Gyöngyös Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2010. (III.23.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzati tulajdonban lévő, rendeltetésszerű használatra alkalmatlan ingatlanok bérlakássá történő átalakításáról és bérbeadásáról

Hatályos: 2010. 04. 01


Gyöngyös Város Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1), valamint a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:


  1. §


(1) A rendelet célja, hogy a bérlakás-állomány növelése érdekében, a Gyöngyös Város Önkormányzata (továbbiakban: önkormányzat) tulajdonában lévő, rendeltetésszerű használatra alkalmatlan ingatlanok, a leendő bérlő anyagi hozzájárulásával és e rendeletben meghatározott feltételek szerinti bérbeszámítás alkalmazása mellett, bérlakásként kerüljenek kialakításra és hasznosításra.


(2) Jelen rendeletben nem szabályozott kérdésekben Gyöngyös Város Önkormányzata Képviselő-testületének a lakások és helyiségek bérletéről szóló 31/1993. (XII.30.) önkormányzati rendelete, az önkormányzati és egyéb tulajdonban lévő lakások bérleti és külön szolgáltatások díjáról, valamint a lakbértámogatásról szóló önkormányzati rendelete és az önkormányzati tulajdonban lévő bérlakások és helyiségek elidegenítéséről szóló 10/1994. (V. 26.) önkormányzati rendelete rendelkezései alkalmazandók. 


2. §


(1) A rendelet hatálya kiterjed a Képviselő-testület egyedi döntése szerint meghatározott ingatlanokra.


(2) Lakásbérleti szerződés megkötésére ajánlatot tehet az a nagykorú személy, aki az ajánlat benyújtásának időpontjában Gyöngyös város közigazgatási területén lakóhellyel, tartózkodási hellyel vagy munkaviszonnyal rendelkezik, továbbá nem rendelkezik 50 % tulajdoni hányadot meghaladó lakástulajdonnal, vagy haszonélvezettel, valamint az egy főre eső havi nettó jövedelem meghaladja a mindenkori öregségi nyugdíjminimum


a) család esetében 150%-t,

b) egyedülálló esetében 200%-át,


feltéve, ha vállalja az ingatlan rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotba hozásának költségeit és az ehhez szükséges saját erő meglétét - pénzintézeti igazolás formájában vagy egyéb módon - hitelt érdemlően igazolja.


3. §


A Képviselő-testület nevében a tulajdonosi-, bérbeadói- és bérlő-kiválasztási jogot a Polgármester gyakorolja.


4. §


E rendelet hatálya alá tartozó ingatlanokat költségelven kell bérbe adni. A bérbeszámítás időszaka alatt a bérleti díj havi összege 600.- Ft/m2.


5. §


(1) Lakásbérleti szerződés megkötésére irányuló ajánlatot a Polgármesterhez címezve kell benyújtani.


(2) Az ajánlatnak tartalmaznia kell:


     a) a pályázott lakás megjelölését;

     b) nyilatkozatot a 4. §-ban meghatározott bérleti díj elfogadásáról;

     c) nyilatkozat az ingatlan rendeltetésszerű használatba alkalmas állapotba hozásának vállalásáról;

     d) a 2. § (2) bekezdésben és a (3) bekezdésben meghatározott jogosultság elbírálásához szükséges igazolásokat és nyilatkozatokat


(3) Az érvényes ajánlattevők közül elsőbbséget élvez annak az ajánlata, aki 

       

- az önkormányzat kötelező vagy önként vállalt feladatait ellátó szervezetnél, vagy fegyveres szerveknél hivatásos állományú tagként, határozatlan időtartamra szóló, munkavégzésre irányuló jogviszonnyal (szolgálati viszonnyal) rendelkezik;

- önkormányzati bérlakásra fennálló lakásbérleti jogviszonnyal rendelkezik és nyilatkozik, hogy azt visszaadja;

           

  1. §


Az önkormányzat a kiválasztott bérlővel lakásbérleti szerződést köt. A szerződésnek a 31/1993. (XII.30.) önkormányzati rendelet 37. § (8) bekezdésében meghatározottakon túlmenően tartalmaznia kell:


a) a lakás rendeltetésszerű használatba alkalmas állapotba hozásának önkormányzat által megállapított és bérlő által  elfogadott költségeit;

b) a bérlő által elvégzendő munkákat, azok kezdetének és befejezésének időpontját; 

c) arra vonatkozó megállapodást, hogy a bérlő lakbérfizetési kötelezettsége a b) pontban meghatározott munkák befejezésének időpontját követő hónap első napjától, építési engedélyhez kötött átalakítás esetén a használatba vételi engedély jogerőre emelkedését követő hónap első napjától áll fenn.


  1. §

E rendelet hatálya alá tartozó lakások esetében a bérleti jogviszony időtartama a szerződéskötéstől a 6. § c) pontban rögzített időtartam, növelve a bérbeszámítási időszakkal, mely utóbbi megegyezik a 6. § a) pont szerinti költségek és a 4. §-ban meghatározott bérleti díj hónapokban kifejezett hányadosával.


  1. §


(1) Amennyiben a bérleti jogviszony a lakbérfizetési kötelezettséget megelőzően szűnik meg, a bérlő a megkezdett, de be nem fejezett beruházásainak megtérítését nem igényelheti.


(2) Amennyiben a bérleti jogviszony a bérbeszámítási időszak alatt szűnik meg, a bérlő igényt tarthat az értéknövelő és bérbeszámítás formájában meg nem térült beruházásai a lakás bérbeadó részére történő átadásának időpontjában fennálló értékére, mely nem lehet több, mint a bérbeszámítási időszakból még fennálló időszakra a 7. § alapján számított érték.


(3) Amennyiben a bérleti jogviszony a bérbeszámítás időszaka alatt a bérbeadó jogszerű felmondása miatt szűnik meg, a bérleti jogviszony megszűnése és a lakás bérbeadó részére történő átadása közötti időszak alatt bérbeadó a (2) bekezdés szerint fennálló fizetési kötelezettségébe a bérlő lakáshasználati díj tartozását beszámíthatja.


  1. §


(1) A bérbeszámítási időszak alatt a bérlő lakbértámogatásra, az egyéb feltételek fennállása esetén sem jogosult.


(2)  A 13/1995. (V.4.) önkormányzati rendelet 17. § -ában meghatározottakon felül, a bérlakás használatával kapcsolatosan felmerülő valamennyi díj, költség (hulladék közszolgáltatási díj, társasházi közös költség stb.) a bérlőt terheli.


(3) Gyöngyös Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a R. hatálya alá tartozó bérlakásokat – legkorábban a bérlő lakbérfizetési kötelezettségének beálltától számított 5 év elteltével – amennyiben az elidegenítés egyéb  feltételei fennállnak –, értékesítésre kijelöli, feltéve, ha a bérlő vállalja a vételár egyösszegben történő megfizetését. A vételár az ingatlan értékének 100 %-a. [1]


10. §


A 7. §-ban meghatározott időtartam lejártát követően a felek további jogviszonyára - a  9. § (3) bekezdés kivételével - e rendelet rendelkezései nem alkalmazandók. [2]


11.  §


Ez a rendelet 2010. április 01. napján lép hatályba, kihirdetéséről Gyöngyös Város Jegyzője gondoskodik.


[1]

Beiktatta a 16/2010.(VI.30.) önkormányzati rendelet

[2]

Módosította a 16/2010.(VI.30.) önkormányzati rendelet