Vámosszabadi Község Önkormányzata Polgármesterének 24/2020. (XII.15.) önkormányzati rendelete

a közmű csatlakozási hozzájárulásról

Hatályos: 2020. 12. 15 18:00- 2021. 10. 15

Vámosszabadi Község Önkormányzata Polgármesterének 24/2020. (XII.15.) önkormányzati rendelete

a közmű csatlakozási hozzájárulásról

2020.12.15.

Vámosszabadi Község Önkormányzatának Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében biztosított feladat- és hatáskörben eljárva, figyelemmel a 478/2020. (IX. 3.) Korm. rendelettel elrendelt veszélyhelyzetre, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörben eljárva, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (4) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed Vámosszabadi Község közigazgatási területén a Vámosszabadi Község Önkormányzata (továbbiakban: önkormányzat) tulajdonában lévő víziközmű létesítményekre rácsatlakozni kívánó azon ingatlan tulajdonosaira, vagy egyéb jogcímen használóira, akiknek ingatlana azon érdekeltségi területen fekszik, amely

a) nem tartozik ahhoz az érdekeltségi területhez, melyen a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 8. § (1) és (2) bekezdéseiben meghatározott közcélú érdekeltségi hozzájárulás megállapításra került,

és

b) az 1. számú és 2. számú mellékletekben felsorolt bármely eset fennáll (továbbiakban: érdekelt).

Értelmező rendelkezések

2. §

1. Közmű: Szennyvíz vagy ivóvíz gerincvezetéke és a telekhatárig terjedő bekötővezeték.
2. Csatlakozási hozzájárulás: A közműszolgáltatást igénybevevők által fizetendő, a szolgáltatási területen lévő ivóvíz közmű, szennyvízközmű fejlesztését és állagmegőrzését célzó, az utólagos rákötés esetében rendeltetési egységenként fizetendő összeg.
3. Újonnan beépítésre szánt terület: azon beépítésre szánt terület, amely jellemzően új beépítettségű, illetve további beépítés céljára szolgáló területrész, az érvényes rendezési terv szerint megállapítva.
4. Rendeltetési egység: egy rendeltetési egységnek számít az érdekeltségi területen:
a) lakás céljára szolgáló ingatlanok esetén egy rendeltetési egység minden olyan ingatlan, amely a közműves ivóvízellátás szempontjából egy önálló fogyasztási helynek számít, így különösen:
• azon ingatlan, amelyet az ingatlan-nyilvántartásban egy helyrajzi szám alatt tartanak nyilván (pl: családi házas ingatlan, vagy társasházi lakás ide nem értve a még be nem épített lakótelket)
• egy helyrajzi szám alatt nyilvántartott ingatlanon belül egy rendeltetési egységnek számít az önálló lakáshasználat, vagyis olyan helyiség-csoport, amit az ingatlanban önálló lakásként birtokolnak és használnak.
b) Nem lakás céljára szolgáló ingatlanok esetén egy rendeltetési egység minden olyan ingatlan, amely a közműves ívóvízellátás szempontjából egy önálló fogyasztási helynek számít, így különösen amely ipari, építőipari, mezőgazdasági, kereskedelmi, tárolási, szolgáltatási és más gazdasági célra szolgál.

Az utólagos csatlakozás feltételei

3. § (1) Az önkormányzat tulajdonában lévő viziközmű hálózatra történő utólagos rácsatlakozásért az érdekeltek utólagos csatlakozási hozzájárulást kötelesek fizetni.

(2) A meglévő hálózatra történő utólagos csatlakozás esetén a hozzájárulás mértéke:

a) ivóvíz- törzshálózatra történő csatlakozás esetén: 160.000,-Ft/ingatlan illetve rendeltetési egység és

b) szennyvíz törzshálózatra történő csatalakozás esetén: 540.000,- Ft/ ingatlan illetve rendeltetési egység kivéve a (3) bekezdésben foglaltakat.

(3) Azon magánszemélyek tulajdonát képező ingatlanok esetében, melyek tulajdonjogának szerzési időpontja 2020. május 1. napját megelőző, valamint 2020. december 15. napjáig telekalakítási eljárással nem kertült megosztásra (változatlan térmértékű) a meglévő hálózatra történő utólagos csatlakozás esetén a hozzájárulás mértéke:

a) ivóvíz- törzshálózatra történő csatlakozás esetén: 25.000,-Ft/ingatlan illetve rendeltetési egység és

b) szennyvíz törzshálózatra történő csatalakozás esetén: 60.000,-Ft./ingatlan illetve rendeltetési egység.

(4) Azon magánszemélyek tulajdonát képező ingatlanok esetében, melyek tulajdonjogának szerzési időpontja 2020. május 1. és 2020. december 15. napja közé esik, valamint 2020. december 15. napját követően telekalakítási eljárással nem kertült megosztásra (változatlan térmértékű) a meglévő hálózatra történő utólagos csatlakozás esetén a hozzájárulás mértéke:

a) ivóvíz- törzshálózatra történő csatlakozás esetén: 100.000,-Ft/ingatlan illetve rendeltetési egység és

b) szennyvíz törzshálózatra történő csatalakozás esetén: 200.000,-Ft./ingatlan illetve rendeltetési egység.

(5) Az ingatlan tulajdonjogának szerzési időpontja tekintetében a tulajdonjogot keletkeztető okirat keletkezésének napja az irányadó. Osztatlan közös tulajdon esetében a legkésőbb keletkező tulajdonjog szerzési időpontját kell figyelembe venni.

(6) Azon osztatlan közös tulajdonban lévő ingatlanok tekintetében, amelyek esetében az ingatlan-nyilvántartásba társasház előzetes alapításának ténye 2020. május 1. napját megelőző dátummal van feljegyezve a meglévő hálózatra történő utólagos csatlakozás esetén a hozzájárulás mértéke:

a) ivóvíz- törzshálózatra történő csatlakozás esetén: 25.000,-Ft/ingatlan és

b) szennyvíz törzshálózatra történő csatalakozás esetén: 60.000,- Ft/ ingatlan.

(7) A csatlakozási hozzájárulás nem osztható, minden esetben egy rendeltetési egység számolandó.

(8) A fizetési köztelezettség az ingatlan tulajdonosát, tulajdonközösség esetén a tulajdonostársakat tulajdoni hányaduk arányában terheli.

(9) Az újonnan beépítésre szánt területen az új lakóterületek kialakítása és a kiépített szennyvíz- és ivóvízhálózattal nem rendelkező területen a kiépített ivóvíz-, és szennyvízcsatorna-hálózat önkormányzati tulajdonba kerülése, valamint az Önkormányzat által üzemeltetésre átadása után engedélyezhető a rákötés, melyet a szolgáltató igazol.

(10) Az utólagos csatlakozási hozzájárulás a bekötővezeték közterületi szakaszának kiépítését nem tartalmazza. Ezen költségeket az igénylő köteles finanszírozni.

(11) A (3) és (4) bekezdés rendelkezéseit nem lehet alkalmazni azon magánszemélyek tulajdonát képező ingatlanok esetében, ha az ingatlanon osztatlan közös tulajdonban lévő, de egymástól elkülönített lakóegységet képező ingatlanrészek létesülnek (pl. ikerház).

Utólagos csatlakozási hozzájárulással kapcsolatos kedvezmények

4. § (1) A hozzájárulás megfizetése alól felmentés nem adható.

(2) Az Önkormányzat a természetes személyeket, külön kérelemre részletfizetési kedvezményben részesítheti.

(3) Legfeljebb 12 havi részletfizetés adható a közműfejlesztési hozzájárulás megfizetésével érintett alábbiakban megnevezett természetes személy számára

a) Az egyedül élő tulajdonos, az ingatlant kizárólagosan használja, vagy

b) A családban I.-II. csoportos rokkant, fogyatékossági támogatásban részesülő személy, vagy fogyatékos gyermek van, és a családban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a mindenkori nyugdíjminimum 250 %-át;

c) Kétszemélyes háztartás esetén az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a mindenkori nyugdíjminimum 200 %-át

d) Több személyes háztartás esetén a családban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a mindenkori nyugdíjminimum 150 %-át.

e) védendő fogyasztónak minősül.

(4) A részletfizetésre jogosultság elbírálásához a kérelmező köteles a maga, valamint az 1993. évi III. tv.-ben és e rendeletben meghatározott személyek személyi adatairól, jövedelmi viszonyairól és a védendő fogyasztói státuszáról nyilatkozni, és az ezekre vonatkozó iratokat becsatolni. A részletfizetést igénylő köteles családja vagyoni viszonyairól nyilatkozni, illetve azokat igazolni.

(5) A kérelmek elbírálása a Képviselő-testület hatáskörébe tartozik. A Képviselő-testület határozatban dönt. A részletfizetési kérelmek elbírálására során a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2016. évi CL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

Mentességek

5. § (1) Az utólagos csatlakozási hozzájárulás megfizetése alól mentes az a magánszemély:

a) aki korábban még nem kötött rá a viziközmű hálózatra, de az adott viziközmű vonatkozásában a hozzájárulás megfizetését igazolni tudja,

b) igazolt módon korábban önerős beruházásban megvalósított víziközmű hálózat építésében részt vállalt.

(2) Az utólagos csatlakozási hozzájárulás megfizetése alól legfeljebb öt önálló ingatlan, illetve legfeljebb 5 rendeltetési egység erejéig mentes az a beruházó, aki önkormányzattal kötött megállapodás alapján az ingatlanfejlesztéshez kapcsolódóan korábban önerős beruházásban megvalósított víziközmű hálózat építésében részt vállalt.

Engedélyezési eljárás

6. § (1) Az utólagos csatlakozási hozzájárulás megállapításával kapcsolatos elsőfokú határkört a polgármester gyakorolja. A polgármester Vámosszabadi Község Önkormányzat Képviselő- testülete által átruházott hatáskörben eljárva, határozatban dönt az utólagos csatlakozás hozzájárulás mértékéről és megfizetés módjáról.

(2) Az (1) bekezdés szerinti engedélyezési eljárás során az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény rendelkezési irányadók.

(3) A vonatkozó kérelmet írásban, illetékmentesen a Vámosszabadi Község Polgármesteri Hivatalhoz kell benyújtani.

(4) Az érdekelt az utólagos csatlakozási hozzájárulás összegét a határozat véglegessé válástól számított 30 napon belül köteles megfizetni az önkormányzat határozatban megjelölt költségvetési számlájára. A 30 napos határidőre történő megfizetés alól mentesül az, aki részére részletfizetési kedvezmény biztosított.

(5) A 30 napos határidőn belüli fizetési kötelezettség alól mentesül az, aki (4) bekezdésben meghatározott határidőn belül a 5. § szerinti támogatás igénybevételére kérelmet nyújt be, melyet igazolni köteles.

(6) A támogatás igénybevételére vonatkozó kérelem elutasításáról szóló döntés meghozatalától számított 30 napon belül az érdekelt az utólagos csatlakozási hozzájárulás összegét köteles megfizetni.

(7) Az utólagos csatlakozási hozzájárulás megfizetéséről az igazolás akkor adható ki az érdekelt részére, ha

a) postai úton történő befizetés esetén a csekk ellenőrző szelvénye bemutatásra kerül,

b) átutalás esetén a csatlakozási hozzájárulás költségvetési számlán történő megjelenése ellenőrzésre kerül,

c) a támogatás igénybevételére vonatkozó határozat kiadásra kerül.

(8) Az igazolás kiadása az utólagos csatlakozási hozzájárulás teljes összege megfizetésének igazolását követő 15 napon belül történik.

(9) Nem lehet a víziközmű hálózatra rácsatlakozni, amíg az utólagos csatlakozási hozzájárulás megfizetésére vonatkozó igazolás kiadásra nem kerül.

(10) Az utólagos csatlakozási hozzájárulások megállapításáról és megfizetéséről Vámosszabadi Községi Polgármesteri Hivatal nyilvántartást vezet.

(11) Amennyiben a részletfizetés engedélyezésre kerül, úgy a kötelezett csak az utolsó havi részlet kifizetésével válik jogosulttá a közmű létesítmények rácsatlakozására.

7. § A csatlakozási hozzájárulás nem minősül adónak, behajtására azonban az adóigazgatási szabályokat kell alkalmazni.

8. § (1) E rendelet 2020. december 15. napján 18:00 órakor lép hatályba

(2) Hatályát veszti Vámosszabadi Község Önkormányzata Polgármesterének a közmű csatlakozási hozzájárulásról szóló 8/2020. (IV.16.) önkormányzati rendelete.

Ambrus Gellért Domjánné dr. Fehérvári Diána
polgármester jegyző
Záradék:
A rendelet kihirdetésének napja: 2020. december 15. 17:50 óra
Domjánné dr. Fehérvári Diána
jegyző

a közmű csatlakozási hozzájárulásról szóló 24/2020. (XII.15.) önk. r. 1. számú melléklete

Védendő fogyasztók
Jelen rendelet alkalmazásában védendő fogyasztó, aki a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény szerinti
• időskorúak járadékában részesül,
• aktív korúak ellátására jogosult,
• lakásfenntartási támogatásban vagy, a Szoc. tv. 45. § (1) bekezdés a) pontja szerint a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatásban részesül,
• ápolási díjban részesül, valamint a
a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény szerinti
• gyermekvédelmi kedvezményre jogosult,
• otthonteremtési támogatásban részesült (a támogatás megállapításától számított 3 éven keresztül), vagy
• az a nevelőszülő, hivatásos nevelőszülő, aki saját háztartásában nevel gondozásba helyezett átmeneti vagy tartós nevelésbe vett gyermeket
• a hitelszerződésből eredő kötelezettségeiknek eleget tenni nem tudó természetes személyek lakhatásának biztosításáról szóló törvény alapján a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-vel bérleti jogviszonyban áll.