Gyöngyös Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2019. (I.30.) önkormányzati rendelete

a felsőoktatási tanulmányi ösztöndíj-támogatásról szóló 4/2017.(II.24.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 02. 01- 2019. 02. 01


Gyöngyös Város Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (továbbiakban: Mötv.) 13. § (1) bekezdés 15. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el. 


  1. §


Gyöngyös Város Önkormányzata Képviselő-testülete a felsőoktatási tanulmányi ösztöndíj-támogatásról szóló 4/2017. (II.24.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet) 1. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„1. §

A rendelet célja


Gyöngyös Város Önkormányzata tanulmányi ösztöndíjat (továbbiakban: ösztöndíj) alapít a felsőoktatási intézményekben tanulmányokat folytató, szociálisan rászoruló gyöngyösi fiatalok pénzügyi támogatása, továbbá a meglévő végzettséghez képest speciális szakképzést nyújtó tanulmányokat folytatók támogatása céljából, a településhez történő kötődés erősítése, a helyi munkaerőpiac szervezésének segítése, a tanulmányi költségek enyhítése érdekében.”


  1. §


A Rendelet 2. §-a az alábbi (3) bekezdéssel egészül ki:


„(3) A rendelet hatálya kiterjed továbbá a 8/A. §-ban meghatározott speciális szakképzésben részt vevőkre, az ott meghatározott külön szabályok szerint.”


  1. §


(1) A Rendelet 3. § (2) bekezdés d) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(A pályázaton részt vehet, aki)

d) a benyújtást megelőző 3 hónap átlagjövedelme alapján családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a mindenkori minimálbér összegét.”


(2) A Rendelet 3. § (3) bekezdés a) pontjában a „legalább 3,5 átlagot” szövegrész helyébe a „legalább 3,0 átlagot” szövegrész lép.


  1. §


(1) A Rendelet 4. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(1) Az ösztöndíjra vonatkozó pályázati felhívás kiírásával, elbírálásával, a speciális szakképesítés megszerzésének támogatására irányuló kérelem elbírálásával, a megállapított ösztöndíj felülvizsgálatával, valamint annak visszavonásával, visszafizetési kötelezettség előírásával, részletfizetés engedélyezésével vagy részben vagy egészben történő elengedésével kapcsolatos hatáskört átruházott hatáskörben Gyöngyös Város Önkormányzata Képviselő-testületének Jogi és Ügyrendi Bizottsága gyakorolja.”


(2) A Rendelet 4. § (9) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(A pályázat elbírálása során a pályázókat pontozásos rendszer alkalmzasával rangsorolni kell. A pontozásos rendszerben a pályázó tanulmányi eredménye, valamint szociális helyzete kerül értékelésre, az alábbiak szerint:)


        a) a 3. § (2) bekezdés b) pontja szerinti esetben az érettségi bizonyítvány tanulmányi átlaga, a 3. § (3) bekezdés a) pontja szerinti esetben a figyelembe veendő félévek tanulmányi átlaga alapján adható pontok:  

aa) 3,0 és 4 közötti tanulmányi átlag esetén:       2 pont

ab) 4,01 és 4,5 közötti tanulmányi átlag esetén:  4 pont

ac) 4,51 és 5 közötti tanulmányi átlag esetén:      6 pont,


b) az egy főre jutó havi nettó átlagjövedelem összege alapján adható pontok:

     ba) a minimálbér 101 %-a és 120 %-a közötti jövedelem esetén:       1 pont   

     bb) a minimálbér 81 %-a és 100 %-a közötti jövedelem esetén:         2 pont

     bc) a minimálbér 61 %-a és 80 %-a közötti jövedelem esetén:           3 pont    

     bd) a minimálbér 60 %-a és az alatti jövedelem esetén:                     4 pont.”  


  1. §


A Rendelet 6. § (3) bekezdés d) pontjában az „eredménye eléri a 3,5 átlagot,” szövegrész helyébe az „eredménye eléri a 3,0 átlagot,” szövegrész lép.


  1. §


(1) A Rendelet 7. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(1) Az ösztöndíjszerződés alapján fennálló jogosultságot tanulmányi félévenként felül kell vizsgálni, a felülvizsgálat határideje február 28., valamint szeptember 30. A felülvizsgálat során értelemszerűen kell benyújtani a 4. § (5) bekezdésében foglalt dokumentumokat, igazolásokat, valamint az előző félév sikeres teljesítéséről és tanulmányi eredményéről szóló igazolást (az intézmény hivatalos igazolása).”  


(2) A Rendelet 7. §-a az alábbi (1a) bekezdéssel egészül ki:

„(1a) A felülvizsgálat során az ösztöndíjas 4. § (5) bekezdés d) pontjában meghatározott jövedelemigazolások benyújtása helyett nyilatkozatot tesz az ösztöndíjas és a vele közös háztartásban élők jövedelméről.”


  1. §


(1) A Rendelet 8. § (1) bekezdés b) pontjában a „nem éri el a 3,5 átlagot,” szövegrész helyébe a „nem éri el a 3,0 átlagot” szövegrész lép.


(2) A Rendelet 8. § (1) bekezdése kiegészül az alábbi g) ponttal:

Az ösztöndíjszerződést fel kell mondani, és az ösztöndíjast visszafizetési kötelezettség terheli, amennyiben)

g) az ösztöndíjas más támogató szervezettel olyan, munkavállalási kötelezettséget is tartalmazó ösztöndíjszerződést köt, amely kizárja a 6. § (3) bekezdés f) – g) pontjában foglalt vállalás teljesítését.”


(3) A Rendelet 8. § (7) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(7) A visszafizetési kötelezettség teljesítésére legfeljebb 36 havi részletfizetés engedélyezhető, vagy a visszafizetési kötelezettség részben vagy egészben elengedhető, ha az ösztöndíjas hitelt érdemlően igazolja, hogy az egyösszegű visszafizetés az ő vagy családja megélhetését veszélyeztetné.”


  1. §


A Rendelet az alábbi 8/A. §-sal egészül ki:


„8/A. §

Speciális szakképesítés megszerzésének támogatása


(1) A speciális szakképesítés megszerzésének támogatásával összefüggő eljárásban nem lehet alkalmazni e rendelet 2 - 3. §-át, a 4. § (2) – (10) és (13) bekezdéseit, az 5. § (1) – (3) bekezdéseit, a 6 . § (1) – (2) bekezdését, a (3) bekezdés d) pontját, a 7. § (1) bekezdését, a 8. § (1) bekezdését. 


(2) Az Önkormányzat kötelező vagy önként vállalt feladatainak ellátásával összefüggésben spe-ciális, különösen egészségügyi, szociális, gyermekjóléti, közművelődési szakképesítés meg-szerzésének érdekében a 2. §-ban foglaltakon túl – pályázati eljárás lefolytatása nélkül - ösztöndíjat igényelhet lakóhelytől függetlenül az, aki Gyöngyös Város Önkormányzatával, intézményével, vagy kizárólagos tulajdonban lévő gazdasági társaságával kötött ellátási szerződés, vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony keretében szakképzésben vesz részt, a (3) – (4) bekezdésben foglaltak figyelembe vételével. Az ösztöndíj igénylését kizárja, ha a kérelmező az adott szakképzésre a munkáltatójával a költségeket is magába foglaló tanulmányi szerződést kötött.


(3) Ösztöndíjat igényelhet az a háziorvos, házi gyermekorvos, fogorvos, aki a település közigazgatási területén lévő alapellátási körzetben egészségügyi alapszolgáltatást végez. Amennyiben az ellátási szerződés vállalkozással köttetett, a jogosultság értelemszerűen a vállalkozás nevében személyes közreműködést folyamatosan ellátó orvost illeti. Az ösztöndíj olyan szakképzéshez igényelhető, amely az alapszolgáltatásban részt vevő orvosnak az Önkormányzat számára előnyös speciális szakképzésére, vagy az Önkormányzat önként vállalt feladatát érintő egészségügyi szakellátás körében történő, szakorvosi, szakfogorvosi továbbképzésére irányul (ráépített szakképzés).


(4) A (3) bekezdésben foglaltakon túl ösztöndíjat igényelhet az a (2) bekezdésben foglalt feltételeknek megfelelő dolgozó, aki jogszabályi kötelezettség teljesítése, vagy a munkavégzés hatékonyságának növelése érdekében szakképzésben vesz részt.


(5) Az ösztöndíj megállapításához kérelmet kell benyújtani, amelyhez csatolni kell:

a) a személyazonosság igazolására alkalmas érvényes okirat másolatát,

b) a szakképzésen történő részvételről, a szakképzés időtartamáról, térítési díjáról szóló hivatalos, a képző intézmény által kibocsátott igazolást,

c) a munkáltató igazolását a szakképzés indokoltságáról,

d) a kérelmező nyilatkozatát arra vonatkozóan, hogy az ösztöndíj elnyerése esetén a szakképzés ideje alatt nem szünteti meg felmondással az Önkormányzattal, intézményével, társaságával fennálló ellátási szerződését, vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyát, és a szakképesítés megszerzését követően legalább olyan időtartamra fenntartja szerződéses kapcsolatát, jogviszonyát, mint amennyire az ösztöndíj folyósításra került.    


(6) Az ösztöndíj iránti kérelem folyamatosan benyújtható, a kérelemről a hatáskör gyakorlója a benyújtást követő 30 napon belül dönt.


(7) Az ösztöndíj évenként és szakterületenként legfeljebb 1 fő, de évente összesen legfeljebb 5 fő részére állapítható meg, mértéke 40.000 Ft/hó/fő, de legfeljebb a szakképzés megszerzéséhez előírt költségtérítés összege. Az ösztöndíjat a képzés várható teljes időtartamára kell megállapítani. Az ösztöndíjszerződés annak megállapítását követően megköthető.  


(8) Az ösztöndíjra való jogosultságot tanulmányi félévenként felül kell vizsgálni, a felülvizsgálat határideje február 28., valamint szeptember 30. A felülvizsgálathoz be kell nyújtani a képző intézmény igazolását a tanulmányok folytatásáról. 


(9) Az ösztöndíjszerződést fel kell mondani, és az addig folyósított ösztöndíjat vissza kell fizetni, amennyiben

a) az ösztöndíjas a kérelmében bizonyíthatóan hamis adatokat szolgáltatott, és ezzel megtévesztette a döntéshozót,

b) az ösztöndíjas a munkáltatójával az ösztöndíj megállapítását kizáró tanulmányi szerződést kötött,

c) az ösztöndíjas a tanulmányait nem teljesíti, halasztja, vagy a képzésre irányadó határidőn belül a szakképzettséget nem szerzi meg,

d) tanulmányait nem az ösztöndíjszerződésben foglalt szakképzésben folytatja, kivéve, ha ehhez az Önkormányzat hozzájárult,

e) az ösztöndíjas önhibájából megszegi a (4) bekezdés d) pontjában foglalt foglalkoztatási kötelezettségét, egészségügyi területen beleértve, ha ellátási kötelezettségét helyettesítés útján biztosítja, kivéve, ha ehhez az Önkormányzat hozzájárult.”


  1. §

Záró és átmeneti rendelkezések


(1) E rendelet 2019. február 1-jén lép hatályba.


(2) E rendelet rendelkezéseit azon ösztöndíjszerződésekre is alkalmazni kell, amelyek vonatkozásában a rendelet hatályba lépésének időpontjában az ösztöndíj felülvizsgálata folyamatban van.