Gyöngyös Város Önkormányzata Képviselő-testületének 29/2020. (IX.25.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 5/2017.(II.24.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 09. 26- 2020. 09. 26

Gyöngyös Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:


1. §


Gyöngyös Városi Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 5/2017. (II.24.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: R.) 2. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: 


„2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed az Önkormányzat illetékességi területén a közművelődési tevékenység megvalósításában résztvevőkre, a közösségi színterek, közművelődési intézmények fenntartóira, működtetőire és alkalmazottaira, valamint a közművelődési alapszolgáltatásokat igénybe vevőkre.”  


2. §


A R. 3. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: 


„3. § (1) Az Önkormányzat a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 76. § (3) bekezdése szerinti közművelődési alapszolgáltatások közül a következők ellátásáról gondoskodik:

  1. ) a művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenysége végzésének helyszín biztosítása,
  2. ) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása,
  3. ) az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység támogatása, feltételeinek biztosítása,
  4. ) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése,
  5. ) a kulturális alapú gazdaságfejlesztés.”



3. §


A R. 4. §-a helyébe a következő rendelkezés lép: 

„4. § (1) Az Önkormányzat a közművelődési feladatait elsősorban a kizárólagos tulajdonában álló Gyöngyösi Kulturális Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (a továbbiakban: Gyöngyösi Kulturális Nonprofit Kft.) útján látja el közművelődési megállapodás keretében.


(2) A Gyöngyösi Kulturális Nonprofit Kft. a közművelődési feladatokat a 3200 Gyöngyös, Barátok tere 3. szám alatti, az ingatlan-nyilvántartásba gyöngyösi 1939 hrsz. alatt bejegyzett, „kivett kultúrház” megnevezésű közművelődési intézmény működtetése útján biztosítja.


(3) A (1) bekezdésben megjelölt közművelődési intézmény típusa művelődési központ.


(4) A közművelődési intézmény működtetésének szakmai feltételeinek biztosításáról a Gyöngyösi Kulturális Nonprofit Kft. köteles gondoskodni.


(5) Az Önkormányzat a közösségi színtereket a 3200 Gyöngyös, Fő tér 10. szám alatti, az ingatlan-nyilvántartásba gyöngyösi 2056 hrsz. alatt bejegyzett, „kivett üzlet, iroda és könyvtár, a 3200 Gyöngyös, Eszperantó út 6/a. szám alatti, az ingatlan-nyilvántartásba gyöngyösi 4522 hrsz. alatt bejegyzett, „kivett kultúrház”, a 3200 Gyöngyös, Fő tér 9. szám alatti, az ingatlan-nyilvántartásba gyöngyösi 4534 hrsz. alatt bejegyzett, „kivett kultúrház művelődési intézmény” és a 3200 Gyöngyös, Török Ignác utca 1. szám alatti, az ingatlan-nyilvántartásba gyöngyösi 1957 hrsz. alatt bejegyzett, „kivett kultúrház” megnevezésű ingatlanok működése útján biztosítja.


(6) Az Önkormányzat e rendeletben meghatározott közművelődési feladatok megvalósítására a törvény követelményeinek megfelelően magánszeméllyel, jogi személlyel, nem önkormányzati fenntartású intézményekkel közművelődési megállapodást köthet a törvényben meghatározottak szerint.”


4. §


A R. 5. §-a helyébe a következő rendelkezés lép: 

„5. § (1) Az Önkormányzat közművelődési feladatait ellátó szervezeteknek a feladataik színvonalasabb ellátása érdekében ki kell használniuk a pályázati lehetőségeket.


(2) Az Önkormányzat támogatja az önkormányzati közművelődési feladatok ellátásában résztvevő nem önkormányzati fenntartású intézményeket, civil szervezeteket az egyes önkormányzati támogatásokról szóló önkormányzati rendelet alapján.


(3) Az Önkormányzat a város kiemelt közművelődési nagyrendezvényeinek támogatásáról az éves költségvetési rendeletében elkülönítetten dönt.


(4) E rendelet hatálya alá tartozó, önkormányzati támogatásban részesülő szervezet köteles minden tárgyév december 1. napjáig az előző tizenkettő hónapról szóló tevékenységéről adatszolgáltatást teljesíteni a Gyöngyösi Közös Önkormányzati Hivatal Közigazgatási és Intézményirányítási Igazgatósága részére.”


5. §


A R. a következő 5/A. §-al egészül ki: 

„5/A. §. Az Önkormányzat jóváhagyja tárgyév március 1-ig a közművelődési feladatokat ellátó Gyöngyösi Kulturális Nonprofit Kft. éves munkatervét, melynek része az éves Szolgáltatási Terv.”


6. §


A R. 6. § (1) bekezdése a következő g) ponttal egészül ki: 

  „g) Önkormányzat részéről a pályázati önerő biztosítása.”


7. §


A R. 6. § a következő (2) bekezdéssel egészül ki: 

„(2) A Gyöngyösi Kulturális Nonprofit Kft.-nél ingyenesen igénybe vehető szolgáltatásokat a rendelet melléklete tartalmazza.”


8. §


A R. a következő 7/B.§ Együttműködő partnerek alcímmel egészül ki:

„7/B. § A helyi közművelődési feladatok ellátása során a helyi, regionális, országos és nemzetközi kapcsolatok érdekében az Önkormányzat

  1. ) köznevelési helyi, térségi és megyei intézménnyel, valamint oktatási intézménnyel,
  1. ) kulturális feladatot ellátó helyi, térségi és megyei civil szervezettel,
  2. ) helyi, térségi és megyei közművelődési, tudományos, művészeti, szociális, sport, egészségügyi szervezettel, alapítvánnyal, gazdálkodó szervezettel és intézménnyel,
  3. ) helyi könyvtári és muzeális intézménnyel,
  4. ) városban működő egyházakkal,
  5. ) roma és ruszin nemzetiségi önkormányzattal és nemzetiségi hagyomány ápolását végző civil szervezettel,
  6. ) turizmus és idegenforgalomi feladatot ellátó szervezettel, valamint
  7. )országos és területi szintű közművelődési szakmai szolgáltató szervezettel együttműködésre törekszik.”


9. §


(1) E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, és az azt követő napon hatályát veszti.