Gyöngyös Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2017. (II.24.) önkormányzati rendelete

Gyöngyös város sportjáról

Hatályos: 2017. 04. 01- 2017. 09. 27

Gyöngyös Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. cikkének (1) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 15. pontjában biztosított jogkörében, a sportról szóló 2004. évi I. törvény 55. § (6) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


I. rész


Általános rendelkezések


1. §


A rendelet célja


(1) A rendelet célja, hogy a Gyöngyös Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) Sportfejlesztési Koncepciójában foglaltaknak megfelelően Gyöngyös város sportjával kapcsolatban meghatározza az Önkormányzat által kötelezően ellátandó és önként vállalt feladatokat, illetve kötelezettségeket, az ezek megvalósításához szükséges feltételrendszert, valamint a mindenkori költségvetésből a sportra fordítandó összeget annak érdekében, hogy a lakosság mind szélesebb körében kialakuljon a mozgásgazdag életmód, valamint, hogy a testedzés szerves szükségletté váljon, továbbá, hogy a sportolás közösségi és társadalmi programként általánosan elfogadott legyen.


2. §


A rendelet hatálya


(1) A rendelet hatálya kiterjed az Önkormányzatnak a sport területén kötelezően ellátandó és önként vállalt feladataira, valamint az önkormányzati költségvetésből a sportra fordítandó pénzeszközök felhasználására.


(2) A rendelet hatálya kiterjed

  1. ) az Önkormányzat közigazgatási területén sporttevékenység gyakorlásában résztvevő egyénekre, sportolókra,
  2. ) az Önkormányzat közigazgatási területén működő olyan gyöngyösi bejegyzett székhellyel rendelkező sportszervezetekre, sportszövetségekre, sportvállalkozásokra, civil szervezetekre, amelyeknek céljai között szerepel a sporttevékenység végzése,
  3. ) az Önkormányzat tulajdonában lévő sportlétesítmények üzemeltetőire, a sportcélú gazdasági társaságokra, az oktatási és nevelési intézményekre, az iskolai sportkörökre és diáksport egyesületekre, a sporttevékenységet végző önkormányzati költségvetési szervekre.



II. rész


Az Önkormányzat sporttal kapcsolatos feladatai


3. §


(1) Az Önkormányzat a jogszabályokban foglalt kötelező sportfeladatain túlmenően – a mindenkori anyagi lehetőségeinek függvényében – támogatja a helyi sportmozgalom résztvevőit, a sport feltételrendszerének fejlesztését, ennek megvalósítása érdekében együttműködik a helyi sportszervezetekkel, sportszövetségekkel.


(2) Az Önkormányzat az illetékességi területén belül a sporttal kapcsolatban az alábbi kötelező feladatokat látja el:

  1. ) meghatározza a helyi sportfejlesztési koncepciót és gondoskodik annak végrehajtásáról,
  2. ) fenntartja, működteti a tulajdonát képező sportlétesítményeket.


(3) Az Önkormányzat az illetékességi területén belül a sporttal kapcsolatban a (2) bekezdésben meghatározott kötelező feladatai mellett az alábbi önként vállalt feladatokat látja el:

  1. ) biztosítja az óvodások számára szervezett, az életkori sajátosságoknak megfelelő mindennapos játékos mozgás sportfoglalkozás feltételeit,
  2. ) biztosítja az óvodai testnevelés személyi, eszköz-és létesítmény feltételeit,
  3. ) hangsúlyos feladatának tekinti a lakossági szabadidősport feltételrendszerének kialakítását és folyamatos fejlesztését, különös tekintettel: a lakosság részére rendelkezésre álló sportlétesítmény-hálózat bővítésére (szabadidő parkok, játszóterek, uszoda, kerékpárutak, rekortán futópálya, extrém sportpálya), valamint a lakossági szabadidősport szervezéssel foglalkozó egyesületek támogatására,
  4. ) támogatja a diáksportot,
  5. ) kiemelten támogatja, segíti az utánpótlás-nevelését,
  6. ) támogatja a versenysportot,
  7. ) támogatja a hagyományokkal rendelkező, önkormányzati sportfeladatokat átvállaló sportszervezeteket,
  8. ) lehetőségeihez mérten segíti a közigazgatási területén tevékenykedő sportszervezetek, sportszövetségek alapvető működési feltételeit,
  9. ) lehetőségeihez mérten segíti a sportági és iskolai területi versenyrendszerek kialakítását, illetve az e körbe tartozó sportrendezvények lebonyolítását,
  10. ) elősegíti a fogyatékkal élők testedzési feltételeinek megteremtését, folyamatos fejlesztését, különös tekintettel az ez irányú tevékenységet végző civil szervezetek támogatására, valamint az önkormányzati fenntartású sportlétesítmények ütemezett akadály mentesítésére,
  11. ) közreműködik a helyi rendezésű hazai és nemzetközi sportrendezvények szervezésében és lebonyolításában,
  12. ) fejleszti és korszerűsíti a tulajdonát képező sportlétesítményeket, sportpályákat, sportintézményeket, sportudvarokat, közterületi sportpályákat, játszótereket, illetve azokat rendszeresen felülvizsgálja és karbantartja, és gondoskodik azok sportfunkciójának megőrzéséről,
  13. ) közreműködik a sport népszerűsítésében, elősegíti az egészséges és mozgásgazdag életmóddal kapcsolatos felvilágosító tevékenységet. 


III. rész


A sport finanszírozása, a sporttevékenység támogatása


4. §


(1) Az Önkormányzat a sporttal kapcsolatos feladatait a mindenkori költségvetési lehetőségek szerint biztosítja. A sportra fordított összeg mértékét minden évben a költségvetési rendeletében határozza meg.


(2) Az Önkormányzat a város sportéletének fejlődését szem előtt tartva az e területen működő intézményeket, sportszervezeteket az alábbi szempontok figyelembe vételével támogatja:

  1. ) a sporttevékenység szervezettsége, rendszeressége, az abban aktívan résztvevők száma,
  2. ) a sporttevékenység eredményessége, népszerűsége,
  3. ) a sporttevékenység keretében az abban résztvevők felé közvetített szakmai-erkölcsi értékrend,
  4. ) a sporttevékenységet folytató szervezet átlátható, ellenőrizhető gazdasági, sportstatisztikai mutatói.


(3) Az Önkormányzat a város sportéletében közreműködő szervezeteket az alábbi módon támogatja:

  1. ) a tulajdonban levő sportlétesítmények kedvezményes igénybevételi lehetőségének biztosításával,
  2. ) a pályázati rendszer keretében biztosított pénzbeli támogatással,
  3. ) a sportágak műveléséhez a szakági helyszínek biztosításával.


(4) Az Önkormányzat által a sport támogatására fordított összegből a 2. § (2) bekezdés a)-c) pontjaiban meghatározott egyének, sportszervezetek, sportszövetségek és intézmények a 3. § (2)-(3) bekezdés szerinti feladatokra az egyes önkormányzati támogatásokról szóló önkormányzati rendeletben meghatározott szempontok figyelembe vételével részesülhetnek támogatásban.


IV. rész


A kiemelkedő sportteljesítmények elismerése


5. §


(1) Az Önkormányzat figyelmet fordít a kiemelkedő hazai és nemzetközi eredményeket elért sportolók és csapatok, illetve sportszakemberek tevékenységének elismerésére, és részükre a helyi kitüntetések alapításáról és adományozásának rendjéről szóló rendelete alapján helyi elismeréseket, kitüntetéseket adományozhat.  



5/A. §[1]


Önkormányzati fenntartású intézmény bizottság által kiírt pályázaton nem vehet részt.



V. rész


Záró rendelkezések


6. §


(1) A rendelet 2017. március 1. napján lép hatályba.




 Hiesz György s.k.                                        dr. Kozma Katalin s.k.

                                        polgármester                                                         jegyző

[1]

Beiktatta a 15/2017.(III.31.) önkormányzati rendelet