Mályi Község Önkormányzata Képviselő testületének 8/2018. (V.30.) önkormányzati rendelete

a település egyes területeire való behajtás rendjéről és a fizetendő díjakról

Hatályos: 2018. 07. 01- 2022. 02. 27

Mályi Község Önkormányzata Képviselő testületének 8/2018. (V.30.) önkormányzati rendelete

a település egyes területeire való behajtás rendjéről és a fizetendő díjakról

2018.07.01.

Mályi Község Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdése a) pontjában kapott felhatalmazása alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában és 42. § 1. pontjában meghatározott feladatkörében (kizárólagos hatáskörében) eljárva, a 143. § (4) bekezdése d) pontjában kapott felhatalmazás alapján, valamint a közúti közlekedés rendjéről szóló 1988. évi I. tv., valamint annak végrehajtásáról szóló 30/1998. (IV.21.) MT rendelet alapján - az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló módosított 3/2018. (III.19.) önkormányzati rendelet [továbbiakban: SZMSZ] 5. mellékletében foglaltak alapján biztosított véleményezési jogkörében eljáró Mályi Község Képviselő-testületének Ügyrendi, Jogi és Vagyonnyilatkozat - kezelő Bizottságának és a Faluszépítő Bizottság véleményének kikérésével - a település egyes területeire való behajtás rendjéről és a fizetendő díjakról az alábbi rendeletet alkotja:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya Mályi Község Önkormányzat közigazgatási területén a következő korlátozással védett utakra (a továbbiakban: korlátozással védett utak) terjed ki: 3,5 tonna korlátozással védett utak: Ady Endre utca, Vezér utca, Móra Ferenc utca, Petőfi Sándor utca, Vásárhelyi István utca, Madarász Viktor utca

(2) A rendelet hatálya nem terjed ki az élet- és vagyonbiztonság védelme érdekében behajtó gépjárművekre (tűzoltóság, katasztrófavédelem stb.), a közösségi közlekedés gépjárműveire és az önkormányzat, valamint a Mályi Invest Kft által megbízott gépjárművekre.

2. A behajtás feltételei

2. § (1) A korlátozással védett önkormányzati kezelésben lévő közutakon a súlykorlátozásban előírt össztömeget meghaladó tehergépjárművek helyi közútra történő behajtásához behajtási engedély szükséges. Az engedélyt az Önkormányzat Jegyzője, mint a helyi közutak kezelője adja ki.

(2) Az Önkormányzat Jegyzője a behajtási engedélyben előírja azokat a feltételeket, amelyek a tehergépjármű közlekedése során biztosítják a helyi közút és tartozékainak védelmét.

(3) A jegyző a behajtási engedélyt megadását megtagadhatja, ha

a) a 3,5 tonna korlátozással védett útra 2 tengelyű tehergépjármű esetén a 20 tonnát meghaladó, illetve a 3, vagy több tengelyű tehergépjármű, vagy járműszerelvény esetén a 30 tonnát meghaladó tehergépjárműre kérnek engedélyt,

b) a helyi közút teherbírása és állapota alapján nem alkalmas arra, hogy a megengedettnél nagyobb össztömegű tehergépjármű azon közlekedjék.

(4) A jegyző a behajtási engedélyt visszavonja, ha az engedélyes az engedélyben foglalt kikötéseket megsérti. A fennmaradó időszakra a befizetett díj nem jár vissza.

(5) A korlátozással védett önkormányzati kezelésben lévő közutakon székhellyel, telephellyel, fiókteleppel rendelkező egyéni vállalkozó, jogi személy intézményi behajtási engedélyt csak áruszállításra, az áru ki- és bepakolása idejére kaphat.

(6) Vállalkozói behajtási engedély alapján fel- és lerakodás céljából a közutat nem veheti igénybe, a gépjárművek maximális várakozási ideje 30 perc és a várakozó jármű a gyalogosok és a járművek forgalmát nem akadályozhatja.

3. § (1) Áruszállítási - szolgáltatási behajtási engedélyt kaphat az, aki legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű járművel – a védett övezeten belül rendszeres áruszállítási-szolgáltatási tevékenységet végez. A jegyző az áruszállítás időpontja tekintetében a hét meghatározott napját, napjait, és azon belüli időintervallumát meghatározhatja.

(2) Ingatlan felújításánál, építésénél építőanyag ki- és beszállítására, illetve az építéshez szükséges munkagép ki- és behajtására behajtási (útvonal) engedélyt kaphat az, aki a korlátozással védett önkormányzati kezelésben lévő közutakon jogerős építési engedéllyel, építési szándék külön jogszabályban meghatározott hatóság általi tudomásulvételével, és/vagy az építés kivitelezésére vonatkozóan teljes körű felelősség-biztosítással rendelkezik.

4. § (1) Engedély nélkül közlekedhetnek és a feladat ellátásáig a korlátozással védett önkormányzati kezelésben lévő közúton tartózkodhatnak:

a) a) a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II.5.) KPM-BM együttes rendelet által a behajtásra és a várakozásra feljogosított járművek,

b) valamint a közüzemi szolgáltatást végző járművek. (pl.: ÉMÁSZ Nyrt., Magyar Posta Zrt., Magyar Telekom Nyrt, Borsodvíz Zrt., TIGÁZ-DSO Kft., stb.) ,

c) az orvosi ügyelet, sürgősségi orvosi ellátást végző személyek járművei, várakozási engedéllyel rendelkező háziorvosok járművei, a sürgősségi gyógyszerszállítást végző járművek, a postai futárszolgálat végzésére külön jogszabályban előírt engedéllyel rendelkező járművek., valamint a Miskolci Állatsegítő Alapítvány állatmentője.

(2) A korlátozással védett önkormányzati kezelésben lévő közutak használatának indokoltságát az ellenőrző szervek részére (Rendőrség, Mályi község Polgármesteri Hivatal Jegyzője) hitelt érdemlő módon (menetlevél, szerződés, megbízás stb.) a szolgáltató köteles igazolni.

5. § A lakossági, az intézményi, az áruszállítási-szolgáltatási engedélyek legfeljebb egy évre adhatóak, azonban ez a közút területén történő rakodásra, tárolásra nem jogosít fel.

6. § (1) Ideiglenes behajtási engedélyt, útvonal-engedélyt, ideértve a súlykorlátozás táblával jelzett össztömeg-korlátozás alóli felmentést is – legfeljebb 40 tonna össztömegig – indokolt esetben az önkormányzat képviselő-testülete nevében, a körülmények gondos mérlegelése mellett - a jegyző adhat. A jegyző az össztömeg-korlátozás alóli felmentést megtagadhatja, ha a védett övezetben található közút teherbírása és állapota alapján nem alkalmas arra, hogy a megengedett össztömeget meghaladó jármű azon – akár csak eseti jelleggel is – közlekedjék.

(2) Az ideiglenes behajtási engedély az engedély érvényességének időtartama alatt A korlátozással védett önkormányzati kezelésben lévő közútra való behajtásra jogosít.

(3) Az ideiglenes behajtási engedély az azon feltüntetett, de legfeljebb 30 napig terjedő időtartamra adható.

(4) Az ideiglenes behajtási engedély egy naptári évben ugyanazon kérelmező részére ugyanazon ingatlan megközelítése céljából (többszöri kiváltás esetén is) összesen 90 napra adható ki.

(5) Az ideiglenes behajtási engedélyért időarányos megváltási díjat kell fizetni.

3. A díjakról

8. § (1) A behajtási díjakat a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(2) Különösen indokolt esetben szolgáltatói engedély kérelemnél – különösen, ha az közérdekű, illetve közellátásról van szó, vagy kulturális, sport, jótékonysági, jószolgálati tevékenység – a 7. § -ban meghatározott időtartamtól el lehet térni, illetve az előzőekben meghatározott kör részére a jegyző a behajtási engedély térítési díjának megfizetésétől eltekinthet.

4. Eljárási szabályok

9. § (1) E rendeletben meghatározott engedélyek kiadása iránti kérelmet a 2. mellékletben meghatározott formanyomtatványon – írásban – a jegyzőhöz kell benyújtani.

(2) A kérelemnek tartalmaznia kell:

a) a kérelmező személyi adatait (név, lakcím; nem magánszemély kérelmező esetében az elnevezést, a székhelyét, telephelyét, a képviselő nevét, címét),

b) nem magánszemély kérelmező esetén a cég, stb. cégkivonatát, a cég, stb. nevében aláírásra jogosultja aláírási címpéldányát,

c) a jármű kategóriájának, illetve típusának megnevezését, a forgalmi rendszámot és a forgalmi engedély számát.

5. Záró rendelkezések

10. § (1) E rendelet 2018. július 1. napján ép hatályba.

(2) E rendelet rendelkezéseit a hatályba lépésének napján folyamatban lévő ügyekben és eljárásokban is kell alkalmazni.

1. melléklet

Behajtási díjak

1. 3,5 tonna össztömeget meghaladó gépjárművek esetében:

1.1. Éves behajtási engedély: 100.000 Ft + áfa / gépjármű / év

1.2. Ideiglenes (eseti) behajtási engedély: 5.000 Ft + áfa / gépjármű / nap

1.3. Áruszállítási engedély: 200.000 Ft + áfa / gépjármű / év

2. 7 tonna össztömeget meghaladó gépjárművek esetében:

2.1. Éves behajtási engedély: 150.000 Ft + áfa / gépjármű / év

2.2. Ideiglenes (eseti) behajtási engedély: 1.000 Ft + áfa / gépjármű / nap

2.3. Áruszállítási engedély: 250.000 Ft + áfa / gépjármű / év