Gyöngyös Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (II. 19.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról szóló 27/2010.(XII.16.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 02. 20- 2021. 02. 20

A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében foglalt jogkörben, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörben eljárva, a következőket rendelem el.


  1. §


A Gyöngyös Városi Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi adókról szóló 27/2010. (XII.16.) önkormányzati rendelete (továbbiakban: Rendelet) az alábbi 14/A. §-sal egészül ki:


„14/A §.

(1) A 14. §-ban foglaltaktól eltérően azon kis- és középvállalkozásnak minősülő adózónak, aki a 639/2021.(XII.22.) Kormányrendelet 1. §-ában (továbbiakban: Kormányrendelet) meghatározott, csökkentett mértékű helyi iparűzési adó helyett a jelen rendelet 13. § (1) bekezdésében meghatározott adómértékkel számított adót megfizeti, lehetősége van a Kormányrendelet alapján fizetendő és a ténylegesen megfizetett adó különbözetére korlátozás nélkül felhasználási, rendelkezési javaslatot tenni.


(2) A korlátozás nélküli rendelkezési jog kiterjed a 14. § (4) bekezdésben meghatározott célokra is.


(3) Fejlesztési, felújítási, illetve karbantartási jellegű cél meghatározása esetén a rendelkezések révén meghatározott, és az azonos célhoz rendelt egybeszámított összegnek fedezetet kell biztosítani az ilyen módon meghatározott cél teljes körű megvalósításához. Egyéb jellegű cél meghatározása esetén ezt a korlátozást nem kell alkalmazni.


(4) Amennyiben a fejlesztési, felújítási, illetve karbantartási jellegű célhoz rendelt azonos cél kapcsán egybeszámított összeg nem biztosítja a rendelkezésben meghatározott cél megvalósítását, úgy az Önkormányzat jogosult az ily módon rendelkezésre álló forrást más, de jellegénél fogva a rendelkezés céljához hasonló feladatra felhasználni.


(5) Amennyiben a fejlesztési, felújítási, illetve karbantartási jellegű célhoz rendelt forrás felhasználására 2021-ben nincs lehetőség, a fel nem használt forrást a 2022. évi költségvetés összeállításakor kötelezettségként figyelembe kell venni.


(6) Az (1) bekezdésben foglaltak alkalmazása során nem kell figyelembe venni a 14. § (1) bekezdésében meghatározott értékhatárra vonatkozó korlátozásokat.


(7) Az (1) bekezdésben meghatározott rendelkezés benyújtására a 14. § (5) bekezdésben foglaltak az irányadók.”


  1. §


E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és 2021. december 31-én hatályát veszti.