna lefolyója stb.).

(3) Síkosság elleni védekezéshez közegészségügyi szempontból veszélytelen szóróanyaggal (pl.: fűrészpor, homok, sózott homok, hamu, kis szemcséjű salak) fel kell hinteni, a feloldott havat eltávolítani és azt szükség szerint naponta többször meg kell ismételnie. Tilos a kősóval történő felszórás. A szóróanyag beszerzéséről a kötelezetteknek kell gondoskodnia.

(4) Síkosság mentesítési munkák során kiemelt figyelmet kell fordítani a közterületek mentén lévő növényzet (fasorok, cserjék) védelmére. Klorid tartalmú vegyszereket zöldterületeken, illetőleg a növényzet közvetlen közelében használni tilos.

(4) A járdák, gyalogutak tisztítása, hó- és síkosság mentesítése során ügyelni kell arra, hogy azok burkolata ne rongálódjék meg.

KÖZTERÜLETEK HASZNÁLATÁVAL ÉS TISZTÁN TARTÁSÁVAL KAPCSOLATOS SZABÁLYOK

9. § (1) A közterületet, közterületi berendezéseket, játszóeszközöket rendeltetésének megfelelő célra és módon, jogszabályok keretei között, állaguk sérelme és mások nyugalmának, pihenésének zavarása nélkül bárki díjmentesen használhatja.

(2) A játszóterek játék felszereléseit csak 18 éven aluli gyermekek használhatják, 6 éven aluli gyermekek a játszótéren csak felnőtt személy felügyeletével tartózkodhatnak.

(3) Játszótérre kutyát bevinni tilos.

(4) A község közigazgatási területén kutyát sétáltatni kizárólag pórázon szabad.

(5) Az ingatlan tulajdonosa saját költségére és felelősségére az ingatlannal határos közterületen telepíthet egészségre nem káros növényzetet. A növényzet nem akadályozhatja az úttesten és a járdán történő biztonságos közlekedést, a csapadékvíz szabad elfolyását, nem okozhat kárt a meglévő építményekben, létesítményekben. Növényzet telepítésekor, illetve növekedése során folyamatosan be kell tartani a vonalas közművekre előírt védőtávolságot A közterületre telepített növényzet gondozása, fenntartása, kezelése a telepítést végző kötelezettsége.

(6) Közterületen lévő fás szárú növények kivágását, valamint ezek pótlását a jegyző engedélyezi a fás szárú növények védelméről szóló rendeletben foglaltak szerint.

10. § (1) Tilos a közterületen hulladékot elhelyezni, a közterületi berendezést, köztéri szobrot beszennyezni, megrongálni, eltulajdonítani, védett állatokat, növényeket pusztítani, élőhelyüket károsítani.

(2) Állati tetemet és olyan szerves vagy szervetlen anyagot, amely a környék levegőjét szennyezheti, a lakók egészségét veszélyezteti, sem közterületen, sem magánterületen elhelyezni nem szabad.

(3) Aki a közterület létesítményeit vagy az azon lévő növényzetet, illetve köztéri szobrot megrongálja, köteles az eredeti állapotot helyreállítani. Amennyiben az eredeti állapot helyreállítása nem lehetséges, köteles a rongálással okozott kárt az önkormányzatnak megtéríteni.

(4) A (3) bekezdésben foglalt kötelezettségen túlmenően az elkövetőt a szabálysértési, illetve büntetőjogi felelősség is terheli.

11 § (1) A közterület – ideértve a rajtuk levő nyílt-és zárt árkokat és ezek műtárgyait is –szervezett, rendszeres tisztán tartásáról és az ott keletkezett települési szilárd hulladékkal összefüggő tevékenység ellátásáról – az 4-9. § sokban, a 10. § (3) bekezdésében foglalt esetek kivételével – az önkormányzat gondoskodik.

(2) Az önkormányzat a közterületek tisztán tartásával kapcsolatos közszolgáltatási feladatait az általa megbízott szolgáltató útján, az érintett tulajdonosok e rendeletben meghatározott közreműködésével végzi.

(3) Az országos közutak belterületi szakaszainak tisztán tartásáról a közút kezelője, magánutak tisztán tartásáról annak a területnek a tulajdonosa köteles gondoskodni.

ANYAGOK SZÁLLÍTÁSA, KÖZLEKEDÉS SORÁN KELETKEZŐ SZENNYEZŐDÉSEK ELTÁVOLÍTÁSA, KÖZTERÜLETEN TÖRTÉNŐ IDEIGLENES TÁROLÁS, LOMTALANÍTÁSSAL KAPCSOLATOS SZABÁLYOK

12. § (1) Mindennemű anyag szállítását úgy kell végezni, hogy a közterület ne szennyeződjön, és a szállítási útvonalon a szállítmányból semmi ne hulljon ki. Könnyen kihulló anyag (pld. homok, murva, salak, papír stb.) csak olyan járművön szállítható, amelynél a lehullás megakadályozása biztosított.

(2) Ha bármely szállítmány fel- vagy lerakásánál, közútra történő felhajtás, szállítás során a közterület beszennyeződik, annak feltakarításáról a szennyeződés előidéznie, a jármű üzembentartója, üzemeltetője köteles haladéktalanul gondoskodni.

13. § (1) Tüzelő-, építő- és egyéb ömlesztett anyagot közterületen ideiglenesen tárolni a járda és az úttest közötti területen, szükség esetén a járdán a gyalogos közlekedés folyamatos biztosításával szabad. 48 óra időtartamot meghaladó tároláshoz külön önkormányzati rendeletben foglaltak szerint az önkormányzattal közterület-használati megállapodást kell kötni.

(2) Amennyiben az (1) bekezdésben meghatározott tevékenység során elhelyezett anyag szétszóródik, annak feltakarításáról, eltávolításáról, valamint a további szétszóródás megakadályozásáról a tulajdonos köteles haladéktalanul gondoskodni.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott tevékenység befejezését, időtartam lejártát követően a tárolt anyag által elfoglalt közterület feltakarításáról a tulajdonos köteles haladéktalanul gondoskodni.

(4) A karácsonyi ünnepek után a fenyőfák, illetve lomtalanítási akció a lomtalanítási hulladékot során közterületről történő elszállításáról a külön önkormányzati rendeletben megjelölt szervezet gondoskodik.

ELHAGYOTT HULLADÉKKAL KAPCSOLATOS SZABÁLYOK

14. § Az ingatlanon illetve közterületen elhagyott hulladékkal kapcsolatos szabályokat a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény tartalmazza.

A KÖZTISZTASÁGI RENDELKEZÉSEK BETARTÁSÁNAK ELLENŐRZÉSE

15. § (1) A köztisztasággal kapcsolatos, jelen rendeletben foglalt kötelezettségek teljesítését Mályi Község Jegyzője – szükség esetén az érdekelt szakhatóságok bevonásával –ellenőrzi.

(2) A szolgáltató a jegyzőnél kezdeményezheti az ellenőrzést, ha tevékenysége során annak szükségességét észleli.

16. § (1) Az e rendeletben foglalt rendelkezéseket megsértővel szemben a közösségi együttélés alapvető szabályának megsértése miatt ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírság, illetve százötvenezer forintig terjedő közigazgatási bírság szabható ki.

(2) A képviselő-testület az e rendeletben meghatározott, a közösségi együttélés alapvető szabályának megsértésének minősülő magatartás elkövetőjével szemben a helyszíni bírság, illetve a közigazgatási bírság kiszabásával kapcsolatos hatáskört a jegyzőre ruházza.

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

17. § Jelen rendelet 2014. június 1-jén lép hatályba.

1

Az önkormányzati rendeletet a Mályi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 29/2021. (XI. 26.) önkormányzati rendelete 10. §-a hatályon kívül helyezte 2021. november 29. napjával.