Gyöngyös Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2007. (III.26.) önkormányzati rendelete

Az Önkormányzati Tervtanács (ÖTT) létrehozásáról és működtetéséről

Hatályos: 2015. 05. 15- 2016. 06. 30


Gyöngyös Város Képviselőtestülete



12/2007.(III. 26.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzati Tervtanács (ÖTT)

létrehozásáról és működtetéséről



Gyöngyös Város Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16.§. (1) bekezdésében, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6.§. (7) bekezdésében biztosított felhatalmazás alapján, a településrendezési és műszaki tervtanácsokról szóló 252/2006.(XII.7.)Korm. rendelet előírásainak megfelelően az alábbi rendeletet alkotja:


I. fejezet

Általános rendelkezések


A rendelet célja

1.§


A rendelet célja Gyöngyös város környezete, illetve épített környezetének védelme, alakítása szempontjából jelentős, valamint az önkormányzat ingatlanvagyon-gazdálkodási tevékenységét érintő településrendezési, továbbá építészeti-műszaki tervek szakszerűségének és magas színvonalának elősegítése, valamint a vonatkozó jogszabályok és a városépítészeti érdekek összehangolt érvényre juttatása.


A rendelet hatálya

2. §


A rendelet hatálya kiterjed Gyöngyös Város közigazgatási területén a rendelet 4. § (1) bekezdésében meghatározott tervekre, illetve a tervek készítőire (továbbiakban: tervező).


II. fejezet

A tervtanács, a tervtanács működési rendje


A Tervtanács

3. §


(1) A rendelet 1. §-ában meghatározott célok megvalósítása érdekében az Önkormányzat Építészeti – Műszaki Tervtanácsot (a továbbiakban: Tervtanács) működtet.

(2) A Tervtanács szakmai véleményező, illetve szakértő testület, amelynek írásban rögzített állásfoglalásai, szakvéleményei és ajánlásai az építészeti-műszaki tervek hatósági engedélyezési eljárása során felhasználható dokumentumok.


A Tervtanács feladata, a véleményezésre kerülő tervek köre

4. §


(1) A Tervtanács az önkormányzati döntések szakszerűségének megalapozása érdekében a 252/2006.(XII.7.)Korm. rendelet 10.§ (2) b) pontjának megfelelően az alábbi terveket véleményezi:

        a.)  - önálló kertépítészeti, táj- és parkrendezési tervek,

             - képzőművészeti alkotás elhelyezési, vagy áthelyezési terve;

b.) Gyöngyös Város helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló rendelet 60.§ (1) bekezdésében foglalt az Önkormányzati Tervtanács véleményezését érintő tervek köre;

c.) helyi védelem alatt álló építményekre, illetve területekre vonatkozó – építmények esetében külső megjelenést érintő átalakítási – tervek (bontás, felújítás, átalakítás, közművek homlokzaton való vezetése esetén), a reklámhordozó berendezések, reklámtáblák és cégtáblák terveinek kivételével;

d.) az építtető, vagy a tervező kérése alapján a Tervtanács elnöke által kijelölt tervek;

 e.) Az illeszkedés szabályainak megállapítása esetében, amennyiben az övezeti jellemzők valamelyike az országos előírások mértékét meghaladja, vagy az építés környezetében az illeszkedési szabály alkalmazásával levezethető ugyanazon övezeti jellemzők különbsége nagyobb 30 %-nál, a kisebb értékhez viszonyítva.

f.) Minden 35° alatti, vagy 45° feletti hajlásszögű tetővel, vagy lapostetővel tervezett épületek engedélyezésénél; kivéve:  a személygépkocsi tárolókat  és melléképületeket.

  g.) A „Városközpont területén” a sarokingatlanokat érintő, közterületről látható      homlokzat, épülettömeg módosítására irányuló tervek esetében.

 h.) A közterületen elhelyezendő olyan építmények és egyéb más műszaki alkotások tervei, melyek építése építéshatósági engedélyhez kötött, kivéve ha azok újraépítése vagy ismételt összeszerelése esetén a terveket a Tervtanács már véleményezte.[1]


(2)[2] A Tervtanács a polgármester hatáskörébe tartozó településképi véleményezési eljárásban a külön önkormányzati rendeletben meghatározott esetekben településképi véleményt alkot.



A Tervtanács összetétele

5. §


(1) A Tervtanács elnökből és tervtanácsi tagokból, valamint szükség szerint felkért szakbírálókból (opponens) áll. A tervtanács tagjainak névsorát ezen rendelet melléklete tartalmazza.

        (2) A Tervtanács tanácskozási joggal rendelkező állandó meghívottai:

            a.) az ÖTM Észak-magyarországi állami főépítésze,

            b.) a polgármester,

            c.) a Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság elnöke

            d.) az I. fokú építésügyi hatóság vezetője,

            e.) a Városüzemeltetési Igazgató vagy az általa kijelölt munkatársa

            f.) önkormányzati ingatlant érintően a Polgármesteri Iroda vezetője,

           g.) vagy a fent felsoroltak meghatalmazottjai.



        (3) A Tervtanács tanácskozási joggal rendelkező eseti meghívottai:

 a.) a terv(ek) felkért szakbírálója, opponense,

 b.) a tervező(k),

 c.) a beruházó, építtető, vagy képviselői,

 d.) a védett terület, vagy táj-, illetve egyedi objektum és környezete esetében a területileg illetékes szakhatóság képviselője,

 e.) az érintett államigazgatási szervek képviselői,

 f.) a tervezési terület szerint illetékes önkormányzati, településrészi önkormányzati képviselő.


(4) A tagok tagsága megszűnik a tag visszahívásával, lemondásával, megbízásának lejártával.


Összeférhetetlenségi szabályok

6.§


(1) A 252/2006.(XII.7.) Korm. rendelet 7.§-ban szabályozott összeférhetetlenség esetén az összeférhetetlenségi okot haladéktalanul, de legkésőbb az ok felmerülésétől számított 3 napon belül a tervtanács működtetőjéhez kell bejelenteni.


(2) Az összeférhetetlenség megállapítására irányuló kezdeményezést a tervtanács működtetője 3 napon belül köteles elbírálni a tervtanács elnökének bevonásával.


A Tervtanács működése

7. §


(1) A Tervtanács üléseit meghatározott időpontban, havonta egy alkalommal, illetőleg szükség szerint tartja.


(2) A Tervtanács munkáját az elnök irányítja. Az elnököt akadályoztatása esetén a működtető által egyedileg meghatározott tag helyettesíti.


(3) Az elnök alábbi, jogkörébe tartozó feladatait tervenként illetve napirendenként a tervtanácsi ülésen résztvevő tagok bármelyikére átruházhatja

    a) a tervtanácsi munka irányítása, a tárgyalás vezetése;

b) a tárgyaláson elhangzott vélemények szóbeli összefoglalása a jegyzőkönyv számára;

 

(4) Az elnök a tervtanácsi állásfoglalás kiadmányozásának jogát a titkárra átruházhatja.


(5) A Tervtanács munkájának előkészítése és szervezése, a Tervtanács szakmai véleményének, állásfoglalásának rögzítése a szakmai titkár feladata.


 (6) A tagokat, valamint a tanácskozási joggal esetileg rendelkezőket az elnök hívja meg, az ezzel kapcsolatos ügyviteli teendőket a szakmai titkár látja el. A tanácskozási joggal meghívottak távolmaradása a Tervtanács üléséről a Tervtanács működését nem érinti.


(7) A Tervtanács a tárgyalandó tervezési munkától függően változó összetételben ülésezik. A szavazati joggal rendelkező meghívottak száma ülésenként – az elnökkel és a szakmai titkárral együttesen – minimum 7 fő.


(8) Szavazati joga az elnöknek, és a tagoknak van, a szakbírálók szavazati joggal nem rendelkeznek. A Tervtanács akkor határozatképes, ha az ülésen a meghívottak közül legalább 5 fő jelen van.


(9) A Tervtanács egyes ülésein részt vevő tagokat a szakmai titkár javaslata alapján, a napirend jellege és az esetleges érintettség figyelembe vételével az elnök jelöli ki.


(10) A Tervtanács állásfoglalását (szakmai véleményét, javaslatait) egyszerű többséggel hozza. Szavazat-egyenlőség esetén az elnök szavazata dönt.


(11)A Tervtanács üléseiről 8 napon belül jegyzőkönyv készül, amelyben rögzítésre kerül az egyes tervekről a Tervtanács állásfoglalása. A Tervtanács elnöke hitelesíti az állásfoglalást, melyet az ülést követő 10 napon belül a tervező(k)nek és az ülésen jelenlévő meghívottak részére meg kell küldeni.


(12) A Tervtanács állásfoglalása nem érinti a terv elfogadására, illetve jóváhagyására jogosult szerv hatáskörét, illetve döntési jogkörét, és nem helyettesíti a miniszter és a területi főépítész – az épített környezet alakításáról és védelméről szóló az 1997. évi LXXVIII. törvény 9. § (6) bekezdésében rögzített – jogkörét.


(13) A Tervtanács elnöke a Tervtanács éves munkájáról minden év december 31-ig köteles a Településfejlesztési és Környezetvédelmi  Bizottságnak beszámolni.


(14) A Tervtanács működéséhez szükséges forrásokat az Önkormányzat mindenkori éves költségvetési rendeletében állapítja meg.



8.§


(1) A tervtanács tagjai a tervtanács megalakulását követően 15.000.- Ft/ülés tiszteletdíjban részesülnek.



(2) A tervtanács azon tagját illeti meg tiszteletdíj, aki a tervtanács ülésén részt vett, és minden ülésen szereplő tervvel kapcsolatban véleményét (javasol, átdolgozás után javasol, nem javasol) megadta.



III. fejezet


Záró rendelkezések

9. §


Jelen rendelet 2007. április 15. napján lép hatályba. Kihirdetéséről Gyöngyös Város Jegyzője gondoskodik.




Gyöngyös, 2007. március 26.




Hiesz György sk.                           Dr. Kozma Katalin sk.

                                                polgármester                                          jegyző







A 16/2011.(IV.26.) önkormányzati rendelet 2011. május 1-én lép hatályba.


A 21/2015.(V.04.) önkormányzati rendelet 2015. május 15-én lép hatályba.



Melléklet


A Tervtanács



Elnöke: Németi László Gyöngyös Város Főépítésze


Tagjai:     

1.Kiss Tiborné (szakmai titkár)

2.Báthory Csaba;

3.Bengyelné Kincses Klára;

4.Eperjesi László;

5.Fohl Károly;

6.Gráf Ottó;

7.Hegedűs Zsolt;

8.Hoór Kálmán;

9.Janik László;

10.Kelemen Tamásné;

11.Kiss Tiborné;

12.Kurta Zsolt,

13.Mató Imre,

14.Rátkainé Kiss Róza;

15.Gyimesi Béla

16.Bögér András

17.Turcsányi Miklós (Eger) Vezető kerttervező

18.Somfai Péter közlekedésépítő üzemmérnök (K2)

19.Smid László






[1]

Beiktatta a 16/2011.(IV.26.) önkormányzati rendelet.

[2]

Beiktatta a 21/2015.(V.04.) önkormányzati rendelet