Gyöngyös Város Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2000. (IX.20.) önkormányzati rendelete

a közterületek rendeltetéstől eltérő használatáról

Hatályos: 2000. 09. 20- 2016. 12. 15

Gyöngyös Város Önkormányzat Képviselő-testületének

25/2000. (IX.20.) önkormányzati rendelete

a közterületek rendeltetéstől eltérő használatáról

Gyöngyös Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54. § (5) bekezdésében és a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 37. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, továbbá a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet célja, hatálya

1. §

(1) A rendelet célja azoknak a helyi szabályoknak a megállapítása, amelyek - városképi, közlekedésbiztonsági és vagyongazdálkodási szempontok, valamint a rendezvények megtartásával[1] kapcsolatos követelmények figyelembevételével - meghatározzák a közterület eredeti funkciójától eltérő használatát, a közterület-használati díj mértékét, fizetésének módját.

(2) A rendelet hatálya kiterjed Gyöngyös város közigazgatási területén az Önkormányzat tulajdonában lévő valamennyi közterületre, illetve az egyéb ingatlanoknak a közhasználat céljára átadott területrészére - az erről szóló külön szerződésben foglaltak keretei között -, az azt használó természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre. A rendelet hatálya nem terjed ki az Önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanon üzemeltetett piacokra.[2]

(3) A reklámhordozók és hirdetmények elhelyezésének, közzétételének szabályozásáról és engedélyezéséről külön rendelet rendelkezik.[3]

Értelmező rendelkezések

2. §

E rendelet alkalmazásában:

(1)    …………..[4].

(2)[5] Közterület: közhasználatra szolgáló minden önkormányzati tulajdonban álló földrészlet, amelyet az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván, illetve az olyan ingatlan, melyet más jogszabály közterületnek minősít.

(3) Közterület rendeltetése különösen: a közlekedés biztosítása (utak, terek), a pihenő- és emlékhelyek kialakítása (parkok, köztéri szobrok, stb.), a közművek, köztárgyak, közcélú vezetékek és berendezések elhelyezése.

(4) Üzemeltető: a jármű forgalmi engedélyébe bejegyzett tulajdonos, továbbá a tulajdonos bejegyzéséig az érvényes adásvételi szerződés szerinti vevő, illetőleg - a jármű e rendelet szerinti értékesítése kivételével - a jármű forgalmi engedélyébe bejegyzett üzembentartó vagy az, aki a járművet egyéb jogcímen használja.

(5) Üzemképtelen jármű:

  • az érvényes hatósági engedéllyel vagy jelzéssel nem rendelkező jármű, amely egyébként a közúti forgalomban csak ilyen engedéllyel és jelzéssel vehet részt;
  • baleset folytán megsérült és elhagyott jármű;
  • műszaki állapotánál fogva közúti közlekedésre alkalmatlan roncs vagy sérült jármű;[6]

(6) Városközpont: Koháry u. - Kossuth Lajos u. - Szent Bertalan u. - Eszperantó u. - Batthyány tér - Puskin u. - Alkotmány utcák és az ezekről nyíló ingatlanok által határolt terület.

(7) Zöldterület: az állandóan növényzettel fedett vagy nem szilárd burkolattal ellátott  közterület (közkert, közpark, játszótér, útmenti fasor, virágoskert, füvesített terület, stb.).

(8) Műtárgy: mindazon építmény, ami nem minősül épületnek és épület funkciót jellemzően nem tartalmaz (pl. út, híd, torony, távközlés műsorszórás műszaki létesítményei, gáz-, folyadék-, ömlesztett anyag tárolására szolgáló és nyomvonalas műszaki alkotások).

(9) Játszótér: az a külső vagy belső tér, amelyet játszótéri eszközök elhelyezésére (telepítésére), illetve azok használatára létesítettek, függetlenül attól, hogy a létesítés építésügyi hatósági engedély hatálya alá tartozik-e vagy sem; [7]

(10) A játszótér területi határa:

    a.) abban az esetben, ha az be van kerítve, a kerítés által határolt terület,

    b.) abban az esetben, ha az nincs bekerítve, a játszószerek, és a játszótéri eszközök talajjal érintkező szerkezetei által határolt és táblával jelölt terület, öt méteres biztonsági sávval növelve. [8]

(11) Játszótéri eszköz: játszótéren elhelyezett eszköz vagy építmény, ideértve annak szerkezeti elemeit is, amelyet gyermekek játék céljára egyedül vagy csoportosan használnak. [9]   (A (9)-(11) bekezdések 2009. április 1. napján lépnek hatályba)

(12)[10] Turisztikailag kiemelt közterület: a Városközpont, továbbá Mátrafüred, Mátraháza, Sástó, Kékestető, Farkasmály településrészek belterületi ingatlanai, valamint a műemléki védelem, vagy helyi védelem alatt álló ingatlanok és az azokkal szomszédos közterületek.

Az eltérő használat általános szabályai

3. §

(1) A közterületet rendeltetéstől eltérően használni csak a tulajdonossal megkötött megállapodásban foglaltak szerint és az abban meghatározott használati díj megfizetése ellenében lehet.

(2) Az alábbi esetekben - a közterület eltérő használatához - a tulajdonossal megállapodást kell kötni, használati díjfizetési kötelezettség nélkül:

a.) a köztisztasággal kapcsolatos építmények és berendezések elhelyezése;

b.) köztárgyak elhelyezése;

c.) közművek, közcélú vezetékek létesítése, ha a létesítés időtartama a 30 napot nem haladja meg,

d.) ha az engedélyes az önkormányzattal kötött megállapodás alapján, az önkormányzat illetékességi területén a Képviselő-testület által jóváhagyott infrastrukturális beruházást hajt végre. A megállapodásban a közterület-használati díj mellőzéséről rendelkezni kell.

e.) nem önkormányzat által létesített park, pihenőkert, konyhakert létesítése esetén[11]

(3) Az eltérő használat ellenére nem kell közterület-használati megállapodást kötni az alábbi esetekben:

  1.  tüzelő vagy egyéb anyag, dolog, tárgy (pl. költözködésnél bútor, stb.) közterületen történő tárolásához, rakodáshoz, ha annak időtartama a 24 órát nem haladja meg; építőanyagok, építéshez szükséges szerkezetek 24 óránál rövidebb időtartamra való elhelyezéséhez, illetve lerakásához, ha a tevékenység a forgalmat, közlekedést nem zavarja

b.) a városközpont kivételével közmű- és közcélú vezetékek (elektromos energia, távfűtés, víz, gáz, szennyvíz, távközlési alépítmény, stb.) üzemzavar-elhárítása esetén öt munkanapot meg nem haladó igénybevételnél.

4. §

(1) A közterületet rendeltetéstől eltérően csak úgy szabad használni, hogy az a szomszédos területek rendeltetésszerű használatát ne zavarja.

(2) Az eltérő használat során a közterületen elhelyezett szerkezetek, tárgyak, anyagok karbantartásáról a használó folyamatosan köteles gondoskodni.

(3) A jogosult köteles a közterület-használati megállapodást a helyszínen tartani és a hatóság, valamint a Közterület-felügyelet ellenőrzése esetén kérésre felmutatni.

(4) A közterületet közterület-használati megállapodás nélkül használó a megállapodás nélküli eltérő használat időtartamára pótdíjat köteles fizetni.[12]

(5) A pótdíj összege az egyébként fizetendő díj ötszöröse, díjmentes közterület-használat esetén 50.- Ft/m2/nap.

(6) A közterület-használati megállapodásban foglalt jogok másra nem ruházhatók át.

(7) Jogosult a közterület rendjéért, biztonságáért felelősséggel tartozik mindaddig, amíg a helyreállított közterületet a tulajdonos megbízottja át nem veszi.

(8) A közterület-használat közérdekből bármikor megszüntethető elhelyezési és kártalanítási kötelezettség nélkül, időarányos használati díj visszafizetése mellett.

A közterület eltérő használatára vonatkozó igénybejelentés tartalma

5. §

  1. A közterület eltérő használatára vonatkozó igényt – legalább 15 nappal a használatot megelőzően – a Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Igazgatóságához kell benyújtani.[13]

(2) Az igénybejelentésnek tartalmaznia kell:

a.)   az igénybejelentő  magánszemély személyi azonosító adatait, állandó lakó- (telep-) helyének címét, egyéb kérelmező esetén a cégre, szervezetre vonatkozó adatokat,

b.)   a közterület-használat célját és időtartamát,

c.)   a közterület-használat helyének, a használat során elfoglalt terület nagyságának pontos meghatározását,

d.)   a közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító okirat másolatát.

(3) Az igénybejelentéshez az igazgatóság felhívására mellékelni kell:

a.)   1:500 méretarányú helyszínrajzot, a KKN egyesített közműalapjának felhasználásával, a kérelemben szereplő terület helyének és méreteinek pontos megjelölésével,

b.)   az elhelyezni kívánt berendezés terveit olyan méretarányban, amely a részleteket is egyértelműen ábrázolja (betűforma, illetve felirat egységes megjelenése, színek megjelölése),

c.)   amennyiben a közterület-használat a közúti forgalmat befolyásolja, az út kezelőjének hozzájárulását,

d.)   idény jellegű árus és alkalmi árusítás esetén a mobil árusító eszköz megjelenését ábrázoló tervet vagy fényképet,

e.)   vásár, mutatványos tevékenység, egyéb kulturális, sport, politikai célú rendezvény esetén a terület takarítására vonatkozó megrendelés szerződés-másolatát vagy a rendező szerv nyilatkozatát,

f.)   kezelői-, szakhatósági-, közmű-hozzájárulást, nyilatkozatot,

g.)   a kérelmező nyilatkozatát arról, hogy a közterületi tevékenység során keletkező hulladékot a Hgt. előírásai alapján gyűjti, illetve ártalmatlanítja. A kérelemhez mellékelni kell a hulladék-ártalmatlanítás dokumentálását.[14]

(4) A közterület eltérő használatára vonatkozó igénybejelentésre 30 napon belül nyilatkozni kell. Amennyiben a közterület-használat a 30 napot meghaladja, a nyilatkozattétel határideje 60 napra módosul.

A közterület-használati megállapodás megkötése, felmondása

6. §

(1)[15] ,[16]

a) A közterület eltérő használatára vonatkozó megállapodást – a 13. § (8), (9) bekezdésekben foglaltak kivételével – Gyöngyös Város Polgármestere vagy az általa megbízott jogosult megkötni.

b) A 13. § (8), (9) bekezdésekben foglaltak esetében a hatáskört a Képviselő-testület Településfejlesztési, Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Bizottság gyakorolja.

c) Sport és kulturális rendezvények esetén a díj megfizetése alól a Polgármester  részben vagy egészben felmentést adhat.

(2) Közterület-használati megállapodásnak tartalmaznia kell a közterület helyreállítására, az esetleg okozott kár megtérítésére és garancia vállalására irányuló kötelezettséget.[17]

(2a)[18] , [19]

(3) A közterület-használati megállapodás határozott időre köthető. A határozott időre szóló közterület-használat legrövidebb tartama egy nap.[20]

(4) Ha a megállapodást felmondják vagy érvényét veszti, kérelmező saját költségén köteles az eredeti állapotot - minden kártalanítási igény nélkül - helyreállítani.

Pénzügyi letét

6/A. § [21], [22]

                                                           … … … … … …

Az eltérő használat díjai

7. §

(1) A közterület rendeltetéstől eltérő használatáért, valamint közutak, járdák nem közlekedési célú igénybevételéért a rendelet 1. számú mellékletében meghatározott díjat kell fizetni. A közterület-használat díját az építési engedély-köteles létesítmények kivételével egyösszegben, előre kell megfizetni. Az építési engedélyhez kötött közterület-használat esetén a díjat évenként egyösszegben, előre kell megfizetni.

(2) A létesítménnyel elfoglalt közterület nagyságának meghatározásánál a létesítmény alapterületét és a használathoz szükséges csatlakozó terület mértékét kell figyelembe venni.

(3) A létesítmény nélküli utcai árusítással elfoglalt közterület a fizetendő díj szempontjából minimum 2 m2-nek tekintendő.

(4)[23]

Fizető parkolók

8. §

9. §

Közterületi árusítás, szeszesital-árusítás és -fogyasztás

10. §

(1) Alkalmi közterületi árusításra évente legfeljebb 1 hónapra köthető megállapodás. Vendéglátási céllal elhelyezett építmény, vagy más műszaki alkotás elhelyezésére irányuló kérelem esetén a megállapodás a kérelemben foglalt időtartamra, de legfeljebb 2 évre köthető, mely évente további 1 évre meghosszabbítható.[24] ,[25]

(2) Tilos a közterületen szeszesital árusítása és fogyasztása. Ez alól kivételt képez a kormányrendeletben vendéglátó üzletként meghatározott értékesítőhelyen, vendéglátóipari előkertben, továbbá rendezvények alkalmával az erre vonatkozó engedély birtokában történő szeszesital-árusítás és -fogyasztás.

(3) ……….Tilos mezőgazdasági idényjellegű termékek (dinnye, burgonya, hagyma, stb.) közterületen történő árusítása.[26]

(4) A vendéglátási céllal elhelyezett építmény vagy más műszaki alkotás műszaki állapotát a Városüzemeltetési Igazgatóság évente április 01-ig felülvizsgálja, és ha az nem felel eredeti funkciójának, műszaki állapota avult, balesetveszélyes, vagy az engedélyezetthez képest eltérő módon használja a közterület, a Polgármester felszólítja a vendéglátóhely üzemeltetőjét, illetve az építmény, vagy más műszaki alkotás tulajdonosát a 253/1997 (XII.30.) számú kormányrendelet (OTÉK) 1. sz. melléklet 30. pontja szerinti felújítási munkák, vagy az engedélyezett műszaki tartalomnak megfelelő átalakítási munkák azonnali elvégzésére. Ennek elmulasztása esetén a megállapodás azonnali hatállyal felmondható.[27]

(5) A vendéglátási céllal elhelyezett építmény vagy más műszaki alkotás létesítésére irányuló közterület-használati megállapodásban a közterület-használati díj fizetése tekintetében nem adható mentesség, a közterület-használati díjat a megállapodás aláírásakor az engedélyezett közterület-használati időszakra vonatkozóan előre kell megfizetni. Az 1 évnél hosszabb időtartamra kötött megállapodások esetében a közterület-használati díjat évente előre kell megfizetni. A Polgármester a díj részletekben történő megfizetését engedélyezheti.[28]

Reklámok elhelyezése

11. §[29]

(1) …………………..  

(2) …………………... 

(3) …………………...

(4) …………………...

Közterületen tartandó rendezvények rendje, rendezési feltételei és követelményei

12. §

(1) Közterületen rendezvény megtartására csak abban az esetben köthető megállapodás, ha az igénybejelentésben megjelölésre kerül a rendező személye, aki a rendezvény egészéért teljes felelősséggel tartozik és csatolják a rendezvény szervezésére jogosító okirat másolatát.

(2) A rendezvény megtartásához szükséges szakhatósági (Rendőrség, Tűzoltóság, ÁNTSZ, Útkezelő, stb.) engedélyek vagy hozzájárulások beszerzése a rendező feladata. Eltérő használatra megállapodás csak ezek megszerzése és bemutatása után köthető.

(3) A rendezvény teljes ideje alatt és az azt meghaladó egy órában a rendezők kötelesek biztosítani a rend betartását és a rendezvény helyszínéről történő kulturált elvonulást.

(4) A rendezvény területének folyamatos tisztántartásáról a rendező köteles gondoskodni megfelelő számú szeméttároló kihelyezésével, állandó ürítésével. Az igénybe vett területet és az elvonuló útvonalakat - a rendezvényt követő nap 6.00 óráig - az eredeti rendeltetésnek megfelelő állapotba kell visszaállítani.

(5) A rendezvény ideje alatt az illemhelyek üzemeltetését a rendezőnek kell biztosítania.

(6) A Fő téri rendezvények esetén a jogosultnak csak mérőhellyel ellátott közterületi közműcsatlakozást szabad igénybe venni.

(7) A Fő tér rendeltetéstől eltérő használatára vonatkozó megállapodás megkötése során a Gyöngyösi Felsővárosi Szent Bertalan Plébánia és Gyöngyös Város Önkormányzata között 2000. június 6-án kelt együttműködési megállapodásban foglaltakat be kell tartani.

(8) Hangosító berendezés használata 22 óra után tilos, kivéve a Fő téri helyszínt, ahol pénteki és szombati napokon 23 óra után tilos a hangosító berendezés használata.

A Fő tér forgalmi rendje és közterület-használata

12/A. §

(1) …

  1. ….[30],[31]
  2. ...
  3. A Képviselőtestület által jóváhagyott éves rendezvényterv kivételével, vendéglátó tevékenység 8 órától 22 óráig folytatható.

  1. Az időszakosan kitelepült, WC-vel nem rendelkező vendéglátó üzletek kötelesek gondoskodni WC használat lehetőségéről, teljes nyitvatartási idejük alatt.

  1. …..[32]

  1. …..[33]

Filmforgatási célú közterület-használat[34]

12/B. §

  1. A filmforgatási célú közterület-használatra vonatkozó hatósági szerződés jóváhagyásáról vagy a jóváhagyás megtagadásáról, a kérelmezővel tartott egyeztetés eredményének jóváhagyásáról átruházott hatáskörben a Polgármester dönt.

  1. A filmforgatási célú közterület-használati díj mértéke a mozgóképről szóló törvény 3. mellékletének 6. és 7. pontjában meghatározott díjtétel.

  1. A filmforgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, továbbá a rendkívüli természeti események esetén a közterület-használati engedélyt olyan időtartammal kell meghosszabbítani, és a közterület-használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozva volt. A közterület-használatot ilyen esetben az akadály elhárulása után azonnal, természeti esemény esetén az esetleges kárelhárítást és helyreállítást követően 24 órán belül újra biztosítani kell.

  1. A filmforgatás célú közterület-használat során a szomszédos lakóingatlanok megközelítését a közterület-használó a közúti közlekedésről szóló törvény előírásai szerint köteles biztosítani.

  1. Amennyiben a közterület filmforgatási célú igénybevétele közutat is érint a kérelmezőnek az illetékes közút kezelőjének hozzájárulását is be kell szerezni.

Zöldterületek használata

13. §

(1) A zöldterületek, azok építményei, berendezései és felszerelései csak állaguk rongálását elkerülve használhatók.

(2) Gyalogosan vagy járművel közlekedni, parkolni csak a zöldterület arra kijelölt részein szabad.

(3) Zöldterületek rendeltetéstől eltérő használata esetén a jogosult köteles a növényzet védelméről és helyreállításáról gondoskodni.

(4) Nem köthető megállapodás a zöldterületek megbontására az ültetést követő ötödik naptári év végéig. Ez a tilalom nem vonatkozik az üzemzavart vagy veszélyt elhárító munkálatokra, valamint a csak fűvel beültetett zöldterületre.

(5) Ha a rendeltetéstől eltérő használat következtében a növényzet, építmény, berendezés vagy felszerelések megsemmisülése várható, a jogosult köteles saját költségén

a.) a növényzet előzetes áttelepítéséről vagy azonos értékű növényzettel történő pótlásról gondoskodni,

b.) az építmények, berendezések és felszerelések ellenértékének vagy azok áttelepítésének költségeit az Önkormányzat Környezetvédelmi Alapjába befizetni.

(6) Amennyiben a növényzet pótlását előírni nem lehet, illetve jogosult azt nem vállalja, úgy a pótlás költségét köteles az Önkormányzat Környezetvédelmi Alapjába befizetni.

(7) Zöldterületen gépjármű parkolót létesíteni rendezési terv, parkoló-fejlesztési terv,[35] ennek hiányában a Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság döntése alapján, közútkezelői hozzájárulás birtokában lehet.

(8) A lakóingatlanok tulajdonosaival (társasházakkal) – határozatlan időtartamra szóló – közterület-használati megállapodás köthető azon park, díszkert és zöldterület megnevezésű közterületrészek vonatkozásában, amelyek az adott lakóingatlannal szomszédosan helyezkednek el, s a közösség által ténylegesen nem vagy csak korlátozottan használhatók. Ezen esetekben közterület-használati díj nem kerül megállapításra, azonban az ingatlan-tulajdonosoknak (társasházaknak) saját költségükre vállalniuk kell ezen elkülönített közterületrészek fenntartását.[36]

(9) A (8) bekezdés szerinti tulajdonosok kötelesek az érintett területet tisztán tartani, síkosság-mentesíteni, karbantartani, a növényzetet ápolni (továbbiakban: fenntartási kötelezettség). [37]

(10) A (8) bekezdés szerinti megállapodást bármelyik fél felmondhatja azzal, hogy az Önkormányzat felmondása esetén a használót kártalanítás nem illeti meg, ezt a kötendő megállapodásban rögzíteni kell. A felmondási idő 30 nap.[38]

Járművek tárolása közterületen

14. § [39]

Játszóterek használata

                                                           14. § [40]   (2009. április 1. napján lép hatályba)

(1) Tilos a játszótereken dohányozni.

(2) Tilos a játszótéri eszközök használata

      - november 1-től február utolsó napjáig          20 órától 6 óráig,

      - március 1-től október 31-ig                          21 órától 6 óráig.

(3) Tilos a játszótérre a kedvtelésből tartott állatot – a látássérült személyt közlekedésében segítő vakvezető kutya kivételével – bevinni.

A közterület-használat ellenőrzése

15. §

(1) A közterület-használat ellenőrzését a Közterület-felügyelet látja el.

(2) Közterület eltérő használatára kötött megállapodás hiányában a Közterület-felügyelet köteles a használat feltételeit megszüntetni (Pl.: elektromos ellátás), a  megállapodásban kikötött feltételektől eltérő használat esetén pedig a közterület-használati megállapodás felbontását kezdeményezni.[41]

(3) ...[42], [43]

(4) ...[44], [45]

(5) ...[46], [47]

(6) ...[48], [49]

Szabálysértési rendelkezések

16. §[50] , [51]

………………….

Zárórendelkezések

17. §

(1) Jelen rendelet kihirdetése napján lép hatályba. Kihirdetéséről Gyöngyös Város Jegyzője gondoskodik.

(2) Ezzel egyidőben hatályát veszti Gyöngyös Város Képviselőtestületének a közterület használatáról szóló 13/1994. (VI.30.) KT. számú, valamint az azt módosító 5/1995. (III.2.), 21/1995. (VI.1.), 6/1996. (II.22.), 41/1999. (XI.22.), 10/2000. (III.28.) és 16/2000. (V.22.) KT. számú rendelet.

(3) E rendelet hatálybalépésének napján fennálló, határozatlan időre szóló vagy visszavonásig érvényes közterület-használat 2003. december 31-ét követően kártalanítás nélkül megszüntethető.

(4) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 12/1999. (IV.19.) KT. számú rendelet 2. számú mellékletében a Polgármesterre átruházott hatáskörök felsorolása az alábbival egészül ki:

- a közterület-használati megállapodások megkötése.

Gyöngyös, 2000. szeptember 20.

                    

   Szabó Gyula sk.                                  Dr. Kömlei Károly sk.

                          Polgármester                                                    jegyző

A Képviselő-testület a 25/2000.(IX.20.)KT. számú rendeletet 2000. szeptember 14-i ülésén fogadta el, a rendelet 2000. szeptember 20-án lépett hatályba.

A 37/2000.(XII.18.)KT. számú rendelet (a 12/A.§ beiktatása) 2000. december 18-án lépett hatályba, egyidejűleg a Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság 1/2000.(IX.12.) TKB. Számú határozata hatályát vesztette.

A 44/2001.(XII.17.)KT. számú rendelet 2002. január 1-jén lép hatályba.

Az 5/2002.(II.18.)KT. számú rendelet 2002. február 18-án lép hatályba.

A 18/2002.(V.27.)KT. számú rendelet 2002. május 27-én lép hatályba, a 12/A. § (6) bekezdése kivételével, mely a Fő téri tömbbelső útjainak forgalomba helyezésével egyidőben lép hatályba.

A 23/2002.(VII.19.)KT. számú rendelet 2002. július 19-én lép hatályba, a 2. sz mel-. Léklet 1.) pontjának új 1.17. pontja kivételével, mely 2003. január 1-jén lép hatályba.

A 42/2002.(XII.16.)KT. számú rendelet 2003. január 1-jén lép hatályba.

A 24/2003.(VI.1.)KT. számú rendelet 2003. június 1-jén lép hatályba.

A 28/2003.(VII.2.)KT. számú rendelet kihirdetése napján lép hatályba, a rendelet 3., 4. és 6. §-ok kivételével, melyek hatálybalépésének időpontja 2004. január 1.

A 41/2003.(XI.26.)KT. számú rendelet kihirdetése napján lép hatályba. A Rendelet 2. sz. melléklete 2. pontjában szereplő díjtételeket 2004. január 1-től kell alkalmazni.

A 10/2004.(II.16.)KT. számú rendelet kihirdetése napján lép hatályba. A Rendelet 1. sz. melléklete II. pontjában foglalt parkoló férőhely hozzájárulás mértékének változása 2004. március 15. után indított eljárásokban alkalmazandó.

A 27/2004.(IV.26.)KT. számú rendelet kihirdetése napján lép hatályba. A parkolókról szóló rendelet kihirdetésével hatályát veszti a Közterületek rendeltetéstől eltérő használatáról szóló rendelet 8. §-a, 9. §-a, 12/A. §-ának (1)-(8) bekezdése, a 14. §-a, az 1. sz. melléklet II. pontja és a 2. sz. melléklete.

A 41/2004.(X.1.)KT. számú rendelet kihirdetése napján lép hatályba. (A 13. § (7) bekezdésének beiktatása)

A 45/2005.(X.24.)KT. számú rendelet kihirdetése napján lép hatályba. (A reklámhordozók és hirdetmények elhelyezésének, közzétételének szabályozásáról….)

Az 59/2005.(XII.19.)KT. számú rendelet kihirdetése napján lép hatályba. (A 16. § (1) bekezdésének, a szabálysértési tényállásoknak a módosítása)

A 36/2006.(IX.11.)KT. számú rendelet kihirdetése napján lép hatályba. (SZMSZ  módosítása)

Az 51/2006.(XII.18.)KT. számú rendelet 2007. január 1. napján lép hatályba.

A 9/2008.(IV.21.)KT. számú rendelet 2008. május 1. napján lép hatályba.

A 26/2008.(X.21.)KT. számú rendelet 2008. november 1. napján lép hatályba.

A 32/2008.(XI.25.)KT. számú rendelet 2009. április 1. napján lép hatályba.

A 28/2009.(X.26.)KT. számú rendelet 2009. október 26-án lép hatályba.

A 34/2009.(XII.14.)KT. számú rendelet 2010. január 1-én lép hatályba.

A 16/2011.(IV.26.) önkormányzati rendelet 2011. május 1-én lép hatályba.

A 10/2012.(III.30.) önkormányzati rendelet 2012. április 15-én lép hatályba.

A 26/2012.(X.12.) önkormányzati rendelet 2012. október 15-én lép hatályba.

A Kúria Önkormányzati Tanácsának Köf. 5074/2012/6. számú határozata 2013.február 13-án lép hatályba.

A 14/2013. (VII.12.) önkormányzati rendelet 2013. július 13-án lép hatályba.

1. sz. melléklet                Hatályos 2005.10. 25.-től-2006.12.31.-éig

A közterület-használati ÉS A KÖZÚT-IGÉNYBEVÉTELI díjak mértéke

I.

(városközpont)

II.

(egyéb közterület)

1.)

Építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag törmelék elhelyezése esetén

30 Ft/m2/nap

20 Ft/m2/nap

2.)

Kereskedelem, vendéglátás

  1. közterületi ideiglenes építmény (pavilon)
  2. üzlet előtti közterület-használat

  1. egyéb közterület-használat

10 Ft/m2/nap

20 Ft/m2/nap,

de min. 1.500 Ft/nap

25 Ft/m2/nap,

de min. 2.000 Ft/nap

5 Ft/m2/nap

15 Ft/m2/nap,

de min. 1.000 Ft/nap

15 Ft/m2/nap,

de min. 1.000 Ft/nap

3.)

………………..

…………….

……………[52]

4.)

Sport, kulturális rendezvény

A díj fizetése alól – részben vagy egészben – felmentés adható

15 Ft/m2/nap

10 Ft/m2/nap

5.)

Mutatványos, reklám célú bemutató, egyéb

15 Ft/m2/nap

de minimum

5.000 Ft/nap

10 Ft/m2/nap

de minimum

5.000 Ft/nap

6.)

Taxi, gépkocsiként

10.000 Ft/év/gk

10.000 Ft/év/gk


                                                       1. sz. melléklet         Hatályos 2007. január 1-étől[53]

A közterület-használati  ÉS

A  KÖZÚT-IGÉNYBE VÉTELI  díjak  mértéke

Sor-szám

Közterület-használat célja

I.

(városközpont)

II.

(egyéb közterület)

1.)

Építési munkával kapcsolatos igénybevétel (állvány, építőanyag, törmelék, stb.)

33 Ft/m2/nap

22 Ft/m2/nap

2.)

Kereskedelem, vendéglátás

a.)közterületi ideigl. építm. (pavilon)

b.)üzlet előtti közterület-használat

c.)egyéb közterület-használat

11 Ft/m2/nap

22 Ft/m2/nap,

de min.1.650 Ft/nap

50 Ft/m2/nap,

de min. 5.000 Ft/nap

6 Ft/m2/nap

17 Ft/m2/nap,

de min.1.100 Ft/nap

17 Ft/m2/nap,

de min.1.100 Ft/nap

3.)

Sport, kulturális rendezvény

A díj fizetése alól – részben vagy egészben – felmentés adható

17 Ft/m2/nap

11 Ft/m2/nap

4.)

Mutatványos, reklám célú bemutató, egyéb

30 Ft/m2/nap

de minimum

10.000 Ft/nap

11 Ft/m2/nap

de minimum

5.500 Ft/nap

5.)

Taxi gépkocsinként

20.000 Ft/év/gk

11.000 Ft/év/gk

                                  1. sz. melléklet              Hatályos 2008. május 1-étől

A közterület-használati  ÉS

A  KÖZÚT-IGÉNYBE VÉTELI  díjak  mértéke

Sor-szám

Közterület-használat célja

I.

(városközpont)

II.

(egyéb közterület)

1.)

Építési munkával kapcsolatos igénybevétel (állvány, építőanyag, törmelék, stb.)

33 Ft/m2/nap

22 Ft/m2/nap

2.)

Kereskedelem, vendéglátás

a.)közterületi ideigl. építm. (pavilon)

b.)üzlet előtti közterület-használat

c.)egyéb közterület-használat

11 Ft/m2/nap

22 Ft/m2/nap,

de min.1.650 Ft/nap

50 Ft/m2/nap,

de min. 5.000 Ft/nap

6 Ft/m2/nap

17 Ft/m2/nap,

de min.1.100 Ft/nap

17 Ft/m2/nap,

de min.1.100 Ft/nap

3.)

Sport, kulturális rendezvény

A díj fizetése alól – részben vagy egészben – felmentés adható

17 Ft/m2/nap

11 Ft/m2/nap

4.)

Mutatványos, reklám célú bemutató, egyéb

30 Ft/m2/nap

de minimum

10.000 Ft/nap

11 Ft/m2/nap

de minimum

5.500 Ft/nap

5.)

Taxi gépkocsinként

20.000 Ft/év/gk

11.000 Ft/év/gk

6.)[54]

Üzemképtelen jármű tárolása

a.) motorkerékpár, motorkerékpár pót-

   kocsija

100 Ft/nap

      de minimum 2.000 Ft

80 Ft/nap

de minimum 2.000 Ft

  b.) személygépjármű, személygépjármű

     pótkocsija, gépjármű 2,5 t összsúlyig

200 Ft/nap

de minimum 5.000 Ft

160 Ft/nap

de minimum 5.000 Ft

c.) egyéb jármű 2,5 t összsúly fölött, ill.

    vontató, lassú jármű v. ezek pótkocsija

800 Ft/nap

de minimum 10.000 Ft

600 Ft/nap

de minimum 10.000 Ft

7.)[55]

szelektív hulladékgyűjtő sziget, települési szilárd hulladék átadóhely

díjmentes


                                  1. sz. melléklet              Hatályos 2011. május 1-étől

közterület-használati  ÉS

KÖZÚT IGÉNYBEVÉTELI  díjak  mértéke

Sor-szám

Közterület-használat célja

I.

(városközpont)

II.

(egyéb közterület)

1.)

Építési munkával kapcsolatos igénybevétel (állvány, építőanyag, törmelék, stb.)

a) legfeljebb 8 napig és legfeljebb 10 m2-ig

b) egyéb esetekben

díjmentes*

33 Ft/m2/nap

díjmentes*

22 Ft/m2/nap

2.)

Kereskedelem, vendéglátás

a.)10. § (1) bek. szerinti igénybevétel esetén

b.)egyéb közterület-használat

11 Ft/m2/nap

33 Ft/m2/nap

6 Ft/m2/nap

10 Ft/m2/nap

3.)

Sport, kulturális rendezvény

17 Ft/m2/nap

11 Ft/m2/nap

4.)

Mutatványos, reklám célú bemutató, egyéb

30 Ft/m2/nap

de min. 10.000 Ft/nap

11 Ft/m2/nap

de min. 5.000 Ft/nap

5.)

Taxi gépkocsinként

20.000 Ft/év/gk

11.000 Ft/év/gk

6.)

Üzemképtelen jármű tárolása

a.) motorkerékpár, motorkerékpár pótkocsija

100 Ft/nap

   de min.  2.000 Ft

80 Ft/nap

de min. 2.000 Ft

b.) személygépjármű, személygépjármű pótkocsija, gépjármű 2,5 t összsúlyig

200 Ft/nap

de min. 5.000 Ft

160 Ft/nap

de min. 5.000 Ft

c.) egyéb jármű 2,5 t összsúly fölött, ill. vontató, lassú jármű v. ezek pótkocsija

800 Ft/nap

de min. 10.000 Ft

600 Ft/nap

de min. 10.000 Ft

7.)

Szelektív hulladékgyűjtő sziget, települési szilárd hulladék átadóhely

díjmentes

* Bejelentési kötelezettség terhe mellett.                                                                                                                                       

 

[1] Módosította a 45/2005.(X.24.)KT. sz. rendelet

[2] Az utolsó mondatot beiktatta az 51/2006.(XII.18.)KT. sz. rendelet

[3] Beiktatta a 45/2005. (X.24.)KT.  sz. rendelet

[4] Törölte a 45/2005.(X.24.)KT. sz. rendelet

[5] Módosította a 14/2013. (VII.12.) önkormányzati rendelet.

[6] Módosította a 9/2008.(IV. 21.)KT. sz. rendelet

[7] Beiktatta a 32/2008.(XI.25.)KT. számú rendelet

[8] Beiktatta a 32/2008.(XI.25.)KT. számú rendelet

[9] Beiktatta a 32/2008.(XI.25.)KT. számú rendelet

[10] Beiktatta a 14/2013. (VII.12.) önkormányzati rendelet.

[11] Beiktatta az 51/2006.(XII.18.)KT. sz. rendelet

[12] Módosította a 26/2008.(X.21.)KT. számú rendelet

[13] Módosította a 26/2008.(X.21.)KT. számú rendelet

[14] Beiktatta a 34/2009.(XII.14.)KT. számú rendelet

[15] Módosította a 26/2008.(X.21.)KT. számú rendelet

[16] Módosította a 16/2011.(IV.26.) önkormányzati rendelet.

[17] Módosította a 26/2012.(X.12.) önkormányzati rendelet.

[18] Beiktatta a 26/2012.(X.12.) önkormányzati rendelet.

[19] Hatályon kívül helyezte a Kúria Önkormányzati Tanácsának Köf. 5074/2012/6. számú határozata.

[20] Módosította a 16/2011.(IV.26.) önkormányzati rendelet.

[21] Beiktatta a 26/2008.(X.21.)KT. számú rendelet

[22] Hatályon kívül helyezte a 26/2012.(X.12.) önkormányzati rendelet.

[23] Törölte a 45/2005.(X.24.)KT. sz. rendelet

[24] Módosította a 26/2008.(X.21.)KT. számú rendelet

[25] Módosította a 16/2011.(IV.26.) önkormányzati rendelet.

[26] Módosította az 51/2006.(XII.18.)KT. sz. rendelet

[27] Beiktatta a 16/2011.(IV.26.) önkormányzati rendelet.

[28] Beiktatta a 16/2011.(IV:26.) önkormányzati rendelet.

[29]  Törölte a 45/2005.(X.24.)KT. sz. rendelet

[30] Módosította az 51/2006.(XII.18.)KT. sz. rendelet

[31] Törölte a 16/2011.(IV.26.) önkormányzati rendelet

[32] Törölte a 16/2011.(IV.26.) önkormányzati rendelet.

[33] Törölte a 16/2011.(IV.26.) önkormányzati rendelet.

[34] Beiktatta a 14/2013. (VII.12.) önkormányzati rendelet.

[35] Beiktatta a 36/2006.(IX.11.)KT. sz. rendelet

[36] Beiktatta a 26/2008.(X.21.)KT. számú rendelet

[37] Beiktatta a 26/2008.(X.21.)KT. számú rendelet

[38] Beiktatta a 26/2008.(X.21.)KT. számú rendelet

[39] Törölte a parkolásról szóló 27/2004.(IV.26.)KT. sz. rendelet

[40] Beiktatta a 32/2008.(XI.25.)KT. számú rendelet

[41] Módosította a 26/2008.(X.21.)KT. számú rendelet

[42] Módosította a 9/2008. (IV.21.)KT. sz. rendelet

[43] Hatályon kívül helyezte a 28/2009.(X.26.)KT. számú rendelet

[44] Beiktatta a 9/2008.(IV.21.)KT. sz. rendelet

[45] Hatályon kívül helyezte a 28/2009.(X.26.)KT. számú rendelet

[46] Beiktatta a 9/2008.(IV.21.)KT. sz. rendelet

[47] Hatályon kívül helyezte a 28/2009.(X.26.)KT. számú rendelet

[48] Beiktatta a 9/2008.(IV.21.)KT. sz. rendelet

[49] Hatályon kívül helyezte a 28/2009.(X.26.)KT. számú rendelet

[50] Módosította a 45/2005.(X.24.) KT. sz. rendelet

[51] Hatályon kívül helyezte a 10/2012.(III.30.) önkormányzati rendelet.

[52] Törölte a 45/2005.(X.24.)KT. sz. rendelet

[53] Módosította a 9/2008.(IV. 21.) KT. sz. rendelet

[54] Beiktatta a 9/2008.(IV.21.)KT. sz. rendelet

[55] Beiktatta a 34/2009.(XII.14)KT. sz. rendelet