Mályi község képviselő testületének 1/2015 (I.14.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról

Hatályos: 2015. 01. 15

Mályi község képviselő testületének 1/2015 (I.14.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról

2015.01.15.

Mályi Község Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében, valamint a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 44/C. § (1)-(2) bekezdésében és a 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján és Mályi Község Önkormányzata Képviselő-testülete a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás ellátására a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

A rendelet célja

1. § (1) A rendelet célja a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtésével, elszállításával, ártalommentes elhelyezésével, kezelésével kapcsolatos helyi szabályok megteremtése révén a város lakossága egészségének védelme, a település természeti és épített környezetének megóvása, a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz által okozott terhelések minimalizálása.

(2) A rendelet céljának elérése érdekében valamennyi ingatlan tulajdonosa, használója köteles gondoskodni az ingatlanán keletkező, a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szakszerű, a környezetet nem veszélyeztető elhelyezéséről, a közegészségügyi és környezetvédelmi szempontok figyelembevételével

A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet területi hatálya Mályi község közigazgatási bel és külterületére terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed Mályi Község közigazgatási területén valamennyi közcsatornával el nem látott terület vagy közcsatornával ellátott, de közcsatornára rá nem kötött ingatlan tulajdonosára, vagyonkezelőjére vagy egyéb jogcímen használójára (a továbbiakban együtt: ingatlantulajdonos).

(3) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed a (2) bekezdés szerinti ingatlantulajdonosnál keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére, valamint az erre vonatkozó közszolgáltatás ellátására.

(4) Az az ingatlantulajdonos, akinek ingatlanán nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz keletkezik, de az ingatlana egyidejűleg gazdálkodó szervezet cégnyilvántartásban bejegyzett székhelyéül, telephelyéül vagy fióktelepéül is szolgál, köteles a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizét a gazdálkodó szervezetnek az ingatlanon folytatott gazdasági tevékenysége során keletkezett a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíztől elkülönítetten gyűjteni és arra a közszolgáltatást igénybe venni, feltéve, hogy a gazdasági tevékenységével összefüggésben keletkezett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíznek kezeléséről nem a közszolgáltatás keretében gondoskodik a (5) bekezdésben foglaltaknak megfelelően.

(5) Gazdálkodó szervezet akkor köteles a közszolgáltatás igénybevételére, ha a gazdasági tevékenységével összefüggésben keletkezett a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíznek kezeléséről a vízgazdálkodásról szóló törvényben foglaltaknak megfelelően nem gondoskodik.

II. Fejezet

Nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére és az erre vonatkozó közszolgáltatás ellátására vonatkozó szabályok

A közszolgáltató és az ártalmatlanító hely megnevezése

3. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését, szállítását és ártalommentes elhelyezését az önkormányzat helyi közszolgáltatás útján látja el.

(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésével, szállításával és ártalmatlanító helyre történő elhelyezésével kapcsolatos közszolgáltatás teljes körét a Kurmai és társa kft. (3561 Felsőzsolca, Bolyai u. 045/2. hrsz) jogosult és köteles ellátni Mályi Község közigazgatási területén valamennyi ingatlantulajdonos tekintetében a közszolgáltatási szerződés szerinti időtartamig.

(3) Kurmai és társa kft. (3561 Felsőzsolca, Bolyai u. 045/2. hrsz által szállított nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ürítési helye, kizárólag a MIVÍZ Miskolci Szennyvíztelepen, a települési folyékonyhulladék fogadását lehetővé tevő műszaki létesítményekkel ellátott hatósági engedéllyel rendelkező telepen kerülhet sor.

A közszolgáltatás ellátásának rendje és módja

4. § (1) Valamennyi ingatlan tulajdonosa, használója köteles gondoskodni az ingatlanán keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szakszerű gyűjtéséről.

(2) Az ingatlan tulajdonosa, használója az ingatlanán keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elhelyezéséről az e rendeletben meghatározott módon, a közszolgáltatás igénybevétele útján köteles gondoskodni.

A közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó szerződés egyes tartalmi elemei

5. § A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére irányuló közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó szerződésben meg kell határozni a szerződő felek megnevezését, azonosító adatait, a szerződés tárgyát, a közszolgáltatás teljesítésének kezdő napját, a teljesítés helyét, a begyűjtésre vonatkozó szabályokat, a felek jogait és kötelezettségeit, a közszolgáltatási díj megállapítását, a számla kiegyenlítésének módját, a szerződés felmondásának feltételeit.

A közszolgáltató jogai és kötelezettségei

6. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szállítása kizárólag erre a célra készített zárt rendszerű, olyan járművel és úgy végezhető, hogy az teljes mértékben megfeleljen a mindenkor érvényes jogszabályoknak. A gyűjtést, szállítást végző járművön fel kell tüntetni az üzemeltető nevét, címét.

(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szállítását úgy kell végezni, hogy az szennyezést ne okozzon. Esetleges szennyezés esetén vállalkozó köteles azt megszüntetni, a szennyezett terület fertőtlenítését elvégezni vagy elvégeztetni, a kárelhárítást, a környezet eredeti állapotát helyreállítani, melynek haladéktalanul köteles eleget tenni.

(3) A közszolgáltató az ingatlantulajdonos megrendelésétől számított 4 munkanapon belül 7 és 16 óra között a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet köteles begyűjteni akként, hogy a megrendeléskor a megrendelő számára a közszolgáltató köteles a szállítás napját és várható időpontját megjelölni és végleges ártalommentes elhelyezés végett a 3. § (3) bekezdésében megjelölt szennyvíztisztító telepre szállítani.

(4) A közszolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását nem tagadhatja meg, kivéve, ha érzékszervi megállapítás vagy egyéb módon feltételezhető, hogy a közcsatornába a vonatkozó jogszabályi megállapítás alapján nem engedhető.

(5) A közszolgáltató az ingatlantulajdonostól a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet az ingatlantulajdonos előzetes bejelentése alapján veszi át és gondoskodik az ideiglenes gyűjtésére szolgáló létesítmény befogadóképességtől elszállításáról.

(6) A közszolgáltatónak rendelkeznie kell:

a) nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére és szállítására a területileg illetékes környezetvédelmi felügyelőség által nyilvántartásba vett, ügyfélszolgálati és ügyeleti feladatokat ellátó szervezettel,

b) a közszolgáltatás ellátásához kapcsolódó nyilvántartási rendszerrel.

c.) a közszolgáltatási tevékenység végzésére jogosító engedéllyel, vagy nyilvántartásba-vétellel.

Az ingatlantulajdonos jogai és kötelezettségei

7. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanán keletkező vagy onnan származó közüzem csatornahálózatba vagy más módon befogadóba vagy szennyvíztisztítóba nem vezetett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet – külön jogszabályban meghatározott műszaki és közegészségügyi előírások, illetve az ingatlan tulajdonosára vonatkozó hatósági előírások szerint – gyűjteni és a közszolgáltatónak átadni.

(2) Az ingatlantulajdonos köteles a háztartási szennyvíz gyűjtése során megfelelő gondossággal eljárni annak érdekében, hogy az mások életét, testi épségét, egészségét és jó közérzetét ne veszélyeztesse, a település természetes és épített környezetét ne szennyezze, a növény-, és állatvilágot ne károsítsa, a közrendet, közbiztonságot ne zavarja.

(3) Az ingatlantulajdonos köteles az (1) bekezdés szerint gyűjtött nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz tekintetében a közszolgáltatást igénybe venni és a jelen rendelet 3. § (2) bekezdésében megjelölt közszolgáltatónak átadni és részére a közszolgáltatás ellenértékét az e rendeletben szabályozott módon kiegyenlíteni.

(4) Az ingatlantulajdonos és a közszolgáltató közötti jogviszonyt a közszolgáltatás igénybevételének ténye hozza létre. A jogviszony kezdő időpontja az a nap, amelyen a közszolgáltató a közszolgáltatás teljesítésének megkezdéséről és lényeges feltételeiről az ingatlantulajdonost írásban értesítette, illetve felhívás közzététele útján tájékoztatta.

(5) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását az ingatlantulajdonosnak kell a közszolgáltatást ellátó közszolgáltatónál megrendelni. Az ingatlantulajdonos köteles biztosítani a gyűjtőhely megközelíthetőségét a szállítójármű számára oly módon, hogy az elláthassa feladatát.

(6) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását arra jogosulatlan személlyel az ingatlantulajdonos nem végeztetheti. Az ingatlantulajdonos köteles megfelelő rendszerességgel és időben elvégeztetni a közszolgáltatást és az elvégzéshez szükséges feltételeket biztosítani.

(7) Az üdülőingatlanok és az időlegesen használt ingatlanok tulajdonosai a közszolgáltatást évente legalább egy alkalommal kötelesek igénybe venni.

(8) Az ingatlantulajdonos mentesül a közszolgáltatás igénybevételére vonatkozó kötelezettsége alól, ha a nem használt ingatlanán vízhasználat sem közüzemi, sem egyedi vízkivétel révén nem történik, ezért ott szennyvíz nem keletkezik és ennek tényét írásban bejelenti a közszolgáltatónak.

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtésével és elszállításával kapcsolatos kötelezettségek, a közszolgáltatás igénybevételének módja és feltételei

8. § (1) Az ingatlantulajdonos a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet az ingatlana területén belül, zárt, vízzáró kivitelű közműpótló létesítményben köteles gyűjteni.

(2) A közműpótló létesítménybe csak háztartási szennyvíz vezethető. Tilos a közműpótló létesítménybe mérgező-, tűz és robbanásveszélyes anyagot, állati tetemet vagy egyéb olyan anyagot elhelyezni, amely veszélyeztetheti a begyűjtést, ürítést végző vagy más személyek életét, testi épségét, egészségét, valamint a szennyvíztisztító telep rendeltetésszerű működését és a műtárgyaik állagát.

(3) A közszolgáltató megtagadhatja a háztartási szennyvíz elszállítását:

a) ismeretlen összetételű szennyvíz veszélytelenségének, vagy veszélyességének megállapításáig,

b) valamint ha a szennyvíz az önkormányzat által kijelölt átadási helyen szennyvízelvezető törzshálózatba vagy szennyvízelvezető műbe a külön jogszabályok szerint nem helyezhető el.

A közszolgáltatás díja, az egységnyi díjtétel és a fizetendő díj megállapítása

9. § (1) Az egységnyi díjtétel a közszolgáltató által elszállításra átvett hulladék m3 –ében kerül kifejezésre. A települési hulladékkezelési közszolgáltatás legmagasabb, általános forgalmi adót nem tartalmazó egységnyi díját a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(2) A fizetendő díj megállapításakor a Közszolgáltató által – díj kiszámítására vonatkozó előírások alapján – készített és minden év október 31. napjáig Mályi Község Önkormányzatához benyújtott díjkalkulációjához képest díjcsökkentő tényezőként kell figyelembe venni a költségek ellentételezésére kapott költségvetési támogatást.

(3) A közszolgáltatási díj fizetendő összegét a közszolgáltató állapítja meg, az egységnyi díjtétel és az elszállított a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyiségének a szorzata alapján. Az elszállított nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyiségét a szippantó gépjárműbe gyárilag beépített szintmérő (szintjelző) alapján kell meghatározni. A legkisebb számlázható mennyiség 1m3 alatti mért mennyiség esetében is az 1m3-hez tartozó díjtétel.

(4) Az ingatlantulajdonos által fizetendő közszolgáltatási díjról a közszolgáltató számlát bocsát ki. Az ingatlantulajdonos a közszolgáltatási díjat a közszolgáltató részére a teljesített közszolgáltatás szerint kibocsátott számla alapján – magánszemélyek esetében a teljesítéssel egyidejűleg készpénzben; intézmények és vállalkozások esetén a teljesítéssel egyidejűleg készpénzben vagy utólag, a számla kézhezvételétől számított 15 napon belül – köteles kiegyenlíteni.

(5) A közszolgáltatási díjat tartalmazó számla adataival és összegével kapcsolatban az ingatlantulajdonos a közszolgáltatónál, a számlázással kapcsolatban pedig a díj beszedőjénél (közszolgáltató megbízottjánál) írásban kifogást emelhet. A kifogásnak a számla kiegyenlítésére vonatkozó kötelezettségére halasztó hatálya nincs. A kifogásra, annak kézhezvételétől számított 30 napon belül a Közszolgáltató vagy a megbízottja köteles válaszolni.

(6) Túlszámlázás esetén a többletösszeget és annak időarányos kamatait a közszolgáltató visszafizeti vagy az ingatlantulajdonos írásbeli kérelmére azt a soron következő, esedékes díjfizetési kötelezettségbe beszámítja.

III. Fejezet

A közszolgáltatással összefüggő személyes adatok kezelésére vonatkozó rendelkezések

Személyes adatok kezelése

10. § (1) A közszolgáltató jogosult a személyes adatok kezelésére a közszolgáltatás teljesítése érdekében, különösen az igénybevett szolgáltatás ellenszolgáltatásának teljesítésével összefüggésben.

(2) A személyes adatok kezelése során a közszolgáltató az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXVII. törvény rendelkezéseinek megfelelően köteles eljárni.

Záró rendelkezés

11. § (1) Ez a rendelet 2015. január 15. napján lép hatályban.

1. melléklet

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyízbegyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatás díja
2015.01.15.-2015.12.31. napjáig

1. A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésének alapdíja: (minimum 6 m3) 3000- Ft/m3 + áfa

2. A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ürítésének díja: (minimum 6 m3) 1.000.- Ft/m3 + áfa

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésének díját a költségvetési törvényben ilyen jogcímen meghatározott normatív állami támogatás összege csökkenti.