Gyöngyös Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2013. (IV.26.) önkormányzati rendelete

A Tiszta, Virágos Gyöngyösért cím alapításáról és adományozásának rendjéről

Hatályos: 2013. 05. 01


Gyöngyös Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) a) pontjában kapott eredeti jogalkotói hatáskörében, és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:


1. §


(1) Gyöngyös Város Képviselő-testülete "Tiszta, Virágos Gyöngyösért" címet (továbbiakban: Cím) alapít, mely pályázat útján nyerhető el a lakóingatlan (továbbiakban Ingatlan) közterületről látható részének, valamint az előtte, mögötte vagy mellette található út és az Ingatlan közötti közterületen található járda, árok és zöldterület (továbbiakban: Terület) kiemelkedő minőségű gondozásáért.

(2) A pályázati felhívást Gyöngyös Város Képviselő-testülete Településfejlesztési, Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Bizottsága (továbbiakban: Szakbizottság) teszi közzé évente május 1-jéig, a helyben szokásos módon.

(3) A Cím elnyerésére a Polgármesteri Hivatal Városfejlesztési és Városüzemeltetési Igazgatóságához (a továbbiakban: Városüzemeltetési Igazgatóság) benyújtott, ezen rendelet 1. mellékletében szereplő Pályázati Adatlappal és a szükséges mellékletek csatolásával lehet pályázni minden év május 31-ig. 

(4) A Cím adományozásáról a Szakbizottság minden év június 30. napjáig dönt, a döntésről a pályázók folyó év július 15-ig írásos értesítést kapnak.


2. §


(1) Az érvényes pályázat személyi feltétele, hogy a pályázó Gyöngyös közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező, a helyi adókról szóló rendelet (továbbiakban: Adórendelet) szerinti magánszemélyek kommunális adójának alanya legyen.

(2) Az érvényes pályázat tárgyi feltétele, hogy a pályázat tárgyát képező ingatlan lakóházként, vagy lakásként legyen feltüntetve az ingatlan-nyilvántartásban, és az Adórendelet szerinti magánszemélyek kommunális adójának adóköteles tárgya legyen.


3. §



(1) A Címet egy pályázattal több pályázó is elnyerheti, amennyiben a pályázók egy azonos többlakásos Ingatlan Adórendelet szerinti magánszemélyek kommunális adóalanyai (továbbiakban: pályázati közösség).

(2) A pályázati közösség pályázata akkor érvényes, ha 

a) a többlakásos lakóépület ingatlan-nyilvántartás szerinti lakásszámának a felét meghaladó pályázati közösségi tag pályázik a Cím elnyerésére, vagy a pályázat benyújtása közgyűlési határozaton alapszik;

b) nevesíti a pályázati közösség azon tagját, aki a 6. § (1) szerinti magánszemélyek kommunális adómentességének igénybevételére jogosult. 



4. §


(1) A Cím akkor nyerhető el, ha

a)  a pályázó az Ingatlant és a Területet a jó gazda gondosságával, kiváló minőségben gondozza, azaz rendszeresen takarítja, a növényzetét folyamatosan ápolja, felújítja, a parlagfűtől mentesíti,    

b)   a pályázatban nyilatkozik arra vonatkozóan, hogy további legalább egy éves időtartamra vállalja az Ingatlan, valamint a Terület kiváló minőségű gondozását, tisztán tartását, növényzetének ápolását és felújítását, parlagfű-mentesítését.

(2) Az Ingatlan és a Terület kiváló minőségű gondozását az ezt vállaló nyilatkozattal, a gondozás módjának rövid leírásával és dátummal ellátott, legalább 2 db fényképfelvétel becsatolásával kell igazolni.

 (3) Ha a pályázó a pályázati határidő lejárta előtt legalább 8 nappal kéri, a Városüzemeltetési Igazgatóság elkészíti a (2) bekezdés szerinti fényképfelvételeket.


5. §



(1)  Nem pályázhat érvényesen a Cím odaítélésére az, akinek helyi kommunális adó- vagy gépjárműadó tartozása van.

(2) A pályázatok elbírálása során az elbírálásban résztvevő szervek ellenőrzik a pályázó által tett nyilatkozatok és a közölt adatok valódiságát, illetve a pályázó adótartozását.

(3) A pályázó által vállalt kötelezettségek teljesítését a Szakbizottság és a Városüzemeltetési Igazgatóság, vagy az általuk megbízott személy ellenőrizheti.


6. §



(1) A Cím elnyerése a Szakbizottság hozzájárulásával – külön jogszabály szerint – egyszeri kommunális adómentességre jogosítja a nyertes pályázót, mely adómentesség a cím odaítélését követő naptári évre szól.

(2) A Szakbizottság az (1) bekezdés szerinti kommunális adómentesség biztosítása mellett évente legfeljebb 10 pályázó részére adományoz Címet.

(3) A Cím elnyerését a 2. melléklet szerinti tábla hirdeti.

(4) Ha a pályázó vállalja az Ingatlanon, illetve Területen külön gyűjtött zöldhulladék komposztálását és a komposzt Ingatlanon, illetve Területen történő végleges, szakszerű elhelyezését, részére térítésmentesen komposztáló berendezést biztosít a Szakbizottság.

(5) Ha a pályázó vállalja, hogy a Területen fákat, bokrokat, talajtakaró növényzetet, egynyári vagy évelő növényeket ültet, gyepesít, és vállalja továbbá azok legalább egyéves, kiváló minőségű gondozását is, részére legfeljebb bruttó tízezer forint értékig növényzetet biztosít a Szakbizottság. A növények fajtáját és a telepítés pontos helyét a Városüzemeltetési Igazgatóság, vagy az általa megbízott szakértő meghatározhatja. Fák telepítését a műemléki védelem alatt álló Ingatlan esetén a műemléki hatóság, út védőtávolságában pedig az illetékes közút-kezelő határozza meg külön jogszabály szerint.   


7. §



(1) A (2) bekezdésben foglalt kivétellel a Cím nem kerül visszavonásra, elnyerésére és vele járó kommunális adómentességre is egy alkalommal van lehetőség.

(2) Vissza kell vonni a Címet, meg kell vonni a kommunális adómentességet és a pályázó költségére vissza kell származtatni a Címet hirdető táblát, valamint a komposztáló berendezést, ha pályázó a Területet nem a pályázatában vállalt módon tartja fenn, vagy ha hat hónapon túli, jogerős helyi adó tartozása keletkezik. A Címet egyszeri felszólítás után a Szakbizottság vonhatja vissza a pályázó és az önkormányzati adóhatóság egyidejű értesítésével.

(3) A Cím viselője a Címet hirdető, a 2. melléklet szerinti táblát jogosult elhelyezni az Ingatlanon, pályázati közösség esetén a közös ingatlan főbejárata mellett, közterületről jól látható helyre.



8. §


(1) Ezen rendelet 2013. május 1-jén lép hatályba.


(2) Hatályát veszti

a) Gyöngyös Város Képviselő-testületének a Tiszta, Virágos Gyöngyösért cím alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 33/2005. (VI.16.) önkormányzati rendelete (továbbiakban: Ör.),

b) az Ör. módosításáról szóló 10/2006. (III.6.) önkormányzati rendelet,

c) az Ör. módosításáról szóló 19/2006. (IV.27.) önkormányzati rendelet.